Oldalak

2018. november 4., vasárnap

Közlemény : Az Erdélyi Magyar Néppárt reagálása: jogunk van megemlékezni nagyjainkról

"Szokatlan tartalmú és stílusú közleményt olvashattunk a minap Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet püspöke tollából. A szöveg üzenete szerint – és most nagyvonalúan lépjünk túl a használójára nézve is méltatlan jelzőkön – az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete bűnös módon vert éket a magyarok közé azzal, hogy a mártír miniszterelnök, gróf Tisza István meggyilkolásának századik évfordulóján egyidőben szervezett gyertyás megemlékezést a reformáció emléknapján a püspökség által meghirdetett istentisztelettel. Sokak számára érthetetlen az az egyoldalú politikai elköteleződés, mely mára a a magyar és román baloldallal cimboráló bihari RMDSZ feltételek nélküli kiszolgálójává tette Csűry püspököt, s ami miatt gyakran hangzik el gúnyosan, de sokatmondó iróniával, hogy a Királyhágó melléki püspököt valójában Szabó Ödönnek hívják – aki a szövetség legerősebb kezű bihari embere –, ahogyan az is tény, hogy e káros összefonódásnak egyre több ellenzője akad egyházon belül is, hiszen emiatt az Erdélyi Református Egyházkerülethez képest mi, partiumiak jócskán lemaradtunk az anyaországi egyházi támogatások tekintetében is.


Ugyanakkor fájó szívvel vesszük tudomásul, hogy Csűry püspök immár nyíltan is felsorakoztatja magát és ezzel református egyházunkat a Néppártot folyamatosan gyalázó RMDSZ-es politikusok mellé. Ez Bihar megye esetében azért is szomorú, mert mára a napnál is világosabbá vált, hogy a nagyváradi magyarságot a PSD-vel való közös hatalomgyakorlás hasznáért magára hagyó tulipánosok semmit sem tudnak kiharcolni a megyeszékhely 45 ezres magyar közössége számára. Emiatt e küzdelem kizárólag arra a Néppártra marad, mellyel szemben Csűry püspök az önkormányzati választások alkalmával a „magyar egységnek” hazudott RMDSZ-jelöltlistát támogatandó nem egy nyilatkozatot adott ki. Az, hogy mi kivetnivaló van abban, ha a Néppárt a Biharhoz ezer szállal kötődő, a mai magyar baloldal szellemi elődei által aljasul meggyilkolt gróf Tisza István emléke előtt tisztelegve, szabadon választott és az alkalomnak megfelelő napszakban közterületen világi megemlékezést szervez, számunkra rejtély, ahogyan az is, hogy ebben miért lát megosztást a püspök. Logikája szerint tehát Orbán Viktor miniszterelnök is éket vert a budapesti magyarok közé, hiszen az Országház előtt is megemlékeztek, s minden bizonnyal több ünnepi istentisztelettel egy időben tették ezt. Igaz, Csűry püspöknek a miniszterelnök Európát mentő migránspolitikájával szemben a közösségi térben megfogalmazott gúnyos megjegyzései után az újabb bírálaton sem lepődnénk meg.

Méltatlan

Megítélésünkben a nyilatkozat stílusa méltatlan a reformáció emléknapjához, kirekesztő, kiátkozásszerű hangneme összeegyeztethetetlen a lutheri eszmeiséggel.

Zárásképpen, mindenszentek alkalmából, egykori történelmi nagyjainkra és eltávozott szeretteinkre való emlékezésünk közepette kívánunk békességet ft. Csűry István püspöknek, és az elkövetkező jobb idők reményében belátást és bölcsességet, hogy meglássa a jót és az igaz szándékot minden magyar testvérében."

Nagyvárad,
2018. november 1.
Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei

Megjelent a Bihari Naplóban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése