Japport cukrászda.Forrás : Farkas László
Mint váradi, nagyon érdekel Nagyvárad történelme és múltja.Ez természetes tulajdonság. Mindenkinek kedves a szülőföldje.Lehet a sors messze sodorta és sodorja a váradiakat,de sokan kapcsolatban vannak Váraddal.Az internet által kapcsolatban lehetnek szeretett városukkal.Jó egy kicsit nosztalgiázni ...
A napokban megjelent Farkas László írása a Reggeli Újságban,majd a blogjában Nagyvárad
híres cukrászdája, a Japport címmel.Nagyon értékes számomra a cikk,mert megismerhettem Nagyvárad egyik legpatinásabb cukrászdának a történetét olvashattam. Gyermekkoromban többször elvitt édesanyám a Japportba,mely kiváltság és díjazás volt.Arra emlékszem,hogy tisztaság,udvarias kiszolgálás magyarul és sok édesség,fagylalt volt.A fenti fotó bizonyítja hogyan nézett ki belül a Japport cukrászda.
A váradi fiatalság kedvenc találka helye volt a Japport cukrászda.Történetét nem nagyon ismertem.Farkas László jóvoltából végre olvashattam a cukrászda alapítójáról, Japport Viktorról.Ezt írja Farkas László : "Japport Viktor régi patrícius család ivadéka. Karánsebesen
látta meg a napvilágot, 1888-ban. Iskoláit szülővárosában végezte. Később
idekerült városunkba és többé már el sem akarta hagyni Nagyváradot. Gyakran
hangoztatta, hogy ez a mindig nyugat felé orientálódó város úgy megfogta, hogy
többé nem akarja elereszteni, ő maga pedig ki akarja venni részét ebből a
nagyra törő iparkodásból. Fiatal korában lépett a cukrászi pályára és
megtanulta a mesterség minden titkát. Az önállóvá válásig törhetetlen
munkabírással dolgozott és igyekezett nevet szerezni a szakmában. Az első
világháborút szinte az első naptól az utolsóig végigharcolta. Páratlan kitartás
jellemezte a fronton eltöltött időkben és későbbi életében, munkája során is.
Csak a becsületes munkát és a kitartó szorgalmat ismerte el mérvadónak akkor
is, amikor megnyitotta cukrászdáját. Az vezérelte, hogy olyan színvonalon
szolgálja vendégei igényeit, kényelmét, amiben senki nem talál kivetni valót. A
munkában és a sikerben méltó társai voltak Viktornak. Neje Japport Mária,
született Buday és leányuk Japport Manyika vállvetve dolgoztak a népszerű
üzletben. A fontos városi és vármegyei eseményekre is ők szállították a
cukrászati termékeket. A Japport család nagy népszerűségnek örvendett a
városban, a cukrászda hírneve pedig olyan hatalmas volt, hogy a lakosság egy
részének, a mai napig tudatában maradt a név. Dacára annak, hogy a helyiséget
átnevezték, már régen nem cukrászda, de két régi váradi, még mindig a Japport
előtt találkozik, ha találkozik…"
Mit illik tudni a cukrászdáról? "Az első egy cukrász, aki idegenből jött ide, de olyan nyomot
hagyott itt, hogy neve máig sem felejtődött. A város életében mindig nagyon
fontos szerepet játszottak a kávéházak, cukrászdák. Ezek a helyek fontos
találkozóhelyek voltak és szolgáltatásaik minősége miatt hatalmas volt a
népszerűségük a városúri közönségének köreiben. A Bazár épület sarkán állt
egykor a Stepper Ottó cukrászata, amelynek állandó vendége volt gróf Tisza
István és geszti társasága is. E cukrászda helyén nyílt meg a Japport, ami a
város, a megye és egész Erdély egyik nevezetessége lett. Asztalainál egyformán
jól érezte magát a az előkelő dáma, a tisztviselő, a nyalka katonatiszt, akár
uzsonnára, vagy csak egy feketére ült le. A városban vendégszereplő művészek is
hamar megkedvelték az állandóan zsibongó termeket és teraszt. Márvány
asztalainál a délelőtti órákban írók, újságírók, művészek foglaltak helyet,
élvezve a világvárost sugalló hely nyugalmát. A délutáni óráktól az
eleven, lüktető, felhőtlen szórakozás színhelyévé vált a Japport, ahogy az
egész város nevezte a cukrászdát."
Nagy élmény volt olvasni Farkas László írását,mert egy kicsit felidézhettem az emlékeimet,melyek a Japport cukrászdához kötött.Gondolom nem csak számomra nagyszerű olvasmány az írás,melyet olvashat a Farkas László blogjában.
Örömmel olvastam a fentieket, már azért is, hogy felhívtad a figyelmemet a Farkas cikkre. Sok személyes élményem főződik az egykori Japporthoz!
VálaszTörlésÜdv: Szabolcs