Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. június 19., kedd

Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Kiss Sándort - Hogyan tovább Kiss Sándor nélkül?

Archív felvétel 
Kiss Sándor.Archív felvétel.Forrás : bihon.ro

Nagy érdeklődés kísérte Kiss Sándor volt Bihar megyei elnök korrupciós ügyét.Végre ki lett hirdetve az ítélet,mely szerint 8 év letöltendő börtönbüntetést,társa Rus Beneamin 4 évet kapott.Sok vagy kevés?Mindenki eldöntheti.Számos "kiskapu" létezik,melyeket kihasználhat Kiss Sándor.Az egyik az életkora miatt kérheti a büntetésének a csökkentését.Éjjel-nappal írhat tudományos könyveket a törvények értelmében.Hamarosan az egészségi helyzete is romolhat.A cellában kevés mozgással kaphat szívbetegséget,vagy cukorbetegséget.A börtön stresszet idézhet elő,mely depressziót okozhat.Nem is beszélve a konyháról.Még várjunk,mert ez csak az első fokú ítélet,melyet meglehet fellebbezni .

Hogyan tovább Kiss Sándor nélkül?Értem itt az RMDSZ-t.A Kiss Sándor effektust nem lehet gyorsan kitörölni Bihar megyében és Nagyváradon.Igen, a Bihar megyei RMDSZ válaszúthoz érkezett.Kiss Sándor helyébe kell egy vezető,akinek nincs sötét múltja,akit nem lehet vádolni,aki ismét vissza adja a hitet.Újra kell gondolni a politikai állásfoglalást,újra kell építeni az RMDSZ-t. Kiss Sándor olyan kárt okozott a magyarságnak,melyet nehéz lesz "kiheverni"!Előbb vagy utóbb lépni kell.A legnehezebb lesz visszaszerezni a bizalmat.Kiss Sándor lehet néhány év múlva szabad lesz.A befolyása még jelentős.Új úton indul el az RMDSZ?Hamarosan választ kapunk.

A Bihari Napló teljes cikke :

"A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének elnöki tisztségét 2016 júliusáig betöltő Kiss Sándort négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek a törvényszék. Az üzletember politikus ellen ugyanakkor 5,55 millió euró vagyon elkobzását is elrendelték a bírák, és öt évre eltiltották a közügyektől.

Az első fokon kimondott ítélet kivonatát a Nagyváradi Táblabíróság honlapja közölte. A felek a hivatalos közlés utáni tíz nap során fellebbezhetnek az ítélet ellen. A törvényszék hat, illetve négy évi letöltendő börtönbüntetést rótt ki Kiss bűntársaira. Egyikük esetében 1,78 millió eurós, a másikuk esetében 3,06 millió euró vagyonelkobzást rendelt el a törvényszék. A bírák ugyanakkor elévülés miatt megszüntették az eljárást a korrupciós ügy magyarországi vádlottjai ellen. Megszűnt az eljárás az idő közben elhunyt Mudura Sándor nagyváradi üzletember ellen is, akit a vádirat Kiss bűntársaként kezelt.

Kiss Sándor ellen három évvel ezelőtt emelt vádat a romániai korrupcióellenes ügyészség. A DNA szerint a debreceni Keviép Kft. Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást 2003-ban a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakó megépítésére. A vádhatóság állítása szerint a Keviép egy londoni közvetítőn keresztül adta el munkagépeit romániai leányvállalatának. A londoni közvetítő cég 187 ezer euróért vásárolta, és 500 ezer euróért adta tovább a munkagépeket. A debreceni cég könyveléséből így kivont pénzből 300 ezer euró készpénzben jutott el Kiss Sándorhoz – állította a DNA.

A DNA közleménye szerint két másik esetben is ugyanezt a sablont alkalmazták. Romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól. Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint valamennyi esetben a beiktatott angliai és amerikai cégek tulajdonosa készpénzben vette fel, és fizette ki Kiss Sándornak. A csúszópénz ellenében a bihari politikus kedvező elbírálást biztosított a különböző közbeszerzési eljárásokon.

A vádirat szerint Kiss Sándor 2004 és 2008 között 3,2 millió euró csúszópénzt kért és kapott egy üzletembertől annak a kijárásáért, hogy a nagyváradi hőerőmű az illető cégétől vásárolja a szenet. Ebben az ügyben maga a csúszópénzt fizető üzletember tett feljelentést.
Kiss Sándor 2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban. 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt."
Forrás :  erdon.ro

Román nyelvű cikk : m.ebihoreanul.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése