Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. október 31., szombat

Termoficare kontra Bolojan - Szerdán lesz Nagyváradon teljes fűtés és meleg víz?

 
Forrás : ebihoreanul.ro

Ilie Bolojan bejelentette,november 1-től mindenhol lesz fűtés és meleg víz Nagyváradon. A Termoficare közleménye mást ír, amit Ilie Bolojan bejelentett.Ezek szerint még várni kell a fűtésre és a meleg vízre,mert a csőcserével a napokban fognak végezni,mely azt jelenti,ismét késnek.Az ebihoreanul cikkéből azt tudjuk meg,hogy több helyen szerdán fogják megadni a fűtést és a meleg vizet, a Kórház utcai csőcsere elhúzódása miatt.Nem lett volna jobb ha ezt Ilie Bolojan jelentette volna be?
Forrás : ebihoreanul.ro

Nemzedéki képélmények

 
A tárlatnyitó résztvevőinek csoportképe. Középen egy frissen átvett oklevéllel a marosvásárhelyi Molnár Zoltán 

"Az idősebb generációkhoz tartozó romániai fotósok műveiből nyitottak kiállítást a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. Szűcs László tárlatajánlója."
Teljes cikk : erdelyiriport.ro


 

Kamarazene

music 
"A kamarazenét kedvelők hamarosan részt vehetnek a Nagyváradi Filharmónia Kamarazenekarának hangversenyén.Az eseményre november 3-án, kedden, 19 órától kerül sor a Nagyváradi Filharmóniában."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Halloween-körkép röviden

Halloween (2) 
"Művér, koponyás ékszerek, gyerekeknek tervezett ijesztő jelmezek, boszorkányseprűk, angyalszárnyak, vámpír- és vérfarkasfogak, bilincsek, műkoponyák, parókák, pókhálószerű műszempillák, kertekben elhelyezhető mű-sírkövek, és még sorolhatnánk mi minden kapható az Amerikából begyűrűzött halloween alkalmából Nagyvárad bevásárlóközpontjaiban, piacain, ráadásul aránylag olcsón: 1–50 lej közötti áron."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Szüreti játékok az idősotthonban

szureti 1 
"Mintegy huszonöt csengő hangú, népi ruhába öltözött gyermek örvendeztette  meg előadásával csütörtökön a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon lakóit. A Szent László Óvoda nagycsoportosai Kiss-Király Tünde óvónő vezetésével szüreti játékokat adtak elő a bentlakóknak"
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Váradon megtörténhet a bukarestihez hasonló tragédia?

 
Fotó : mediafax.ro 

Bukarestben rettenetes tragédia történt a Colectiv nevű szórakozóhelyen péntek késő este. 27 ember meghalt, 162 személyt különböző sérülésekkel kellett kórházba szállítani.A meghalt személyek azonosítása folyamatban van.A sérültek között többnek válságos az állapota.Orvosok véleményei szerint többnek lesz tartós egészségi károsodása. Elveszíthetik a látásukat.A szülők,rokonok egész éjjel keresték a hozzátartozóikat vagy a barátaikat.A szórakozóhely tulajdonosát kihallgatták,mert a koncert lebonyolításához nem volt engedélyük.Egy vészkijáraton menekülhettek ki.Nem volt kiképzett személyzet,sem megfelelő tűzoltó eszköz.A túlzsúfolt teremben gyorsan terjedt a tűz.Sok fiatalnak az életébe került a koncert.Nem erre készültek.Halálos kimenetelű show volt,melyet sokan nem tudnak elfelejteni.Ki a vétkes?A hatóság vizsgálja.Kell egy idő,hogy választ kaphassunk.A színhelyen van Románia főügyésze is.Ott volt Johannis,Románia elnöke. Három napos nemzeti gyászt rendeltek el.

Váradon megtörténhet a bukarestihez hasonló tragédia?Remélem nem ...Az alábbi fotók figyelmeztetnek ... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotók : mediafax.ro
Videót megnézheti a mediafax.ro-n.

Hosszabításban 11-el nyert a Bihar FC

FC Bihor a punctat în deplasare. Mănăilă a debutat cu victorie 
Mintaş (37. perc) és Andor (90+3 11-ből) góljaival 2:1-re nyert az Unirea Tărlungeni otthonában.Győzelmével a 10. helyre került ,13 pontjával.Szoros meccs volt,melyet a Bihar FC a hosszabítás utolsó percében 11-sel megnyert.Új edzővel sikeresen szerepelt a váradi csapat,megmutatva,hogy a végsőkig harcolnak és nem akarnak "meghalni". November 7-én Medgyessel játszik a Bihar FC, a Bodola stadionban. Megérdemelnék ha sokan kimennének a meccsre,mert példás akaraterővel harcolnak az "életbe maradásukért".

Csapatok: 
Unirea: Muţiu – Vlăsceanu, I. Şerban, Forika, S. Marin (cpt.) – Vasiloi (64 Bucur), Minciună, Burlacu, Monea (90 Popescu) – I. Coman, Petrean (46 Chirciu). Edző: Dan Bona.
FC Bihor: Kiraly – Remeş, Mintaş, Chira, Lorincz – Haş, A. Coroian – Ember (87 Arsene), Andor (cpt.), Sulea (76 Novak) – Trabalka (53 Şereş). Edző: Dan Mănăilă.
Góllövők: Forika 65 / Mintaş 38, Andor 90+3 11-ből. 
Teljes cikk : bihon.ro 
 

Mindenszentek-Halottak Napja-Halloween

 
Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis. Fényesen világítanak az emlékezés lángjai halottak napján.Forrás : hu.wikipedia.org

Európában és más kontinenseken emberek milliói mennek a temetőbe ezekben a napokban,kezükben virág, koszorú,gyertya.Miért mennek?Mert megemlékeznek az elhunyt hozzátartozókról,barátaikról,ismeréseikről.A temetők ilyenkor benépesülnek, megszépülnek, ragyognak.Halloween ünnepet alig ismertük,csak az utóbbi években lett szokás.Feltevődik egy kérdés : Az őskeresztények is megünnepelték ezeket az ünnepeket? A válasz : Nem.Miért? Mert jóval később lettek hivatalos ünnepek a keresztény egyházakban.Ezt írja a Wikipedia: "A kereszténység elterjedésekor az őskeresztény gyakorlat az volt, hogy a Biblia kijelentéseivel ellentétes ünnepeket nem fogadtak el".Mindenszentek-Halottak Napja-Halloween ünnepekről olvashat az alábbiakban.

Mindenszentek 

 
Fra Angelico: Mindenszentek, National Gallery, London.Forrás : hu.wikipedia.org
"A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. Ekkléziológiailag a megdicsőült Egyház (latinul ecclesia triumphans) ünnepe. A még élők a »küzdő egyházat« (ecclesia militans) a már meghalt és tisztítótűzben bűnhődők a »szenvedő egyházat« (ecclesia patiens), az üdvözültek pedig a »diadalmas egyházat« (ecclesia triumphans) képviselik. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap." 
Teljes cikk : hu.wikipedia.org

 Halottak Napja

 
Franz Skarbina: Halottak napja (1896), Nemzeti Galéria, Berlin, Németország.Forrás:hu.wikipedia.org

A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. A katolikusok november 2-án tartják, ekkléziológiailag a "szenvedő egyház" (ecclesia patiens) ünnepe, a Mindenszentek november 1-i főünnepét követő ünnepnap, amikor a »küzdő egyház« (ecclesia militans) a »szenvedő egyházról« (ecclesia patiens) emlékezik meg. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – általános, felekezetektől független – az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Története 
Az ókori rómaiak őseiket és hőseiket istenként és félistenként tisztelték. A holtak tiszteletének szánt, róluk megemlékező ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. Február 22-én minden római család megülte a caristiát, a kölcsönös szeretet ünnepét, s egymást megajándékozva, vidámsággal oldották föl a feralia komorságát. A holtakról való megemlékezés az ókereszténység kora óta, a 3. századtól, minden liturgiában megtalálható volt a Szentmisében. Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként a Halottak napját. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

Halloween

A halloween szimbóluma, a töklámpás (Jack-o'-lantern)  
A halloween szimbóluma, a töklámpás (Jack-o'-lantern). Forrás: hu.wikipedia.org

"A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.
Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák.
A Halloween ünnepben idővel összemosódott a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe; a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap; a Lemuralia ünnep, ami a római vallásban olyan ünnep volt, amelynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból; valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartottak, és amit ők az óév utolsó napjának is tekintettek. A druidák hite szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból."
Teljes cikk : hu.wikipedia.org

 
 

Kigyulladt egy zsúfolásig telt bukaresti szórakozóhely: 27 halott, 162 sérült - Háromnapos nemzeti gyász

 
Fotó: Mediafax

"Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, az első jelentések szerint 27 ember meghalt, 162 személyt különböző sérülésekkel kellett kórházba szállítani. FRISSÍTÉS: A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendel el." - írja a maszol.ro.
 
A klubhoz hatvan tűzoltó- és mentőautó érkezett, valamint egy kis mobil kórház. A Belügyminisztérium közlése szerint 160 embert szállítottak kórházba, de sokan, akik könnyebb sérüléseket, vagy füstmérgezést szenvedtek, taxikkal, vagy ismerősök autóival mentek különböző kórházakba. A tűzeset sérültjeit, tíz kórház között osztották szét.
 
A Colectiv nevű szórakozóhely, ahol a tragédia történt, a főváros központjában, a Tăbăcarilor utcában van. A klubban mintegy négyszáz fiatal volt: egy rockkoncertet hallgattak, amelynek szervezői látványos pirotechnikai műsort is ígértek. Bár az első hírek robbanásról szóltak, utóbb egyes hírtelevíziók a szemtanúk tanúvallomása alapján azt közölték, hogy egy szikra gyújtotta meg a színpad körüli díszletelemeket, csak utána hallottak robbanást.

Más szemtanúk azt állították, hogy a színpadon használt pirotechnika okozott tüzet, amely pillanatok alatt tovaterjedt a zsúfolt terem mennyezetén. A bennlévők közül voltak, akik pár pillanatig azt hitték, a tűz is a műsor része, hamarosan azonban mindenki egymáson taposva próbált kimenekülni."
Teljes cikk :  maszol.ro 

 


2015. október 30., péntek

Több jármű

otl 
"A Helyi Közlekedési Vállalat október 31-én és november elsején több járművel segíti az emberek kényelmes útját a Halottak Napja alkalmából.Így, a fent említett napokon a 14U autóbuszjárat, 9 és 18 óra között a munkanapokon érvényes órarend alapján közlekedik, valamint a villamosok száma is megnövekedik."
Forrás : oradeamagazin.ro

Híd a román és magyar történetírás között

Foto: www.posticum.ro 
Foto: www.posticum.ro

"A szakma jeles magyar és román kutatói képviseltetik magukat azon az államszocializmus időszakához kötődő egyháztörténeti konferencián, amelyet október 29–31. között immár negyedik alkalommal szervez meg a nagyváradi Posticum Egyháztörténeti és Társadalomtudományi Intézet, és amely egyedülálló módon, évek óta hidat képez a magyar és román történetírás között."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Megmaradnak lelkünkben, szívünkben

Megmaradnak lelkünkben, szívünkben 
"November 1., mindenszentek ünnepe után november 2-án van a halottak napja. E két nap fokozatosan vált egyházi ünnepből általános megemlékezéssé az elhunytakról." - írja Rais W. István.

Részlet a cikkből : 
"A mindenszentek vagy mindenszentek napja (latinul Festum Omnium Sanctorum) keresztény ünnep. A római katolikus egyház hagyományosan november első napján ünnepli, a keleti és ortodox felekezetek viszont más napokon tartják. A protestáns egyházakban katolikus hatásra részben elterjedt. Mindenszentek az összes üdvözült lélek ünnepe, és ezen a napon emlékeznek meg azokról a szentekről is, akiknek nincs külön emléknapjuk a kalendáriumi év folyamán. A halottak napja (latinul Commemoratio Omnium Fidelium Defunctorum) szintén önálló, keresztény ünnep, a tisztítótűzben szenvedő (nem üdvözült) lelkekről való megemlékezés napja. A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően. Ilyentájt nagy nyüzsgés van a sírkertekben, mindenki igyekszik rendbe tenni szerettei nyughelyét, s koszorúval, virággal, mécsesekkel, gyertyagyújtással emlékezni az elhunytakra."
Teljes cikk : erdon.ro  

Már látszik a domb új köntöse

Már látszik a domb új köntöse 
Fotó: erdon.ro 

"Az év végére elkészül a nagyváradi Kálvária (Gomba) domb felújítása, mely munkálatot európai uniós finanszírozásból végzik az Abed Nego és az Adenandra cégek."
Teljes cikk : erdon.ro  
Album : facebook.com

November 1. – Mindenszentek ünnepe

November 1-jén van Mindenszentek ünnepe 


"Az egyház bölcsen szorosan egymáshoz kapcsolta Mindenszentek ünnepét és Halottak napját. Istent dicsőítő és a boldogokat tisztelő imánkhoz kapcsolódnak engesztelő fohászaink azokért, akik megelőztek bennünket az ebből a világból az örök életbe való átmenetben” (Ferenc pápa). 2015. november 1-jén, vasárnap Mindenszentek ünnepén 15 órakor a Rulikowski temetőben a Steinberger kápolnánál, 16 órakor pedig az egykori Olaszi temetőben található Gerliczy, illetve a Markovits kápolnánál imádkoznak elhunytjaikért Nagyvárad katolikusai, papok és hívek közösen"
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Szombaton idegenben játszik a Bihar FC

Cel mai tânăr debutant din Liga 2 
A 15 éves kapus Răzvan Cătălin Egri.Fotó: bihon.ro 

Jó hírt tudunk olvasni az bihon.ro-n..A lap értesülése szerint a Bihar FC idegenben játszik szombaton 11 órától az Unirea Tărlungeni otthonában.A váradi csapatnak 10 pontja , az ellenfélnek 6 pontja van.Mind a két csapatnak kellene a 3 pont.Reméljük ,a váradiak az új edző vezetésével megszerzik a három pontot.Hallgassuk a rádión a meccset,vagy kövesse nyomon liga2.prosport.ro-n, és a flashscore.ro-n.
Hajrá Bihar ' Hai Bihorul '


"Dorel" a nagyváradi Nufărul negyedben ...

 
Fotó : ebihoreanul.ro 

Ki a "Dorel"? Nem ismeri?Dorelnek azokat a munkásokat hívják,akik bajt okoztak a polgároknak."Dorel" a nagyváradi Nufărul negyedben elvágott egy vízvezetéket,optikai vezeték ásása közben.A lakók jártak pórul,mert hideg vizük sem lett.Az egyik lakó tette ki a Facebookra.Teljes cikket elolvashatja a ebihoreanul.ro-n.Nézze meg a fotókat és a videót '
 
 
 
 
 
 Fotók : ebihoreanul.ro 

Stănel Necula szerint a gáz nem növeli a gigakalória árát


Stănel Necula.Fotó: ebihoreanul.ro

Kicsoda Stănel Necula? A Termoficare igazgatója.Hogyan került Brăila-ról Nagyváradra? A gáz miért nem növeli a gigakalória árát?A kérdésekre megkapja a választ az ebihoreanul.ro cikkében.A lap interjút készített Stănel Necula-val,aki részletesen elmondta az életének kiemelkedő eseményeit.

Ki hívta,hozta Nagyváradra?Először Vasile Blaga,majd Nagyvárad polgármestere,Ilie Bolojan,aki foggal-körömmel Nagyváradon akarja tartani.Köztudott Stănel Necula előélete.Nagyváradra költözése, Ilie Bolojan szerint nagyon jó lépés volt.Mit írtak a brăilai lapok róla?Egy rövid idézet az egyik cikkből : "a plecat de la CET Brăila înainte de faliment, dar a nimerit la CET Oradea, societate aflată în insolvenţă şi cu o nouă problemă la orizont ".Teljes cikk : obiectivbr.ro.Több cikket olvashat az adevarul.ro-n. 

A szén még olcsóbb mint a gáz.Miért kellett mégis Nagyváradot gázellátásra kötni?Ki jár jól?Kinek az érdeke?Több kérdésre csak később kapunk választ.Mi történik a színfalak mögött? Nem tudjuk,de a dominó elv hatásait láthatjuk,mert egyre több, nagyon gazdag emberről kiderül,hogy nem tisztességesen szerezték a vagyonukat.Reméljük,ebben az esetben tisztességesen jártak el,és nem fog emelkedni meleg víz és a fűtés ára.A régi CET-nek meg vannak számlálva a napjai.Közel 300 embert tesznek lapátra,somajra,mert az új vállalatnak nincs szüksége rájuk.Az más kérdés,hogy soknak hónapjai vagy évei vannak a nyugdíjazásig.Velük mi lesz?Ez már nem tartozik a helyi vezetés hatáskörébe ...

Kezdődik Váradon a hangversenyévad

 
"A hagyományos menetrendet követve az idei évadot is szeptember második felében, jelesül 17-én kezdte a Nagyváradi Állami Filharmónia. A közönségnek kínált újdonságokról TÓDOR ALBERT, az intézmény vezérigazgatója számolt be" - írja Molnár Judit.

Teljes interjú : biharmegye.ro

Kisállat és madár vásár

targ-de-animale-mici-in-cetate-oradea-i25280 
"Vasárnap, november elsején, a Rhédey Kert (Bălcescu Park) meg fog telni élettel: ebben az időben kerül megrendezésre egy újabb kisállat és madár vásár."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

A Szigligeti Színház novemberi műsorrendje

A Szigligeti Színház novemberi műsorrendje 
"A Szigligeti Színház novemberben is változatos műsorral várja az érdeklődőket:
November 4., szerda 19:00
Szigligeti Stúdió – Az eset
November 8., vasárnap 11:00
Árkádia színpad – Két mese a hársfa alatt
November 8., vasárnap 19:00
Szigligeti Stúdió – Ibusár
November 11., szerda 19:00
Szigligeti Stúdió – Az eset
November 12., csütörtök 19:00
Árkádia színpad – A hetedik lépcsőfok
November 14., szombat 17:00
Szigligeti Színház terme – Buborékok
Papp Magda-bérlet
November 15., vasárnap 17:00
Szigligeti Színház terme – Buborékok
Bessenyei György-bérlet
November 20., péntek 19:00
Szigligeti Stúdió – Leánder és Lenszirom
Bemutató
November 21., szombat 15:00
Szigligeti Stúdió – Leánder és Lenszirom
November 27., péntek 19:00
Szigligeti Színház terme – YERMA-21
Bemutató
Szigligeti Ede-bérlet
November 28., szombat 17:00
Szigligeti Színház terme – YERMA-21
Tanay Emil -bérlet
November 29., vasárnap 11:00
Szigligeti Stúdió – Leánder és Lenszirom
November 29., vasárnap 19:00
Szigligeti Stúdió – Edith Piaf et Agnes"
Forrás : oradeamagazin.ro

Végleg a múlté a vasúti híd

Végleg a múlté a vasúti híd 
"Egy darabig megpróbáltak még egyesek ellenállni, aztán csend lett. Ezt a csendet törték meg végül a nagyváradi vasúti híd lebontásával." - írja Szeghalmi Örs.

Teljes cikk : 

"Sokáig felirat jelezte a patthelyzetnek vélt szituációt – de végül is valójában nem volt patthelyzet. Lebontották Váradon a vasúti felüljáró hidat, aminek két feljáratát már évekkel ezelőtt betonkerítéssel zárták el a gyalogosforgalom elől, a kerítésre pedig olyan feliratot fújtak fel, ami a lebontás ellen tiltakozott, magyar nyelven. A CFR-vashíd 2011-ig volt nyitva, a Bukarest tér és az Ecaterina Teodoroiu utca között teremtett kapcsolatot a gyalogosoknak, a főpályaudvar vasúti sínjei fölött átívelve. Amikor az önkormányzat tudatta, hogy lebontásra ítélte, egyes magyar nemzetiségűek által alkotott szervezetek tiltakozó kampányt kezdtek. Aztán évekig nem történt semmi, egyik oldalról sem. Most jött el a folytatás ideje.
Szétszedik
E héten megkezdték ugyanis a létesítmény elbontását. Néhány óra alatt daru segítségével szétbontották a vashidat. A munkálatok utolsó fázisai csütörtökön zajlottak. Az 50 méteres felüljáró fémdarabjait szétvágták, így könnyebb volt elszállítani. A vasat ugyanis ócskavasként értékesítik is.
Egyébként annak idején az volt az oka a bontásról való döntés meghozatalának, hogy az önkormányzat meghosszabbította az aluljárót a Teodoroiu utcáig, így a felüljáró fölöslegessé vált. A 100 éves építmény a város vezetői szerint már nem volt biztonságos.
Volt egy olyan elképzelés, hogy a vasút felújította volna az építményt, és az őssi vasútállomáson, az Ovidiu Densuşianu utca környékén akarta felállítani újra, ahol szintén a sínek fölött vitt volna át. Ezt az akadályozta meg, hogy kiderült: a híd struktúrája nem teszi lehetővé, hogy szétszedése után renoválják és újra összerakják."
Forrás : erdon.ro

 

Kártérítést kérhetnek a váradiak?

Adrian Stângă és Liviu Sabău-Popa  
Adrian Stângă és Liviu Sabău-Popa

"A nagyváradi távfűtésről, pontosabban annak hiányáról, a Pénzügyi Törvénykönyvet módosító sürgőségi kormányrendeletről és a tanulóvezetőkről is szó esett a Szociáldemokrata Párt (PSD) váradi szervezetének tegnapi sajtótájékoztatóján." - írja Fried Noémi Lujza.

Idézet a cikkből : 
"Kevesen tudják a váradiak közül, hogy a Termoficare Zrt. honlapján is olvasható szerződés értelmében kérhetik a kiesett, vagy nem megfelelő minőségű szolgáltatások árának megtérítését, hangzott el Liviu Sabău-Popa városi elnök és Adrian Stângă váradi önkormányzati képviselő közös sajtótájékoztatóján. A melegvíznek például 55 és 60 Celsius-fok hőmérsékletűnek kellene lennie a Termoficare Zrt. vállalása szerint. A váradi önkormányzati képviselőtestület mai ülésén a PSD-sek rákérdeznek arra, hogy ki a felelős a munkálatok késéséért, illetve ara is, hogy végeztek-e számításokat az illetékesek az esetleges kártalanítás mértékéről. Amennyiben erre igény van, úgy a Szent László (ma Unirii) téri székházukban 16 óra után várják azokat, akik panaszt tennének, és segítenek ennek benyújtásában."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Jubileumi könyvbemutatót tartott a PBMET

Jubileumi 4 
"Nagyváradon is bemutatta századik, jubileumi kötetét a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET). A csütörtök délutáni találkozón a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban nemcsak kollégák, hanem tisztelők és érdeklődők töltötték meg a múzeumtermet. Az ünnepi hangulatot a Varadinum trió muzsikája alapozta meg."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Több mint hétezren kölcsönöztek biciklit

tobb mint hetezren 1 
"A szezonzárásig mintegy 7500 nagyváradi kölcsönzött I’Velo kerékpárt a Nagyvásártérnél (ma December 1 park) felállított központból. A Green Revolution Egyesület és a Raiffeisen Bank közös projektjeként létrejött városi kerékpárkölcsönző hétfőn, október 26-án zárta le idei tevékenységét, mivel véget ért a 2015-ös bicikliszezon."
Teljes cikk:reggeliujsag.ro

Közel háromszáz embert bocsátanak el

Közel háromszáz embert bocsátanak el 
"Ilie Bolojan polgármester és Stănel Necula, a váradi Hőszolgáltató vezérigazgatója csütörtöki tájékoztatójukon jelentették be a hírt, hogy jövő év tavaszán 292 személytől válik meg a vállalat, melynek az átszervezést követően a jelenlegi 513 helyett 221 alkalmazottja lesz."
Teljes cikk : erdon.ro

Lakópark épül Váradon

Lakópark épül Váradon 
"Lakóparkot akar építtetni a nagyváradi önkormányzat a Ceyrat utcában, a Pece patak bal partján, jelentette be Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere csütörtökön egy sajtótájékoztató keretében."
Teljes cikk : erdon.ro 

A harag fűt mostanság a Rogériuszon

A harag fűt mostanság a Rogériuszon 
"Jelenleg csak a harag fűti konstansan Nagyvárad-Rogériusz lakóinak egy részét. A hőszolgáltató azt ígéri, ehelyett hamarosan már ismét ő fogja. A vacogók ugyanakkor mindenképp kártérítésre is jogosultak, a normatíva szerint, ha kimaradt náluk a fűtés és/vagy meleg víz. "
Teljes cikk : erdon.ro

Ígérik: vasárnap lesz fűtés

Ígérik: vasárnap lesz fűtés 
"Ilie Bolojan polgármester azt ígérte: vasárnap Nagyvárad teljes területén lesz fűtés és meleg víz."

Idézet a cikkből: 
"A csütörtöki nagyváradi helyi tanácsülés előtt tartott sajtótájékoztatót Ilie Bolojan, a város polgármestere és Stănel Necula, a nagyváradi Hőszolgáltató vállalat igazgatója, amelyen bejelentették, hogy szombaton befejeződnek a városban a fűtési hővezetékek felújítási munkálatai, ami azt jelenti, hogy szombatról vasárnapra virradó éjszaka újra feltöltik ezeket a vezetékeket, és vasárnap napközben már az egész városban lesz fűtés és meleg víz. Ilie Bolojan jelezte: szerették volna még a hideg idő beállta előtt, tehát szeptember végéig elvégezni ezt a munkát, de a város fűtési rendszerének felújítására vonatkozó szerződés végső kivitelezési határideje ez év decembere, tehát így is két hónappal a határidő előtt fejezik be a felújítást."
Teljes cikk :  erdon.ro