Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. június 20., vasárnap

Nagyváradon felépítik az első 17 emeletes épületet?Igen!

A 17 emeletes épület látványteterve.Forrás : oradea.ro 

 

Felépítik Nagyvárad első 17 emeletes  épületét?A válasz, valószínűleg igen, mert megkapták az előzetes engedélyt. Hol lesz felépítve?A Szováta utcán, a volt Vandana étteremhez közel a Körös parton. Erről olvashatunk a Polgármesteri Hivatal honlapján!

 

Az utóbbi években építkezési lázban élnek a váradiak. Gomba módra épülnek  Nagyváradon a lakóparkok, villák és házak. Valamikor alig adtak ki építkezési engedélyeket, mert a homokos, agyagos talajra nem lehet építeni. Igaz,ez régen volt. Petru Filip polgármester idejében már sok építkezési engedélyt adtak ki, még ha a talaj " csúszott"is". Elsősorban a váradi hegyen rohamléptekkel építkeznek.

 

Nem vagyok szakember, de az 1970-es és az 1980-as években láthattam néhány "talajcsúszást " a váradi hegyen. Volt amikor éjszaka indult el lefelé a talaj.A Fáklya (Alsókörösoldali,Făcliei) utcában lakók sokat tudnának " mesélni " az átélt eseményekről. Gondolom, sok váradi ismerte a Csákvári kompját, aki a Fáklya utca és Velence között vitte-hozta az utazókat.A komptól balra egy éjszaka elindult a talaj a gyümölcsösből lefelé a Fáklya utcát megcélozva.Ha nincsen néhány támaszfal, akkor azt a néhány házat levitte volna a Fáklya utcáig. Szerencsések voltak a lakók.A gyümölcsös melletti házakban nem lehetett élni, ugyanis a föld mozgása miatt hangokat hallottak,nem is beszélve a falak repedezéséről.A hatóságok kivizsgáltak, majd azt határozták, hogy nem lehet megerősíteni a talajt.A családokat a városba költöztették.Ma gyönyörű villák, házak állnak büszkén.Az egyik magyarázat szerint modern technológia segítségével stabilizálni lehet a talajt.

 

A  Szilvásban hasonló események történtek, ugyanis még akkoriban kevés ház volt építve. A megcsúszott talaj az út közepén "állt " meg. Nem okozott számottevő kárt.Nem is beszélve a Körös árterületén felépített házakról. 

 

A Kálvária dombi talajcsúszást is előre lehetett látni.Abban bízhatunk, hogy nem lesz talajcsúszás Nagyváradon, annak ellenére, hogy sok helyen a víz 3-6 méter mélységben megjelenik.A megoldás lehet a modern technológia alkalmazása,ha van sok pénze  az építettőnek.


Egy helyzet aggodalommal tölt el. A klímaváltozás miatt kiadós esőzésekre számíthatunk az előzetes felmérés szerint. Mediterrán éghajlat lesz az uralkodó, mely azt jelenti, forró nyarak, enyhe telek lesznek. Tanulságos lehet az elmúlt napok esőzése az ország keleti részén. 

 

Valószínűleg jelennek meg magyar nyelvű cikkek a 17 emeletes épület projektjéről. Az építkezések sok pénzt jelentenek, amely döntő érv lehet azok számára akik,mást szeretnének.


Megjent a Bihari Napló Online oldalán a beszámoló a részletes tervekről!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése