Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. június 28., szerda

Évet értékelt a nagyváradi polgármester

Ilie Bolojan polgármester és Florin Birta alpolgármester a pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele Ilie Bolojan polgármester és Florin Birta alpolgármester a pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele 

"Az új váradi helyi tanács és városvezetés beiktatásának egy éves évfordulóján összegezte az önkormányzat elmúlt évi tevékenységét Ilie Bolojan polgármester és Florin Birta alpolgármester. Nagy hangsúlyt fektettek a jövőbeni tervek ismertetésére. " - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"A nagyváradi városházán tartott pénteki sajtótájékoztatóját Ilie Bolojan polgármester a város pénzügyi-gazdasági helyzetének ismertetésével kezdte. Kifejtette, hogy az önkormányzat 41,75 százalékot inkasszál minden Nagyváradon kiadott fizetés jövedelemadójából, és az innen befolyó összeg folyamatosan növekszik: tavaly például tíz százalékkal magasabb volt ez az összeg az eggyel korábbi évhez képest, és az idei évi bevételek is hasonló tendenciát mutatnak. A város jó pénzügyi helyzetének mutatója a város eladósodottsága is, ami a tavaly a költségvetés ötven százalékát tette ki, az idén viszont már csak tizenhét százalék ez az arány. Ez a hatalmas csökkenés annak tudható be, hogy tavaly nagyobb kölcsönt vett fel a város a nemzetközi finanszírozású projektek kivitelezéseinek a kifizetésére, és miután ezeket az összegeket megkapta a finanszírozóktól, vissza tudta fizetni a hitelt. A városnak 2016 végén 79 millió euró tartozása volt, és van egy 2,1 millió eurós fel nem használt hitele a gyorsforgalmi út befejezésének a finanszírozására.
Konkrétumok
A konkrét megvalósítások sorában elsőként említette a polgármester azt, hogy az elmúlt év végén a Szállításügyi Minisztériummal együttműködve a város elérte azt, hogy a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő út, sőt maga az autópálya is benne legyen az ország szállításügyi mestertervében, tehát legyen rá finanszírozás. Ha minden a tervek szerint halad, jövőre már el is kezdődhet az összekötő út munkálata. Az intermodális terminál megvalósíthatósági terve is elkészült, az európai finanszírozású projekt összköltségvetése 33 millió euró, és két év alatt készülhet el. Bolojan bejelentette: egy Bukarest-Nagyvárad charterjárat beindításának a támogatását tervezik, ez a járat hétvégéken közlekedne a főváros és Nagyvárad között.

Utak

A polgármester beszámolt a Nagyvárad és a környező települések között építendő utakról. Tudatta, hogy a Biharpüspökit elkerülő út esetében a közbeszerzési eljárás folyamatban van, augusztus végén, szeptember elején kijelölhetik a kivitelezőt, és ezen az őszön megkezdődik ott munka, első fázisban a helyi költségvetésből, de ha sikerül találni rá finanszírozást, akkor megpályázzák a támogatást. A Nagyvárad-Hegyalja és Nagyvárad-Fugyivásárhely, valamint a Nagyvárad-Hegyközpályi összekötő utak megvalósíthatósági tervei elkészültek, ezeket is a helyi költségvetésből kezdik el építeni. A Nagyváradot Félixfürdővel összekötő új út megvalósítása késedelmet szenvedett, mert a szentmártoni önkormányzat megváltoztatta politikáját, noha a váradi polgármesteri hivatal jogerősen pert nyert az útépítés miatt érintett panziótulajdonosokkal szemben. A Nagyvárad és Szentandrás közötti megyei utat átvette a megyétől a város, ezt a szakaszt négysávosra bővítik, és egy új utat is építenek a két település között a Cazaban utca környékén.

Városi közlekedés

A városi közlekedés vonatkozásában Ilie Bolojan elmondta, hogy a villamossín-hálózat bővítésére kiírt versenytárgyalásra egyetlen ajánlat érkezett, méghozzá egy aradi konzorciumé, ezt most bírálják el. Ha nem lesz megfelelő a pályázat, akkor új licitációt ír ki a város. A Strand sétányt a Széchenyi térrel (Traian park) összekötő aluljáró megvalósíthatósági terve készül, a Baross (Dacia) híd szélesítésére vonatkozó szakértői vizsgálat is folyamatban van, elkészült az elő-megvalósíthatósági terv a nagy piac és a Baross híd közötti aluljáróra vonatkozóan. A Voinţa sporttelepre tervezett parkolóház építésére nem adta meg a jóváhagyást a megyei kulturális igazgatóság, az országos igazgatósághoz utalta át a tervet.

Kompetitív város

Az önkormányzat várja a 2. számú hőerőmű lebontását, ahol a terület tulajdonosa egy ipari parkot fog létesíteni, jelentette be Bolojan, aki a továbbiakban elmondta, hogy a Ceyrat lakónegyedben egy tömbház már majdnem elkészült, a következő év végére teljesen felépülhet az ottani lakópark. Fontos terv az inasiskola megvalósítása a Traian Vuia szakkollégiumban. „Minden erőnkkel dolgozunk a fűtéshálózat cseréjén, jövő héten hívjuk le az első hatmillió eurót az eddig már elvégzett munkálatokra, és jövőre elkezdődik a fűtéshálózat felújítási munkálatainak harmadik szakasza” – fogalmazott Bolojan.

Zöldövezet

Évente két hektárnyi új zöldövezet kialakítását tűzték ki célul, minden városrészben, folytatta Bolojan. Elkezdődött a Sebes-Körös partjának rehabilitálása, újabb vendéglátóipari egységek létesülnek a Körös parton, az egyik a zsinagóga mellett működik majd. A múzeumok tekintetében Bolojan elmondta, hogy a Darvas–LaRoche házat uniós forrásokból újítják fel, a Városháza utcai kis zsinagógából is múzeum lesz. Jelenleg folynak a tárgyalások a Körösvidéki Múzeummal és a megyei tanáccsal arról, hogy ők biztosítsák a kiállítási tárgyakat, a város pedig felújítja az épületet; a szabadkőművesség múzeumának a terve is halad előre. Az ötezer férőhelyes sportcsarnok megépítésére három ajánlat érkezett, legvalószínűbb, hogy jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok ott, addig az ócskapiacot elköltöztetik onnan. A Transilvania mozi épületének a felújítása folyamatban van, és az év végéig elkészül, ott próbaterem és stúdiószínház fog működni.

Kiegészítések

Florin Birta alpolgármester kiegészítette az elhangzottakat azzal, hogy a régi városrészben 2016-ban még 53 aszfaltozatlan utca volt, és mostanáig mintegy huszat tudtak ezek közül leaszfaltozni, tehát 2020-ig mindegyik utcát leaszfaltozzák a régi városrészben. Van huszonhét főbb utca a dombokon, jövőre elkezdődik a munka ezeken az utcákon is. Folytatódik a tömbházak hőszigetelésének a felújítása, jelenleg 48 tömbház műszaki-gazdasági tervét aktualizálták, tehát ezeknek a felújítása várható. A tervek között szerepel évente kétezer új parkolóhely létesítése a tömbháznegyedekben, 2016-ban 2292 parkolóhelyet alakítottak ki, amihez hozzáadódik a rogériuszi piac melletti parkoló. Hamarosan elkezdődik a Thurzó Sándor utcán egy szelektív hulladéktároló építése.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése