Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. október 6., vasárnap

Bogdánffy Szilárd

Bogdánffy Szilárd 1911 februárjában született az akkor a Torontál vármegyéhez, ma a szerbiai Vajdasághoz tartozó Feketetón. Édesapja, Bogdánffy Ignác kántortanító, édesanyja Welebny Aranka. Elemi iskoláit a ma Romániához tartozó Torontálkeresztesen (Cruceni) végezte, a gimnáziumot pedig a Temesvári Piarista Gimnáziumban, ahol 1929-ben érettségizett. Teológiai tanulmányait a nagyváradi Teológiai Akadémián kezdte meg. Két év múlva, kiválói eredményei láttán, elöljárói Magyarországra, a budapesti Központi Papnevelő Intézetbe küldték, hogy ott magasabb szintű tanulmányokkal készüljön fel a neki szánt tanári pályára. 1934 nyarán tért vissza Nagyváradra, ahol megyés püspöke, Fiedler István, június 29-én pappá szentelte.

Titkos püspök

Az egyre fokozódó egyházüldözés miatt, számítva arra, hogy a püspököket a román hatóságok letartóztatják, 1949. február 14-én a bukaresti nunciatúrán titkos püskökké szentelte Gerald Patrick Aloysius O'Hara nuncius érsek . Amikor a nacionalista-kommunista rezsim a római katolikus egyházat be akarta olvasztani a nemzeti egyházba, ezáltal elszakítva a Rómától és a pápától, Bogdánffy Szilárd bátran szembefordult ezzel a szándékkal, és megtagadta a kért együttműködést. 1949. április 5-én az állambiztonsági szervek letartóztatták.
Négy év alatt, ítélet nélkül, megjárta Románia több rettegett börtönét (Jilava,Capul Midia, Máramarossziget.) Koncepciós perére 1953-ban került sor. 12 évnyi kényszermunkára ítélték. Bár védőinek sikerült elérnie az ítélet megsemmisítését, de a per újratárgyalására már nem került sor, mivel az elszenvedett kínzások és egy súlyos tüdőgyulladás következtében, amelyre nem kapott gyógyszert, a nagyenyedi börtönben 1953. október 2-án elhunyt. Holttestét egy rabtemetőbe temették, melynek helyét később beépítették. Sírhelye így ismeretlen.
2010. október 30-án boldoggá avatták a nagyváradi székesegyházban. A boldoggáavatási dekrétumot XVI. Benedek pápa küldötteként Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa olvasta fel.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

Boldoggá avatták Bogdánffy Szilárd egykori vértanú püspököt szombaton Nagyváradon a partiumi város székesegyházában tartott ünnepi mise keretében.
A szertartáson Böcskei László nagyváradi megyéspüspök kérte Bogdánffy Szilárd boldoggá avatását, majd ismertették a vértanú püspök életútjának főbb mozzanatait.
Ezt követően Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa felolvasta a boldoggá avatásról szóló apostoli levelet, amit magyarul Fodor József általános helynök ismertetett. Ebben XVI. Benedek pápa kifejti, hogy Bogdánffyt ezentúl boldognak tisztelhetjük, és ünnepe megtartható minden év október 3-án. Ezt követően került sor az új boldog arcképének leleplezésére.
bogdanffy_szilard
Teljes cikk : tortenelemportal.hu

Videó : videotar.mtv.hu


Április 13–14. között a nagyváradi esperességek képviselői Böcskei László püspök vezetésével zarándokúton vettek részt, amely során Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök életnyomait keresték fel.
Első állomásunk a temesvári Gerhardinumban volt, abban az egykori piarista gimnáziumban, ahol Boldog Szilárd középiskolai tanulmányait végezte. Innen továbbmenve a püspöki palotában Roos Márton püspök vendégei voltunk ebédre. Bár a főpásztor nem volt odahaza, helynöke és munkatársai tették kellemessé ottlétünket. Ebéd után az egyházmegyei múzeumot látogattuk meg, majd a dómot tekintettük meg, ahol a 90 évvel ezelőtt megbérmált ifjúra, Bogdánffy Szilárd Ignácra emlékeztünk. Majd kis csapatunk buszra szállva elindult Szerbia felé. A határon átérve első megállónk Kikindán volt, egy kis séta, ismerkedés a város főterével, templomaival. Zarándokutunk fő célpontja a csókai plébániához tartozó Feketetó (Crna Bara) következett, ahol valamikor állt az az iskola, amely templomként is szolgált, és ahol megszületett Bogdánffy Szilárd. Ma már egy új épület és templom várja a katolikus híveket. Megható élmény volt, amint a kis közösség és a közeli papok harangszóval fogadtak bennünket, és az ajándékba vitt Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök képét az oltár elé állítva szentmisét celebráltunk. A főcelebráns Böcskei László püspök volt, de velünk misézett Roos Márton temesvári püspök is. Fodor József helynök prédikációjából sokat tanultunk Bogdánffy Szilárd életéből, hősiességéből, az egyházért vállalt áldozatából. A szentmise után papok és hívek közös agapén osztottuk meg élményeinket, örömeinket, nehézségeinket.
Másnap reggel szentmise után elindultunk, hogy Nagybecske­reken meglátogassuk Német László püspököt, aki kellemes könnyedséggel történelmi és helyrajzi adatokkal gazdagította tudásunkat. Ezt követően egyik papja kíséretében meglátogattuk a székesegyházat, a piaristák elhagyott templomát és a város központjában is sétát tettünk. A késői órákban értünk haza Nagyváradra.
Forrás : vasarnap.katolikhos.ro  


Krisztusnak ajánlva - Bogdánffy Szilárd élete és kora - román dokumentumfilm

A kommunista Románia és az egyházak véráztatta viszonyába enged bepillantást a dokumentumfilm egy fedhetetlen életű tudós paptanár, Bogdánffy Szilárd élettörténete által, aki magyar állampolgárként a 20. század derekán, 42 évesen lett a római katolikus egyház mártírja, majd 2010-ben Erdély első boldoggá avatott püspöke. Egykori diákok, istenhitüket életcéllá nemesítő hajdani teológus növendékek vallanak tanárukról, lelki vezetőjükről, vibráló emlékképeket villantva fel egy olyan emberről, aki tudásával, bölcsességével, életokosságával, s nem utolsó sorban életszentségével kitörölhetetlen nyomokat hagyott környezetében. 
Forrás : port.hu  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése