Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. november 17., vasárnap

Utcára tették a „drognagymamát” - Mi lesz azokkal akik nem vették meg a lakásukat?

 
Fotó : Bihari Napó 

Nem mindennapi hírt olvashatunk a Bihari Naplóban. Utcára tették a „drognagymamát”. Ezt írja Pap István a cikkében : 

"A nagyváradi Bem József (Tuberozelor) utca 15. szám alatti önkormányzati lakásból november 7-én kilakoltatták Hegedüs Juliannát, akit mélységesen felháborított az eljárás. Fel is kereste szerkesztőségünket, hogy elmondja, neki nincs semmilyen tartozása az önkormányzat felé, a bérleti díj decemberig ki van fizetve, ezért jogtalannak érzi azt, ami vele történt. „Hát milyen élet ez, hogy az embereket kiteszik az utcára, mint a szemetet?!” – kérdezte felháborodottan."  

A Bihari Napló újságírója megkérdezte az illetékest az ügyben.Idézem a válasz egy részét a cikkből: 

"Arra a kérdésünkre, hogy miért tették ki az idős nénit a lakásból, Cristian Popescu, a polgármesteri hivatal Ingatlankezelőségének az aligazgatója meghökkentő választ adott: „az a néni drogot árult iskolákban gyerekeknek. Nekünk a hatóság hozta tudomásunkra, hogy a mi tulajdonunkban lévő lakásban elrendelték a házi őrizetet. Mi innen tudtuk ezt meg. A korára való tekintettel két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert hetvennégy éves korban már nem viszik be az embert a börtönbe, de a bűntársai mind letöltendő börtönbüntetést kaptak”. A jogerős végzést 2019. október 29-én adták ki, amelyben az áll, hogy a néni kis csomagokban árulta az anyagot csomagonként ötven lejért. A cselekmény súlyossága ellenére ez csak amolyan „pótoka” volt a kilakoltatásnak, mondta Popescu, a fő ok az volt, hogy a néni nem tett eleget az önkormányzati lakások bérlésére vonatkozó feltételeknek. A 2019/140. számú helyi tanácsi határozat ugyanis kimondja, hogy a bérlőnek igazolnia kell, hogy van munkahelye, illetve állandó jövedelme, márpedig Hegedüs Julianna csak szociális segélyt kap, amit az önkormányzati lakások bérbe adásánál nem vesznek figyelembe jövedelemként, ugyanis a bérleti díj összege meghaladja a szociális segély összegét, így a város önmagát adósítaná el, ha szociális segélyen élő embereknek adná ki a bérlakásait. Mivel tehát a néni nem teljesítette a feltételeket, ezért elutasították a 2019. július 1-jei hatállyal lejárt bérleti szerződés meghosszabbítására vonatkozó kérelmét, illetve felszólították arra, hogy szeptember 1-ig hagyja el a lakást, és mivel ezt nem tette meg, kilakoltatták." 

A „drognagymamát” nem kell félteni,mert nyolc gyermeke van,akik megoldják a helyzetet.Lehet részben igaza van Cristian Popescunak.Elvégre az ember fiatalon kell gondoskodnia az idős koráról. Ráadásul drogot árult.Egyre több kilakoltatásról lehet hallani.Az egyik esetben azért lakoltattak ki egy három tagú családot,mert nem tartották rendben a bérelt lakásukat.A felebezésüket elutasították,pedig a lány beteg,A törvény értelmében nem lehetett volna kilakoltatni.Igen ám,de a Helyi Tanács nagyon okos helyi rendeletet hozott,mely értelmében jogosan járhat el azokkal szemben,akik nem teljesítik a feltételeket.Hová mehet ez a három tagú család?A Polgármesteri Hivatal a rendeletre hivatkozva nem biztosít lakást számukra.Nincsen joguk rá.Az egyik szomszéd a bibliai irgalmas szamaritánus példáját követve, a pincéjében alakított ki egy kis "szobát".Itt az anya és a lánya tud aludni,az apa pedig egy kis kamrában húzza meg magát.Mi lesz a télen velük?Nem tudom,mert fűtés sincsen.Remény napról-napra egyre kevesebb.Segítek amit tudok,de ez csak egy csepp a tengerbe.A helyzetüket nem tudom megoldani,mert nincsen lehetőségem.Milyen hibát követtek el?Nem vették meg a lakást.Peres ügyük volt a lakás bérletével kapcsolatban.Ezt a pert megnyerték,a csatát elveszítették.Gondoljunk bele,több mint 100 négyzetméter összterületről van szó a belvárosban.Hasonló sorsú váradiak egyre rosszabb helyzetbe kerülnek,mert bármikor elvehetik a lakásukat ,ha nem teljesítik a feltételeket.Legalább részletre tudták volna megvenni a lakást.Nem tudták.Az apának egy átlagos fizetése van,a lány néha dolgozik,mert a betegsége miatt nem tud munkát vállalni.Van egy alapítvány, ahol egy-két hétig dolgozhat.Sajnálom őket.Talán mások tanulnak az esetükből.Ha ezt teszik,akkor nem hiába írtam meg ezt a bejegyzést ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése