Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. szeptember 27., hétfő

Fűtésszámla : 290 lej garzonért ? Fázni fogunk ?

 

Forrás : ebihoreanul.ro


Fázni fogunk a télen?Ha a sarki hideg betör,akkor fagyos hangulat lehet sok lakásban.A váradiak aggódva tekintenek a következő télre,ugyanis elszabadultak a gáz és energia árak. Szeretnék olyat írni,mely felmelegíti a kedélyeket,és reményt ad a következő hat hónapra. Sajnos ilyet nem tudok írni,ha a statisztikát nézem. 

A becslések szerint a télen egy 33 négyzetméter területű garzonlakás fűtéséért 290 lejt kell fizetni, kétszobásért 240 és 400 lej között, háromszobásért 315 és 535 lej között. Ez csak becslés,mert hamarosan bejelentik a következő árdrágításokat, mert senki nem tudja megállítani a felfelé ívelő árakat.A kormány bejelentette,tervbe vette a lakosság számára a kevés jövedelemmel rendelkezők megsegítését.Hamarosan többet fogunk tudni. 

Nagyváradon majdnem 73.000 lakást érint.Pontosan senki nem tudja,hogy 2022 januárban mennyit fizetünk.Ezért a fagyos helyzetért senki sem vállalja a fellelőséget.Miből fogják kifizetni a számlákat?Egy átlagnyugdíj 1.600 lej körül van.A nagyváradi önkormányzat illetékesei mindent meglesznek a lakosságért,de ők sem tudják megoldani ezt a helyzetet.Mi lesz azokkal,akik nem tudják kifizetni a számlákat? 

A modern új CET-ről alig tudunk valamit,pontosabban fogalmazva,az önkormányzatnak lépnie kell,mert a " gatyánk " is rámegy.Egyetlen reményünk lehet,a tél enyhe lesz.Ha bejön,az jó,ha nem ,fázni fogunk. 

Ha az "Aranykorszakot " felidézem,akkor azt mondhatom,hogy a fagyos telet kibírjuk.Igen,a fiatal nemzedék még nem tapasztalt hasonlót.Éjszaka kint mínusz 20,a lakásban plusz 10-15 Celsius fok között volt a hőmérséklet.Voltak lakások, melyekben plusz 20 fok is volt, de nem ez volt a jellemző.1989 december végén azt hittük,hogy végleg megszabadultunk a hideg telektől.

Nem vagyok fázós,de jobb lesz,ha felkészülök a télre.Miért írtam le ezeket a gondolatokat?Mert aggódok magamért,a fázós családomért ,és azokért,akiket érinteni fog.Szeretnék pozitív dolgokat írni,de valahogyan nem sikerül.Lehet velem van a gond. Nyakunkon a Covid-19 negyedik hulláma.Nagyvárad meghaladta a három ezreléket.Szigorítások lépnek életbe.Ma egy 48 éves férfit temettünk.A halál oka,Covid-19.Mi lesz azokkal,akik meggyógyulnak a koronavírúsból?A hideg lakások számukra egy büntetés lehet. 

Idézek Pap István cikkéből : "A számítások szerint egy ekkora áremelkedéssel kalkulálva egy egyszobás, 33 négyzetméteres lakás fűtésköltsége 170 lejről 290 lejre emelkedhet, egy kétszobás, 48 négyzetméteres lakás fűtéséért 240 lej helyett 400 lejt kell majd fizetni, egy háromszobás, 62 négyzetméteres lakás fűtése várhatóan 535 lej körüli összegbe fog kerülni az eddigi 315 lej helyett." 

Mi a mentőöv?"Mint arról korábban már beszámoltunk, az állam kifizeti a fűtésfogyasztás teljes költségét mindazoknak a családoknak, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a havi 200 lejt. Minél nagyobb a család jövedelme, annál kevesebb a támogatás, de még azok is kapnak tíz százalékos fűtéstámogatást, ahol az egy főre eső nettó jövedelem havonta 1280,1 és 1386 lej között van. Egyedülálló személy esetében 1280,1 és 2053 lej közötti nettó havi jövedelem esetében jár a legkisebb, tíz százalékos fűtéstámogatás." 

Teljes cikk a Bihari Naplóban olvasható !

Olvassa az eBihoreanul cikkét,melyben sok információt találhat !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése