Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. augusztus 31., hétfő

Új buszjáratot indít az OTL Nagyvárad és Biharkeresztes között

Új buszjáratot indít az OTL 
"Pár nap múlva újraindulnak a rendszeres buszjáratok Nagyvárad és Biharkeresztes között. A részleteket hétfőn, a közszállítási vállalatnál tartott sajtótájékoztató során ismertették" - írja az erdon.ro.

Idézet a cikkből : 
"A busz egyik állomása ugyanis a váradi Auchan lesz, s bevásárlóközpont a tegnap aláírt szerződés alapján megtéríti majd az OTL-nek a járat nyereséges működtetéséhez szükséges összeget. Az összeg az eladott jegyek számától függ majd, nagyon alacsony érdeklődés esetén elérheti akár a havi tízezer lejt is. Egy jegy ára 500 forint lesz, vagy 7 lej, hétfőtől péntekig három járat közlekedik majd, szombaton és vasárnap pedig hat. Egyelőre nem vezetnek be bérleteket, de az utasok igényétől függően a későbbiekben ezek is szerepelhetnek majd a kínálatban.
 
Indulás
Hétfőtől péntekig román idő szerint 7.45-kor, 15.27-kor, valamint 17.45-kor indul a busz a Nufărul végén lévő buszállomástól. Az Auchan mellett a Decebal valamint a Dacia sugárúton, Szentjánoson, a borsi polgármesteri hivatalnál, a borsi vámnál, Ártándon, végül pedig a biharkeresztesi állomásnál áll meg. Szombaton és vasárnap az indulás időpontjai: 7.27, 9.45, 13, 15.27, 17.45, valamint 20.45. Biharkeresztesről magyar idő szerint hétköznap 8-kor, 15.40-kor, valamint 18-kor indul a busz, szombaton és vasárnap pedig az indulási időpontok, ugyancsak magyar idő szerint: 7.30, 10, 13.15, 15.40, 18, valamint 21 óra."
Teljes cikk : erdon.ro
 

Újraindulnak a villamosok

Újraindulnak a villamosok 
"Szeptember 14-től indulnak újra a villamosok az eddig lezárt váradi útvonalakon, tudatta a hétfői sajtótájékoztatón Csuzi István, az OTL vezérigazgatója"
Teljes cikk : erdon.ro 

2015. augusztus 30., vasárnap

Új évad a Szigligeti Színházban

Forrás : Szigligeti Színház Nagyvárad Facebook 

Meghirdették az új színházi évadot a Nagyváradi Szigligeti Színházban.A 2015-2016-os évad terveiről olvashatjuk a  színház vezetőinek a nyilatkozatát : "Szerdán, augusztus 26-án került sor a nagyváradi Szigligeti Színház évadnyitó sajtótájékoztatójára. Az intézmény vezetői beszámoltak arról, hogy a 2015/16-os évadban tizenöt előadással, számos vendégjátékkal, valamint kiegészítő programokkal várja közönségét a három társulat." Teljes cikk : szigligeti.szigligeti.ro 

Az előadások : Az eset,Buborékok,Leánder és Lenszirom,Boldogságtól ordítani, Három nővér,Veszedelmes viszonyok,Álomvárosnézés,Hol van az a nyár?,Bánk Bán,Bál a Savoyban,Az elveszett levél.
A színházi pénztár nyitvatartási ideje: keddtől péntekig 11-17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt.A pénztár telefonszáma : 0259/401-140
Bővebb információ a színház honlapján : szigligeti.ro 


Iskolakezdésre indul(hat)na

  

Saját fotó

"Ha minden jól megy, szeptember 14-én indul újra a maga teljességében a villamosközlekedés Váradon. Ezt mondta érdeklődésünkre az OTL igazgatója. Utána is tartanak még a munkálatok." - írja a Bihari Napló.

Két és fél hét múlva vége lehet azoknak a tömegközlekedési nehézségeknek, amelyeket a főtér átépítése okoz Nagyváradon. Legalábbis a munkálatok jelenlegi állása szerint tartható lesz a határidő. Csuzi Istvánt, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatóját kerestük meg tegnap, arról érdeklődve, hogy állnak. Elmondása szerint jól. Továbbra is úgy néz ki, hogy szeptember 14-én, hétfőn reggel indul újra a teljes villamosforgalom a városban, ezzel együtt értelemszerűen megszűnik a T1-es és T2-es villamospótló busz. A villamosok az összes vonalon az átépítések előtt megszokott rend szerint járnak majd – ám ekkorra még nem lesz kész minden munkálat. Bár a villamosközlekedés újraindul, sok tennivaló van még a tér átépítésével kapcsolatban is, ennek pedig csak egy része azon munkálatok sora, amelyek az OTL-t is érintik, ez utóbbiak is folytatódnak.
A jelen pillanatban egyébként külön nehézséget jelent, hogy a December 1. tér Kossuth utca felé eső sarkán a járdára van elterelve a közúti forgalom. Ott járnak az autók, buszok is, ám sok gyalogos továbbra is használja ezt a szakaszt is, a járművek között lavírozva, vagy épp a forgalmirend-változásról mit sem tudva, és megijedve, amikor a járdán egyszer csak busz vagy személyautó jön mögötte, húz el mellette. Az OTL igazgatója kérdésünkre elmondta: ez a terelés körülbelül tíz napig tart még. Azért szükséges, mert az úttestet felbontották, most öntik a betont a lefektetendő új villamossínek alapjához."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com 

Raffay Ernő Nagyváradon

raffay erno 
"1940. szeptember 6-án vonult be a Magyar Királyi Honvédség Nagyváradra. Erre a felejthetetlen napra emlékeznek 2015. szeptember 6-án, vasárnap, 18 órától a  Királyhágómelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében, a Városháza / Primăriei u. 27. szám alatt.Előadást tart Raffay Ernő történész Észak- és Kelet-Erdély visszacsatolása 1940-ben címmel."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Továbbra sem folytatódhat a felújítás

Továbbra sem folytatódhat a felújítás 
"Egy építőipari cég sem jelentkezett a Körösvidéki Múzeum új székhelyének felújítására kiírt versenytárgyalásra, így a múzeum épületének befejezése még várat magára."
Teljes cikk : erdon.ro 

Meghívás a "Fiatal tehetségek Pódiuma" hangversenyre

 
Forrás : facebook.com 

Thurzó Gábor meghív mindenkit az augusztus 30-i "Fiatal tehetségek pódiuma" elnevezésű hangversenyre,mely a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumtermében lesz megtartva , vasárnap 18 órai kezdettel. 

"Kedves Barátaim, kedves közönség!

Mindenkit meleg szeretettel invitálok holnap délután 18 órai kezdettel a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermébe egy olyan eseményre, amely egy igazán rendhagyó, sokszínű, és sokrétű műsort vonúltat fel fiatal tehetségek előadásában a pódiumon.
Olyan hangulatot szeretnénk teremteni, ami az ézékeny lelkületű közönséget is megérinti. Biztos vagyok benne, hogy célunkat alázattal át tudjuk majd nyújtani, és a zene sokrétű erejével megérinteni Önöket/Titeket.
Szlovákiából (Pozsony), Magyarorszábról (Biharkeresztes), Erdélyből (Csíkszenttamás, Csíkszentgyörgy, Kolozsvár), valamint Nagyváradról fogtunk össze fiatalok, hogy egy közösen elképzelt műsort hozzunk össze.
Csodaszép operaáriák, szívet melengető dalok, hangszeres darabok lesznek előadva.
Igazából az a célunk, hogy szeretnénk kiszakítani a hallgatót a felgyorsult hétköznapok világából és időtlenné tenni azokat a remekműveket, amelyekkel készülünk.

A holnapi műsor a következő:
1. C.Czerny: Etűd Op.139, Nr.23
2. W.A.Mozart: Als Luise
3. W.A.Mozart: Gesellenreise
4. G.Verdi: “Nabucco” c. Operából Nabucco “Dio di Giuda” imája
5. G.Puccini: “Madama Butterfly” c. Operából “Un bel di vedremo”
6. C.Saint-Saens- Clarinet Sonata in E flat
7. Fr.Chopin: Voeu de jeune fille
8. Fr.Chopin: Hors de ma vue
9. G.Puccini: “La Rondine” c. Operából “Ch'il bell sogno di Doretta”
10. Bartók Béla: Repetició
11. Giovanni Paisiello: Il mio ben quando verrá
12. Popper Dávid: Felejthetetlen szüleim emlékére Op.64, Nr.1
13. G.Verdi: “La Travita” c. Operából “Sempre libera”
14. Fr.Liszt: Romance oubliée
15. Fr.Schubert: Standchen
16. R.Schumann: Fantasiastücke - I. tétel
17. Nicholas Mastripolito: Szonatina: - Allegro moderato
- Adagio
- Allegretto con moto
Remélem, hogy holnap találkozunk! Mi mindenkit sok szeretettel várunk.
Minden eddigi, valamint elkövetkező esetleges megosztást köszönünk szépen!"
Forrás : facebook.com

Abban a tudatban tisztelje az ember a természetet, hogy mig ő véges, a természet végtelen

Abban a tudatban tisztelje az ember a természetet, hogy mig ő véges, a természet végtelen 
"Száztiz évvel ezelőtt, 1905. augusztus 27-én gróf Zichy Ödön rövid beszéd kísérétében a barlang családjának kék-fehér színeivel feldíszitett kulcsát átadta az EKÉ-nek, majd hivatalosan is felavatták e ritka természeti tüneményt. Erre az eseményre emlékeztek szombaton délelőtt Réven." - írja az erdon.ro

Részlet a cikkből : 

Történelmi ismertető
"Dukrét Géza ny. tanár, az Erdélyi Kárpát Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) elnöke elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára az, hogy a helyiek felkérték arra, hogy ezen a rendezvényen előadást tartson a révi barlangról. „Mindig is szivügyem volt a révi szoros és a barlang sorsa, gyerekkorom óta ez volt a legkedvesebb kirándulóhelyem, több százra tehetem az itteni látogatásaim számát” – mondta el Dukrét tanár úr. Ezt követően egy rövid történelmi ismertetőt tartott a révi barlang és a révi EKE-ről majd a rendezvény résztvevői felvonultak a barlang bejáratához , megkoszorúzták a felfedezők tiszteletére állított emléktáblát.
Megtudhattuk még azt is, hogy Handl Károly az 1870-ben megnyílt Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal idején 22 éves korában került Révre Stájerországból, mint első pályafelügyelő. Szabad idejében a gyönyörű környék fáradhatatlan kutatója lett, s hamarosan e táj szerelmese lett. Itt nősült meg Réven és feleségül vette a magyar Kompári Jozefát, megtanult jól magyarul és románul is. Telket vásárolt, házat épített, melynek udvarán valóságos botanikus kertet teremtett. Csodálatos életereje volt, sokat olvasott, levelezett, többek között a híres Guinea-kutatóval, Bíró Lajossal is, aki többször járt Réven. Handl Károlynak nem voltak gyermekei. Feleségének 1912-ben bekövetkezett halála után feleségének rokonai költöztek hozzá, s 84 éves korában bekövetkezett haláláig azok gondozták. Réven nyugszik a kistemetőben. A révi Zichy- barlang látogatói könyvébe száztiz évvel ezelőtt tizenegyedikként a következőket írta: „Az Isten nagyságának e szent helyén állva, hogy különös kegyelme nekem rendelte gondnokságát, az Õ nagy hatalma és bölcsessége elõtt térdre borulva imádkozom”. És, hogy ezek, nem üres szavak voltak, azt szemtanúk mesélték, hogy minden alkalommal mielõtt belépett volna a barlangba letérdepelve imádkozott.
Dr. Veress István 1900. június 16-án érkezett Révre, hogy elfogalja misszió-lelkészi állását, amelynek feladata volt a 15 szórványban élő hiveknek a hitben, s főképpen a magyarságban való megerősitése. Handl Károly, Czárán Gyula mellett oroszlánrészt vállalt a révi EKE munkájában és barlang feltárásában is. A barlang felavató beszédét Diószegről is meghallgatta néhány ember. Ezek aztán oda hatottak, hogy a bihardiószegi népes gyülekezet 1905 december hóban egyhangúlag meghivta lelkészül. 1906 januárjában költözik el Révről. A barlangról nem feledkeztem meg azonban soha, írta megemlékezéseiben. 1906. augusztusában 40 diószegi gazdával, 1909-ben 20 gazdaifjúval, mikor pedig bekerültem Debrecenbe (1913) a református tanitóképzőintézet igazgatójául, 1914 áprilisában 60 képzőssel és 3 tanárral látogattam meg a barlangot.Mikor 1940 október 14-én újra szabadon meglátogathatta a barlangot, a Tündérvárral szemben kipróbálta a visszhangot, mint 37 évvel korábban, a barlang felfedezése idején. A sziklák felé kiálltott: Hogy vagy? A visszhang tisztán visszaadta a kérdést: Hogy vagy? Vajon mit felelhetnék erre a kérdésre mást, mint azt: Megvénülve az élet utolsó útját járva. Minden ugyanaz mint régen: a visszhang, a sziklafalak, a barlang, a Sebes-körös andalító zenéje. Csak a régi emberek tűntek el valamennyien, akikkel egykor itt munkálkodtam, írta visszaemlékezéseiben dr. Veress István."
Teljes cikk : erdon.ro
  

Változások magyar iskoláknál

Változások magyar iskoláknál 
"Csütörtök délután a tanfelügyelőség vezetőtanácsa véglegesítette a Bihar megyei iskolák vezető funkcióiba való kinevezéseket. Magyar tannyelvű tanintézmények élén is történtek változások." - írja az erdon.ro.

Teljes cikk : 
"Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes arról tájékoztatta az Erdély Online-t: a tanügyi törvény 45. cikkelye vonatkozó cikkelyei alapján azon tanintézményekben, ahol kisebbségi osztályok is működnek, kötelező módon az illető nyelvet beszélő igazgató vagy aligazgató kell legyen, akik ajánlással is kell rendelkezzenek az illető etnikum, jelen esetben a magyar közösség parlamenti képviseletétől.

Az új nevek
Bihar megyében az érintett vezetők esetében csak akkor történtek változások, ha az érintettek írásban jelezték abbeli kérésüket, hogy ne hosszabbítsák meg augusztus 31-én lejáró kinevezésüket, mivel szeretnének visszamenni tanítani a katedrára. Ennek megfelelően Nagyváradon az Ady Endre Középiskolában Vad Márta váltja Tóth Mártát az igazgatói tisztségben, aligazgató marad Ciubotariu Éva. A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Szabó Zsuzsanna utódja az eddigi aligazgató, Zsíros Anikó lett, akinek a helyébe lépett Fazekas Tibor. A Nicolae Bălcescu Általános Iskolában az aligazgatói tisztségét nem kívánta megőrizni Cseke Sándor, míg a Művészeti Líceumban Rácz Eliza lesz az aligazgatónő Tiponuţ Mónika helyett, akit a biharfélegyházi általános iskolát irányítja majd szeptember 1-től Petruş Cristian helyett, aki visszatért Váradra.
Vidéken megvált tisztségétől a belényesi általános iskola aligazgatója. Mivel Vad Márta távozásával megüresedett a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatói pozíciója, oda Szabó Csillát nevezték ki, aki eddig a tanügyminisztériumban dolgozott a kisebbségi osztályon, és most tulajdonképpen úgymond hazajött.
A Pedagógusok Házában és a tanfelügyelőségen magyar szempontból nem történt változás."
Forrás : erdon.ro
 

Szent László Családi Napot tartottak

Szent László Családi Napot tartottak 
"Szombat délután a Püspöki Palota belső udvarában második alkalommal szervezett Szent László Családi Napot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szent László Teológiai Líceum és a Szigligeti Színház. Színvonalas és érdekes programok vártak mindenkit."
Teljes cikk : erdon.ro

2015. augusztus 29., szombat

Miért lettek magasabbak 25 cm-rel a villamos oszlopok a központban?

 
 
 
Saját fotók 

Miért lettek magasabbak 25 cm-rel a villamos oszlopok a központban? Nem tudom. Kíváncsi voltam,elmentem,megnéztem .A hír igaz,mert hozzányúltak a villamos oszlopokhoz.Ha ilyen ütemben megy a munka,kész lesz határidőre?

Az ebihoreanul cikkéből tudtam meg,hogy Dorel járt Váradon és miatta lettek hosszabbak a villamos oszlopok , melyeket ismét újra le kell festeni.
Cikk : bihorel.ro
 

F.C. Bihar-Mioveni 0:2

 
Saját fotó 

Nem jól sikerült a bajnoki rajt a F.C.Biharnak.Mioveni az első 23 percben eldöntötte a meccset.Nagyvárad fiatal csapata nem tudta megváltoztatni a végeredményt.Volt egy váradi kapufa és néhány helyzet.A csalódott váradi szurkolók ,látva az eredményt, szép lassan elhagyták a nézőteret.A nagy melegben nehéz volt nézni a F.C. Bihar kínlódását.A kapuban 16 éves ifjúsági kapus volt.Próbált kidolgozni több helyzetet a váradi csapat a második félidőben,de nem volt olyan csatár aki kitudta volna használni a helyzeteket.A bíró nem a váradi csapatnak fújt,de a vereségért nem ő a hibás.10 lejért nem kaptunk jó focit.Aki nem ment ki a meccsre,sokat nem veszített.Talán később ...

Mi a sajnálatos? Részlet Gheorghe Silaghi nyilatkozatából:
"După joc Andor i-a spus domnului preşedinte că săptămâna care vine nu are ce pune pe masă. E dureros când căpitanul echipei e pus în situaţia asta. Echipa asta nu ştiu de când nu a mai primit o masă, a băut apă de la robinet, sunt multe… De un an şi două luni nu a intrat niciun ban de la Consiliul Judeţean." Forrás : bihon.ro.
A meccsről több információ és az első fordulóról: bihon.ro

2015. augusztus 27., csütörtök

Japán módszerrel cserélik a földalatti vezetékeket Nagyváradon

 
"Japánból importált, úgynevezett spiráltekercselt technológiával újítják fel Nagyvárad szennyvízcsatornáinak egy részét. A korszerű műszaki eljárás használatával nem kell feltörni az utakat, hogy hozzáférjenek a régi vezetékhez, egyetlen munkagép végzi a régi betonvezeték tisztítását, és az új csövek lefektetését."
Teljes cikk : maszol.ro

Dr. Vasile Sălăjan hogyan ünnepelte meg a kiszabadulását?

 
Dr. Vasile Sălăjan.Forrás : ebihoreanul.ro

Nagyvárad és Bihar megye lakosait nagyon érdeklik a korrupt orvosok és asszisztensek sorsa.A Nyugdíjpénztár 5 orvosát és 5 asszisztensét korrupció vádjával letartóztatták,majd házi őrizetbe helyezték.Sokat nem tudunk az ügyről,mert a szokásos időhúzással próbálják megmenteni a vádlottakat.Dr. Vasile Sălăjan viselt dolgairól sokat tudnának mesélni a váradiak.A doktor úrt is letartóztatták,majd házi őrizetbe helyezték.Az ebihoreanul.ro helyi lap megírta,hogy Dr. Vasile Sălăjan hatalmas nagy ünnepséget szerzett a kiszabadulása után a váradi hegyi házában.A szomszédok szerint többen voltak mint egy esküvőn.Meg lehet érteni a doktor urat,mert nagy stresszen ment keresztül.
Forrás : bihorel.ro

Eladták az Ady-központot

Eladták az Ady-központot 
"Augusztus 26-án járt le az Ady-központként ismert váradi ingatlankomplexum és a hozzá tartozó telek eladására szervezett árverés határideje. "
Teljes cikk : erdon.ro

Alacsonyabb a vízhozam

Alacsonyabb a vízhozam 
"Az idei szárazság és kánikula a Sebes Körös vízszintjére is kihatással volt."
Teljes cikk : erdon.ro 

Szabad bérleteket is kínál ezentúl a Szigligeti Színház

Szabad bérleteket is kínál ezentúl a Szigligeti Színház 
"Szerda délelőtt évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak a Szigligeti Színházban. Czvikker Katalin főigazgató és a három társulat művészeti vezetője ismertették mi várható a következő hónapokban."
Teljes cikk : erdon.ro 

Premierek évadja a filharmóniában

Premierek évadja a filharmóniában 
"A közkedvelt és népszerű művek mellett újdonságokkal, premierekkel is készül az évedkezdésre a Nagyvárdi Állami Filharmónia. Az intézmény vezetői számoltak be a részletekről."
Teljes cikk : erdon.ro

Viasszal vonták be a szobrot

Viasszal vonták be a szobrot 
"Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából felújítják Szacsvay Imre szobrát. Hétfő délután a szakemberek egységesítették a felület színét, valamint konzerválták egy viaszréteggel."
Teljes cikk : erdon.ro 

A kábeltévével van a legtöbb bajunk

 

"Tudják, mivel foglalkozik valójában az ARR? És hogy miről teszünk a legtöbbször panaszt a fogyasztóvédelemnél? Ezekről is szó volt a prefektúrán.

Szokás szerint villámgyorsan, mintegy fél óra alatt lezajlott tegnap délelőtt az úgynevezett Prefektúrai Kollégium ülése a nagyváradi kormánybiztosi hivatalban – általában a prefektus vagy az alprefektus szokta sürgetni az ügymenetet, operatívabbá tenni az egészet, most az utóbbi tett így. Ez a kollégium a megyefőnökség és az ennek felügyelete alá tartozó összes megyei közintézmény vezetőinek, valamint a megyebeli polgármestereknek a fóruma – az üléseiken egyrészt egy-egy közintézmény szokott beszámolni tevékenységéről, másrészt szabadon felvethető konkrét gondok. A tegnapi tanácskozáson a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal, valamint a Román Közúti Hatóság ismertette eddigi idei tevékenységét.

Mi a gond?
Bura Giani Cătălintől, a megyei fogyasztóvédelem aligazgatójától megtudtuk: a lakossági panaszok nagy része a kábeltévés, internetes, telefonos szolgáltatásokra vonatkozik. A megyében a legtöbben ilyen ügyekben tesznek panaszt. A hivatal eddig idén összesen 1569 ellenőrzést végzett – a lakossági bejelentések mellett folyamatosan bonyolítanak le a központjuk által elrendelt, ágazati, tematikus ellenőrzéseket is. 1096 esetben tapasztaltak szabálysértést, összesen 2,7 millió lej értékben büntettek. Az év első nyolc hónapjában 36 termékből vettek mintát, és 4 esetben bizonyosodott be, hogy (főleg élelmiszerek esetében) becsapják a fogyasztót a kereskedők. A jelyett időszakban 576 lakossági panasz érkezett, ebből 143-at a hivatal oldott meg, 201-et békítéses módszerrel rendeztek, a többi még rendezetlen. Bura azt is összegezte, mik a fő gondjaik. Eszerint a Fogyasztóvédelmi Hivatal kevesli a szolgálati autóit, az irodaszereit, valamint az a harmadik legkomolyabb gondja, hogy nincs hozzáférése az egyes vállalkozók saját laboratóriumaihoz (természetesen ott, ahol ilyesmi a vállalkozás fajtája miatt kötelezően van), hogy eleve ott szűrje ki a termékek hamisított laboratóriumi teszteredményeit.

A Prefektúrai Kollégium második előadója a Román Közúti Hatóság (ARR) képviselője volt. Ő az idei tevékenységüket ismertette, ám előtte a hivatalt magát mutatta be – amíg mondandója tömörítésére nem kérte az alprefektus. Sokan azt hiszik, hogy az ARR a közutakért felelős, azok állapotáért. Ezzel szemben adminisztrációs hivatalról van szó: ők adják ki például a személy- és áruszállítási engedélyeket a cégeknek (a távolsági buszokat működtetőknek is), az engedélyeket a sofőriskoláknak, vezetik a vonatkozó nyilvántartásokat, és ellenőriznek. Csak idén eddig 235 engedélyt adtak ki személy- és áruszállításra, illetve 15 sofőriskolának. Összesen 29 petíciót kaptak, különféle ügyekben. A szolgáltatásaikért ez évben eddig 2,2 millió lejt szedtek be.
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Bihar FC: elhárult akadály

"Egyezséget kötött tegnap a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Bihar FC, amelynek értelmében a labdarúgóklub bérbe veheti a Bodola Gyula, illetve a Motorul stadionokat, és azokat ingyen és bérmentve használhatják edzések, illetve mérkőzések lebonyolítása érdekében. Szintén a tegnapi nap folyamán a Román Labdarúgó-szövetség versenybizottsága alkalmasnak találta a stadion helyiségeit és annak játékterét másodosztályú labdarúgó-mérkőzések megrendezésére, így szinte minden akadály elhárult a szombati, hazai pályán sorra kerülő találkozó lebonyolítása elől. A klub mától áruba bocsátja a hét végi találkozóra szóló belépőjegyeket, amelyek ára egyenként 10 lejbe kerül. Szintén megvásárolhatók a hazai mérkőzésekre érvényes bérletek, amelyek 100 lejt „kóstálnak”. A tavalyi évhez képest újdonság, hogy az előttünk álló szezonban csak a 14 év alatti gyerekek látogathatják ingyen a Bihar FC bajnoki mérkőzéseit. A jegyek és a bérletek a klub – Iosif Vulcan utca 11. szám alatti – székhelyén vásárolhatók meg hétfőtől péntekig naponta 10–14 óra között, vagy a mérkőzés napján a stadion jegyárusítópontjainál három órával a meccs megkezdése előtt."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

2015. augusztus 26., szerda

Aki mindent tudott Adyról

 
"Volt Váradon egy ember, mai szemmel nézve, óriás, aki látta, beszélt vele és haláláig vigyázta szellemét a Költőnek, örökül hagyva az összegyűjtött hagyatékot, mindazt, amit az Ady Társaság, a város és ő, Tabéry Géza, egy életen át gyűjtögetett, rendezgetett. A halál is ott érte, az általa féltve őrzött Müllerájban berendezett emlékmúzeumban, az íróasztalnál ülve..." - írja Farkas László.

"Tabéry Géza 1890. július 17-én született Nagyváradon, egy szerény házban a Kőfaragó utcában. A Premontrei Főgimnáziumban diák, majd Kolozsvár és Genf az állomás a tudás útján. Azonban a nagy szerelem az irodalom. Verseket, cikkeket, novellákat közöl budapesti lapokban, de hivatásos újságíró a Nagyváradi Naplónál lesz 1911-ben. A háborút a fronton tölti, kis és nagy ezüst, valamint bronzéremmel tüntetik ki vitézségéért. Főhadnagyként szerelt le 1918-ban és 1919 áprilisáig a Károlyi kormány kirendeltjeként, mint főispáni titkár dolgozott a Bihar megyei Főispáni Hivatalnál. Irodalmi munkásságát nem kell bemutatnunk, de érdekességként jegyezzük meg, hogy az impériumváltás utáni első Erdélyben megjelenő irodalmi lapot Magyar Szó címmel ő indítja meg és később a Tavasz című lapot is ő szerkeszti. Nagy érdemei vannak az Erdélyi Szépmíves Céh és az Erdélyi Helikon létrejöttében. Miután a két irodalmi társasággal összekülönbözött, megalapította az Erdélyi Magyar Írói Rend kiadóvállalatot. Tagja volt a kolozsvári Erdélyi Irodalmi Társaságnak és a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Társaságnak, de aktív szerepet vállalt mint alelnök, a nagyváradi Szigligeti Társaság munkájában is."
Teljes bejegyzés : farkaslaszloblogja.blogspot.ro

2015. augusztus 25., kedd

Kész van a zsinagóga kupolája

Kész van a zsinagóga kupolája 
"Mint ismeretes, uniós támogatással restaurálják a Kossuth utcai neológ zsinagógát. A munkálatok a végéhez közelednek, a szakemberek szerint tartani lehet az október közepei határidőt."
Teljes cikk : erdon.ro 

Új helyszíneken is dolgoznak

Új helyszíneken is dolgoznak 
"Új helyeken is folytatódnak a felújítási munkálatok a Szent László téren: a Sebes-Körös és a villamos sínek közötti részen már dolgoznak, illetve hamarosan a Fekete Sas-palota előtti rész jön. "
Teljes cikk : erdon.ro

Kalandor kezébe került a F.C. Bihar?

 
 Mihai Giurgiu.Forrás : ebihoreanul.ro

Érdekes cikk jelent meg az ebihoreanul.ro-n.A lap elemzi Mihai Giurgiu üzleti hátterét.A F.C. Bihar "megmentőjének" anyagi helyzete nem "rózsás". A vállalkozásainak többsége vagy felszámolás előtt,vagy profit nélkül van.Miből fizeti az első nagy összeget?Nem lehet tudni.Szeptemberben átkel utalni a F. C. Bihar számlájára.Van annyi pénze?Kalandor kezébe került a csapat?.A Megyei tanács nem utalt pénzt a F. C. Bihar számlájára.Lehet csak egy alattomos támadásnak van kitéve a nagyváradi klub új vezetése?
Hamarosan választ kapunk
Cikkek : 

Miért nem lehet Nagyváradnak magyar utcaneve ?

 
A mi Nagyváradunk Facebook csoportban olvasható egy nagyon érdekes bejegyzés,mely Nagyvárad magyar elnevezésű utcáiról szól.Bejegyzés: 

"Miért nem lehet Nagyváradnak Magyar utcaneve , mert ez egy 800-éves történelmi város ?

Az még a könnyű esetek közé tartozik, hogy a román Petőfi park név alatt megjelenik a park magyar neve is: Schlauch tér. De volt régen Nagyváradon Körös utca, az most Tudor Vladimirescu; a közelében van ma Crişului, az régen Kaszárnya utca volt. Körülményes lenne megérteni, hogy nem a Crişului a Körös utca, hanem a Vladimirescu; továbbá a Crişului az a Kaszárnya utca (és a Kaszárnya utca nem azonos a Cazărmii-vel, ami szintén a közelben van).

Mivel ugyanazok a nevek vándoroltak a városon belül, a nem fordított magyar utcanév csak részben azonosítja az utcát. Ahhoz, hogy azonosítsunk egy utcanevet, szükséges ismerni a név használóját, vagy a szövegkörnyezetet is. Kolozsvári példát említve, a Petőfi utca jelentheti a Házsongárd előtti utcát is (régi helyi lakos szájából vagy útikönyvben a temető említése mellett), vagy azt az utcát is, amely ma viseli a Petőfi nevet (frissen beköltöző lakos esetében vagy lakcímként).

Ha Kolozsváron azt hallom, hogy megyek a Petőfi utcába, akkor a kijelentésből szinte jobban tudok következtetni a kijelentő személy gondolkozására, korára, mint amennyire megtudom, hogy melyik utcára is szeretett volna utalni.

Más városokban is a fordítás a megoldás. A magyar többségű Székelyföldön a kétnyelvű utcatáblák jelenléte rendszeres, rajtuk a nevek fordítása. A fele-fele Marosvásárhelyen a város elfogadott elméletileg egy listát három évvel ezelőtt, ahol fordítások szerepeltek.

Olaszi déli része 1890-ben

A névtáblákat a gyakorlatban csak részben helyezték el, sokszor csak a közterület köznévi részét lefordítva, azaz: Str. Târgului utca (egyébként felesleges lett volna Vásár utcának jelölni, mindenki Sáros utcának ismeri, azzal együtt, hogy utoljára százhúsz éve volt ez a neve. Majd Eötvös Józsefről, aztán még sok minden másról nevezték el). A kétértelműséggel Vásárhelyen is voltak gondok: míg az első világháború előtti Álmos vezér utca a két világháború között Somnului lett (!), addig a város másik részén egy másik Somnului ma Harcsa utcának lett lefordítva.

Az utcanevekkel ellentétben a településnevek magyar változatainak megállapításánál nem a román név az alap, hanem a hagyományos magyar név (a Szamos-parti Satu Mare nem Nagyfalu, hanem Szatmárnémeti). A húsz százalékos települések névtábláinál a román akadémia bizottsága a Maroshévíz, Négyfalu és Szentegyháza nevek mellett döntött, elvetette a pár évtizeddel korábban elterjedt Toplicát, Szecselevárost és Vlahicát.

Ha már erről a lajstromról van szó, tévedés volt bőven ott is, főleg az első változatban, amely megjelent a hivatalos közlönyben. Ezeket annak idején a magyar földrajzinév-bizottság révén jeleztük, így alakult ki a második, javított kiadás. Az egyik kirívó hiba a román homonimák miatt történt: két települést összetévesztettek. A Maros megyei Szászdálya és Dányán román neve azonos (Daia). Csupán a Bonyha községközponthoz tartozó Dányán volt húsz százalék feletti, magyar lakosság viszont magyar megfelelőként Szászdálya lett megadva. Ez kicsiben olyasmi, mintha Udvarhelyszéken Satu Mare alatt Szatmárnémetit kérnék kiírni.

Hogyha a "hagyományos" magyar utcanevek helyreállítása mellett döntünk, rögtön ott a következő kérdés: ha egy utcának hagyományosan több magyar elnevezése is volt (ez a belvárosi utcák esetén eléggé gyakori) akkor melyiket válasszuk? Miképpen lehet egy konszenzust kialakítani a magyar lakosság, illetve szakértők között? Van-e erre valamilyen gyakorlat akár Romániában, akár más európai városokban?

Nagyváradon (akárcsak más településeken) egészen a 19. század második feléig az utcák nevei magát az utcát jellemezték. A templomról kapta nevét a Barátok utcája, de még a Szent László tér is; a fogadókról a Sas, vagy a Zöldfa utca; a vízfolyásról a Körös vagy a Pece utca; a lakosairól az Úri vagy a Magyar utca; a kivezető irányról a Kolozsvári út, a méretéről a Széles utca.

Olaszi északi része

A 19. század vége fele begyűrűzött ide is az a divat, hogy a város vezetése az évszázadokon át változatlan neveket átalakítsa. Lett olyan név, amelynek volt köze a közterülethez: a Schlauch püspök által saját költségén rendezett teret még életében róla nevezték el, Sztaroveszky házát és birtokát hagyományozta gyermekkórház céljaira, az épület utcája felvette az adományozó nevét. Emléket állít a Szigligeti utca (szülőház), a Nagy-Sándor József utca (gyermekkorának otthona), Rulikovszky utca (sírhely). Nemsokára megjelentek azok a nevek is, amelyek már inkább a városvezetés eszményeiről árulkodtak (Kossuth, Széchenyi). Az utolsó magyar névadások (1940-es évek) pedig néha teljesen távol álltak az utca jellegétől (Hitler utca lett az Úri utca), velük együtt egyre inkább eltűntek az egykori magyar nevek.

A rendszer változásával a szimbólumoknak is változniuk kellett. A román városvezetés csak pár régi nevet hagyott meg. Alig van olyan utcanév, amely túlélte volna a változásokat: összesen talán kettő van a központban. Az egyik az egykori jogakadémia sarkán induló semleges töltetű Akadémia utca. A másik a Pável utca, amelyet még a dualizmusban neveztek el a görög katolikus püspökről. Az ötvenes évekig a nevet nem cserélték, de a névadó motívumot igen: Elena Pavel lett a neve, most ismét a püspök nevét viseli.

A névváltozásokkal a sajátosságok elvesztek: a rezsimek a saját képükre formálták a neveket: egy ideig királyok, politikusok; majd felszabadítók kerültek túlsúlyba, később bármi lehetett névadó: Shakespeare utca, Traktorista utca.

Ma békésen áll egymással szemben a névtáblákon király és püspök, vagy ellene harcoló forradalmár, parasztvezér. Számolgatjuk a magyar vonatkozású nevek arányát; kevésbé nézzük azt, hogy azok se nem hagyományos elnevezések (nem arról, nem ott van elnevezve róla a közterület, ahol annak idején), se nem motivált nevek (a személynek nem ahhoz az utcához volt köze).

Újváros

Lehet-e kiemelni, használatra javasolni valamelyik névváltozatot a sok közül, azaz megállapítani az egységesített nevet? Lehetne szempont az ismertség. Azonban ugyanazt az utcát idősebbek, fiatalok másképpen ismerik: használják a régi magyar nevet, az újabb magyar nevet, a régi román név lefordítását, az újabb román név lefordítását. Van, aki a magyar Szt. János utcanevet ismeri; van, aki a régi román Breiner Bélát; van, aki a mai román Ady Endrét. Tehát nem lehet eldönteni, hogy melyik a legismertebb név.

Ha nem is vesszük figyelembe a használat arányát, akkor is az egyértelműség, a következetesség miatt egy időpontot kellene kiválasztani. Ugyanis, ha több időszakból válogatnánk össze a neveket, akkor abból keveredés származna. Az Áldás utca egy ideig a központban volt (a Rimanóczy utca korábbi neve), majd a város szélére került, a Pece-patakon is túl. Akkor melyik utcának is lesz Áldás a magyar neve?

Egy időpontot kellene kijelölni. Melyik legyen az? Akárcsak a településnevek megállapításának elveinél, az utolsó magyar névadás lehetne az alap. Hiába ez a legteljesebb, azonban még ekkor is több száz utca nem létezett, ezek név nélkül maradnának. Ugyanekkor kerülgetni kellene Hitler, Mussolini nevét. Sőt, az utolsó névadási hullámban hiába nevezték el Rákócziról, Mikszáthról a Fő utcát vagy a Széles utcát: a használt utcanév továbbra is az utca jellegét tükröző név maradt, még az elismert személy neve sem tudta ezt háttérbe szorítani. Tehát ez sem működne, számos nevet régebbről kellene elővenni. Hátrább lépve az időben tovább csökken a nevek száma.

Tehát nem egyszerű folyamat a névegységesítés. Komolyan kellene átgondolni, hogy a rendelkezésre álló névváltozatok közül lehet-e előnyben részesíteni egy nevet, amelyről egyszerre elmondható, hogy a legismertebb, visszaadja a hagyományokat, köze van az utcához és a városhoz, nem bántó, ráadásul egy név csak egy helyen jelenjen meg a városban, mindezt – ha lehet – névváltoztatás nélkül. Szép feladata lehetne egy bizottságnak.

Váralja

Milyen akadálya lehet annak, hogy a hivatalos román utcanév mellé az önkormányzat kitegye a hagyományos, ám nem hivatalos utcaneveket is, mintegy történelmi kuriózumként?

– Szakmai akadályát nem látom. Egyértelműen látszania kell, hogy melyik az aktuális név (nagyobb betűk stb.). Alatta megjelenhetnének eltérő betűtípussal, kisebb méretben, akár évszámmal a korábbi megnevezések. Erre azonban alig van példa. Az egyik ilyen Szászsebes óvárosa, ahol az aktuális román nevek alatt más névtáblán, eltérő betűtípussal megjelenik az egykori szász hagyományos név. Budapesten a rendszerváltozás után maradtak meg egy ideig a régebbi nevek áthúzva, nem kuriózumként, hanem a tájékozódás megkönnyítésére.

Hogyan látod, Nagyvárad esetében mi lenne a kívánatos és szakszerű megoldás a magyar utcanév-táblák elhelyezésére?

Nyugat-európai minták alapján ideális talán az lenne, ha a város központjában azok az egykori semleges utcanevek lennének hivatalosak, románul és magyarul egyaránt, amelyek még az első szimbolikus névváltoztatások előtt, évszázadokon át használatban voltak. Nem Strada Republicii és nem Rákóczi út; hiába a kiírás, az utcát nem így ismerik; hanem Strada Principală és Fő utca.

Az utcanév-táblák most leginkább történelmi tájékozódásban segítenek. Ha egy idegen erre jár, azt tudja meg a nevekből, hogy milyen ideológiák söpörtek végig a városon az elmúlt évtizedekben. Ezzel szemben a helyiektől érdeklődve a nevek alapján nehezen talál meg utcát: az évtizedenként változó, az utcához csak körülményesen kapcsolható neveket nehéz megjegyezni, az utcát mindenki másképpen ismeri. Az utca jellegét megmintázó nevek ismertebbek lennének, a semlegességük miatt nem változnának. Így a földrajzi tájékozódásban ezek segítenének, ne feledjük, eredetileg ezért találták ki őket." 

Platánfák kezelése

"A nagyváradi önkormányzat augusztus elején észlelte, hogy az évszakra nem jellemző, milyen rossz állapotban vannak az Apostol Andrei utcai platánfák – és nem csupán ezek –, ezért felvette a kapcsolatot a Bihar Megyei Növényegészségügyi Hivatallal, hogy mi a teendő. A helyszíni terepszemle során az intézmény szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy a platán- és kőrisfák a Corythuca Ciliata nevű kórokozó támadásától szenvednek, melynek főleg a szárazság és a kánikula kedvezett. A Polgármesteri Hivatal úgy döntött: kérni fogja a Compania Romprest Service céget, amely rovartalanítással és patkányirtással foglalkozik a város területén, hogy a szakemberek utasításainak betartásával kezelje a parkokban és zöldövezetekben levő fákat."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com 

Kezelik a gesztenyefákat

"Annak érdekében, hogy megvédjék a gesztenyefákat a kórokozóktól, a nagyváradi önkormányzat megbízásából augusztus 24–28. között talaj menti kezelést alkalmaznak. Ez az idei ötödik ilyen típusú akció, a használt vegyszer pedig nem ártalmas ugyan az emberek és az állatok egészségére, de azért kerülni kell azt, hogy a szembe kerüljön. Kedvezőtlen időjárás esetén későbbre halasztják, melynek időpontjáról szintén tájékoztatják majd a lakosságot."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Szent László Családi Nap Nagyváradon

 
"Második alkalommal szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Szent László Családi Napot augusztus 29-én, szombaton délután 4-től. Tavaly nagy tetszést arattak a Székesfehérvárról érkezett óriás bábok, az idén is kulturális-játékos elfoglaltságot kínálnak a szervezők"
Teljes cikk : biharmegye.ro

Felfüggesztette a Bihar megyei törvényszék a tanfelügyelőség és az érettségiztető bizottság határozatát 36 diák esetében, akiket csalás miatt kizártak az érettségiről

Felfüggesztette a Bihar megyei törvényszék a tanfelügyelőség és az érettségiztető bizottság határozatát 36 diák esetében, akiket csalás miatt kizártak az érettségiről 
"A törvényszék indoklásában szerint a tanfelügyelőség és a bizottság határozatát mindaddig felfüggesztik, amíg az ügyben alapfokú döntés nem születik."
Teljes cikk : nagyvarad.ro

Aszfaltrajz verseny

kreta-aszfaltrajz 
"A Piticot Egyesület, a BMW Grup West, az Opel West és az OVM Paper egy aszfaltrajz versenyt szerveznek 5-10 éves gyerekek számára."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

2015. augusztus 24., hétfő

Temesváron győzött a F.C. Bihar

FC Bihor a câştigat la Timişoara 
 © Foto: drukeria.ro 

 Temesváron 2:0-ra győzött a F.C. Bihar egy barátságos meccsen.A nagyváradi csapat jól kezdett ,mert legyőzte az egykori riválisát Temesváron.A gólokat Chira és Cornea lőtte.
Temesvár Poli megpróbált mindent,de nem sikerült gólt rúgni.Számukra egy bemutató meccs volt.A temesvári szurkolók kitettek magukért.

Foto: drukeria.ro 
Foto: drukeria.ro © 

Csapatok 

ASU Politehnica: Burtic – Contescu, Gălan, Bilia, Taub – Rebenciuc – Giuricici, Țugui – Ghinescu, Birău, Vucea. Au mai jucat: Fișteag – Aldea, Damian, Stancu, Bădăuță, Feraru, Tulcan, D. Codrea, Rus, Ugocian, Marin. Edző : Sorin Brîndescu.
FC Bihor: Nad – Mangra, Samuilă, Tocuț, Lorincz – Pereira, Novak -  Negrea, Mikulyac, Sas – Da Silva. Játszottak: Kiraly, Egri – Matei, Remeș, Mintaș, Țoca, Chira, Arsene, Magda, Haș, Ember, Cornea, Sulea, Andor. Edző: Gheorghe Silaghi.

Forrás :  bihon.ro


Ismét kizártak érettségizőket

Ismét kizártak érettségizőket 
 "Kilenc érettségizőt zártak ki a pótérettségi hétfői, első írásbeli próbájáról. Pár kivétellel azok a vizsgázók, akiket megkérdeztünk, nehéznek tartották a románból kapott feladatokat. "
Teljes cikk : erdon.ro

Fotóstanfolyam indul

IMG_6912-1 
"Október 6-án indul egy újabb fotóstanfolyam, melynek hossza 4 hét lesz, a szervezője pedig a Nufărul Fotósklub. A tanfolyamot a klub székhelyén, a Sas Palotában tartják, kedden, szerdán és csütörtökön 16:00 és 17:45 között."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Critical Mass Nagyváradon

critical-mass-ii 
"Szeptember 22-én, 17:30-tól, a Magnólia Parkban kezdetét veszi az idei Critical Mass akció."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Kutyaszépségverseny

IMG_3317 
"Augusztus 22-én és 23-án, a Rhédey kertben tartották meg az idei nemzetközi kutyaszépségversenyt, ahol 4 kontinens ezer kutyája szerepelt, több mint 250 fajtával, amelyekből 30 először volt jelen egy romániai versenyen" 

Mágnás Miska járt Nagyváradon

Mágnás Miska járt Nagyváradon 
"Péntek este az eső miatt a várbeli színpad helyett ismét a Szakszervezetek Művelődési Háza biztosított helyszínt a 4. Nyári Színházi Fesztivál következő előadásának, egy operettnek."
Teljes cikk : erdon.ro 
Teljes album : facebook.com 

Váradi fotósok Lengyelországban

Váradi fotósok Lengyelországban 
"Augusztus 21-23. között a lengyelországi Krosnoban szervezte meg a IX. Kárpát-klíma Fesztivált a helyi Határon Átnyúló Regionális Kulturális Központ, amelynek keretében a IX. Nemzetközi Fotóművészeti Tábort is lebonyolították és amelyre a váradi Euro Foto Art Egyesületet és a Tavirózsa Fotóklubot is meghívták."
Teljes cikk : erdon.ro

Koszos csapvíz: mit szól a szolgáltató?

Képünk illusztráció 
 Képünk illusztráció 

"Egy újabb esetből indult, de az illetékesek álláspontjának egyfajta összegzésének is jó az, ami lett. Felvettük a kapcsolatot a vízművekkel, járjanak utána olvasónk kérdéseinek, meg azoknak is, amiket még mi tettünk hozzá."
Teljes cikk : erdon.ro

Még vannak tandíjmentes helyek

Még vannak tandíjmentes helyek 
"Szeptember 7-11 között lehet beiratkozni a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Filozófia és művészet a nyilvános térben elnevezésű mesteri képzésére."
Teljes cikk : erdon.ro 

Csőcsere a főúton

Csőcsere a főúton 
"Cserélik a fűtési fővezetéket Nagyváradon a Körös áruház előtt, valamint a Fő utca és a Sztaroveszky (Magheru) utcák kereszteződésében. A munkálatok három héttel ezelőtt kezdődtek, igencsak megnehezítve mind a gyalogosforgalmat a Körös áruház előtti téren, mind pedig a közúti forgalmat az említett kereszteződésben."
Teljes cikk : erdon.ro

2015. augusztus 23., vasárnap

Különleges iskola, különleges gyerekeknek

A teacher writes on the blackboard durin 
"Idén egy magyar speciális iskolaközpont nyílik Nagyváradon, amely ingyenes oktatást, ingyenes napi három étkezést biztosít a fogyatékos gyerekek számára."
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Mágnás Miska - operett

 
Forrás : oradealife.ro

Szereposztás:
Miska -------------- Bozsó József
Marcsa -------------- Teremi Trixi
Rolla -------------- Szeredy Krisztina
Baracs -------------- Vadász Zsolt/ Kiss Zoltán
Pixi -------------- Szirtes Gábor/ Bodrogi Attila
Mixi -------------- Benkóczy Zoltán/ Gyurity István
Korláth mama ------ Halász Aranka
Korláth gróf --------- Kokas László

Zenei vezető: Farkas Pál/ Bíró Attila
Koreográfus: Csutor ZsuzsaRendező: Bozsó József

Időpont : 21.08.2015 
Helyszín : Szakszervezetek Művelődési Háza - eső miatt 

 
Teljes album : oradealife.ro

Légy jó mindhalálig (musical 2 felvonásban) - fotók

Szereposztás:
Nyilas Misi | BABICZ ÁGOSTON
Igazgató | BENCZE ISTVÁN
Valkay tanár úr | NAGY ZOLTÁN/BÓDIS GÁBOR
Gyéres tanár úr, osztályfőnök | TÓTH PÉTER
Sarkadi tanár úr, elnök | KOVÁCS ATTILA
István bácsi, pedellus | BÁNHIDI PÉTER
Nagy úr, öregdiák | ROZSÁLYI MÁRKÓ
Viola kisasszony | CSERJÉSI BEATRIX
Bella kisasszony | PONCZ EDINA/NAGY FRUZSINA
Doroghy Sándor | NAGY ZSOMBOR
Török néni | VAJNÁROVICS VIKTÓRIA
Török bácsi | KOVÁCS ATTILA
Török JÁnos | BACSKAI ZSOLT
Ilonka | ILLÉS NIKOLETTA
Pósalaky, öreg vak úr | TÓTH PÉTER
Lutris | VARGA TIBOR
Orczy | GAVOLA BÁLINT
Gimesi | GAVALLÉR ÁKOS
Böszörményi | BABICZ ÁBRIS/SZŐKE BENCE
Sándor Mihály | GÖNCZI NORMAN
Tök Marci | CZEGLE PÉTER/KÁSA RÓBERT
Csicsó | MAGYAR CSANÁD/ HERCZ BOTOND
Andrási - HUSZÁR MEDÁRD
Szegedy - BENKŐ DÁVID
továbbá Misi osztálytársai – Balogh Balázs, Ladó Ivett, Halmi Bianka, Bihari Boglárka, Pál Lilien Vivien, Szabó Levente, Nagy Nóra, Nagy Abigél

15.08.2015 - nagyváradi Várszínház.

Forrás : oradealife.ro 


Fotók
 

 

 

 

 

 

 

 

További fotók :Egy Váradi Facebook 

 

Teljes album : facebook.com