Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 3., péntek

Balázs Béla

Balázs Béla.jpg 
Balázs Béla 1910 körül.Forrás : hu.wikipedia.org

Balázs Béla, eredeti nevén Bauer Herbert Béla (Szeged, 1884. augusztus 4. – Budapest, Józsefváros, 1949. május 17.) költő, író, filmesztéta, filmrendező, filmfőiskolai tanár.

Költői pályája is ekkortájt indult, s verseit a A Holnap antológiában közölték. Korai esztétikai munkásságával, szecessziós mesejátékaival szerzett ismertséget. 1909 áprilisában mutatták be első színpadi művét a Doktor Szélpál Margit-ot, s megismerkedett Ady Endrével. 1911-12-ben hosszabb időt töltött külföldön (Olaszország, Párizs, Berlin), s megjelent első verseskötete (A vándor énekel), illetve novellás kötete (A csend). Két évvel az első világháború kitörése előtt visszatért Budapestre. A Nyugat ekkor közölte Misztériumok című kötetét. 1913-ban hivatalosan is felvette a Balázs Béla nevet, s 1913. március 29-én Budapesten házasságot kötött Hajós Edit orvosnővel. Ugyanebben az évben jelent meg a Dialógus a dialógusról című könyve és Az utolsó nap című drámája, melyet 1913. október 3-án mutatott be a Nemzeti Színház.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

1908 februárjában a Premontrei Főgimnázium tanáraként Váradra érkezett Juhász Gyula. Juhász levélben fordult egyetemi barátaihoz (Babitshoz, Kosztolányihoz, Oláh Gáborhoz), hogy bevonja őket a mozgalomba. Közülük Babits Mihály vállalta el a tagságot, s a váradi rokoni kapcsolatokkal rendelkező Balázs Béla is. 1908 tavaszára kialakult az írógárda a hét költő – Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula és Miklós Jutka - részvételével. Ők mindannyian Ady feltétlen hívei voltak.
Forrás : hu.wikipedia.org

Balázs Béla (26012 bytes)
A Holnap antológiájában jelentkező és a Nyugat megindulásával szerveződő, Ady körüli nagy költőnemzedékből az egyetlen, aki mindenestül vállalja a forradalmi munkásmozgalmat, haladó polgári értelmiségből tevékeny kommunista értelmiségivé fejlődik - Balázs Béla. Pedig talán a legtávolabbról indult: korai költészete elvontabb, filozofikusabb, az általános közérthetőségtől távolabb álló volt, mint Nyugat-beli társaié. 
Tanára lett a Színház- és Filmművészeti Főiskolának. Megírta a mindmáig legszebb magyar filmek egyikének, a Valahol Európában-nak a forgatókönyvét. Majd Kodály Zoltánnal együtt készítette el a Cinka Panna című balladaoperát. Ez volt utolsó műve. Nemsokára, hatvanöt éves korában meghalt.Emléke valahogy kiesett irodalmi köztudatunkból: nemigen említik a Nyugat költői közt, nemigen említik szocialista költészetünk jelentékeny alakjai közt. 
Teljes cikk : mek.oszk.hu 

Szegeden születtem. Dorozsmai dajkától tanultam magyarul. A Tiszapart volt az első földi táj, melyet megláttam. Magyar dal az első melyet énekelni hallottam. Szegénységünk az első állapot, amelyből körülnéztem a világban. Ezek voltak az alapelemek, melyekből öntudatom épült. Sok ország, táj, nyelv, muzsika, sors, élmény rétegeződött rá utána. Ha mélyebb kutat ástam a szívemben, mindig ráakadtam a változatlan őshumuszra benne. De prózára fogott rabja sohase voltam még gyökeremnek sem.
Saját életrajz és munkái : filmintezet.hu 

Balázs Béla munkái : libri.hu  

Fotók 
http://nyugat.oszk.hu/html/alkotok/fotok/balazs_bela_hub1_ka_6844_1_nagy.jpg 
Forrás és életrajz : nyugat.oszk.hu 
 
Forrás : baderech.hjm.org.il
 
Forrás : apertura.hu
 
Forrás : amisgeorglukacs.over-blog.com
  
Forrás : findagrave.com 

 
Balázs Béla.Forrás : irodalmijelen.hu.
Bővebben : irodalmijelen.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése