Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. május 23., vasárnap

Performansz Ilie Bolojan , a Megyei Tanács elnöke ellen ?

 

Fotó : Alexandru Nițescu.Forrás : erdon.ro 

2021 május 21-én a nagyváradi művészek a központban performanszt tartottak Ilie Bolojan,a Megyei Tanács elnök egyik terve ellen.Évek óta hasonló megmozdulást nem tapasztalhattunk. A Szent László tér szinte teljesen megtelt tiltakozókkal. Érdekesség lehet az,hogy magyar és román művészek,színészek együtt tüntettek.Ezt a megmozdulást sok város művészei is támogatták,egyszóval országos hírű lett a nagyváradi megmozdulás. Eddig csak jó hírek jelenhettek meg Ilie Bolojanról,aki 12 éven keresztül irányította Nagyváradot,jelenleg a Megyei Tanács elnöke minőségben tevékenykedik.
 
A kérdés : Ez a tiltakozás megállítja Ilie Bolojant? Szerintem nem,mert a hatalom a kezében van.Neki " küldetése " van,melyet maradéktalanul teljesíteni akar.Lehet,ha nagy számú ,erőteljes tömeg tiltakozik,talán meggondolja magát.Ne felejtsük el azt a tényt,hogy a hatalom a kezében van,melyet teljes mértékben felhasznál a céljai elérése érdekében.Jó volna kivenni a kezéből a hatalmat,csak a jelen helyzetben ezt nem lehet megtenni törvényesen.Kijátszotta eredményesen a " magyar kártyát ",mely által a nagyváradi magyarság elsorvad,elgyengül.A reményt nem szabad feladni,mert 15 éve azt hittük,Petru Filip Nagyvárad polgármestere lesz a nyugdíjazásig,és lám ,egyszer eltűnt a megfelelő pillanatban.
 
Miről van szó?Idézek Pikó Stefánia cikkéből,mely olvasható a Bihari Napló online cikkében :

"Kiszivárgott hírek szerint Ilie Bolojannak, a Bihar Megyei Tanács elnökének hosszú távú tervei között szerepel, hogy összevonja, és egyetlen „mamutintézmény” formájában működtesse a nagyváradi román és magyar önálló színházakat, valamint a filharmóniát, illetve, hogy megszüntesse a művészek meghatározatlan idejű szerződéseit. Ezen tervek ellen határozottan tiltakoznak mindhárom intézmény munkatársai, s hogy ezt megmutassák, péntek este Nagyvárad főterén egy közös performanszt tartottak. Ezután a román és a magyar társulat egy-egy színésze felolvasta kétnyelvű, öt pontban megfogalmazott művészeti kiáltványukat: 1. integritás, 2. önrendelkezés, 3. állandó társulat, 4. méltóság, 5. közönség.

„Nem akarjuk a befogadó- és/vagy projektalapú színházat, mert ez az állandó társulatok megszűnését vonná maga után, és kiszolgáltatná a művészetet szórakoztatóipari szempontoknak” – emelték ki, ugyanis projektalapú színházról szóló elképzelései is vannak a tanácselnöknek a hírek szerint."

Nézze meg a videót ' 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése