Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. június 21., vasárnap

Letartóztatták az egész bizottságot

 

„Nem számít, hogy érzi magát, az számít, milyen papírokat tudunk mi kibocsátani” – mondta a nyomozók szerint egy csúszópénzt kérő orvos.

Bevitték a rendőrök a Bihar Megyei Nyugdíjhivatalnál dolgozó, fogyatékossági alapú nyugdíjazásokkal foglalkozó teljes bizottságot. Mint arról beszámoltunk, korrupciós ügyek miatt indult vizsgálat, a hivatal Nagyváradon, a Dunării utcán található székházába is kiszálltak a nyomozók, valamint számos más helyen tartottak házkutatásokat, a gyanú szerint ugyanis a szakemberek csúszópénzt kértek minden egyes személytől, aki ügyintézésre hozzájuk fordult. A testület összes tagját, azaz öt orvost és öt asszisztenst vettek őrizetbe – közülük többen egész vagyont halmoztak fel a kenőpénzekből.
Mit tettek?
A Bihar megyei nyugdíjhivatal vezetője, a PSD-s Leontin Ţîrle nincs az őrizetbe vettek között, és azt állítja, ő nem tudott semmiről, és náluk panaszt sem tett senki. A nyomozóhatóság tegnap lapunknak is elküldte az eddigi nyomozati anyagot, amelyben név szerint és tételesen szerepel az összes őrizetbe vett személy összes ide tartozó illegális akciója. A terjedelmes iratból közlünk pár részletet, személyiségi jogi okokból – az esetleges bírósági ítéletekig – csak az érintettek monogramjait közöljük.
E. M. C., A. D. G., A. G, P. O. és V. S. orvosok, valamint asszisztenseik, G. T., P. L., V. C., M. T. I. és I. P. folytatólagosan követték el a törvénytelenségeket. A nyomozóhatóság szerint felületesen vizsgálták meg a hozzájuk érkezőket, és csúszópénzt, illetve más javakat kértek, illetve fogadtak el többek között azért is, hogy például betegnyugdíjazzák az érintetteket, akkor is, ha egyébként utóbbiak jogosultak voltak erre, de betegszabadságok meghosszabbításáért is kenőpénzt szedtek. A hatóságok még a zárt láncú videokamera-rendszer képeit is igénybe vették a bűncselekmények dokumentálásához. A nyomozók tegnap azt is kilistázták a sajtónak, hogy melyik orvos és asszisztens házaiban, irodáiban és autóiban mennyi készpénzt találtak a rajtaütésekkor, illetőleg a számlákon is mennyi gyanús eredetű összeget fedeztek fel. A hosszú listából az derül ki, hogy mindegyiküknél felleltek ilyesmit is, volt, akinél több mint százezer dollárt, több, mint százezer eurót, valamint több százezer lejt is. Azt is megállapították, hogy „komoly különbség mutatkozik a hivatalos és adózott jövedelmük, valamint a vagyonuk között”. A nyomozók szerint az elkövetők hozzájárultak az egész rendszer destabilizálásához. Jellemzőként idéznek egy mondatot P. O. orvostól, aki a nyomozás adatai szerint május 13-án ezt mondta egy páciensének: „nem számít, hogy érzi magát, az számít, milyen papírokat tudunk mi kibocsátani”... 
Az összes érintett egészségügyi alkalmazott esetében jóváhagyták a 30 napos letartóztatásba való helyezést.  
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése