Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. október 6., vasárnap

Péter I. Zoltán : A hiányzó láncszem...

A nagyváradi városháza 1903 végére elkészült közgyűlési termében helyezték el Bihari Sándornak a város számára festett millenniumi képét. A remek díszítésű teremben a milleniumi nagy festmény számára jut a legnagyobb hely. Ez a kép be lesz építve a falba úgy, hogy a mostani keret egészen elesik és a terem alapszínének és díszítésének megfelelő falkeretet kap. Ugyanígy helyezik el a király, Tisza Kálmán, Deák Ferenc, Kossuth Lajos arcképeit – adta hírül a Nagyvárad napilap 1903. október 13-i száma.
A millenniumi képet egy korabeli tudósítás szerint december 29-én helyezték el a díszterem – az ablak felől nézve – jobb oldali falára. Mellette és a szembeni falon nyertek elhelyezést a már említett, a város tulajdonát képező portrék. (Nagyváradi Napló, 1903. december 30.)
Az ünnepélyes megnyitó másnapján, 1904. január 11-én, a Nagyvárad napilap szemléletes leírást adott a díszteremről: A pompás, hatalmas terem igazi kis parlament. Közepén, az óriási festett ablakok alatt az elnöki szék, s jobbról-balról a szenátorok helye. Körül amfiteátrálisan emelkedő padsorok a városatyák számára. Mindenkinek külön bőrpárnás csapópadja van, vörösposztós asztalkával. A főbejárat fölött a karzat. Balra [a bejárattól számítva – a szerző megj.] a falon Bihari Sándor gyönyörű milleniumi képe: Zsigmond és Ulászló találkozása. A falakon Ferenc József, Deák Ferenc, Kossuth Lajos és Tisza Kálmán olajfestésű képe. A mennyezetről impozáns villamoscsillár függ alá, körös-körül a falakon apró villamoskörték százai…
Teljes cikk : varad.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése