Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. november 8., vasárnap

A modernizáció miatt tűnik el a mi világunk?

Szemtanúi lehetünk a mi világunk eltűnésének. Az élet menete,generációk jönnek,generációk mennek,mert az idő előre halad,az életünk meg véges.Amit mi értéknek tekintettünk,az már holnap nem az a következő generációnak,nemzedéknek.Mi örököltünk egy Pece parti,vagy Körös parti Párizst. Mintegy száz évvel ezelőtt elkezdődött a városunk átalakítása.Az új hatalomnak útjában volt a Kispiacon, régi nevén Szent László tér, a városalapító Szent László magyar király lovasszobra.Mi történt?Nagyvárad emblematikus szobra helyébe az uralkodó Hohenzollern Ferdinánd lovasszobrát helyezték.Mi lett Szent László lovasszobrával?A katolikus püspökségnek sikerült " megmenteni ", a katolikus székesegyház elé helyezték.A Nagyváradot megszálló román királyi hadsereg szinte azonnal leváltotta a népszerű polgármestert,Rimmler Károlyt.De inkább hadjuk a történelmet  ...

Nagyvárad átalakítása nagy lendületet kapott a szocializmus évtizedeiben.Az Aranykorszakban a modernizálás magasabb foka lett az iparositás. Tízezreket " telepitettek " az ország keleti és déli részeiből. 1989-es forradalomkor újra reménykedhettünk abban,hogy városunk visszakapja régi fényét.Hiú remény volt,mert közbelépett a politika és a PÉNZ.

A mi világunk hamarosan eltűnik,csak néhány hírmondója fog maradni.Nem dramatizálom a helyzetet, mert nincs értelme. Az olvasó figyelmébe ajánlom Pataki István jegyzetét,mely az Erdély Online weboldalon olvasható. Igénytelen modern világban élünk.Minden feledésbe kerül.Milyen helyzet előtt állunk?Idézek a jegyzetből : 

"Modern lett minden és mindenki. „A múltat végképp eltörölni…” Az idősebbeknek ismerős ez a lélekdermesztő ének. Ezen a ponton (is) találkozik a kommunizmus a neoliberalizmussal."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése