Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. november 28., kedd

Festményeken az ezerarcú Várad

A nyílt napon bemutatták a Nagyvárad festményekben című kétnyelvű albumot is A szerző felvétele


"A megyei könyvtár nyílt napjának keretében bemutatták az Oradea în picturi – Nagyvárad festményekben című kétnyelvű albumot, amely Várad jelenlegi és egykori arculatát idézi fel." - írja János Piroska a Bihari Naplóban.



"Az album az Ars Nobilis Kulturális Egyesület Az ezerarcú város (Oraşul cu 1000 de chipuri) projektjének keretében látott napvilágot, és a Bihar Megyei Tanács szociális igazgatósága támogatásával valósult meg. A kiadvány 22, egykori és jelenleg is élő váradi, vagy a városhoz valamiképpen kötődő festő műalkotásait tartalmazza, ők a következők: Bölöni Vilmos (akinek Kálvária című alkotása egyben a kötet borítója is, és akinek festményei mellett az ábrázolt városrészlethez fűződő visszaemlékezése is olvasható), Aggod István, Balajti László, Balogh István, Banovics László, Bartovics József, Bódis Endre, Ovidiu Budureanu, Cs. Erdős Tibor, Ferenczy Béla, Fux Pál, Kristófi János és lánya, Kristófi Enikő, Kudelász Károly, Macalik Alfréd, Mág Tamás, Mottl Roman, Aurel Pop, Tibor Ernő, Tolnay Tibor, Udvardy Ignác Ödön, Urszinyi Mária. Az ismert festőktől származó alkotások mellett az albumban helyet kapott két, jelzés nélküli rézkarc a várról, a bazilikát és a Püspöki Palotát ábrázoló 18. századi rézkarc és olajfestmény, de Georg Hoefnagel 1598-ból származó linometszete is.

A csütörtöki bemutatón a kiadvány mellett az albumban szereplő festmények egy részét élőben is meg lehetett tekinteni. A közönséget a könyvtár igazgatónője, Ligia-Antonia Mirişan köszöntötte, majd Rodica Indig és Indig Pál ismertette az albumot, illetve a benne szereplő festményeket. Rodica Indig elmondása szerint a hangsúlyt a várost bemutató festményekre helyezték, nem pedig az alkotókra, így róluk a kiadványban csak kevés információt tudunk meg. Az alkotások Várad olyan régi arcát is bemutatják, amihez még hozzátartozott a sörgyár, a téglagyár, a Kálvária-dombi templom, vagy a neológ zsinagóga melletti házak.

Nagyváradi festőiskola

A könyvbemutatón felszólalt Virgil Bercea görögkatolikus püspök is, aki párhuzamot vont Rodica Indig és Otilia Marchis között, akinek nemrégiben Nagykárolyban szobrot avattak Adyval való barátságának megörökítése végett. A két személy szerepvállalása – részben életútja is – hasonló, ugyanis mindketten azokat az értékeket keresték és ápolták, amelyek nemzeti hovatartozás nélkül összekapcsolnak, mondta el a püspök.
Mircea Bradu felszólalása során az emlékezethelyek fontosságának kiemelése mellett rámutatott arra is, hogy az ismert nagybányai festőiskola mellett nagyváradi festőiskoláról is beszélhetünk. A könyvbemutató végeztével a jelenlevők ajándékba kaptak egy-egy példányt." 
Forrás : biharinaplo.ro



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése