Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. február 21., vasárnap

Vinkler József nagyváradi püspök

  
Nagyvárad. - A püspöki palota és a székesegyház.
Fekete S. felvétele.Forrás : mek.oszk.hu

Az egyik blogolvasó arra kért,hogy többet írjak Vinkler József nagyváradi püspökről.A kérésnek eleget teszek,mert kimagasló váradi személyiség volt Vinkler József.Sajnos fotót nem találtam róla ...

A Katolikus Lexikon ezt írja : "Vinkler József (1821. febr. 17.–Nagyvárad, 1905 u.?): választott püspök. – A teol-t a Pázmáneumban végezte. 1842: a váradi pp-i hivatalban iktató. 1844. IV. 6: pappá szent., kp. és a ppi iroda írnoka. 1845: Érmindszent plnosa, 1850: titkár és ppi levtáros, 1851: irodaig., 1858: Peceszöllős plnosa. 1861: váradi knk. 1866: liptói c. prép., 1874: zsin. vizsgáztató, 1876: szegyh. főesp. 1890: szardikai vál. pp. 1899: ppi helynök, 1903: nagyprép. ~ volt az utolsó m. aki e c-et viselte."  Forrás : lexikon.katolikus.hu 

Zsák J. Adolf ezt írja a Borovszky -Magyarország vármegyéi és városai kötetben :" Székeskáptalan: Nagyprépost: Winkler Jószef, sardicai v. püsp., liptói prépost; aranymisés pap." Forrás : mek.oszk.hu

Nagyvárad egyik legnagyobb helytörténésze a következőket írja : "Az 1900-as esztendő egyik jeles eseménye egy díszpolgári cím odaítélése volt. „A nagyváradi 1. sz. káptalan nagyérdemű fejét: Vinkler József vál. püsp. nagyprépostot Nagyvárad város törvényhatósági bizottsága egyhangú lelkesedéssel választotta díszpolgárává, elismerésül, hálájául azon kifogyhatatlan emberbaráti jótékonyságnak, amely az illusztris főpap életét oly áldássá tette és teszi. A díszpolgári oklevelet húsvét másodnapján (április 16-án – sz. m.) nyújtja át a polgármester vezetése alatt a törvényhatóság 15 tagja.” – adta hírül a Tiszántúl 1900. április 12-i száma.
Egy nappal a díszoklevél átadása előtt visszatért e témára a római katolikus egyház lapja. A cikkből többek között megtudható, hogy: „A remekművű oklevél drága fehér szattyán albumba van kötve. A külső részen kék és aranyos bronz ékítmény, Nagyvárad város címere. A tábla belső része fehér moir-selyem” .Ezzel tisztelték meg 1900-ban Vinkler József nagyprépostot is. Előtte még öt személyiség kapta meg a díszpolgárságot." 
Forrás : biharmegye.ro 
A katolikus egyházi elit a századfordulón cikkében Gergely Jenő megemlíti a nevét,mint nagyváradi általános püspöki helynök és prépost.Születési dátumát nem írja,de a halálozási dátum 1907.
Forrás : edit.elte.hu 
Vinkler József neve szerepel a csákói katolikus kápolna építésének történetében : "Geist Gyula a katolikus egyház nagy jó tevője 1903 –ban meghalt, felesége Geist Gyuláné (Jálics Mária Lujza) elhatározta, hogy a csákói kastélykertben sírbolt kápolnát épít férje emlékére. Vinkler József nagyváradi püspök engedélyezi a családi sírboltul is szolgáló kápolna építését a következő feltételekkel: a kápolna egész területe alatt nem lehet sírbolt. A síroknak az oltár lépcsőjéig nem szabad érniük. A Kápolna az uradalom illetve a család költsége legyen.88 1904. szeptember 16-án Geist Gyuláné 1200 korona alapítványt tett a kápolna fenntartására."
Forrás : sulinet.hu

Róla a következőket olvashatjuk : "Az egyházmegye papsága és a katolikus iskolák növendékei számára a következő vasárnap, 28-án tartottak hálaadó szentmisét a székesegyházban,
majdnéhány nappal később Nogáll János káptalani helynök vezetésével útnak indult a káptalan üdvözlő küldöttsége, amelyet Zeley János, Vinkler József, Bubics Zsigmond,Zajnay János, Rómer Flóris és Fraknói Vilmos alkottak."
Forrás : academia.edu.hu  Nevét olvashatjuk a Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház alapítói között:"A Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékházat Winkler József püspök kezdeményezésére és 10 ezer koronányi támogatásával 1886-ban jött létre, amelyet vincés nővérek működtetettek az Úri utca ( ma R, Ciorogariu) egyik saroképületében. Az ingatlan 1900-ra kinőtte régi székhelyét, így épült meg mai helyén, a Szaniszló (M. Eminescu) utcában, Sztarill Ferec építész tervei alapján az eklektikus küllemű ingatlan."
Forrás : muemlekem.hu 


"Magyar Katolikus Lexikon
Vinkler József (1821. febr. 17.–Nagyvárad, 1905 u.?): választott püspök. – A teol-t a Pázmáneumban végezte. 1842: a váradi pp-i hivatalban iktató. 1844. IV. 6: pappá szent., kp. és a ppi iroda írnoka. 1845: Érmindszent plnosa, 1850: titkár és ppi levtáros, 1851: irodaig., 1858: Peceszöllős plnosa. 1861: váradi knk. 1866: liptói c. prép., 1874: zsin. vizsgáztató, 1876: szegyh. főesp. 1890: szardikai vál. pp. 1899: ppi helynök, 1903: nagyprép. ~ volt az utolsó m. aki e c-et viselte. T.E.
LBE:509. – Schem. Mv. 1896:439. – Fazekas 2003: (pazmaniták között W-vel sem közölt nagyváradi egyhmegyést!
(A könyvet megvásároltam és valóban nem szerepel a hallgatók között.)
38. EGY IGAZI FŐPAP
Olyan kevésszer van alkalmunk dúsjövedelmű főpapokról dicsérően szólni, hogy különös örömmel írunk mindig a nagyváradi káptalan nesztoráról, Winkler püspökről, ki Nagyvárad városnak díszpolgára. Nincs nap, melyben tanúságát ne adja keresztyén szerető szívének. Beavatottak tudják, hogy jövedelméből csak az önfenntartásra szükséges legminimálisabb összeget tartja meg. Emberbaráti s egyházi célokra adja a többi jövedelmét. Legújabban egy bukovinai szegény csángó falu, Istensegíts áldja a derék főpap nevét. A szegény hívek építendő új templomát harangokkal látta el. Az Istensegíts lelkésze hálás szívvel írt köszönetet tegnap a püspöknek, ki nagy érdemeiért csak a minap jutott szép királyi elismeréséhez. Evvel kapcsolatban megemlítjük, hogy mint értesülünk, a kitüntetés alkalmából ma lakomát ad Winkler püspök, melyre többen lesznek hivatalosak egyházi és világi előkelőségek közül.
Nagyváradi Napló 1901. július 3.
A cikk írója: Ady Endre
„W”-vel a nevét a sajtóban jelenítik csak meg, máshol „V”-vel szerepel. A következő kiollózott értesítő a halálára vonatkozóan lehet csak érdekes, mert halála dátumát még a fent látható katolikus lexikon sem tudja, ami  különös egy főpappal kapcsolatban.
1906. október 27. Magyar Távirati Iroda és Bp-i Tudósító: Nagyvárad Országgyűlési Értesítő: A Rákóczi Ünnepek alkalmával 11 órakor a város díszközgyűlést tartott. Winkler püspök is jelen volt.
Tehát ekkor még biztos élt.
Vánk Sándor tanár és történész „A nagybányai római katolikus egyház és iskola évszázadai” c. könyvéből megtudtam, hogy iparos családból származott és testvérével Istvánnal együtt (később minorita szerzetes, szerzetes nevén Vinkler Bruno) gondos nevelésben részesült. Szüleik nevét vagy, hogy milyen iparágban dolgoztak Nagybányán, nem sikerült kiderítenem.
Nagyvonalakban talán ennyi és sok-sok kérdés, többek között, hogy miért nem maradt róla még egy kép sem?"
Az egyik olvasó küldte ,melyet köszönök '
 

2 megjegyzés:

  1. Vinkler József püspök Nagyváradon halt meg 1907 április 22-én, és az OLaszi temetőben a főbejárattól jobbra, majdnem a még meglévő Markovits kápolnával szemben volt a sírkertje, díszes márvány emlékművel. A temető felszámolása után hamvait a székesegyház kriptájába hozták. A püspöki palota kép galériájában ott van egy nagy méretű festménye, amely látható. A nagypréposti címet azóta, mind a mai napig viselik a kanonok közül azok, akiket erre a címre kinevez a püspök. 1974 után, amikor újra kineveztek kanonokokat Nagyváradon 1979-túl Dr. Nemecsek József, utána 1991 április 12-tól Dr. Dászkál István és 2003 augusztus 15-től Fodor József viseli a nagypréposti címet.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen7/04/2023

    A fenti blogban felmerült életrajzi kérdésekre válaszokat olvashatunk a Hungaricana Közgyűjteményi portálon, Vinkler József püspök úrról szóló cikkekben: NAGYBÁNYA Társadalmi és Szépirodalmi Hetilap 1904. 04. 07. 14. szám, valamint 1907. 04. 25. 17. szám.

    VálaszTörlés