Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. február 10., szerda

A Szófia utca lakói nem tudták hol építkeznek?

 

Szófia utca.Saját fotó.

A váradi hegyen évtizedekig nem adtak építkezési engedélyt, mert a talaj csúszik.1990 óta a helyzet megváltozott. Egyre több építési engedélyt adtak ki. Harminc évvel ezelőtt néhány ház volt a Szófia utcában.Ma szinte teljesen beépült, igaz még vannak eladó terület házépítésre. 

A Szófia utca egy része van lebetonozva, a többi nem, pedig a Városházán úgy tudják, hogy a teljes utca le van betonozva.Ez "papíron " létezik, a valóságban nem. Igaz, Florin Birta megígérte, de még nem tudta teljesíteni.A háztulajdonosok panaszkodnak a rossz körülmények miatt.A Bihari Napló online cikkében megismerhetjük a panasz okait. 
 
Ha látnák a Szófia utcát egy nagyobb esőzés után, nem gondolnák, hogy Nagyváradon vannak. Autóval és gumicsizmával lehet közlekedni.Nem lakok, nem laktam a Szófia utcában, de tapasztalhattam a lehetetlen állapotokat.Az Egy Váradi Facebook oldalán látható is.Járva a váradi hegyet, a Szófia utca helyzetéhez hasonló körülményeket láthatok.Az önkormányzat ígérget, majd húzza a válát, mert nem tudnak lépést tartabi a gomba módra épülő új utcák lakóinak igényeivel. 

A fotókon látható házak tulajdonosai nem nézték meg hol építkeznek? Mit válaszolt az önkormányzat a panaszosoknak? Idézek a cikkből : 

"Petri Csilla, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának a munkatársa portálunk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy a Szófia utca felújítása benne volt a város utcafelújítási programjában, már a munkálat hatástanulmánya is elkészült, mivel azonban az utca egy része lejtős terepen épült, ezért földcsuszamlás-veszélyes, ami szükségessé teszi egy geotechnikai szaktanulmány összeállítását. Ennek elkészülte után tudják megállapítani azt, hogy milyen jellegű munkát lehet ott elvégezni. Miután elkészül a szaktanulmány, az abban foglaltaknak megfelelően lehet majd az út felújítási munkálatokat kivitelezni, és amennyiben lehetséges, akkor már az idén hozzá is fognak a felújításhoz." 

Fontolgattam azt, hogy a váradi hegyen vegyek házat, de ismerve azt a tényt, hogy a talaj laza, homokos, nem vettem és nem is veszek házat.Az 1970-es években többször volt a Szilvásban talajcsúszás.A lakókat a városba költöztették, mert a talaj mozog. Reméljük nem történik tragédia, de intő jel ami történt a Kálvária dombbal  ...



Nagyvárad ,Szófia utca a Piatra Craiului utca felől.Saját fotók.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése