Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. október 6., vasárnap

Szacsvay Imre

Szacsvay Imre - Forrás : Borovszky -Magyarország vármegyéi ..
Szacsvay Imre (Biharsályi, 1818. november 1.Pest, 1849. október 24.) ügyvéd, politikus, az 1848–49-es szabadságharc vértanúja.
Élete
Nagyváradon jogi tanulmányokat végzett. Mint Beöthy Ödön jurátusa, ott volt az 1839–40 évi országgyűlésen, majd 1840-ben ügyvédi vizsgát tett. Nagyváradon ügyvédi gyakorlatot folytatott és a Bihar vármegyei liberális reformellenzék tagjaként politizált. 1848-ban Váradolaszi és Újváros országgyűlési képviselője volt.
1848 májusában Kossuth Lajos a nagyváradi kincstári uradalom felügyelőjévé nevezte ki. Júniusban az első népképviseleti országgyűlés tagjának választották. Képviselőként mindvégig kitartott a szabadságharc ügye mellett, a képviselőházat Debrecenbe is követte. 1849 januárjában a képviselőház jegyzőjévé választották. A debreceni országgyűléseken Kossuth Lajos bizalmas híve, a radikális képviselőcsoport egyik vezetője, majd április elejétől az akkor alakult Radikális Párt tagja. Jegyzőként Almásy Pál és Perényi Zsigmond mellett a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója. A szabadságharc bukása után egy ideig bujkált, de elfogták. A császári hatóságok a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása miatt perbe fogták, kötél általi halálra ítélték és kivégezték.
Ma is álló emlékszobrát, Margó Ede alkotását 1907. március 15-én leplezték le Nagyváradon. Felirata: „Csak egy tollvonás volt bűne”. A szobrot 1937 júniusában lebontották, majd a második bécsi döntés után, 1942-ben az eredeti helyére állították vissza.
A debreceni Kossuth-szobor talapzatán is ott áll Szacsvay Imre a nagyváradihoz meglehetősen hasonlóan formált alakja – ugyancsak Margó Ede alkotása.
Forrás : hu.wikipedia.org


Szacsvay Imre, született 1818. nov. 1-én Kis-Ürögdön. 1848. máju. 10-én a nagyváradi kincstári uradalom ügyészévé neveztetett ki s június 24-én a 663nagyváradi kerület orsz. képviselővé választotta. Midőn a kormány Debreczenbe költözött, a képviselőház jegyzőjévé választatott. Nagy része volt az ápr. 14-iki függetlenségi nyilatkozat szerkesztésében, melyet ő írt alá. Sz. Imre is azok közé tartozott, a kik aug. 11-én az Aradon tartott országgyűlés utolsó űlésében részt vettek. A szabadságharcz után egyideig bujdosott, de elárultatván, Pestre hurczoltatott, hol 1849. okt. 14-én az újépület udvarán felakasztották. Tetemei 8 társával együtt a kerepesi-uti sírkertben pihennek. Sírja fölé 1870-ben díszes síremléket állított a honleányi kegyelet. 

A nemzetség Háromszékből származott. Két ága volt a lécfalvi és az esztelneki. Az esztelneki ágból származó Szacsvay István és Bartos Anna fiai Ádám és István a Bihar megyébe telepedtek át és ott alapítottak családot. Imre a 1827 és 1833 között a Nagyváradi Római Katolikus Főgimnáziumban tanult. Később jogi akadémiát végzett. Előbb Nagyváradon, majd Kassán.

A forradalmi események hatására jelentős közéleti tevékenységet folytatott. Az első népképviseleti országgyűlésben Nagyvárad képviselője lett. Az 1848. június 24-i népgyűlési választáson fölényes győzelmet aratott. Pest 1848 decemberi kiürítésekor ő is az országgyűléssel utatott az új “fővárosba” Debrecenbe.
Teljes cikk : korok.webnode.hu 


  Szacsvay Imre szobra, Margó Ede szobrászművész alkotása.1907 március 15-én állították fel. 
Forrás : home.swipnet.se 

Szacsvay Imre az1848-49-es szabadságharc egyik kiemelkedő alakja volt. 1848-ban Váradolaszinak és Újvárosnak volt országgyűlési képviselője, és mint a függetlenségi nyilatkozat szövegezőjét és aláíróját 1849-ben őt is kivégezték.
Aki jobban megnézi a képet, ismerős lehet valahonnan a szobor.
A debreceni Kossuth-szobor talapzatán szintén ott van Szacsvay Imre alakja, az is Margó Ede alkotása.
Szoborfelirat:' Csak egy tollvonás volt a bűne.'
A szobrot 1907. március 15-én avatták fel. 1937. júniusában lebontották, majd a bécsi döntést követően 1942-ben ismét az eredeti helyére állították vissza. A szobor csak azért kerülte el a vandál pusztítást, mert még időben, szakszerűen bontották el, és a váradi múzeumban raktározták.
Eredeti filmhíradó részlet az újraavatásról: filmhiradok.nava.hu
Forrás : kozterkep.hu

Szacsvay Imre sirja a Kerepesi temetőben
Forrás : agt.bme.hu/varga

„A Szacsvay szobor geniális alkotója tegnap átutazóban Nagyváradon időzött – olvasható Dutka Ákos tollából a Nagyvárad napilap 1910. október 21-i számában. – A végtelen szimpatikus lobogó szemű Margó Ede talán csak azért jött el a Körös partjára, hogy közel négy év után megnézze újra egyik legfinomabb, legrokonszenvesebb alkotását, a Szacsvay szobrot, amelynek bánatos szép márvány asszonyára büszke lehet nem csak Margó Ede, de a Magyar műtörténelem is. A geniális kis kun fejű Margó Ede az ő szokott szerénységével jött el hozzánk. Sokáig járkáltunk együtt a város utcáin…”
Forrás : varadlap.ro

A Szacsvay Imre (korábban Pece mai nevén Cuza Voda) utca egyike Várad régi utcáinak, már egy 18. század végi térképen is szerepel, a Kapucinusok telkétől a Rhédey kertig tartott, mai nyomvonala a Zárda utcától a Vitéz utcáig tart. A Felső, Nagy és az Alsó Pece utcákból jött létre 1904-ben amikor Szacsvay Imréről nevezik el. A Pece elnevezést a 19. század végéig a közelében folyó Pece patakról kapta, amit befedtek és azóta csatornába halad végig a város alatt. Szacsvay Imre akinek "csak egy tolvonás volt büne" 1818. nov. 1-én született a Biharsályiban. 1839-ben Beöthy Ödön ellenzéki képviselő mellett írnokoskodott a pozsonyi országgyülésen. 1840-ben ügyvédi irodát nyit Váradon. 1848-ban országgyülési követnek választják, 1849 jan. 14-én megválasztják országgyülési jegyzőnek. Tagja volt a Függetlenségi Nyilatkozat szerkesztő bizotságának, amit később saját kérésére ö olvasott fel és ö is jegyezte aláírásával. A forradalom leverése után Újpesten 1849 október 24.-én kivégezték.
Forrás : nagyvarad-utcai.hupont.hu

 Nagysándor József és az ugocsai Perényi Zsigmonddal együtt kivégzett Szacsvay Imre politikus alakját idézik fel évről évre Nagyváradon. Mindketten a Kőrös-parti városhoz kötődnek.
  Hallgassa meg!
Forrás : mr1-kossuth.hu

Pár héttel ezelőtt a városi tanács rendeletére megjelentek a műszaki munkások az Eminescu téren, és többnapi munkával eltávolították Szacsvay Imre 1848-as szabadsághős szobrát. Csak a szobor alapzata maradt a Körös partján.
Forrás : Erdélyi Napló hhrf.org

Fleisz János : Szacsvay Imre (1818–1849), az elfeledett vértanú

Szacsvay Imre, Nagyvárad első országgyűlési képviselője, az országgyűlés jegyzője, a szabadságharc polgári vértanúinak legifjabbika, elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar polgári és nemzeti célo-
kért való küzdelemben.
Ennek ellenére nevét és tevékenységét kevesen ismerik, vértanú halála óta eltelt hosszú idő alatt szinte már teljes feledésbe merült. Tanulmányunk igyekszik feleleveníteni e kiemelkedő személyiség emlékét.
Teljes cikk : biharkutatas.hu 
Olvasható a biharkutatas.hu-n 

Szacsvay Imre nagyváradi szobra


 Az Ezredévi Emléktéren (Piata Libertatii) található Szacsvay Imre szobor.
 Szacsvay Imre (Biharsályi, 1818. november 1. – Pest, 1849. október 24.) ügyvéd, politikus, az 1848–49-es szabadságharc vértanúja.
 Mint a magyar országgyűlés jegyzője ő volt a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója. Emiatt elfogása után a császári hatóságok perbe fogták, kötél általi halálra ítélték és kivégezték.
 Az egész alakos bronzszobrot 1907 március 15-én avatták fel. A szobor Margó Ede alkotása.
 1937-ben a hatóság eltávolította a talapzatáról és a városi raktárban helyezte el, utána a talapzatot is elszállították. 1942 májusában került vissza a helyére miután restaurálták.
 Az embernek akinek "csak egy tollvonás volt a bűne" a debreceni Kossuth szobor talapzatán is is van egy, a váradihoz nagyon hasonlóan megformált alakja, szintén Margó Ede műve.
Forrás : egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot. ro 

Szacsvay utca Nagyváradon , ma Cuză Vodă


Nagyobb térképre váltás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése