Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. május 8., kedd

Konfliktus: Bolojan visszakozott, Borcea kitart

A költségvetés-módosító határozattervezet elleni tiltakozásul mondott le tisztségérÅ‘l Hadrian Borcea: ennek hatására a megyei kórház intenzív osztályán dolgozóknak mintegy nyolcvan százaléka megírta felmondását Fotók: Jb 
A költségvetés-módosító határozattervezet elleni tiltakozásul mondott le tisztségéről Hadrian Borcea: ennek hatására a megyei kórház intenzív osztályán dolgozóknak mintegy nyolcvan százaléka megírta felmondását Fotók: Jb

"Ilie Bolojan polgármester próbálja elegyengetni a konfliktust Hadrian Borceával, a megyei kórház intenzív osztályának a vezetőjével, aki lemondott tisztségéről. A konfliktus kirobbanásának oka a helyi tanácsülésen elfogadott költségvetés-módosító határozattervezet." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Súlyos konfliktus helyzet alakult ki a SMURD-nál,mert Hadrian Borcea lemondott a tisztségéről,tiltakozásul a pótlékok ki nem fizetése miatt.Szolidaritásukat azzal fejezték ki az orvosok,hogy tömegesen felmondtak,éket a személyzet 80%-a követte. Bolojan nyomásnak tette ki őket,de erőfeszítése eredménytelen lett.Mi Hadrian Borcea véleménye ? "Borcea ugyanis azt nem tekinti megoldásnak, hogy néhány ember fizetése nem csökken, illetve a fizetések nem lesznek kisebbek a februári béreknél. „A legfőbb problémát számunkra az jelenti, hogy hátrányosan befolyásolja az egészségügyi rendszer működését az a mód, ahogy hozzányúltak a pótlékok kifizetésének a rendszeréhez. Ez a legsúlyosabb gond, amit a tisztelt vezetők nem értenek meg” – fogalmazott Borcea. Teljes cikk : 

"A nagyváradi városvezetés és a közmegbecsülésnek örvendő orvos közötti konfliktus kirobbanásának az oka a csütörtöki helyi tanácsülésen elfogadott költségvetés-módosító határozattervezet, ami egyébként már magán a tanácsülésen is vitát szült. A szociáldemokrata párti (PSD) Adrian Negrea azt kifogásolta, hogy a nagyváradi önkormányzat nem növeli az alárendeltségébe tartozó kórházakban dolgozó orvosok bérét, holott erre kormánydöntés van. Válaszában Ilie Bolojan polgármester kifejtette, hogy azért voltak kénytelenek hozzányúlni az egészségügyben dolgozók fizetéséhez, „mert a kormány csinált egy hülyeséget”. Mint elmondta, a kormány jelentősen megemelte az orvosok fizetését, továbbá valamivel kisebb mértékben, de szintén megemelte az asszisztensek fizetését, azonban nem emelt semmit az egészségügyben dolgozó kisegítő személyzet fizetésein. Emellett azonban a kormány a béralapot nem növelte, amelynek eddig 45–50 százalékát tették ki a különböző juttatások, csakhogy a törvénymódosítás nyomán a pótlékok aránya nem haladhatja meg a bér harminc százalékát. Bolojan szerint ez oda vezet, hogy az ápolók és a kisegítő személyzet, akik amúgy is a legrosszabbul vannak fizetve az egészségügyben, kevesebb bért kapnak mint eddig. Ezért döntött úgy a városvezetés, hogy a váradi kórházakban dolgozó orvosok pótlékait hatvan százalékkal, az asszisztensek pótlékait huszonöt százalékkal csökkenti, hogy ebből kompenzálja az ápolók és a kisegítő személyzet pótlékait azért, hogy ez utóbbiak jövedelme ne csökkenjen. A költségvetés-módosításra vonatkozó határozattervezetet az RMDSZ és a PSD-frakció tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács.

Bolojan visszakozott

Bolojan érvei nemcsak a helyi politikai ellenzéket, de Hadrian Borceát sem győzték meg, aki a tanácsülést követő napon, pénteken jelentette be, hogy lemond tisztségéről tiltakozásul az orvosok és az asszisztensek juttatásainak drasztikus csökkentése ellen. E fejlemény hatására Ile Bolojan polgármester kénytelen volt lépni. A városvezető szombaton tárgyalt Borceával, ezt követően a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy Borcea doktor nem tudott arról, hogy a határozatban szerepel az, hogy egy speciális pénzalapot hoznak létre annak érdekében, hogy egyetlen fizetés se csökkenjen áprilisban. Egyébiránt a tanácsi határozatban valóban van egy olyan kitétel, mely szerint azoknak az alkalmazottaknak az esetében, akiknek a februári bérekhez képest csökken a jövedelme a módosítások nyomán, pénzbeli juttatásokat lehet fizetni a jövedelemcsökkenés pótlására, ez azonban feltételes módban van megfogalmazva, vagyis nem kötelező érvényű, ugyanakkor nem esik szó a határozatban semmiféle speciális pénzalap létrehozásáról, ráadásul Bolojan a tanácsülésen sem tett említést erről a pénzalapról, sőt, azzal érvelt, hogy az orvosok és az asszisztensek juttatásainak a csökkentéséből pótolják az ápolók és a kisegítő személyzet csökkenő fizetéseit. Bolojan egyébként kijelentette a szombati tárgyalás után, hogy amint változtat a kormány az ominózus törvényen, akkor a helyi tanács is módosítani fogja a vitatott helyi tanácsi határozatot, amit viszont érvényteleníteni nem lehet, mert különben nem lehetne kifizetni az egészségügyben dolgozók béreit. 

Borcea kitart

A tárgyalások ellenére Borcea nem vonta vissza a lemondást, ugyanis, mint azt tegnap kora délután lapunknak elmondta, nem győzték meg a polgármester javaslatai. Borcea ugyanis azt nem tekinti megoldásnak, hogy néhány ember fizetése nem csökken, illetve a fizetések nem lesznek kisebbek a februári béreknél. „A legfőbb problémát számunkra az jelenti, hogy hátrányosan befolyásolja az egészségügyi rendszer működését az a mód, ahogy hozzányúltak a pótlékok kifizetésének a rendszeréhez. Ez a legsúlyosabb gond, amit a tisztelt vezetők nem értenek meg” – fogalmazott Borcea. Hozzátette: megérti azt, hogy nem lehet hatályon kívül helyezni a már megszavazott tanácsi határozatot, mert akkor nem lehetne kifizetni az egészségügyben dolgozók bérét, de éppen ezért állapított meg egy határidőt, amíg megfelelő megoldást kell találni a problémára. „Számunkra a megfelelő megoldást egy olyan rendszer jelenti, amelyik lehetővé teszi a dolgozók ösztönzését, hogy azok, akik nagyon nehéz munkakörülmények között dolgoznak, valóban meg legyenek fizetve az elvégzett munkájukért” – szögezte le Borcea. Arra a megjegyzésünkre, hogy Ilie Bolojan a tanácsülésen a kormányt hibáztatta a kialakult helyzetért, amiért az harminc százalékban szabta meg a pótlékok felső határát, Borcea elárulta, hogy szombaton felhívta őt Sorina Pintea egészségügyi miniszter, aki azt mondta, hogy a kormány Ilie Bolojant hibáztatja. „Ez a probléma, hogy a politikusok mindig mást hibáztatnak, és a végén mindig azok kerülnek hátrányos helyzetbe, aki dolgoznak” – tette hozzá keserűen Borcea. Végezetül az orvos elárulta, hogy sem ő, sem a lemondásukat már megíró kollégái nem vonták vissza lemondásukat, és ez Borcea szerint súlyosan fogja érinteni a kórház működését, ha nem sikerül megegyezésre jutni, mert akkor a városnak forrásokat kell találnia arra, hogy helyettesítse őket. Végezetül Borcea elárulta, hogy tegnap estére még egy találkozó volt tervezve Ilie Bolojannal. A témára visszatérünk." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése