Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. szeptember 27., vasárnap

Megmenekül a Bihar FC ? Megtörténik a csoda?

FC Bihor a cedat şi în faţa liderului 
Forrás : bihon.ro

A Bihar FC hazai pályán vereséget szenvedett az éllovas Nagybányai VFK-tól.A legnagyobb baj a nagyváradi csapatnak az,hogy szeptember 29-én lesz a mindent eldöntő bírósági tárgyalás,mely dönthet a csapat sorsáról.Az előjelek baljósak,mert semmi érdemleges nem történt a csapat megmentése érdekében.Sok váradit nagy reménnyel töltötte el az új főrészvényes a kolozsvári Mihai Giurgiu érkezése.Hangzatos nyilatkozatok ellenére ,nem lett sok pénz átutalva a csapat számlájára.A Megyei Tanács sem serénykedik a hiányzó összeg kifizetésével.A bíróság dönthet kedden a klub felszámolásáról és jövőre kezdheti a megyei bajnokságban.

A klub vezetői nem fizettek a játékosoknak,de nem is voltak jelen a szombati  meccsen.Őket nem érdekli a klub sorsa?Hadják csendesen " meghalni " a csapatot?Már csak a csodában reménykedhetnek a váradiak.Még van hátra két nap.Hát ha történik valami a Bihar FC-vel ...

Forgalomkorlátozás

drum inchis 
"Szeptember 28-án, 13 és 19 óra között betonozzák az Ogorului utcai feljárót. Ezért a DN 76 és a körgyűrű találkozásánál Kolozsvár-Bors és Nagyvárad-Bors irányában lezárják a forgalmat.
Kolozsvár felől a Nufărului – Ciheiului – körgyűrű iráynba, Nagyvárad felől pedig a Ciheiului utca – körgyűrű irányába terelik a forgalmat."
Forrás : oradeamagazin.ro

Egy újabb vereség

foci 
"A nagyváradi Bihar FC 2-0-ra vesztett a Nagybányai VFK ellen. A nagybányaiak mindkét góljukat az első félidőben szerezték, mindössze 5 perc különbséggel.
Az első gól a 34. percben érkezett, amikor Balaure beadása után Arnăutu a kapuba fejelt, majd a 39. percben Arnăutu egy tizenegyest kap, amit Balaure értékesít.
Így a Bihar FC egyetlen ponttal folytatja a bajnokságot."
Forrás : oradeamagazin.ro

Piramis és óriásbábuk a várban

Piramis és óriásbábuk a várban 
"A magyarországi Piramis együttes is fellép az önkormányzat által október 2-12. között a várban szervezett Nagyváradi Ősz-fesztiválon, valamint királybábuk érkeznek Székesfehérvárról." - írja az erdon.ro.

Részlet a cikkből : 
"Október 2-án, pénteken 17 órától az óriásbábukat lehet megnézni a vártemplom mellett, 18 órától a Szigligeti Színház Liliput Társulata lép fel a várszínházban, 20 órától a debreceni Bordó Sárkány régizene együttes koncertezik, amit megismétel másnap, október 3-án, szombaton 19 órától. Október 4-én, vasárnap 17 órától magyar nyelvű vetítés a vár múltjáról a J épülettest multifunkcionális termében, 17.30 órától Bordó Sárkány-, 18.30-tól Balog Joe & Jazztoday-koncert. Október 5-én, hétfőn 19.30-tól modern tánc és mazsorett bemutatók (Fit Dance, Exclusive, Mystique, Sunshine, Unique Dance Stúdió). Október 6-án, kedden 17.30-tól Thurzó Zoltán zongoraművész lép fel a vártemplomban. Október 7-én, szerdán 19 órától a Francisc Hubic Művészeti iskola Art Group csoportja látható, 21.30-tól Tolvai Renáta. Október 10-én 17.30 órától Thurzó Zoltán zongorajátéka hallgatható a várban, 19-től pedig Piramis-buli a szabadtéri színpadon. Október 11., vasárnap 19 órától: Balogh Brigitta-koncert. Ugyanakkor minden hétvégén 16 órától magyar idegenvezetés kezdődik. Valamennyi eseményen ingyenes a részvétel.
Szerző : Ciucur Losonczi Antonius

Teljes cikk : erdon.ro

Beköltözés a bentlakásokba

"Szeptember 27-30. között költözhetnek be a diákok a Nagyváradi Egyetem bentlakásaiba, szeptember 30-án, szerdán 12 órától pedig a tartaléklistán levő egyetemisták tehetik ezt meg, a megmaradt rendelkezésre álló helyek függvényében."
Teljes cikk : erdon.ro

Hátrányos helyzetűeket integráltak a munkaerő-piacba

Hátrányos helyzetűeket integráltak a munkaerő-piacba 
"Csütörtökön tartották a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság által lebonyolított, hátrányos helyzetű személyek munkapiaci integrációját célzó projekt zárókonferenciáját."
Teljes cikk : erdon.ro 

Újabb áruházak nyílhatnak

"A Dedeman zöldmezős beruházással áruházat kíván nyitni Váradon is, sajtóhírek szerint már tavaly megkapta az építkezési engedélyt a Főépítészeti Hivataltól arra a szabad területre, mely az Era Shopping Park mellett van, az Arad felé vezető országút mellett."
Teljes cikk : erdon.ro

2015. szeptember 25., péntek

Csak erős idegzetű váradiaknak : Miért van 88 millió eurós adóssága Váradnak? Választ Eduard Florea adja meg ...

 
Eduard Florea.Forrás : ebihoreanul.ro

Tisztelt váradiak ' Ha elakarja olvasni az ebihorenul.ro cikkét,akkor vegye be az orvosságát,vagy kérjen tanácsot az orvosától.Miért? Mert felmegy a vérnyomása és cukra. A cikk kezdete nem hízelgő. Idézem szó szerint (remélem tud olvasni román nyelven és megérti a lényeget )

"Până la finalul anului, Oradea va trebui să plătească tuturor constructorilor de pe şantierele oraşului 440 milioane de lei. Ca să aibă de unde, oraşul s-a împrumutat recent cu 100 milioane de lei, după ce anul acesta a mai luat două credite, unul dintre ele pe o perioadă de 20 de ani.
City-managerul oraşului, Eduard Florea, spune că orădenii n-ar trebui să fie îngrijoraţi de cele 88 milioane de euro pe care Primăria le are datorie, în total. Mai degrabă, subliniază el, ar putea aprecia cum s-a dezvoltat oraşul graţie acestor investiţii."
Teljes cikk : ebihoreanul.ro

Ki Eduard Florea " Az egyik hozzászóló ezt írja

"Înainte de a ne da explicații PUERILE pe tema îndatorării municipiului poate ne explică D-l Eduard Augustin FLOREA cum a fost angajat(prima oară)în Primărie! “ Eu nu sunt orădean, am venit din sud, puteam să termin facultatea și să plec, dar am avut șansa de a-l cunoaște pe Marcel Boloș, fostul director al DMPFI, care mi-a fost profesor, și mi-a oferit un loc de muncă”. Cum putea Boloș să ofere locuri de muncă în Primărie? Exprimarea lui Florea este fără echivoc(interviu în Bihoreanul!). Este clar că locul de muncă a fost oferit după care probabil s-a și organizat un concurs formal! Tot în lumina TRANSPARENȚEI LIBERALE poate ne spune D-l Eduard Augustin FLOREA de ce CONSOARTA a preferat să plece din sistemul bancar(conform percepției publice cel mai bun sector economic, chiar și acum)și să se angajeze la ADP ca aghiotant(ă)a lui ANDRICA(sau invers!). La ADP se fac angajări pur și simplu sau tot prin concurs? Genul „concursul se ține joi iar postul este ocupat de marți!”! Dar poate consoarta a dorit să se sacrifice în folosul comunitățiii, mai știi??!! S-a gândit că excursiile în străinătate se pot achita și numai din veniturile city-manager-ului!"

U.I.
Nem fordítom le magyar nyelvre,mert magyar nyelvű iskolában végeztem.Ha tud fordítani,tisztelettel elfogadom ...

A " Baleset " vagy " Accidentul " áldozatai

 
Az ebihoreamul.ro közölt egy cikket,melyben részletezi  a " Baleset " vagy " Accidentul " átverés módszereit,mely megjelent Bihar megyében is.A cikk szerint többeket átvertek amikor csörrent a telefon,mely szerint a szeretett családtagja balesetet szenvedett vagy okozott.Kisebb vagy nagyobb összeget követeltek,melyet egy banki számlára kell utalni. Az egyik áldozat 35 ezer eurót fizetett ki a szélhámosoknak.Mit tegyen? Ne fizessen.Várja a hivatalos értesítést .Olvassa el a cikket és tanuljon mások kárán a ebihoreanul.ro-n.

2015. szeptember 24., csütörtök

Tisztasági kampány

10357174_1067885426590589_7490320951692499646_n 
"A Bihar megyei Let’s do it egyesület szeptember 26-án egy tisztasági kampányt szervez.
Az esemény keretén belül több ezer önkéntes segítségével fogják a város egyes részeit megtisztítani a hulladékoktól. Bővebb információkért látogassák meg az esemény Facebook oldalát: https://www.facebook.com/events/536805663139923/"
Forrás : oradeamagazin.ro

Nevelőszülők Napja az Állatkertben

IMG_5337-1 
"Október 3-án, szombaton, a Nagyváradi Állatkertben újból megrendezik a Nevelőszülők Napját. Az Állatkert tavaly indította be a távolsági örökbefogadó programját, amelynek keretén belül bármilyen állatot támogatni lehet."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Jótékonysági vásár

12032938_1052035738154504_31688102763574343_n 
"Az Állatvédelmi Egyesület, valamint az Animal Shields Oradea közösen szervez egy jótékonysági vásárt az elhagyott állatok megsegítésére.Az esemény szeptember 26-án, szombaton, 12 és 17 óra között zajlik, a Iosif Vulcan utca 16. szám alatt található Stage étteremben."
Forrás : oradeamagazin.ro

Alakul a Gomba

DSC_2200 
"A Kálvária dombnál zajló munkálatok 69%-ban vannak készen."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Magyar Film Fesztivál

Movie 
"Október 2. és 4. között a Partium Keresztény Egyetem dísztermében újból megrendezik a Magyar Film Fesztivált.
Az eseményre a belépés díjtalan. Íme a program:
http://www.filmtettfeszt.ro/program-2015#VAR "
Forrás : oradeamagazin.ro

A Kínai Fotográfia Fesztiválja

Logo Festiv. Fotogr. Chineze in RO_2015  
"Szeptember 28 és október 26 között zajlik Romániában a Kínai Fotográfia Fesztiválja, az Euro Foto Art Egyesület szervezésében."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Jubilált a Holdas templom

jubilalt 
"Nagyszabású ünnepséget tartottak szombaton, Nagyváradon a Mária elszenderedéséről elnevezett ortodox katedrális – ismertebb nevén a Holdas templom – alapkőletételének 230-ik évfordulója kapcsán. A templomi szertartáson mintegy kétszáz hívő és nyolc egyházi elöljáró vett részt, köztük Laurenţiu Streza erdélyi érsek, Sofronie Drincec nagyváradi püspök, Ioan Siluan a magyarországi ortodox egyház püspöke, valamint Paisie Lugojeanul temesvári vikárius."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nagyváradi szüreti bál a Sanzon együttessel

nagyvaradi szureti bal_plakat 
"A Sanzon együttes és a Nagyváradi Magyar Ifjúsági Szervezet partnerségben a Bihar Megyei Vincellér Egyesülettel közösen Nagyváradon is újraéleszti a régi szüreti bálok hagyományát. 2015. október 10-én, szombaton 20 órai kezdettel a Lotus szórakoztató- és bevásárlóközpont rendezvénytermében tartják meg a Nagyváradi Szüreti Bált. Az élőzenéről és a hangulatról a Sanzon együttes gondoskodik. Érdeklődni a 0259/432-884-es vagy a 0744/835-363-as telefonszámon lehet munkanapokon 10 és 15 óra között. A helyek száma korlátozott, ezért a meghívók csak elővételben kaphatók."
Forrás : reggeliujsag.ro

A tanintézetek harmadának nincs működési engedélye

a tanintezetek 
"A Bihar Megyei Prefektúra tegnapi kollégiumi ülésén Alin Novac-Iuhas (képünkön jobbról) ideiglenesen kinevezett Bihar megyei főtanfelügyelő a 2015/2016-os tanévról beszélt"
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Fanyírás csak engedéllyel

kivagtak  1 
Kizárólag önkormányzati engedéllyel lehetne fákat kivágni. Jogi személyek esetében 500 és 1000 lej között terjedne az engedély nélküli fakivágásért járó lehetséges büntetés

"Korlátozná a megyeszékhelyen a fák kivágását a nagyváradi városvezetés. Egy új szabályzattervezet értelmében a köz- és magánterületeken is kizárólag önkormányzati engedéllyel lehetne fákat kivágni, illetve esztétikai vagy egyéb okokból az ágaikat megnyírni. A tervezet szövegét már közzétették az önkormányzat weboldalán, október 7-én, 16 órától pedig közvitát szerveznek róla a városháza nagytermében."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Hétfőn teljesen lezárják a Szent László hidat

Hetfon teljesen lezarjak a Szent Laszlo hidat 
"Nagyvárad polgármesteri hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy szeptember  28-án, reggel 8 órától leállítják a gyalogosközlekedést a Szent László hídon. A sajtóközlemény szerint elkerülhetetlen az intézkedés a helyreállítási munkálatok folytatásához. A hivatal a lakosság megértését kéri, és az építkezést kivitelező céggel együtt igyekeznek átmenetileg lehetővé tenni a gyalogosközlekedést decemberre, a téli ünnepek előtt. A hídon való átkelést két palló fogja segíteni."
Forrás : reggeliujsag.ro 

"Az átkelőt ideiglenesen előreláthatóan decemberben fogják ismét megnyitni a gyalogosforgalom előtt, valamikor karácsonyt megelőzően, addig pedig a Polgármesteri Hivatal azt javasolja, hogy az érintettek használják a Garasos-hidat vagy pedig a volt számítástechnikai központ melletti hidat."
Forrás : erdon.ro  

Botrány a Critical Mass-en.Fejlemények a tömegbe hajtó restaurátor ügyében

Botrány a Critical Mass-en 
"Botrány árnyékolta be az amúgy békésnek és problémamentesnek ígérkező Critical Masst. A kedden délután megtartott kerékpáros felvonulás utolsó momentumát, vagyis a biciklik felemelését egy dudáló autó zavarta meg, amelynek sofőrje a Szent László híd felől akart behajtani – a kerékpáros tömegen keresztül – a városháza felé."
Teljes cikk : erdon.ro 
Fotók : Critical Mass  
 
Fejlemények a tömegbe hajtó restaurátor ügyében 
"Szerda délutánig senki nem tett panaszt a rendőrségen a szeptember 22-én megtartott Critical Mass kerékpáros felvonulás végén történt incidens miatt. "
Teljes cikk : erdon.ro
 
Videó : digi24.ro

Magyar ősbemutató a magyar dráma napján

Magyar ősbemutató a magyar dráma napján 
"Stílusosan egy magyar dráma ősbemutatójával ünnepelte a Magyar Dráma Napját hétfő este a nagyváradi Szigligeti Színház. A váradi származású Szíjártó Tímea-Aletta Az eset című darabját mutatták be Sardar Tagirovsky a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakos diákja rendezésében a néhány nappal korábban felavatott Szigligeti Stúdióban."
Teljes cikk :  erdon.ro

Elkészült a palota homlokzata

Elkészült a palota homlokzata 
"Befejezték a nagyváradi Fekete Sas-palota külső homlokzatának felújítását."
Teljes cikk : erdon.ro

Interjú : Muzulmán lét Nagyváradon: nem kirívó

Muzulmán lét Nagyváradon: nem kirívó 
"Nincs egy szíriai egyetemista sem Váradon. Ez is kiderült, amikor olyan interjúalanyt kerestünk, aki a muszlim közösség tagja, és Váradon élve helyi hangként is szólna a muzulmánokról és a menekültügyről." 
Teljes interjú : erdon.ro 

Beruházások a körgyűrűn

Beruházások a körgyűrűn 
"A tervek szerint a nagyváradi körgyűrű Kolozsvár felőli felüljáróját októberben, a régi Densusianu hidat decemberben adják át a forgalomnak.
Teljes cikk : erdon.ro
 
 

Ha nem egyenesen, akkor körbe

Ha nem egyenesen, akkor körbe 
"Ha legkésőbb október elejéig nem adja meg a Román Államvasutak az engedélyt arra, hogy a váradi állomáson is építhessék a gyorsforgalmi utat, akkor a Depoului utcán építik azt tovább."
Teljes cikk : erdon.ro 

2015. szeptember 22., kedd

Átadták – Miénk itt a Stúdió

Szigligeti Stúdió – tér, mely egyben jelkép is 
"Ünnepélyes keretek között avatták fel péntek délután az egykori Sonnenfeld nyomda épületében létesült Szigligeti Stúdiót. Két éves munka és példás együttműködés eredményeként jöhetett létre. "
Teljes cikk : erdon.ro 

További információk  : reggeliujsag.ro 

Évadnyitó hangverseny a filharmóniában

A szimfonikus zenekar, Nicolas Koeckert hegedűművész és Romeo Rîmbu karmester. Fotó: Dr. Ovidiu Bălănean 
"Szeptember 17-én nagy érdeklődés mellett tartották meg a 2015–2016-os évad első hangversenyét a Nagyváradi Állami Filharmóniában. Édouard Lalo francia és Gustav Holst angol zeneszerző művei csendültek fel az Enescu-Bartók koncertteremben."
Teljes cikk : erdon.ro 

Épül a felüljáró

Épül a felüljáró 
"Szeptember 18-án és 19-én a nagyváradi körgyűrű félixfürdői kijáratánál betonozták az épülő közúti felüljáró egy részét. A munkálatok ideje alatt forgalomkorlátozás volt érvényben, ami nehezítette a közlekedést, de komoly fennakadások nem voltak."
Teljes cikk : erdon.ro 

Újra dolgoznak a megvesztegetettek

"A Bihar Megyei Nyugdíjpénztár egészségügyi vizsgálati szolgálatának megvesztegetéssel gyanúsított, korábban házi őrizetben tartott dolgozói közül hárman visszatértek munkahelyükre. Történt ez azok után, hogy hétfőn tíz gyanúsított esetében feloldották a házi őrizetet, ugyanis a nagyváradi Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) egy nappal a határidő lejárta után nyújtotta be a házi őrizet meghosszabbítására vonatkozó kérelmet. Így a gyanúsítottak bírói felügyelet alá kerültek, ami nem akadályozza őket abban, hogy bejárjanak dolgozni. Három asszisztens, Monica Ignat, Violeta Coşa és Gianina Ţigan visszatértek munkahelyükre, egy másik gyanúsított asszisztens, Ioana Precup előnyugdíjazását kérte, míg egy másik kollégájuk, Johannis Pelle szabadságot vett ki, ugyancsak szabadságon vannak Ovidiu Pleşa, Emilia Cun és Ana Guţ gyanúsítottak is. Ezzel szemben a szolgálat vezetője, Vasile Sălăjan beadta felmondását, és így tett Anca Grigorescu doktornő is. Emlékeztetőül: a megyei nyugdíjpénztár egészségügyi kivizsgálási szolgálatának több orvosát és munkatársát korábban lefilmezték, amint különböző pénzösszegeket vesznek el azoktól, akik nyugdíjaztatni kívánták magukat"
Forrás : Bihari Napkló/pressdisplay.com

2015. szeptember 20., vasárnap

A CSM Digi tovább jutott

CSM Digi Oradea a câştigat primul meci
Forrás : ebihoreanul.ro

 A CSM Digi két győzelemmel,egy vereséggel tovább jutott a vízilabda LEN kupa G csoportjából. Eredményeik,góllövők : 

SM Verona – CSM Digi Oradea 8-10 (2-2, 4-3, 0-3, 2-2).Góllövők : Di Somma 2, Petkovic 2, Deserti 2, Jelaca 1, Razzi 1, illetve Negrean 2 (1 büntető), Chioveanu 2, Popoviciu 2, Markovic 1, Cupic 1, Dunca 1, M. Gheorghe 1.

CSM Digi – Jadran Carine Herceg Novi 6-7 (2-2, 2-1, 0-3, 2-1).Góllövők : Negrean 3, Cupic 2, Popoviciu 1, illetve Popadic 3, Pjesivac 2, Ukropina 1, Radovic 1.

CSM Digi  – CN Sabadell 13-6 (3-1, 5-2, 2-1, 3-2). Góllövők: Negrean 3, Cupic 3 (1 din penalty), Popoviciu 2, Markovic 1, R. Georgescu 1 (büntető), A. Creţu 1, Dunca 1, Remeş 1, illetve Koopman 2, Matoso 1, Soler 1, Valverde 1, Cabanas 1.

Első hely : Jadran Herceg Novi 
Második hely : CSM Digi Nagyvárad
Forrás : bihon.ro   

2015. szeptember 19., szombat

A Nymphaea aquapark kész lesz decemberben?

 
Forrás : ebihoreanul.ro

Gőz erővel folyik a munka a régi városi strandon felépítendő Nymphaea aquapark területén.Eddig 50%-ban van kész,de az építők fogadkoznak,hogy Decemberben kész lesz.Naponta 400-an dolgoznak,hogy határidőre kész legyen a létesítmény.Mălan alpogármester is bizakodó.Bővebben olvashat az ebihoreanul.ro-n. 


Hol vannak a szép sudár fák?Nem lehet tudni,mert az év elején kivágták.Az ígéret szerint 519 fát fognak ültetni.Először rombolni,vágni,azután építeni az alapelv Nagyváradon. Sajnálhatjuk a régi városi strandot,de az új aquapark sokkal szebb lesz ...


CSM Digi megyerte az első meccsét

CSM Digi Oradea a câştigat primul meci  
CSM Digi vízilabda csapata megnyerte az első meccsét az SM Verona ellen az Olaszországban zajló LEN Kupa G csoportjában.Az eredmény : CSM Digi-SM Verona
10-8 (2-2, 3-4, 3-0, 2-2). A váradiak góljait Tiberiu Negrean (2), Mihnea Chioveanu (2), Alex Popoviciu (2), Duşan Markovici (1), Vojislav Cupici (1), Gheorghe Dunca (1) şi Mihnea Gheorghe (1) lőtték.A következő meccsek : 
szombaton :
CSM Digi  – Jadran Carine Herceg Novi, SM Verona – CN Sabadell 
vasárnap :
CSM Digi  – CN Sabadell, Jadran Carine Herceg Novi – SM Verona.
Az első kettő kerül a következő fordulóba.
Forrás : bihon.ro

A Bihar FC első pontja - A vezetők gratuláltak a csapatnak

foci 
"A Nagyváradi Bihar FC megszerezte az idei szezon első pontját, miután 1-1-es döntetlent ért el a Brassói FC ellen.Az eredményt a brassóiak nyitották meg a 20. percben, miután Matei 20 méterről a kapuba talált.A megmentő gólt Ember szerezte a 90+2. percben egy 17 méteres szabadrúgás után."
Forrás : oradeamagazin.ro 

A bihon.ro azt írja ,hogy Cornel Popa, Mircea Giurgiu és Gheorghiță Geolgău a meccs után bementek gratulálni a csapatnak és további sikereket kívántak a csapatnak.A Bihar FC az utolsó előtti helyen van.

Csapatok : 

FC Braşov: Căucă – Letan, Hlinca, Poverlovici, Perju – Buga – cpt. (min. 71 S. Ianc), V. Munteanu, Moraru, Codoban (min. 58 D. Ene) -  B. Rusu, M. Matei (81 H. Popa). Edző: Adrian Szabo
FC Bihor: Nagy – Mintaș, Ţoca (min. 58 Trabalka), Chira – Remeș, Haș, Ferik (min. 68 Ember), Arsene – Maria (min. 46 Mangra), Sulea și Andor – cpt.. Edző: Gheorghe Silaghi
Részletes beszámoló : bihon.ro 2015. szeptember 18., péntek

Tél 1985-ben

 
Fotó : Darabont József

A fotó nem trükk,mert ilyen nagy tél volt 1985-ben.A Körös befagyott.A ponton hídon nehezen lehetett közlekedni.Mindez 30 éve történt.Darabon József fotóját mentsük el,mert kitudja milyen meleg telünk lesz,de a fordítottja is megtörténhet ...

Őszi nagytakarítás

recycling-symbol-photo 
"Szeptember 28 és november 7 között a Polgármesteri Hivatal megrendezi az idei Őszi Nagytakarítást.
Az esemény során összegyűjtenek minden háztartási cikket (bútort, szőnyeget, kerékpárt, vászont, ajtót, ablakot), valamint a fűnyírásból megmaradt fűvet.
Ha valaki nem tartja be a kampány órarendjét és tilos helyen szemetel az 200-500 lejes (magánszemélyek) vagy 1500-2000 lejes (vállalatok) böntetésre számíthat.
Alább megtalálják a szemétgyűjtő helyeket és az órarendet:
PROGRAM DE CURATENIE TOAMNA 2015 din 28 septembrie – 7 noiembrie 2015"
Forrás : oradeamagazin.ro

Járdasziget felújítás

Fotografie-0041 
"A RER Ecologic Service a Decebal és a Primăriei utcák kereszteződésében, az Emanuel Imaház közelében lévő járdasziget felújításán dolgozik."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Elutasították az EMNP-t

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök javaslatára válaszolt szombaton este egy tévéműsorban Kalmár Ferenc is. A magyarországi szomszédságpolitikáért felelős miniszteri megbízott elmondta: nem érdemes módosítani a román-magyar alapszerződést, mert hosszú tárgyalásokkal és beláthatatlan eredménnyel járna 
Szilágyi Zsolt EMNP-elnök javaslatára válaszolt szombaton este egy tévéműsorban Kalmár Ferenc is. A magyarországi szomszédságpolitikáért felelős miniszteri megbízott elmondta: nem érdemes módosítani a román-magyar alapszerződést, mert hosszú tárgyalásokkal és beláthatatlan eredménnyel járna 

"Múlt csütörtökön az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kezdeményezte a román–magyar alapszerződés módosítását. Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke egy sajtótájékoztatón elmondta, az európai migránshelyzet új bizalmi viszony kialakítását teszi szükségessé a két ország között. Ez azonban csak akkor alakítható ki, ha a román kormány megváltoztatja az Erdélyre és a magyarokra vonatkozó politikáját: biztosítja az erdélyi magyarság kulturális autonómiáját, valamint azoknak a vidékeknek a területi autonómiáját, ahol a magyarok számbeli többséget alkotnak. Szerdán este megérkezett a válasz: a román külügyminisztérium szerint semmi nem indokolja az épp 19 évvel ezelőtt Temesváron aláírt román–magyar alapszerződés felülvizsgálatát."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Tőkés pert nyert

Laszlo TOKES 
"Szeptember 8-ai lapszámunkban számoltunk be azokról a témákról, amelyekről előző napi nagyváradi sajtótájékoztatóján beszélt Tőkés László EP-képviselő. Mint megírtuk, első fokon megnyerte azt a polgári pert a budapesti Fővárosi Törvényszéken, amelyet becsületsértésért indított a Noran Libro Kiadóval szemben az idő közben elhunyt Andrassew Iván Ne vígy minket kísértésbe című, a volt püspök és európai parlamenti képviselő magánéletét boncolgató kötete miatt."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Megnyitják a Szigligeti Stúdiót

Megnyitjak a Studiot 
"Közösségi összefogással, a közönség, valamint nagylelkű támogatók segítségével befejeződtek a felújítási munkálatok a Szigligeti Stúdióban. A Szigligeti Színház új játékterének avató ünnepségére ma, szeptember 18-án 17 órától kerül sor, mely alkalomból a három társulat tagjai családi programokkal, kiállítással, kézműves foglalkozással, élő zenével és a művészeti vezetők által főzött bográcsgulyással várnak minden kedves érdeklődőt a Sonnenfeld palota (Moszkva utca 8. szám) udvarán található épületbe. A helyszínen lehetőség nyílik bérletvásárlásra is."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Készülnek a Holdas templom jubileumára

keszulnek 
"E hét folyamán többen és serényebben dolgoznak a nagyváradi Szent László tér délkeleti sarkának felújításán, annak érdekében, hogy a hétvégére már akadálymentessé és használhatóvá váljon a terület. Szombaton, szeptember 19-én ugyanis nagyszabású ünnepséget szerveznek a Mária elszenderedése ortodox katedrális –közismert nevén a Holdas-templom – alapkőletételének 230-ik évfordulója kapcsán."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

XIII. Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok 2015

XIII. Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok 2015 
"Gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember 19-26. között a XIII. Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok 2015. " - írja az erdon.ro.

Teljes program : 

Program:
Szeptember 19., szombat
A Sinka István Kézműves Kör szervezésében
10.00: Szilvásgombóc főzőcske
A hagyományőrzés jegyében ízletes finomság készül a Csonkatorony udvarán.
A gombócolás után a program résztvevői megkoszorúzzák Sinka István köztéri szobrát.

Szeptember 20., vasárnap
A Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület szervezésében
12.00: Néprajzi kiállítás
Helyszín: az Arany Palota nagygalériája
A hagyományőrző tárlaton egykori használati tárgyak kerülnek bemutatásra, olyan több mint 100 éves eszközök, amelyeket régen a nagyszalontai emberek használtak.
Ugyanakkor a kiállítás keretében az egyesület kézimunka köre is bemutatja munkáját, azokat a kézimunkákat, amelyek nemrégiben díjazva voltak Budapesten és Békéscsabán.

Szeptember 21., hétfő
Az RMDSZ szervezésében
Egészségnap
Az elmúlt évekhez hasonlóan az egészségmegőrzés fontosságát szem előtt tartva idén is különböző orvosi vizsgálatokban részesülhetnek ingyenesen városunk lakosai.
10.00-12.00: Vércukorszint- és vérnyomásmérés a felnőtteknek dr. Kerekes Anikó közreműködésével.
14.00 órától dr. Tolnai Angéla tart orvosi tanácsadást és vérkeringésmérő géppel végez vizsgálatot. A rendelésre előjegyzést kell kérni, ennek érdekében keressék fel az RMDSZ Székház titkárságát.
Helyszín: Magyar Ház
A gyerekeknek ingyenes fogászati vizsgálat dr. Vígh József fogorvos rendelőjében.

Szeptember 22., kedd
Az RMDSZ szervezésében
18.00: Hajdúvárosi Esték
Helyszín: Magyar Ház
A rendezvény meghívott vendége dr. Veress Erzsébet családterapeuta, szakpszichológus.
A szakember nem először jár városunkban, előadásai már korábban is nagy sikert arattak a nagyszalontaiak körében.
A Hajdúhét keretében a boldogság-keresés módjairól, a lelki béke és a lelki egyensúly megteremtésének lehetőségeiről tart előadást.

Szeptember 23., szerda
Az RMDSZ és az Arany János Elméleti Líceum szervezésében
Sportnap
A nap folyamán szórakoztató vetélkedők, sportprogramok várják a diákokat.
Többek között lesz kocogás a 0-IV. osztályosok számára a városi parkban, majd zumba óra a nagyiskolában, szintén a legkisebbeknek.
A Sándor Péter Sportteremben labdarúgó bajnokság várja a 7-12. osztályos fiatalokat, de ugyanakkor a kosárlabda kedvelői is összemérik tudásukat a nagyiskolában a Sportnap folyamán.
Természetesen idén sem marad el az évről évre nagy sikernek örvendő kerékpártúra, és még sok más meglepetés is várja majd a tanulókat.
Az RMDSZ szervezésében
17.00: Könyvbemutató
Szalontai hajdú konyha
Ízek, étkek, értékek
Nagyszalonta háziasszonyai és a konyhaművészettel most ismerkedő ifjú hölgyek gyűjtötték csokorba kedvenc receptjeiket, amelyeket a Hajdúhéten a nagyközönség is megismerhet.
Helyszín: Magyar Ház

Szeptember 24., csütörtök
Az RMDSZ és az Arany János Művelődési Egyesület szervezésében
11.00: Arany 200 konferencia – A szárba szökkenő ünnep
Arany János születésének 200. évfordulóját 2017-ben ünnepli a nemzet. Ebből az alkalomból Arany 200 néven a nagyszalontai RMDSZ egy Kárpát medencei konferencia sorozatot kezdeményezett a tavalyi évben. Az indító konferencia folytatásaként a Hajdúhéten ismét találkoznak mindazok, akik felvállalták, hogy hozzájárulnak a legnagyobb epikus költő születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő programsorozathoz.
Helyszín: Magyar Ház
A rendezvény fővédnöke: Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.
Ünnepi meghívottak: Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Dr. Naszvadi György, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány elnöke, Hegedűs Csilla, volt Kulturális Miniszter, Korompai János a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Továbbá Bihar megye magyar parlamenti képviselői és szenátora.
Házigazda: Török László, polgármester.
A konferencia után a résztvevők megkoszorúzzák Bocskai István fejedelem köztéri szobrát.
A Hajdúhét keretében a gyermekek szórakoztatására is gondoltak a szervezők, ugyanis vidám műsorral mutatkozik be a Bóbita zenekar.
13.00: A Bóbita zenekar gyermekkoncertje
Az eseményre szeretettel várnak minden kisdiákot.
Helyszín: Zilahy Lajos Művelődési Ház

Szeptember 25., péntek
Az RMDSZ szervezésében
14.00: Deák Árpád gyűjteményes kiállítása
A marosvásárhelyi születésű szobrász gyűjteményes kiállítással mutatkozik be a Hajdúhéten. A tárlaton láthatóak lesznek különböző érmek, díjak és grafikák.
Helyszín: Magyar Ház
19.00: Színházi est
Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép
Helyszín: Zilahy Lajos Művelődési Ház
A Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok keretében a kultúrház színpadán olyan neves budapesti színművészek mutatkoznak be, mint például Straub Dezső, Fodor Zsóka, a Barátok közt Magdi anyusa, Harsányi Gábor, Nyertes Zsuzsa, de színpadra lép Straub Péter és Beleznay Endre is.
A Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép című két részes komédia igazi csemege minden színházkedvelő számára, a remek szórakozást ígérő előadásra elővételben helyjegyek válthatóak a lenti nézőtérre az RMDSZ Székház titkárságán, a Kossuth Lajos utca 16 szám alatt, a karzatokra pedig a Zilahy Lajos Művelődési Ház irodájában vásárolható helyjegy. Figyelem! A helyek száma korlátozott, akik szeretnének részt venni a színházi esten, keressék fel mihamarabb a Magyar Ház irodáját, vagy a kultúrházat.
21.00: Toldi Zug!
Helyszín: a kultúrház udvara
21.00: Színpadon a Wrong Way zenekar
A színházi est után a Toldi Zug színpadán forrósítja a hangulatot városunk kiváló csapata, a Wrong Way. A zenekar magyar és külföldi jól ismert, közkedvelt slágereket, a 80-as, 90-es évek, illetve napjaink rock slágereit játssza, s garantáltan remek buli hangulatot varázsolnak majd a rendezvénytérre.

Kolbásztöltő fesztivál: szeptember 26., szombat
Mintegy két tucatnyi csapat az évről évre nagy sikert arató ízek versenyén. Jókedv, vidámság, finom ételek, italok, baráti társaságok, remek szórakozás!
Kezdési időpont: 12.00 óra.
Helyszín: Zilahy Lajos Művelődési Ház
Eredményhirdetés: 16.30 órakor.
10.00: DOG SHOW
Játékos vetélkedő a kutyatartó gazdik számára délelőtt 10 órától, a Kultúrház melletti udvaron.
Mialatt bent tekerednek a kolbászok, a kultúrház udvarán remek fellépők szórakoztatják a közönséget.
15.30 – Idesüss színpad
15.30-16.30: Néptáncprodukciók
16.30: Kolbászkészítő verseny eredményhirdetése
17.00: Magyar Rózsa mulatós koncert
17.50: Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar koncertje
18.50: Táncprodukciók: Arny Dance, Infinity, Famous
19.10: Schneider Lilla koncert
19.40: Tombolasorsolás
20.00: Zoltán Erika koncert
21.00: Danilescu Csaba és Nótári Andrea mulatós és könnyűzenei koncert
22.00: Spontán zenekar koncert
Kolbászfesztiválos különlegességek
Kolbászos babgulyás mindenkinek
Aki a kolbászfesztiválon enne egy jót, keresse fel az RMDSZ csapatát a kultúrházban, ahol átvehet egy játékszelvényt, amit kitöltve kell a kultúrház udvarán felállított RMDSZ sátornál leadni, cserébe pedig elfogyaszthat egy adag kolbászos babgulyást.
Sztárműsorvezető a kolbászfesztiválon
Barátok közt megsúgjuk önnek, hogy az idei kolbászfesztiválon a népszerű színművész, Szőke Zoltán (12.00 órától) lesz az esemény házigazdája, aki műsorvezetőként és zsűritagként is kiveszi majd a részét a rendezvényből.
Csepeli guruló kiállítás
Nagyszalonta testvérvárosából, Csepelről érkezik a kolbászfesztiválra az a veterán teherautó, melynek belsejében egy érdekes kamara kiállítást rendeztek be. Töltények, hűtőgép a ’30-as évekből, motorkerékpár az ’50-es évekből, és sok más érdekesség várja a látogatókat. A gyerekek örömére fajátékokat is ki lehet majd próbálni a rendezvény ideje alatt.
Nyerjen biciklit vagy fotelt a Tulipán tombolán
A Hajdúhéten, a szombati kolbászfesztivál alkalmával Tulipán tombolasorsolásra kerül sor. Számos értékes és érdekes ajándéktárgy talál gazdára. Ezek közül a leginkább szemrevaló lehet egy bicikli vagy egy kényelmes fotel. Ezzel együtt számos más nyeremény is gazdára vár. A sorsjegy ára 3 lej lesz. Keresse a Tulipán tombola standot szeptember 26-án, 12 órától a kultúrház udvarán. A nyeremények kisorsolására nyilvánosan, a sátor alatti Idesüss színpadon kerül sor.
Partiumi premier: Csíki sör Nagyszalontán
Mára az igazi csíki sör az erdélyi magyar nemzeti itala lett, amit az idei kolbászfesztiválon Nagyszalontán is meg lehet kóstolni. Az igazi csíki sör több mint ital. A székely különlegesség a kultúrház udvarán felállított standon, önköltségi áron lesz kapható.
A Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok rendezvényeire a színházi est kivételével a belépés ingyenes.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.
Forrás : erdon.ro

Leszedték az állványokat

Leszedték az állványokat 
"Az önkormányzat közleményében arról tájékoztatott, hogy leszerelték a Kossuth utcai neológ zsinagógában azokat a belső állványokat- az oldalsóak még maradtak-, melyek a kupola festését segítették elő, ugyanis ezek a munkálatok befejeződtek."
Teljes cikk : erdon.ro 

2015. szeptember 17., csütörtök

Hattyút mentettek Váradon

 
"Szeptember 14-én reggel, vagyis éppen az iskolakezdés napján valaki arról értesítette a hatóságokat a 112-es sürgősségi segélyhívó számon, hogy egy hattyú van a Partenie Cosma Közgazdasági Líceum udvarán. A csendőrök felvették a kapcsolatot az állatkerttel, melynek adminisztrátora, Bimbó-Szuhai Tibor azt nyilatkozta a Bihari Naplónak: a kollégái kimentek a helyszínre, becserkészték a madarat, és huszonnégy órás megfigyelés céljából bevitték hozzájuk. Meg is etették – bár különösebben nem volt éhes – és mivel egészségügyi szempontból rendben találták, másnap a serdülőkorban levő madarat a Decebal-híd környékén visszavitték a természetes környezetébe, ahol a többi társa is él. 
Szintén a zoóval kapcsolatos hír, hogy várják azt a négyéves zebracsődört, mely a debreceni állatkertből érkezik Váradra, illetve néhány héten belül egy nőstény vadmacskával, és körülbelül 8–10 gyümölcsevő denevérrel (más néven nílusi repülőkutyával) gyarapodik a létesítmény egy bécsi kisebb vadasparkkal való együttműködésnek köszönhetően."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Megkezdődött a Szent László híd felújítása

 PROIECT - Pod_Sf_Ladislau
"Szeptember 15-én megkezdődtek a központban található Szent László híd felújításának a munkálatai."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Újabb útlezárás

drum inchis 
"A DN 76-on zajló munkálatok miatt, szeptember 18 és 19-én, 7 és 16 óra között lezárják a Selgros mellett lévő körforgalmat, a következőképpen:"
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

A helyi adók helyzete

bani 
"Az év elejétől egész augusztus 31-ig, Nagyváradon 101.223 személy és 9.000 vállalat fizette ki az adóit, 71.055.868 lej értékben.Tavaly ilyenkor 97.485 személy és 9.160 vállalat fizette be hátralékait, 64.251.352 lej értékben.Az idei adók és hátralékok törlesztésének határideje szeptember 30."
Forrás : oradeamagazin.ro

Váradi éremeső a Digi Kupán

Sok babért termett a váradi úszóknak a hétvégi nemzetközi versenyen 
Sok babért termett a váradi úszóknak a hétvégi nemzetközi versenyen 

"Közel 250 úszó állt rajtkőre a váradi Ioan Alexandrescu Uszodában hétvégén megtartott nemzetközi erőfelmérőn. A Digi Kupa hatodik kiírásán remekül szerepeltek a két váradi klub, a Körös SK (edzők Illés Zsolt és Georgeta Schier) és a VSK (edzők Remus Oros és Vekerdy László) úszói."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro 

Losonczi Béla festménykiállítása

LB1 
"A Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében Losonczi Béla festőművész mutatkozik be Nagyváradon."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Premier az évadnyitó előadáson

Premier az évadnyitó előadáson 
"Különlegesnek ígérkezik a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki hangversenye. A részletekről Romeo Rîmbu karmester, valamint Nicolas Köeckert hegedűművész, a bécsi konzervatórium tanára számolt be. "
Teljes cikk : erdon.ro

A fő kilátó már csaknem kész

A fő kilátó már csaknem kész 
"A nagyváradi Kálvária (Gomba) domb felújítási és átalakítási munkálatai immár nyolcvanöt százalékban elkészültek."
Teljes cikk : erdon.ro 

Egyelőre nincs tej és kifli

Egyelőre nincs tej és kifli 
"Előreláthatólag mintegy két hét múlva kaphatnak majd tejet és kiflit a Bihar megyei iskolások és óvodások, tudtuk meg Horia Carţiştól, a Megyei Tanács szóvivőjétől."
Teljes cikk : erdon.ro