Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. november 14., szombat

Nézzük,hallgassuk Kovács Apollóniát '

  
Forrás : zeneszöveg.hu

"Kovács Apollónia, Grabócz Miklósné, Grabócz-Kovács Apollónia (Volkány 1926. szeptember 20.– Budakalász, 2012. november 17.) Kossuth-díjas magyar előadóművész, népdalénekes, színésznő." - olvasható a Wikipédián.
Mi köze van Nagyváradhoz?"1949-ben a Nagyváradi Szigligeti Színházhoz szerződött. Rendszeresen énekelt a város római katolikus székesegyházának kórusában. Az 1950-es években gyakran szerepelt a kolozsvári rádióban népdalfelvételeivel, az évtized második felében már a Magyar Rádióban is hallható volt későbbi férje, Grabócz Miklós közbenjárására.1961 novemberében települt Magyarországra, szabadfoglalkozású előadóművészként Budapesten élt, és magyar cigánydalokat adott elő. Már 1962-ben elkezdett külföldön szerepelni. A következő évtizedekben egészen Kanadáig, Új-Zélandig eljutott."
Teljes cikk : hu.wikipedia.org
Majdnem három éve csendesen elment és többet nem énekel nekünk.Megmaradtak a felvételei,melyeket ma is sokan szívesen hallgatnak,néznek mindenhol a világon.Kovács Apollónia emlékét őrizzük meg '
 
 Kovács Apollónia.Forrás : lemezborze.hu
Válogatás Kovács Apollónia felvételeiből

Nagyváradi sírkövek

 
Fotó : Farkas László 

Farkas László készített egy fotó albumot Kövek?Csak kövek' címmel.Az albumban Kordics Imre fotó montázsa is látható.Nézzen meg néhány fotót '
  
 
  
 
  
 
 
Kordics Imre fotója
Teljes album : facebook.com 

Tekintse meg a videót '
 

Mindenben a varázslatot keressük - beszélgetés Tóth Tündével

 
Fotó: szigligeti.szigligeti.ro

"November 20-án pénteken, 19 órától a Szigligeti Stúdióban mutatjuk be Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című mesejátékát. A kamaszokról, kamaszoknak szóló varázslatos történetről az előadás rendezőjével beszélgettünk.
- Nem először rendezel ifjúsági előadást...
- Az első rendezésemet Temesváron „követtem el”, akkor az Óz, a nagy varázslót állítottam színpadra. Frissen végzett színészként, huszonhárom évesen elég nagy bátorság kellett ehhez, de a mi évfolyamunkról sokan elég hamar belekóstoltak a rendezésbe, már a főiskola alatt is foglalkoztatott bennünket a színháznak ez a része. Amikor Váradra kerültem, először egy felnőttelőadást rendeztem, majd sorra érkeztek a felkérések, általában ifjúsági előadásokra.
- Hogyan bukkantál rá a Leánder és Lenszirom történetére?
- Szilágyi Andor szövegével először a kolozsvári éveim alatt találkoztam, Czeizel Gábor rendezésében Hatházi András volt az egyik főszereplő, én pedig egy denevért játszottam. Számomra nagyon fontos, hogy olyasmiről tudjak beszélni, ami foglalkoztatja a nézőket, a Leánder és Lenszirom a mi koncepciónkban pedig a kamaszokról és a kamaszoknak szól.
Azért érdekelt különösen ez a darab, mert  szereplői állandó fejlődésben vannak, az ő fejlődéstörténetük pedig a mi hétköznapi kapcsolataink bonyolultságára mutat rá. Varázsmese lévén, tele van mágikus elemekkel, a hősök elé gördített akadályok pedig tulajdonképpen önmagunk kereséséről beszélnek. Az előadás célja nem a válaszadás, hanem sokkal inkább a keresés izgalmának felfedezése. A darab egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató, úgyhogy sok merész ötletre is számíthatnak a nézők.
- Amikor bent jártam az egyik próbán, legelőször a helyzeteknek, az ötleteknek és úgy általában, a hangulatnak a frissessége tűnt fel.
- Ez egyrészt azért van, mert remek csapattal dolgozom együtt, akik első pillanattól kezdve azt a nyitottságot és játékosságot hozták, amire számítottam, és amire alapozni lehet egy ilyen alkotói folyamatnál.
Ugyanakkor nagyon szeretem, ha új emberekkel dolgozhatunk, hiszen, egy másik színész teljesen új viszonyrendszereket épít, másképp szólunk hozzá, és másképp szólunk egymáshoz. Ezért a Leánder próbafolyamatába  egy frissen végzett színészhallgató, Jerovszky Tímea kapcsolódik be. Azért örülünk különösen ennek a találkozásnak, mert Timi tagja volt az iskolaprogram első generációjának, ezúttal viszont nem csupán ismerősként, hanem munkatársként köszönthettük újra köreinkben. 
Nagyon jó élmény volt találkozni Rákay Tamás díszlet- és jelmeztervezővel, aki szintén most végezte el a főiskolát, és akivel rögtön az első találkozó alkalmával egymásra hangolódtunk, megértettük egymást – ő az én rendezői szándékomat, én az ő formanyelvét. Egy olyan mesei teret képzeltünk el, ahol tényleg varázslatos dolgok történhetnek. 
- A varázslatos térhez pedig varázslatos zenei világ is tartozik.
Az előadás zeneiségét többsíkúnak képzeltem el, és mindenképpen szerettem volna visszanyúlni a zenei gyökerekhez is. A dalok keresésében Brúgós Anikó volt segítségemre, vele mindenféle kelet-európai népdalt találtunk, amelyekből kettő maradt benne az előadásban. A zenei világ összeállításában ugyanakkor Dombi Dávid is közreműködött, ezúttal nemcsak korrepetitorként; improvizációi izgalmas zeneiséget biztosítanak az egyes jeleneteknek. Az előadás zeneiségében az ősiségtől az egyedi és megismételhetetlen dallamokon keresztül haladunk a mai kor zenéjéig – így az előadás zenéje is egyfajta fejlődéstörténetet mesél el. Mint mindenben, ebben is a varázslatot keressük." 

Táncszínházi előadás bemutatására készül a Nagyvárad Táncegyüttes

 
Forrás : nte.szigligeti.ro

"A YERMA-21 című táncszínházi előadás Federico García Lorca Yerma című drámája nyomán kerül majd színpadra. A darab rendező-koreográfusa Widder Kristóf, zeneszerzője Bakk-Dávid László, díszlet- és jelmeztervezője pedig Cristina Breteanu, aki ez alakalommal már másodszor dolgozik együtt a csapattal. A dráma főszereplője Yerma sorsa rendkívül drámai, mégis könnyű vele azonosulni. A gyermektelenségébe beletörődni képtelen fiatal nő története a költészet maga.
„A zárt falusi közösségben játszódó balladisztikus történettel egyszerre szeretnénk beszélni a női identitás felvállalásáról a 21. században, és a mélyen gyökerező tradíciókról” – mondja Widder Kristóf rendező-koreográfus. A drámából kiemelt versek felhasználásával készülő táncszínházi előadás bemutatója november 27-én este 19 órától lesz a Szigligeti Színház színpadán. A bemutatóra a Szigligeti Ede bérletek érvényesek, de szabad jegyek is válthatók a színház jegypénztárában, illetve on-line a www.biletmaster.ro oldalon."
Forrás : nte.szigligeti.ro

Erdélyi körutat szervezett a Nagyvárad Táncegyüttes

 
Fotó: Gólicza András.Forrás : nte.szigligeti.ro

"A Nagyvárad Táncegyüttes október 15-én turnéra indult, melynek első helyszíne a Székelyudvarhelyen megrendezett XI. Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója volt.  A három napos rendezvény, alkalmával, melyet ez évben az Udvarhely Néptáncműhely szervezett, a táncegyüttes legújabb előadását a Rózsa Sándor alakját és a róla szóló történeteket megidéző Betyárvilág című darabját mutatta be.
Az október 15-17. között tartott háromnapos szakmai seregszemlén, melynek programját szakmai előadások és táncházak is gazdagították a nagyváradiak mellett bemutatkozott a másik négy erdélyi hivatásos együttes is, a házigazda Udvarhely Néptáncműhely, a Harghita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes és a Háromszék Táncegyüttes is.
A rendezvény végeztével az együttes a turné újabb helyszínei felé vette az irányt. Október 19-én a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban mutatták be a „Betyárvilág”-ot, majd 20-án Székelyudvarhelyre visszatérve az ottani gyerekközönségnek tartottak két előadást is a „Pomádé király új ruhája” című táncos mesével. Ezek után a nyolc napos turné utolsó állomásaként Gyergyószentmikósra látogattak, ahol a Figura Stúdió Színházban három alkalommal léptek a nézők elé. Az első napon, október 21-én este a Betyárvilág című táncelőadást láthatták a gyegyóiak, majd 22-én a Pomádé király új ruhája című előadáson szórakozhatott a helyi gyermek-közönség. A turné során, mely a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg, mintegy ezerhétszáz néző vehetett részt a Nagyvárad Táncegyüttes előadásain.
Forrás : nte.szigligeti.roElhunyt Horváth Károly

 
 Horváth Károly.Forrás : szigligeti.szigligeti.roElment közülünk Horváth Károly.
Egy név a színlapon. Zeneszerző: Horváth Károly.
Barát.
Váradon született, de ha kellett udvarhelyi, temesvári, zalaegerszegi, székesfehérvári, budapesti, bukaresti (s nem tudom még hány helyet kellene felsorolni) volt. Mindenhol a zene, a színház szolgálatában. Alázattal és örömmel jött haza Váradra! Futott ide, s már indult is tovább, vándorolt, a kotta fegyelmével és az ember megértésével. Mindennap dúdoljuk egyik vagy másik dallamát, amit a lelkünkbe csempészett. Most már tudjuk, utolsó találkozásunk dalai A mi osztályunk gyermek-énekei. Ezek maradnak nekünk. Tőle!
Mi pedig megígérjük magunknak, hogy rögzítjük a dallamok mellé az arcát, az emberségét! Továbbadjuk, amit tőle tanultunk.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes!

Horváth Károly 1950-ben született Nagyváradon, akkor, amikor – ahogyan korábban nyilatkozta ­- „a Transilvania vendéglőben Csicsa nevű prímás húzta a muzsikát és az, aki adott magára, a Hetedik gáthoz járt nyáron fürödni”.A bukaresti zeneakadémia elvégzése után a bukaresti televízió magyar adásának állandó munkatársa, a Concorde, Táltos, illetve a Mákvirág folk-együttesek alapítója, zenei vezetője a sepsiszentgyörgyi, veszprémi és zalaegerszegi színházaknakm igazgatója a Griff Bábszínháznak. Szerzője több mint kétszáz színpadi kísérőzenének, élete folyamán Magyarország, Románia és a Vajdaság szinte mindegyik színházában dolgozik, nevéhez fűződik számos film zenéje is.

Munkái a Szigligeti Színháznál
Zeneszerzőként: Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline (2009), Parti Nagy Lajos: Mauzóleum (2010), Friedrich Dürenmatt: A Nagy Romulusz (2013), Giulio Scarnacci-Renzo Tarabusi: Kaviár és Lencse (2013), Molnár Ferenc: Liliom (2014), Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk (2015)
Zenei vezetőként: Nagyvárosi Bujdosók (2013), Kellér Dezső-Horváth Jenő-Szenes Iván: A szabin nők elrablása (2014). 

Sorállás gázpalack kicseréléséért télen

 
Forrás : facebook.com

A múlt emlékei közzé tartozik a sorállás gázpalack kicseréléséért.Ki ne emlékezne arra, hogy milyen nehéz volt kicserélni a gázpalackot.Korra hajnalban mentünk a megadott helyre,szánkón vittük az üres gázpalackot.Több órás várakozás után,ha ránk került a sor,kicseréltük és boldogan mentünk haza.Voltak élelmes váradiak,esetleg nyugdíjasok,kik egy kis ellenszolgáltatás ellenében helyettünk cserélték ki a gázpalackot.Télen nehéz volt kicserélni,mert -10 fok volt hajnalban.Nagyon fel kellett öltözni,mert fáztunk.Igen,ez már múlté ...

Két román állampolgár a párizsi merénylet áldozatai között

 
Foto: Gulliver/GettyImages 

A román külügyminisztérium bejelentette,hogy két román állampolgár van a párizsi merénylet áldozatai között.Egy román állampolgár megsérült a lövöldözésben.Reggel hazamehetett a kórházból.A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.A román külügyminisztérium üzenete : 

"Rugăm cetățenii români aflați în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranță transmise de autoritățile franceze și să evite orice deplasare. Dacă dețineți informații despre cetățeni români care se află într-o situație de urgență generată de atentatele în curs, contactați Ambasada României la Paris la numerele +33 (0) 68 07 13 729 și +33 (0) 1 47 05 07 55 sau la adresa de e-mail paris.consul@mae.ro."
Forrás,teljes cikk : digi24.ro

Az üzenetből azt tudjuk meg,hogy azok akik Párizsban tartózkodnak,vagy Franciaországban, tartsák be a francia hatóság intézkedéseit mielőtt utaznának.vegyék fel a kapcsolatot a párizsi román nagykövetséggel a megadott telefon számon,vagy e-mailben.

Párizsban  péntek késő este végrehajtott terrorista merényletről olvashat a erdon.ro-n ,és a maszol.ro-n.

Átadták a forgalomnak az Ősi Densuşianu hídat '''

 
Saját fotó Densuşianu hídról 

Nem álhírt írt a helyi sajtó,mert határidőre átadták a felújított Densuşianu hídat.Évek óta le volt zárva és azt hihettük,hogy nemsoká összedől.A helyi vezetés nem tudott,vagy nem akart lépni.Bukarest tett egy határozott lépést és láss csodát , egy kolozsvári céggel kötött szerződést.A szerződés értelmében 2015 november 11-én kellett átadni a hidat.Láss csodát,november 11-én át lett átadva.Gratulálni lehet azoknak az építőknek,akik tiszteletbe tartották a szerződést '''
Saját fotók
 
 
 
 
 
 
Videók : Délután és Este 

Cikkek : reggeliujsag.ro és erdon.ro

Jövő évi adók Nagyváradon

"Szerda délután a nagyváradi helyi adók és illetékek jövő évi alakulásáról, azok megállapításáról tartottak közvitát a nagyváradi Polgármesteri Hivatal dísztermében. Íme a részletek." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.


"APro Democratia szervezet helyi képviselője, Adria Simon bírálta a városvezetést, ugyanis nem vettek figyelembe minden beérkező javaslatot. Eduard Florea városmenedzser azt mondta: a javaslatok szintézise, ami a város honlapjára felkerült, valóban nem tartalmaz mindent, de „az csak egy kivonat, és a tanácsosok elé az összes javaslat odakerül majd, amikor a helyi adók és illetékek elfogadása következik”. Egy másik felszólaló azt javasolta, ne legyen semmi adó- és illetékemelés, mert az infláció ezt nem teszi szükségessé, az új adótörvénykönyv pedig nem kötelezi emelésre a várost. Folreáék szerint viszont de. 

A fő számok
Így a közvitán a city manager által ismertetett 2016-os helyi adó- és illetéktervek nagyjából a valóságot tükrözik máris. Jövőre megmarad a magánszemélyeknek 10, jogiaknak 5 százalékos kedvezmény, ha időben és egyben fizetik be az adókat és illetékeket, a késedelmi büntetőkamatok pedig 2-ről 1%-ra csökkennek. Például lakóingatlan esetén az első utáni épületeket plusz 0,15%-os adó terheli. Magánszemélyek esetében, lakóingatlanokra 0,10%-os lesz az adó, nem lakóingatlanra 1%-os. (Az adatok nem a piaci értékre vonatkoznak, hanem az összfelület, a rendeltetés, az építőanyagok minősége, valamint több más ismérv alapján kiszámolt alapértékre – jelezte Florea.) Magánszemélyeknek a telekadó így alakul: A zóna – 687817.194 lej, B – 5199-12.998, C – 3558-8894, D – 1690-től felfelé. Jogi személyek ingatlanadója Megszűnik jövőre az úgynevezett diszkóadó. Eddig a diszkó jellegű szórakozóhelyeknek csak emiatt még 2,40 lej/nm/nap adót is fizetniük kellett. Más hasonló profilú szórakozóhelyeknek pedig 0,72 lejeset, ezt is eltörlik. Ugyancsak 0 lesz 2016-ban az előadásokra, rendezvényekre kivetett helyi különadó, ha azok színházi, filharmóniai produkciók, sportesemények. Mozik esetén viszont 2%-os lesz az illeték. Más rendezvények esetében 5. lakóingatlanra 0,3%-os lesz, nem lakóingatlanra 1, fel nem mért rendeltetésűre 7,5. A nem karbantartott területek adóját akár 500%-kal is emelhetik, büntetésként. Ötven százalékkal nő jövőre az építési/bontási engedélyek, városrendezési engedélyek sürgősségi eljárással való kibocsátásának díja. A gépkocsik esetén például az elektromos autókra nem lesz adó, de a hibridek is mentesülhetnek, akár 100%-os mértékben is."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

 


2015. november 13., péntek

Mennyi adót fizetünk Váradon?

"Volt, aki azt javasolta, ne legyen semmi adó- és illetékemelés Váradon, mert az infláció ezt nem teszi szükségessé, az új adótörvénykönyv pedig nem kötelezi emelésre a várost." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.


"Érdekli, hogy ha Nagyváradon él, mennyit fog fizetni helyi adók és illetékek címén jövőre? Nos, ha például kétszobás tömbházban él, a B zónában, akkor 120 lej adót, a lakás után. Ez az önkormányzat által készített szimulációk egyikéből derül ki, amit a témáról tartott szerda délutáni közvitán mutattak be. Készítettek még jó pár szimulációt, különféle alapesetekről, ám a lakossággal való kapcsolattartó rendezvényen épp ezeket nem mutatták be végül, a vonatkozó ábrákat átfuttatták a kivetítőn, és az adatokat sem ismertették. Ismertették helyette a jövő évi fő sarokszámokat. Amelyekre eléggé kevés polgár volt kíváncsi: a közvitán mintegy 15 helyi lakos vett részt. És végül ők sem lázadoztak, csak csendesen kifogásolták az öszszegeket. Sarkosabb véleményt a Pro Democratia szervezet helyi képviselője, Adrian Simon fogalmazott meg, aki Eduard Florea citymanagerről szedte le a keresztvizet – Ilie Bolojan polgármesterről nem tudta, mert ő ott sem volt. Kifogásolta, hogy a helyi adók és illetékek tervezetéhez a közvitáig beérkezett javaslatok közül önkényesen válogatott az önkormányzat, a civil szféra sok ötletét egyszerűen kihagyták a javaslatok összefoglalásából is. Emellett bírálta a városvezetést, amely „például az üzleti szférával úgy konzultál, úgymond, hogy a városvezetésben is vannak olyanok, akik az üzleti szféra tagjai is, azaz magukkal tárgyalnak meg közérdekű ügyeket, tehát az egyeztetések nulla relevanciájúak”. 
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com 

2015. november 5., csütörtök

Őszi bál nyugdíjasoknak

"A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete november 13-án, pénteken 17 órai kezdettel Őszi bált szervez menüvel a Kolozsvári út 85. szám alatti római katolikus kultúrotthonban.
A zenét biztosítja Törő Gyuszi és Kanalas Sándor. Jelentkezési határidő november 12. Belépés: 20 RON.
Érdeklődni és jelentkezni a székházban (P-ţa 1. Decembrie 2. szám) lehet kedden és csütörtökön 11 és 13 óra között, vagy a 0770–137–689 és a 0771–108–604 telefonszámon.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nagyváradon is tüntettek

IMG_9379 
"Bár Victor Ponta lemondott, az emberek mégsem nyugodtak meg és az egész politikai réteget le szeretnék váltani. A tüntetések ma, november 5. és holnap november 6. is folytatódni fognak:"
Fotók : oradeamagazin.ro

Ismét összegyűjtik az elektronikus hulladékot

deee 
"November 7-én, szombaton szervezi meg szokásos havi akcióját a nagyváradi önkormányzat, amelynek keretén belül a városlakók beszolgáltathatják régi elektromos készülékeiket, háztartási gépeiket, berendezéseiket. A hulladékot a fent említett napon, reggel 8 és délután 18 óra között gyűjtik össze, az alábbi helyeken:
– Rogériusz negyed: a Gavril Curteanu kórház parkolója, valamint a Szováta utcai 109-es számú hőközpont szomszédsága
– Őssi: az Oneştilor utcai Penny Market parkolója
– Nufărul negyed: a villamosok végállomásának körzetében
– Kolozsvári út: a szülészeti-és nőgyógyászati klinika mellett"
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Az együttérzés mécsesei

Fotó: Evenimente Oradea 
Fotó: Evenimente Oradea 

"Körülbelül ezer nagyváradi vett részt a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett hétvégi tűzeset áldozatainak emlékére szervezett gyertyagyújtáson hétfőn, a nagyvásártéri (ma December 1.) parkban."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Elkészült a KREK új székháza

elkeszult 
"A sajtóban közölt állítást, amely szerint a székhely új épületének október 31-re, a reformáció ünnepnapjára kellett volna elkészülnie, a tanácsos téves információn alapuló értesítésnek nevezte. Közölte továbbá, hogy az épület kész van, mivel az építkezés végig a beütemezett tervek szerint haladt, viszont a költözésre semmiképp sem számítottak 2015 decembere előtt."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Beindul a reptér november 12-én

beindul 
"November 12-étől ismét repülnek a TAROM gépei Nagyváradra és Nagyváradról, tájékoztatott a Bihar Megyei Tanács. A Romániai Polgári Légi Hatóság november 4–5-én illetve 9-én és 11-én még ellenőrzi a repülőteret, melynek felújításával október 30-án elkészültek"
Teljes cikk : reggeliujsag.ro 
További információ : aeroportoradea.ro 

Önként zárnak Váradon a tűz okán

Más szórakozóhelyekhez hasonlóan a Moszkva is bezárja kapuit egy időre. Fotó: Facebook 
 Más szórakozóhelyekhez hasonlóan a Moszkva is bezárja kapuit egy időre. Fotó: Facebook 

"Bezárnak egy időre egyes közismert klubok Váradon is. A bukaresti tűzvész után egyes módosításokat fognak végrehajtani, hogy elkerüljék az esetleges ellenőrzések esetén kiszabható büntetéseket."
Teljes cikk : erdon.ro 

Folyik a hídfelújítás

Folyik a hídfelújítás 
"A nagyváradi polgármesteri hivatal szerdai közleményében tudatta, hogy a Szent László híd felújítási munkálatai során lebontották a szegélyköveket és a kőkorlátokat, felmarták az aszfaltréteget, és elvágták a hídnál haladó közművezetékeket."
Teljes cikk : erdon.ro 

Újdonságok az ócskapiacon

Újdonságok az ócskapiacon 
"Új árusító bódék épültek a nagyváradi ócskapiacon, erről a befektetésről tájékoztatott szerdán a helyszínen Liviu Andrica, a nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezetője."
Teljes cikk : erdon.ro 

A végéhez közeledik a felújítás

A végéhez közeledik a felújítás 
"A nagyváradi igazságügyi palota felújítása a végéhez közeledik. Mint megtudtuk, a munkálatokkal immár 93 százalékban elkészültek."
Teljes cikk : erdon.ro 

2015. november 3., kedd

Farkas László : Volt egyszer egy repülőhíd

 
Fotó : Farkas László

 "Mindazokat, akik azt mondjátok, hogy a váradi magyar csak rinyál, csak a múltat sírja vissza, nem tesz semmit, csak rágódik a dolgokon, most megkövetem. Megkövetem azért, mert az utóbbi idők történései beigazolták azt, hogy ez tényleg így van.Nem sorolom fel azokat az aprónak tűnő tárgyakat, amik eltűntek a város utcáiról. De amit most eltüntetnek a városképből. az a város egyik (nekünk váradiaknak legalábbis) látványossága. Ne nevessetek." - írja Farkas László a bejegyzésében.

Nagyon sok váradi sajnálja a a "repülőhidat,mert "kerested tekinteteddel, és ha megvolt, tudtad, hogy hazaértél". Helyettünk írja le a következőket : "Gyermekkorunk városának egyik emléke tűnik el órákon belül. Engedjétek meg, hogy egy könnycseppet elmorzsoljak szememben a repülőhíd emlékére..." 
Teljes bejegyzés : farkaslaszloblogja.blogspot.ro

A Mülleráj kioszkja immár 120 éves

 
"A mai Ady Endre Emlékmúzeum helyén talán már az Osztrák–Magyar Monarchia kezdete óta állt egy fából épített nyári kioszk, ezt 1878-tól Müller Salamon bérelte. Az övé volt a Szent László téri cukrászda, amelyet a váradiak játékosan csak Müllerájként emlegettek" - írja Péter I. Zoltán a Biharországban.
Teljes cikk : biharmegye.ro

Jövőre eltűnhet Várad egéről a füstfelhő

"Egyelőre minden a tervek szerint halad, ezért jövő év elején elkezdhetik tesztelni a Nagyváradi Hőerőmű új berendezéseit, a 2016/2017-es fűtési idényben pedig eltűnhet a váradiak életét rég megkeserítő füstfelhő a megyeszékhely egéről." - írja Fried Noémi Lujza a Biharországban.
Teljes cikk : biharmegye.ro

Életforma az útkeresés - Interjú Kiss Törék Ildikó színművésszel

 
"Kolozsváriként temesvári kitérővel került Nagyváradra KISS TÖRÉK ILDIKÓ színművész. Emberpróbáló időkben vezette az állami színház magyar társulatát, majd férjével magánszínházat alapított, s jó húsz éve ezzel szolgálja a magyar kultúra ügyét itthon és szerte a világban." - írja cikk előszavában Molnár Judit.
Teljes interjú : biharmegye.ro

Törzsasztal-est Kerékgyártó Istvánnal

 
"A Törzsasztal novemberi vendége Kerékgyártó István. Az est helyszíne a nagyváradi Szigligeti Stúdió, ahol a színművészek előadják - felolvasószínházi változatban - az író Hurok című regényének dramatizált változatát." 
Teljes cikk : biharmegye.ro

Farkas László : Halottak napi emlékezés régi váradiakra

 
Fotó : Farkas László

"Így, Mindenszentek és halottak napja közeledtével, egyre többet gondolunk szeretteinkre, azokra, akik már nincsenek velünk. Tesszük ezt ilyenkor fokozottabban, még akkor is, ha ilyen-olyan okból, nem tettük ezt az egész elmúlt esztendőben. De vajon, gondolunk-e ilyenkor még valakire, valamire, ami elmúlt, nyomtalanul eltűnt életünkből, vagy az előttünk élők életéből? Tegyük ezt most együtt, gondolatban egy mécsest, egy szál virágot téve egy láthatatlan talapzatra, vagy egyszerűen csak néhány percig elgondolkodva régmúlt dolgokon, házakon, lakónegyedeken, embereken…" - így kezdi Farkas László a bejegyzését.

Megemlékezik sok váradiról és azokról is akik letették a névjegyüket a városért.Néhány név : Janus Pannonius,Bethlen Gábor, Bocskai István,Rhédey Lajos,Dudek Joachim, Csesztivó Ferenc,Sztaroveszky Imre,Nagysándor József,Csengery Antal,Szacsvay Imre, Bölöni Menyhért, Lukács György, Sal Ferenc, Bulyovszky József, Rimmler Károly, Soós István,Vitéz János,Dőry József, Beöthy László, Hlatky Endre,Fraknói Vilmos, Ipolyi Arnold, Rómer Flóris, Bunyitay Vince, Károly Ireneus.

Ezt írja Farkas László a bejegyzés végén,mellyel egyet érthetünk : "Biztos sok száz nevet felsorolhatnánk még, akik méltók lennének a halottak napi emlékezésre, de erre se hely, se idő nincs. Ezért hát mindenki tegye azt a virágot vagy mécsest akárhova, de ne feledjen egy percet áldozni az előttünk járók emlékének. Nyugodj békében régi idők Várada, régi idők embere. Ámen!" 
Teljes bejegyzés : farkaslaszloblogja.blogspot.ro

Az emlőrákszűrés életet menthet! - Kérem,vegyék komolyan '

az emlorak (4) 
"A mellrákszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a nagyváradi városházán az Életért Harcolók Egyesületének tagjai csütörtökön, melynek mottója: Légy tájékozott! Légy egészséges! Légy érett! volt." - olvasható a Reggeli Újságban.

Teljes cikk : 
"A nemrég alakult Bihar megyei egyesület karöltve a városházával és az Egészségért Egyesülettel orvosok, civil szervezetek, illetve az e betegségből kigyógyult és ezzel küzdő emberekkel közösen igyekeztek felhívni a nők figyelmét a rendszeres mellrákszűrés fontosságára. A városházán megtartott eseményen Dr Ioana Puşcaş, az egyesület vezetője köszöntötte a jelenlévőket, többek között Florica Cherecheş parlamenti képviselő és Dr Florian Bodog szenátor is felszólalt e témában.
A találkozón statisztikai adatokról, ajánlott szűrési vizsgálatokról, gyógyulási esélyekről, mellplasztikáról is szó esett. Amire a szakemberek felhívták a figyelmet, az az információ átadásának fontossága, és az, hogy ne dugjuk homokba a fejünket, 40 éves kor fölött évente menjünk el mellrákszűrésre.
Egyébként az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. A 40 évnél idősebbeknél a kellő időben elvégzett mammográfiás vizsgálattal 1–3 évvel előbb kimutatható a daganat, mint mielőtt azt a páciens önvizsgálattal felfedezné. Az emlőráknál – csakúgy, mint a legtöbb tumornál – is igaz az a megállapítás, hogy a terápia annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, azaz minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon az, aki mellében  csomót tapint. Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti, és ami miatt sokszor csak hónapokkal, évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz. Húsz éves kortól ajánlott az emlők havonkénti önvizsgálata. Rendkívül fontos a vizsgálat elvégzése olyan családoknál, ahol a női ágon (nagymama, édesanya, testvér) a betegség már korábban jelen volt.
Az is elhangzott, hogy az emlőrákszűrés ingyenes, háziorvosi küldőcédulával bármely nő igényelheti. A túlélési esély első stádiumban 90–95%, második stádiumban 75–85%, harmadik stádiumban 35–45%, negyedik stádiumban pedig 15–20%."
Forrás : reggeliujsag.ro

Tisztelt nagyváradi nők ' 

Kérem,vegyék komolyan a figyelmeztetést,mert az életük függhet a szűréstől.Nem a levegőbe beszélek,mert az édesanyám mellrák miatt halt meg.Nem vette komolyan a rákot,hanem tűrt,csak amikor már nem lehetett segíteni,akkor ment az onkológushoz. Megoperálták,de nem tudták az életét megmenteni.Ha nem gondolnak önmagukra, gondoljanak a családjukra,barátaikra.Édesanyám a negyedik stádiumban volt.Ha komolyan vette volna a figyelmeztetést,valószínű,ma is élne ...

U.I.
Menjen váradi orvoshoz,ha nem,akkor irány Kolozsvár vagy Debrecen.Ne késlekedjen.Az élete mindennél fontosabb.Kérem vegye komolyan és örvendjen az életnek a szerettei körében '

Egy váradi származású 45 éves építész a bukaresti áldozatok között ...

Ioan Kuki Tripa 
Ioan Kuki Trip. Forrás : bihon.ro 

Tallózva a nagyváradi hírek között,megdöbbentő hírt olvastam : A bukaresti áldozatok között van a nagyváradi származású 45 éves Ioan Kuki Trip építész,aki valószínűleg füstmérgezésben halhatott meg.A bihon.ro cikkéből több információt olvashatunk róla.

A cikkben olvasható a volt feleségének ,Aluniţa Voiculescunak a visszaemlékezése volt férjéről,mely a blogjában olvasható.A vélés után jó barátok maradtak.Férje jelen volt a Colectiv klubban megtartott koncerten.Barátja, a gitáros Vlad mellett volt,aki szintén az áldozatok között van.A morgában látta viszont a volt férjét ,aki nyugodtan mintha aludt volna .Azt mondták,hogy füstmérgezés végzett vele.A volt feleség azt is írta,hogy nehezen tudja elképzelni,hogy a volt férje másokat félre lökdöste volna menekülés közben.Maga után hagyott egy édesanyát,névérét,barátnőjét és sok barátot.A volt feleség megható írását olvashatja a mamaalunitza.wordpress.com-on. 

Elvégezte a “Ion Mincu”építész egyetemet.Bukarestben volt a lakhelye,munkahelye. November 3-án temették el a bukaresti Bellu temetőben.Nyugodjék békében '
Forrás : bihon.ro 
A Facebook oldalán látható a családja körében 

 
Már csak archív fotó marad ...Forrás : facebook.com

Az egyik barát ezt a verset írta a Facebook oldalára : 

Draga Kuki,
La intrarea cu morminte,
Ceasul se oprise-n loc
Si-aproape de cele sfinte,
Tu nu mai miscai deloc.

Preotii-ti cintau in cor,
Cintece pe un alt beat,
Mina ti-am atins usor,
Si tu nu ai mai zimbit.
Ti-am pus un trandafir pe piept
Si-un buchet ce mi-a fost dat,
Tot nu pot ca sa accept,
C-ai plecat pe neasteptat.
Glasu-ti inca imi rasuna,
Pe la BIP, in Bucuresti
Si acuma sper ca esti,
Intr-o lume mult mai buna.
Rodrig Andrisan
Marti 3 Noiembrie 2015

Nyugodjon békében '


Nagyszabású nagyváradi tervek

Nagyszabású nagyváradi tervek 
"Nagyvárad polgármestere ismertette a 2014–2020 költségvetési időszakban külső anyagi forrásokból megvalósítandó városfejlesztési terveket." - írja Pap István

Nagyon fontos cikk a nagyváradiaknak,mert a jövőnkről szól ' Íme, a tervek :
"Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján felvázolta azokat a fejlesztési terveket, amelyeket az önkormányzat a 2014–2020 költségvetési ciklusban külső forrásokból kíván megvalósítani. Mint mondta, az előző költségvetési ciklusban a város összesen mintegy 200 millió eurónyi összeget nyert el pályázatok útján, és a következő költségvetési ciklusban is körülbelül ugyanannyi anyagi támogatásra akar szert tenni. A közúti infrastruktúra terén fontos terv a váradi körgyűrű összekötése a leendő autósztrádával. Ennek kapcsán Bolojan megjegyezte, hogy az autósztráda Bihar megyei szakaszának építését elnyerő spanyol konzorcium valójában nem is akarja építeni azt a szakaszt, de több részletet nem mondott erről. 

A tervekre visszatérve: a város egy közúti hidat akar építeni a Sebes-Körös fölött az 1. számú Eurobusiness Ipari Park közelében, három közúti aluljárót építene a Baross (Dacia) híd és az ortodox katedrális közötti területen, ez 20-25 millió euróba kerülne, ugyanakkor a Nagyvásártér és a katedrális közötti területet a gyalogosforgalom számára alakítanák ki. Bővítenék a gyalogosoknak szánt területet a Bémer (Ferdinand) téren, a Körös áruház előtt, és nemzetközi forrásból alakítanák át gyalogos sétánnyá a Zöldfa (Alecsandri) és a Nagysándor József (Lazar) utcákat is.

Tervek

A polgármester elképzelése szerint 2014–2020 között külső forrásokból 50–55 utcát aszfaltoznának le a városban és további huszonötöt újítanának fel. Folytatódna a város fűtési rendszerének megújítása. Már jövő tavasszal megkezdődne mintegy húsz kilométernyi fűtési fővezeték cseréje, majd egy következő etapban további 13–15 kilométernyi fővezeték cseréjét tervezi a város, ugyanakkor a mellékvezetékeket is felújítanák ott, ahol a legnagyobb a hőveszteség. Mindezekre a munkálatokra 50–70 millió euró közötti összeget tervez megpályázni a város.     

Jelentős célkitűzése az önkormányzatnak több műemléképület felújítása külső forrásból, ezek között szerepel a Darvas-LaRoche ház, a volt Szabadság mozi, a volt premontrei gimnázium felújítása, a városháza főhomlokzatának, valamint a várfalnak és a bástyáknak a felújítása. Ezekre 10–14 millió eurós forrást kíván szerezni a város. Az infrastrukturális beruházások közé tartozik egy intermodális közlekedési csomópont építése a biharpüspöki vasútállomásnál. A tervek között szerepel a villamosvonalak meghosszabbítása az Aradi úttól a Pece part mentén az ócskapiac és a Nagyváradi Egyetem mellett, ez a vonal az Atelierelor utcán haladva futna be a villamosremízbe, illetve a Gillányi (Cantemir) útba. Ennek a mintegy nyolc kilométernyi szakasznak a megépítése körülbelül tízmillió euróba kerülne. Ugyanakkor a Borsi úti sínpárt is meghosszabbítanák mintegy ötszáz méterrel, és abban az övezetben egy új villamosremízt is építenének. A közszállítási szolgáltatások bővítése érdekében autóbuszokat is vásárol majd a város. 

Épülne továbbá egy négy kilométeres út Várad és Félixfürdő között, egy út a Bihorului utca és a Real bevásárlóközpont között, Hegyalja és Fugyi között, valamint az Izvorului utca és Hegyközpályi között. Külön tételt képez a beruházások listáján a városban működő kórházak felszereltségének biztosítása, illetve fejlesztése. A tervek szerint folytatódni fog a város víz- és csatornahálózatának felújítása az Aparegio program keretében mintegy 26 millió euró értékben. Végezetül a tervek között említette a városvezető egy ötezer férőhelyes sportcsarnok építését az Era Shopping Center közelében, egy tanuló úszómedence építését a sportiskola mellett, valamint az Ifjúsági Stadion körüli atlétika pálya felújítását.

Honnan a pénz?

Az anyagi támogatások zömét a szektoriális operatív programokból, és a Románia-Magyarország Határon Átívelő Együttműködés programból hívná le az önkormányzat. Bolojan megemlítette azt, hogy a város már korábban áthelyezte saját projektjeit a szerinte a román kormány által nem hatékonyan működtetett Országos Helyi Fejlesztési Programból (OHFP) az Unió Operatív Szektoriális Programjaiba. Bolojan kifejtette, hogy 2005-től 2014-ig összesen mintegy 2800 projektet kezdtek meg az OHFP keretében, tavaly azonban, azt követően, hogy sok polgármester átállt a Szociáldemokrata Párthoz, további ezerötszáz projektet nyitottak meg úgy, hogy a már megkezdett projektek egyikét sem fejezték be. Jelenleg tehát a mintegy 3500 futó projekt megvalósítására több mint ötmilliárd euróra, illetve tizenöt évre van szükség, de ez is csak abban az esetben, ha időközben nem kezdenek el újabb projekteket a program keretében. A városvezető szerint ahelyett hogy újabb és újabb beruházásokat kezdenének el, előbb be kellene fejezni a 80–90 százalékban már elkészült beruházásokat, mert máskülönben csak eltékozolja a kormány a rengeteg pénzt. Ráadásul ez a program úgy van kialakítva, hogy a munkálatokat az önkormányzatoknak saját költségvetésből kellene elvégezni, és a kormány évek múlva térítené meg a költségeket. Bolojan hozzátette: ez az ígéret aztán sok esetben beváltatlan marad."
Forrás : erdon.ro    

Román nyelven olvasható az oradea.ro-n.

Téli vásár a Várban

7035140-winter-gifts-christmas 
"December 4 és 31 között a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal egy téli vásárt szeretne szervezni a Várban."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Az idén nem készül el a gyorsforgalmi

Az idén nem készül el a gyorsforgalmi 
"Ebben az évben már semmiképp sem fejeződnek be a nagyváradi gyorsforgalmi út munkálatai. A polgármester szerint emiatt nem veszíti el a város az európai uniós támogatást."
Teljes cikk : erdon.ro 

Főleg fiatalok jönnek vért adni

Főleg fiatalok jönnek vért adni 
"Megduplázódott Nagyváradon a véradók száma a bukaresti tragédia óta. Egyúttal felmerül a kérdés, hogy nálunk hány sérültet tudnának ellátásban részesíteni egy nagyméretű katasztrófa esetén."
Teljes cikk : erdon.ro 

Püspöki gyászmise a holtakért

Püspöki gyászmise a holtakért 
"A bukarest szórakozóhelyen múlt hétvégén történt tűzvész, illetve az emberi hanyagság és gonoszság, valamint a világon dúló háborúk áldozataiért is imádkoztak hétfő este a Székesegyházban."
Teljes cikk:erdon.ro 

A felújított Kálvária (Gomba-Ciuperca ) domb este

 
 A felújított Kálvária (Gomba-Ciperca ) domb este/saját fotó

2015 november 1-én lett készítve néhány fotó a Kálvária dombról,melyet sokan Gombának,Ciupercának ismernek.Egyedül az új kilátó van kivilágítva,mely messzire látszik.Decemberben lesz átadva a váradiaknak.

Fotók
 
 
 
Videót megnézheti a facebook.com-on.