Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. március 23., szerda

Magyar, aki románosította a nevét : Mogyorós Sándor,majd Alexandru Moghioroş

Mogyorós Sándor.Forrás :itthon.transindex.ro

Ki volt Mogyorós Sándor?Miért románosította a nevét?A válaszokat megkapjuk az életrajzában,melyet a Wikipédián olvashatunk.Nagyon sok váradi ha ezt hallja,hogy Moghioroș Líceum,akkor tudja,hogy az Ady Líceum elődje volt 1989-ig.

Mogyorós Sándor, Alexandru Moghioroș (Nagyszalonta, 1911. október 23. – Bukarest, 1969. október 1.) magyar munkásmozgalmi aktivista.
Géplakatosként kapcsolódott be a munkásmozgalomba (1929), az illegális KISZ központi bizottságának tagja (1932-35). A Zsil-völgyi bányászok közt és a resicai üzemekben kifejtett tevékenységéért összesen tíz év börtönbüntetést szenvedett (1935-44), kiszabadulva az RKP vezetésében viselt tisztségeket. Mint a párt küldötte az MNSZ székelyudvarhelyi kongresszusán a nemzetiségi jogegyenlőségről beszélt (1946), de ezt meghazudtolva 1959-ben már azt állította egy marosvásárhelyi aktívaülésen, hogy "...az önálló magyar tannyelvű egyetem alapítása politikai hiba, a magyar reakciónak tett engedmény volt". A minisztertanács elnökhelyettese, egy idő után nevét is románosította, s csak halálos ágyán vonta vissza tévedéseit.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org  

"Alexandru Moghioros (magyar nevén: Mogyorós Sándor) képes volt magyar nevét feladni, azért hogy a regnáló román hatalom vezető gárdájához tartozhasson."
Forrás : users.atw.hu

Sok adat nincs róla.Néhány helyen szerepel a neve : 

"Fazekas elődjétől, Mogyorós Sándortól megörökölte azt a „vidékjáró” szerepkört is, amely során a központi vezetőség küldötte felügyelte, ellenőrizte és segítette a párthatározatok, ideológiai fordulatok értelmezését, végrehajtását." 

 " a fiatal és csinos asszony ugyanis Nagyszalontán született Mogyorós Mária néven, és Mogyorós Sándor (hivatalosan Alexandru Moghioros) közvetlen rokonságához tartozik."
Forrás : magyarkisebbseg.ro 

"1933 szeptemberétől Dudás újra Temesváron tevékenykedik, Szenkovits Sándor és Mogyorós Sándor küldte oda, hogy Encsel Mór, valamint a párt és a KISZ helyi vezetőinek letartóztatása után újraszervezze a KISZ-t."
Forrás : magyartudat.com 


"Az is figyelemre méltó – miként arról egy bukaresti levéltári forrás tanúskodik –, hogy még1952 júniusában is, amikor a Visinkij által megfogalmazott szöveg már Molotov íróasztalára került, a Mogyorós Sándor által vezetett Alkotmány-tervezet Elõkészítő Bizottság nem vette tudomásul a leendő MAT-ot, és a létrehozandó 20 tartomány között a már 1950-tõl létező Maros tartományt említette."
Forrás : jakabffy.ro 

"Az MNSZ és az RMP központi vezetőségeinek néhány tagja: Juhász Lajos elnök, Ottrok Ferenc országos titkár, Sütő András, Robotos Imre, Petre Borilă, Mogyorós Sándor/Alexandru Moghioroş, Szenkovics Sándor/Alexandru Sencovici, Ady László, Bányai László egy bizalmas tanácskozáson határoznak az MNSZ önfeloszlatásáról.

Megtartják Bukarestben az RMP III. kongresszusát. A meghívott külföldi vendégek közt jelen vannak a magyarországiak is (az MSzMP küldöttségét Kádár János vezeti). A Központi Vezetőség tagja lesz Csupor Lajos, Fazekas János, Kovács György, Mogyorós Sándor, Szenkovits Sándor, Vass Gizella, a KV póttagja pedig Levente Mihály. A Politbürónak ismét tagja lesz Mogyorós Sándor, a KV titkára Fazekas János."
Forrás : vincze.adatbank.ro  


"Például Köblös Elek, Fóris István, akik főtitkárai is voltak a pártnak, vagy Luka László és Mogyorós Sándor, akik 1945 után játszottak fontos szerepet a párt életében.
Például a már említett Köblös Elek, Fóris István, akik fõtitkárai is voltak a pártnak,vagy Luka László és Mogyorós Sándor.
Az RKP vezetőségének fontosabb tagjai az 1945–1948-as időszakban: Gheorghe Gheorghiu Dej, Chivu Stoica, Miron Constantinescu, Teohari Georgescu, Ana Pauker, Iosif Chioinevschi, Vasile Luca (Luka László). Mogyorós Sándor, Goldberger Miklós."

Mogyorós Sándor nevét olvashatjuk a   abebooks.com-n.


Mogyorós Sándor a pártban elfoglalt helyéről és munkájáról olvashatunk román nyelven a books.google.hu-n.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése