Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. december 2., hétfő

Plumb: Félixfürdőn nem keresnek palagázt - Petíció a Felix Fürdő védelmében '

„Semmilyen engedélyt nem adtak ki arra, hogy Félixfürdőn palagázkutatást vagy -kitermelést végezzenek” – szögezte le Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter. 
Amint arról beszámoltunk, egy kormányhatározat zöld jelzést adott az Országos Ásványkincshatóság (ANRM), illetve az orosz Gazprom leányvállalatával, a szerb NIS Petrommal partnerségben álló kanadai East West Petroleum Corporation közötti megállapodásnak, amely engedélyezi a kőolajipari társaság próbafúrásait, kutatásait és esetleges kitermelését a termálvizéről híres Bihar megyei üdülőtérségben. Mivel a törvény nem szabályozza, hogy milyen gázokat és ásványi anyagokat lehet felkutatni, a koncessziós szerződés részletei pedig titkosítottak, így többször felmerült a gyanú, hogy a folyamatos tiltakozások ellenére a beruházó mégis palagáz-kitermelést tervezhet ott.

Ezen aggodalmat részben az alapozta meg, hogy az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Marokkóban és Indiában is megtelepedett kanadaiak épp azzal a palagázkutatásra jellemző hidraulikus repesztéssel bányásznak, amely ellen több európai országban moratóriumot hirdettek, és amelyet az Európai Bizottság tanulmánya több szempontból veszélyesnek tart. Ezzel a módszerrel ugyanis a mélységi kitermelés során használt több száz, a szervezetre káros kémiai anyag bekerülhet a talajba, egyes szakemberek szerint pedig még a földrengésveszélyt is fokozza az eljárás.
Teljes cikk : kronika.ro  

Petíciót írhat alá,ha nem hisz a miniszter szavaiban 'Nagyon sok országból írták már alá a petíciót ' Bővebb információ az evenimenteoradea.ro-n 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése