Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. november 24., vasárnap

Kossuth/Independenței utcai mélygarázs futurisztikus épülettel bővül?

Hogyan fog kinézni a Kossuth/Independenței utca mélygarázs?A Polgármesteri Hivatal honlapján megnézheti a látványtervezet fotóit.
A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri 
 A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és túra/szabadtéri 
A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri 
 A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, égbolt, fa és túra/szabadtéri 
A képen a következők lehetnek: égbolt, fa, ház és túra/szabadtéri 
 A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, égbolt, kosárlabdapálya, cipők, fa, autó és túra/szabadtéri 
A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri 
 A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, égbolt, cipők, fa és túra/szabadtéri 
Forrás : Florin Birta alpolgármester Facebook közösségi oldala. 

Pap István a Bihari Naplóban meghökkentő hírrel lepte meg a váradiakat :  

"Nemzetközi versenypályázatot hirdet a nagyváradi önkormányzat, hogy a Kossuth (Independenţei) utcai parkolóház liftházát és a mélygarázs behajtóit egy ikonikusnak szánt ultramodern építménnyel fedjék le." 

Lehet olvasta a cikket,és elgondolkozott azon,hogy Nagyvárad egyik legszebb utcáján a zsinagóga mellett egy oda nem illő épületet fognak építeni.Idézet a cikkből : 

"Azonnali helyi tanácsülést hívott össze a váradi önkormányzat tegnapra, három uniós projekt módosító javaslatainak a megszavaztatására. Ezek közé tartozott a Kossuth (Independenţei) utcai mélygarázs tetején kialakítandó piac mellett egy ikonikus, ultramodern építmény megvalósítása is. Az ülés elején Ilie Bolojan polgármester kifejtette, hogy megegyeztek a Körösök Vízügyi Igazgatóságával arról, hogy utóbbi partmegerősítő munkálatokat végez a Sebes-Körös bal partján a Szent László híd és a neológ zsinagóga között, az önkormányzat pedig elkezdi a mélygarázs tetejére tervezett tér kialakítását. A felszínen lévő liftházat és a mélygarázs le- és behajtóit az eredeti terveknek megfelelően füvesített tetőszerkezettel fednék le. Ebben a vonatkozásban azonban változás állt be. Ilie Bolojan elmondta, hogy a mélygarázs tetején lekövezik a teret, decemberben nemzetközi versenypályázatot hirdetnek arra, hogy a liftházat és a mélygarázs lehajtóit, tehát annak funkcionális részeit egy ultramodern, futurisztikus építménnyel fedjék le, amely az elképzelések szerint a városközpont múlt század eleji épületei között ikonikus, ultramodern építményként tűnne ki. A polgármester kifejtette: nemzetközi zsűri fogja elbírálni a beérkező pályamunkákat, és amennyiben lesz nyertes projekt, azt valósítják meg, ha azonban egyetlen pályázatot sem tart elfogadhatónak a zsűri, akkor az eredeti tervben szereplő, hagyományos, füvesített tetőzetű megoldást fogják megvalósítani." 

Például milyen dizájn kerülne a neológ zsinagóga mellé?Ilie Bolojan a Grazi Művészeti Ház dizájnját említette meg példának. 

„Ikonikus” építményt akarnak Nagyvárad központjába 
Forrás : Bihari Napló 

A Kossuth utcát az 1960-as években kezdték lebontani.Még jó,hogy a Hungaricana képcsarnokban láthatjuk.Már csak ez maradt nekünk ...






1 megjegyzés:

  1. Tényleg szép és hangualtos volt régen, de sajnos a Ceauşescu korának rombolásait nem fogjuk tudni már visszahozni, és nem is nagyon lenne értelme. A város növekszik, modernizálódik. Ezt el kell fogadni. Én inkább szívesen látok szépen rendbehozott, európai színvonalú sétálóutcát, modern épületekkel, mint egyszintes, apró, romos házikókat. Amink megvan még, azt meg kell őrizni, de ami már sajnos elment az idővel, ott jobb modernizálni, mintsem a romokat / üres telkeket a város belsejében megőrizni.

    Hajrá Nagyvárad! Csodás látni, ahogy ez a város kihozta magát a süllyesztőből az elmúlt 5-10 esztendőben! Köszönjük Európai Unió! <3 (mert hogy nagyrészt ők fizették ezt)

    http://oradeapress.ro/2012/07/11/incepe-modernizarea-centrului-oradiei/ https://hu.flatfy.com/

    VálaszTörlés