Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. július 30., vasárnap

Hogyan született meg az "Înfrăţirea" gyár és mi maradt utána?

 
"Înfrăţirea" gyár .Forrás : ebihoreanul.ro

Az ebihoreanul.ro helyi román újság online honlapján megjelent egy cikk,melyet érdemes elolvasni,mert Nagyvárad egyik leghíresebb volt gyárról az Înfrăţirearól olvasunk néhány adatot.A fiatalok többsége nem ismeri a történetét,mert nem láthatták a gyárt a fénykorában.Az idősödő váradiak nosztalgiával emlékeznek vissza.Csak egy szekció működik még a volt gyár területén.

A lap cikkéből azt tudjuk meg,hogy az 1900-as évek kezdetén volt itt állatvásár,temető,majd 1904-től egy öntöde és a város széle.A két világháború között működött a Phoebus gyár,de tönkrement az 1930-as években.1949-ben államosították,ekkor kapta az Înfrăţirea nevet,mely magyarul Testvériség.Az 1960-as években korszerűsítették,és bővítették. 1980-as években megtorpant a fejlődés,mert nem volt valuta a fejlesztésre.1990 után lassan leállt a gyár,majd eladták a területet. Bevásárló központok,irodák lesznek felépítve az  "Înfrăţirea" gyár helyén. Lakóparkot terveztek,melyben kb. 2.000 lakás lesz.
Teljes cikk : ebihoreanul.ro 

Fotók 
 
 
Forrás :  provinciacrisana.blogratuit.ro
 
Forrás: provinciacrisana.blogratuit.ro
 
Forrás :  provinciacrisana.blogratuit.ro
 
Forrás :  provinciacrisana.blogratuit.ro
 
Forrás : bihoreanul.ro
 
Forrás : bihoreanul.ro 
 
 Forrás : bihoreanul.ro
 
Forrás : bihoreanul.ro

1 megjegyzés:

  1. Ez egy szép népmese de amit olyan valaki írt aki nem ismeri nem csak a gyár de a város történetét sem. Csak egy kérdés. Egy 1930 ban tönkrement gyár gépeit hogy tudták a II. Vh. Idején Brailába "elmenekíteni"?

    VálaszTörlés