Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. szeptember 1., szerda

Mese a (gáz) távfűtéséről - Felkészültünk a télre?





2012 környékén nagy vitát váltott ki Nagyváradon az új hőszolgáltató létrehozása.Ilie Bolojan polgármester volt a megálmodója.Tervét végül a képviselők megszavazták! Sajnos  a Reggeli Újság cikke nem elérhető. 

Beindult a propaganda az új hőszolgáltató létrehozása mellett.A polgármester úr elkezdett mesélni, melyet a váradiak többsége elfogadott, sőt támogatott is.Idézek Szeghalmi Örs cikkéből :

"A nagyváradi hőerőmű emeli a fűtés árát,Romániában egyedülálló mérvű távhőrendszer-rehabilitáció keződik Nagyváradon. Összesen 77 millió euró értékű lesz az alapberuházás, amelynek lényege, hogy átalakítják a hőerőmű (CET) technológiáját, amely szén helyett földgáz alapú lesz, kicserélnek 13 kilométernyi fővezetéket, ugyanakkor számos intézkedés révén hatékonyabbá teszik a távhőszolgáltatást. A részben uniós támogatásból finanszírozott projektre megérkezett a bukaresti környezetvédelmi tárca jóváhagyása, s néhány napon belül az Európai Bizottság is rábólint majd. " 

Sajnos az eredeti cikket nem tudjuk olvasni,de az eBihoreanul cikke meggyőzte a kételkedőket is. Létrehozták,csakhogy probléma lett az amerikai turbinával,melyet megjavítottak, de nem működik maximálisan.Robbant a bomba,a Hőszolgáltató Vállalat sokba fog kerülni.Miért? Idézek Pap István cikkéből,mely a Bihari Naplóban olvasható : 

"A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat évente mintegy 270 ezer tonna üvegházhatású anyagot – szén-dioxidot – bocsát a levegőbe. A vállalat körülbelül 40 ezer bizonylatot fog ingyen kapni, a fennmaradó mintegy 230 ezer darabot pedig meg kell vennie, ami 60 eurós árfolyamon több mint 60 millió lejes plusz kiadást jelent a következő évben." 

A mesének itt a vége.A nagy mesemondó hallgat,mert nincs tovább, olcsóbb alternatív megoldásokatt kell találni,mert fizetünk mint a pinty.Az utóbbi napok eseményei közül a legfontosabb,az áram és gáz ára jelentősen drágulnak.Soha nem látott számlákat kézbesítettek a fogyasztóknak.Erről a helyzetről olvashat a Maszol cikkében ! 

Mi lesz, ha hideg tél lesz?Felkészültünk? Ha árammal,ha gázzal fűt,nagyon drága lesz!Ráadásul nyakunkon a Covid-19 negyedik hulláma  ... 

Fotó forrása : incalzire-infrarosie.ro

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése