Oldalak

2019. január 23., szerda

Vélemény a váradi turisztikai ügynökségről

 
Fotó :Visit Oradea Facebook 


"A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal alárendeltségében működő turisztikai ügynökség (Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesület – APTOR) egyébként nagyon szép képet töltött fel hivatalos Facebook-oldalára (Visit Oradea) a barokk palotáról. Egyértelmű a téli táj érvényesülése a római katolikus püspöki palota környékén, régen látott ilyen „igazi telet” a bihari megyeszékhely lakossága. A vízfelszínen tükröződik a hatalmas barokk épület homlokzata és a hó súlyától roskadozó fák ágai. Első ránézésre azt gondolná a szemlélő, hogy egy tavacska vagy szökőkút vizében látja a télies környezet tükröződését, de ha jobban megnézzük, kiderül: az úton, illetve a Kanonok sor előtti parkolóban keletkezett ez a mesterséges tó, mert a városi csatornázás, illetve az esővízelvezető-rendszer bemondta az unalmast, képtelen levezetni a lassacskán olvadó hó levét.

Tökéletesen visszaadja ez a kép a nagyváradi állapotokat: csodáljuk az évszázados palotákat, a magyar jelenlét épített mementóit (jelen esetben a barokk palotát, amelyet a román állam annak idején nemes egyszerűséggel elkobzott a római katolikus egyháztól, évtizedekig bitorolta, lelakta, majd csak hosszas pereskedés után szolgáltatta vissza tulajdonosának), de a mai többség nemhogy az ölükbe hullott épített örökséget nem volt képes megőrizni (sőt sok esetben pusztították is a magyar emlékeket, ahol és amennyire csak tudták), még a vízelvezető rendszert sem voltak képesek rendesen megcsinálni. Ezt illusztrálja ez a kép.

Így lehet turistákat várni Nagyváradra, példának okáért a barokk palotához, amelyet a magyar állam pénzéből (!) újít fel a katolikus püspökség, és kapcsolja be ismét a kulturális és turisztikai körforgásba. Es ilyen parkolókban (!) állhat meg az ide érkező turista: egyből egy tó közepén találhatja magát.

Ennyire képes a nagyváradi önkormányzat. És ezt is megússza szárazon? "

Bihari Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése