Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. augusztus 27., csütörtök

A kábeltévével van a legtöbb bajunk

 

"Tudják, mivel foglalkozik valójában az ARR? És hogy miről teszünk a legtöbbször panaszt a fogyasztóvédelemnél? Ezekről is szó volt a prefektúrán.

Szokás szerint villámgyorsan, mintegy fél óra alatt lezajlott tegnap délelőtt az úgynevezett Prefektúrai Kollégium ülése a nagyváradi kormánybiztosi hivatalban – általában a prefektus vagy az alprefektus szokta sürgetni az ügymenetet, operatívabbá tenni az egészet, most az utóbbi tett így. Ez a kollégium a megyefőnökség és az ennek felügyelete alá tartozó összes megyei közintézmény vezetőinek, valamint a megyebeli polgármestereknek a fóruma – az üléseiken egyrészt egy-egy közintézmény szokott beszámolni tevékenységéről, másrészt szabadon felvethető konkrét gondok. A tegnapi tanácskozáson a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal, valamint a Román Közúti Hatóság ismertette eddigi idei tevékenységét.

Mi a gond?
Bura Giani Cătălintől, a megyei fogyasztóvédelem aligazgatójától megtudtuk: a lakossági panaszok nagy része a kábeltévés, internetes, telefonos szolgáltatásokra vonatkozik. A megyében a legtöbben ilyen ügyekben tesznek panaszt. A hivatal eddig idén összesen 1569 ellenőrzést végzett – a lakossági bejelentések mellett folyamatosan bonyolítanak le a központjuk által elrendelt, ágazati, tematikus ellenőrzéseket is. 1096 esetben tapasztaltak szabálysértést, összesen 2,7 millió lej értékben büntettek. Az év első nyolc hónapjában 36 termékből vettek mintát, és 4 esetben bizonyosodott be, hogy (főleg élelmiszerek esetében) becsapják a fogyasztót a kereskedők. A jelyett időszakban 576 lakossági panasz érkezett, ebből 143-at a hivatal oldott meg, 201-et békítéses módszerrel rendeztek, a többi még rendezetlen. Bura azt is összegezte, mik a fő gondjaik. Eszerint a Fogyasztóvédelmi Hivatal kevesli a szolgálati autóit, az irodaszereit, valamint az a harmadik legkomolyabb gondja, hogy nincs hozzáférése az egyes vállalkozók saját laboratóriumaihoz (természetesen ott, ahol ilyesmi a vállalkozás fajtája miatt kötelezően van), hogy eleve ott szűrje ki a termékek hamisított laboratóriumi teszteredményeit.

A Prefektúrai Kollégium második előadója a Román Közúti Hatóság (ARR) képviselője volt. Ő az idei tevékenységüket ismertette, ám előtte a hivatalt magát mutatta be – amíg mondandója tömörítésére nem kérte az alprefektus. Sokan azt hiszik, hogy az ARR a közutakért felelős, azok állapotáért. Ezzel szemben adminisztrációs hivatalról van szó: ők adják ki például a személy- és áruszállítási engedélyeket a cégeknek (a távolsági buszokat működtetőknek is), az engedélyeket a sofőriskoláknak, vezetik a vonatkozó nyilvántartásokat, és ellenőriznek. Csak idén eddig 235 engedélyt adtak ki személy- és áruszállításra, illetve 15 sofőriskolának. Összesen 29 petíciót kaptak, különféle ügyekben. A szolgáltatásaikért ez évben eddig 2,2 millió lejt szedtek be.
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése