Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. június 28., vasárnap

Halkan felsírt a tárogató

Halkan felsírt a tárogató 
Zenés időutazást tehettek mindazok, akik részt vettek Vesztergám Miklós előadásán pénteken a nagyváradi Szent László Napokon.  
Teljes cikk : erdon.ro

Könnyűzenei sztárok a nagyszínpadon

Fotó: Molnár Ferenc 
Fotó: Molnár Ferenc 

A nagyváradi Szent László Napok elmaradhatatlan programjai a könnyűzenei koncertek, amelyek egy-egy nap gazdag programkavalkádja csúcspontjainak számítanak.  
Teljes cikk : erdon.ro

Több helyszínen játszottak

Középkori jellegű hangszerekkel muzsikáltak. Fotó: Neumann Andrea 
Középkori jellegű hangszerekkel muzsikáltak. Fotó: Neumann Andrea 

Péntek délután mintegy háromnegyed órás késéssel jelentek meg a Hollóének Hungarica Régizene Együttes tagjai a Körös Áruház előtt, ahol csendőrökből és rendőrökből álló csoport várta őket négy órától. Úgy tudjuk, a vámnál akadtak gondjaik.  
Teljes cikk : erdon.ro

Nagy sikerű operettest a nyári színházban

Nagy sikerű operettest a nyári színházban 
Állóhely sem nagyon maradt a nagyváradi vár nyári színházában, annyian érkeztek a Szent László Napok keretében szombat este megszervezett operettestre. 
Teljes cikk : erdon.ro 

Solymászbemutató a várban

Solymászbemutató a várban 
Nagy érdeklődésnek örvendett a szombaton megrendezett solymászbemutató, melyet a Budapestről érkezett Kisteleki Gergely tartott solymászkollégájával a nagyváradi várban.
Teljes cikk : erdon.ro 

Antik és kézműves ruhák bemutatója

Antik és kézműves ruhák bemutatója 
Schmitt Pálné Makray Katalin és Sasvári Sándor is közreműködött a Hampel Katalin nevével fémjelzett, régi magyar viseleti hagyományok által inspirált ruhabemutatón június 26-án.  
Teljes cikk : erdon.ro

Össznépi örömfőzés a várban

Össznépi örömfőzés a várban 
A Szent László Napok egyik elmaradhatatlan programja a főzőverseny, amelyet idén is megszerveztek Magyar ízek kóstolója címmel a várban. 
Teljes cikk : erdon.ro 

Színház az egész világ

Csíky Ibolya és Hajdú Géza  (fotó: szigligeti.ro) 
 Csíky Ibolya és Hajdú Géza
(fotó: szigligeti.ro)

Színház az egész világ! címmel június 28-án, vasárnap a Szent László Napok keretében a nagyváradi vár Bethlen-termében érdekes beszélgetés lesz színházról, életről, színházi életről Csíky Ibolya és Hajdú Géza színművészekkel. Moderátor Török Sándor.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Fonalba szőtt álmok

Fonalba szőtt álmok 
Gazdáné Olosz Ella textilművész emlékkiállítását nyitották meg június 25-én, csütörtök délután a Szent László Napok keretében a Partiumi Keresztény Egyetemen. 
Teljes cikk : erdon.ro 

Adományok a Szent László Napokon

 
Felhívjuk a figyelmet, hogy bár minden koncertünk és programunk ingyenes, adományokat elfogadunk a kárpátaljai magyarok megsegítésére. Az adományokat az információs központ melletti perselyben lehet elhelyezni. Minden összeggel elszámolunk. Kövessék figyelemmel az alábbi oldalt, ha értesülni szeretnének a fejleményekről.
Forrás : Szent László Napok 2013

Kattints a Kárpátalja - Összefogás 2015 Facebook-ra '

László napok, az szent!

Kábé ezeket a képeket meséled majd az unokáidnak, ha rákérdeznek az idei Szent László Napokra.Van itt minden: jó zene, sör, bor, cukiság, ősmagyarok, újmagyarok, VIP-ek, jónép, Legendárium, szem-szájnak ingere, kerecsensólyom, édi eb, váradi vár, buli, hangulat! Forrás : foter.ro

Viszonylag jó eredmények a felmérőn

Pénteken kora délután függesztették ki az eredményeket. Fotó: Alexandru Niţescu 
 Pénteken kora délután függesztették ki az eredményeket. Fotó: Alexandru Niţescu 

Azok a diákok, akikkel beszéltünk, elégedettek voltak az országos felmérőn elért pontszámmal, s a kimutatások szerint is jó az átmeneteli arány. Megnéztük néhány iskola eredményeit.  
Teljes cikk : erdon.ro

Hangulatjelentés a Szent László Napok szombat estéjéről

 
Noha a Szent László Napok programkínálatában szereplő előadások, beszélgetések és foglalkozások valamilyen módon a lovagkirály kultuszához kötődnek, a fesztivál szombati napján a királynők és királylányok is szerephez jutottak: a Várszínpadon az Operettissimo tolmácsolásában csendültek fel – többek között – a Csárdáskirálynő dallamai, míg a Hooligans esti koncertjén közismert slágerükre, a Királylány címűre, is csápolhatott a több ezres tömeg.
Teljes cikk : szentlaszlonapok.ro

 Molnár Ferenc fotói
 

 
  
 
Teljes album :  facebook.com

Szent László Napok – telt ház a várban

Pezsgés, mozgás, sürgés-forgás a nagyváradi Szent László Napok szombati napján. Gyermekprogramok, Berecz András önálló estje, reneszánsz táncház, Musica Profana, operett-est és végül a Hooligans zenekarja nagy sikerű koncertje gazdagította a programot. Forrás : Szent László Napok

Váradról elszármazottak találkozója – harmadszorra

 
A Szent László Napok egyik legkiemelkedőbb rendezvénye , a Váradról elszármazottak találkozója.Nagyon sok váradi él a világban.Németországtól Kanadáig vagy Egyesült Államoktól Ausztráliáig.Miért mentek el?Nehéz válaszolni rá,mert több oka van.A világban sok helyen ápolják a hagyományokat a váradiak.Nehezen tudják elfelejteni Váradot.Nagyon jó ötlet a találkozó,annak ellenére,hogy sokan nem tudnak hazajönni.Kik voltak jelen a találkozón? Néhány ismert váradi nevét olvashatjuk a cikkben,mint dr. Szatmári Péter nőgyógyász,Dr. Kiss András,Szabó József „Ódzsa”. A teljes cikket olvashatja a szentlaszlonapok.ro-n. 

Molnár Ferenc fotóit nézze meg a facebook.com-n '

Szent László Napok: hangulatfelvételek egy képzeletbeli várhódításról

A nagyváradi Szent László Napok pénteki összefoglalója. Hollóének Hungarica. Loyal. Hobó. Jó hangulat.Forrás : Szent László Napok Youtube

Gőzerővel zajlanak a Szent László Napok Nagyváradon

 
Nagy a sürgés-forgás a várban, kultúra, zene, eszem-iszom, szórakozás!
A nagyváradi várban zajlik a Szent László Napok rendezvénysorozat, vasárnap estig bárki találhat kedvére való programot.
Részletek, program a Szent László Napok honlapján és Faceboook-oldalán.
Mutatunk egy csokor fotót és egy videót kedvcsinálónak.
  
A csütörtök esti hivatalos megnyitó

Teljes cikk : foter.ro

Zorán koncertjével ér véget vasárnap este a Szent László Napok

Zoran 
Az elmúlt több mint ötven év alatt Zorán neve egybefonódott az igényes hangszerelésű, könnyű, mégis tartalommal teli rockzenével. A magyar zenei élet Leonard Cohenje többször adott telt házas koncertet a bihari megyeszékhelyen, visszatérő vendégnek számít Erdélyben és a Partiumban egyaránt. Nagyváradon június 28-án, vasárnap 21 órától lép színpadra a várban. Ezzel a koncerttel zárul idén a harmadik alkalommal megszervezett Szent László Napok.
Teljes cikk : mind1.ma

A helyi rendőrök ellenőrizni fogják mennyire vették komolyan mostanáig a váradiak a szelektív hulladékgyűjtést

A helyi rendőrök ellenőrizni fogják mennyire vették komolyan mostanáig a váradiak a szelektív hulladékgyűjtést 
Jövő hónapban kezdik ellenőrizni a váradi rendőrök, hogy a lakosok és cégek milyen mértékben alkalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést. 
Teljes cikk : nagyvarad.ro

Sorban állás 1989 előtt

 

1989 előtt az emberek sorban álltak általában élelmiszerért.Hosszú sorokban álltak az emberek, szó nélkül tűrték,mert a Szeku kegyetlenül megtorolta azokat akiknek nem tetszett. Sokszor nem jutott azoknak akik a sor végén voltak. Ez volt az "Aranykorszak". Jegyre adták a lisztet,a cukrot,az olajat,stb.Citrom,narancs,csokoládé a szerencséseknek jutott. Voltak "kiskapuk" is.Azt jelentette,hogy akinek volt ismeretsége,kapott a pult alatt.Ez már múlté. Már az emlékeinkben állhatunk sorban,mert minden van,ha pénz is van ...

Fődíjas A mi osztályunk

 
"Június 24-én, 18 órától lépett fel a Szigligeti Társulat A mi osztályunk című előadásukkal a Magyar Színházak XXVII. Kisvárdai Fesztiválján. Ekkor még nem sejtették, hogy az ott töltött néhány nap után hamarosan újra vissza kell utazni Kisvárdára: mégpedig a díjátadóra. Az ünepségen köszöntőbeszédet mondott Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere, majd Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatójával karöltve átadta a fesztivál díjait.

Nagy örömünkre szolgál tudatni Önökkel, hogy a szakmai zsűri döntése alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóvoltából a fesztivál fődíját A mi osztályunk című előadás kapta! A díjat szombat este ünnepélyes keretek között vette át a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója, Czvikker Katalin közösen az előadás szereplőivel."
Forrás : szigligeti.szigligeti.ro  

"Czvikker Katalinnak, a nagyváradi Szigligeti színház főigazgatójának üzenete: Tudatjuk Nagyvárad közönségével, hogy boldogság van a Szigligeti Színház környékén. A Mi osztályunk lett a legjobb. Elhoztuk Kisvárdáról a fődíjat. Íme." Forrás : facebook.com/NagyvaradiSzigligetiSzinhaz
„Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti színház főigazgatója:
Tudatjuk Nagyvárad közönségével, hogy boldogság van a Szigligeti Színház környékén. A Mi osztályunk lett a legjobb. Elhoztuk Kisvárdáról a fődíjat. Íme.”
„Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti színház főigazgatója:
Tudatjuk Nagyvárad közönségével, hogy boldogság van a Szigligeti Színház környékén. A Mi osztályunk lett a legjobb. Elhoztuk Kisvárdáról a fődíjat. Íme.” Hölgyeim és Uraim, a Magyar Színházak XXVII. Kisvárdai Fesztiváljának fődíjas előadása A mi osztályunk!
Gratulálunk színészeinknek és mindenkinek, aki munkát fektetett az előadás létrehozásába!
 

Dr. Kis András bemutatja önéletrajzi könyvsorozatának harmadik kötetét

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 
Dr. Kiss András ismét könyvbemutatóra hívja barátait, ismerőseit, ugyanis a nagy sikerű, több utánnyomást megért első két kötete után megjelent az Egy váradi orvos visszaemlékezései című önéletrajzi könyvsorozatának harmadik része is.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

„Váradtól kaptam az álmaim”

„Váradtól kaptam az álmaim” 
A mi Nagyváradunk címmel szervezték meg immár harmadik alkalommal a Váradról elszármazottak találkozóját. Boros Zoltán, az esemény házigazdája felvezetőjében megköszönte a Szent László Napok szervezőinek, hogy lehetőséget teremtettek arra, hogy egyértelművé váljon: mindenkinek van egy saját, virtuális Várad-képe, melyet szívében őriz akkor is, ha az élet vagy a történelem elszólítja az itt születetteket.  
Teljes cikk : erdon.ro

Tömegrendezvények Szent Lászlóért

Tömegrendezvények Szent Lászlóért 
A nagyváradi Szent László Napok pénteki napjának délelőttjén a Szent László-szobrot a Szent László térre elnevezésű civil kezdeményezés tagjai ismertették célkitűzéseiket és további terveiket.  
Teljes cikk : erdon.ro

Útlezárás

drum inchis 
Június 29. és július 4. között szerelik fel a Gyorsforgalmi út Dózsa Gyórgy és a L. Pasteur utcák közötti átjáróját.
Június 29-én, a L. Pasteur utcán egy darút fognak felszerelni, így a Vágó József és a L. Pasteur utca 6. szám közötti részt az autós és a gyalogos forgalom számára lezárják.
A kerülőútvonal a L. Pasteur – Vágó József – G. Enescu – Bărăganului – Dózsa György utcákon át vezet majd.
Azok számára, akik az E. Teodoroiu utcán laknak, a bejárás az Izvorului és Depoului, valamint a Colinelor – Bartók Béla – V. Cârlova utcák felől lesz lehetséges.
Június 30-án, hajnali 3 órakkor fog indulni a tartógerendákat szálító konvoly, a Nufărului – D. Cantemir – Magheru sugárút – L. Pasteur útvonalon.
A L. Pasteur részen, a tartógerendákat július elsejéig, szerdáig szerelik fel, majd a darút átköltöztetik a Dózsa Gyürgy utcára.
Július másodikán a konvoly ugyanazon az útvonalon megy majd a környezetvédelmi egyetemig.
A Dózsa György utcát egészen a Graurilor-ig július 2 és 4 között zárják le. A közlekedés a L. Pasteur utcára terelődik.
Forrás : oradeamagazin.ro

2015. június 26., péntek

„Legyünk mi is vizet fakasztó közösség!”

Fotó: Molnár Ferenc 
 Fotó: Molnár Ferenc 

Hivatalosan is kezdetét vette az immár harmadik alkalommal megszervezésre kerülő Szent László Napok rendezvénysorozat. A csütörtök esti nyitóbeszédeket a Fonó Zenekar és a Musica Profana zenekar koncertje követte.  
Teljes cikk : erdon.ro

Enyhítették a bírósági felügyeletre vonatkozó előírásokat

Enyhítették a bírósági felügyeletre vonatkozó előírásokat 
A nagyváradi Itélőtábla enyhítette csütörtökön Kiss Sándornak, a Bihar Megyei Tanács alelnökének, és Beneamin Rus vállalkozónak bírósági felügyeletére vonatkozó előírásait. 
Teljes cikk : erdon.ro

Régiségvásár

Ismét megszervezik az antik tárgyak vásárát június 27–28-án, Nagyváradon, a Rhédey (Bălcescu) kertben, ahol szobrok, könyvek lámpák, ékszerek és sok más tárgy között válogathatnak az érdeklődők. A vásár ideje alatt a helyszínen miccset, üdítőket és sört árusítanak majd, a gyermekek számára pedig játszóhelyről gondoskodnak a szervezők. A belépés ingyenes.
Forrás : Bihari Napló/ pressdisplay.com

Hegyközpályi Községi Napok

 

A hét végén, szombaton és vasárnap rendezik meg az idei, immáron tizenegyedik Hegyközpályi Községi Napokat. Íme a teljes program.

Június 27., szombat:
16 óra – hivatalos megnyitó, házasságkötő-terem átadása; 16.30 – hegyközújlaki óvodások és iskolások műsora; 17.15 – hegyközszáldobágyi óvodások és iskolások műsora; 18 – Switch Crew tánccsoport műsora, 18.30 – Dóczi Kriszta műsora; 19 – Steel Cross élő koncert; 20 – AmazonÁsz-koncert; 21 óra – Tóth Andi-koncert; 21.30 – Lagzi Lajcsi-koncert; 23 – DJ Preda és Nolan Roy.

Vasárnap
17.30 – hegyközpályi óvodások és iskolások műsora; 19 – KungFu-bemutató; 19.30 – The Wings of Feature M&Q tánccsoport bemutatója; 20 – Dóczi Kriszta-koncert; 20.30 – Hastáncbemutató; 21 – Nica Sergiu-koncert; 21.30 – Dankó Szilvia-koncert; 22.30 – Pataky Attila-koncert; 24 – Tűzijáték. 
Forrás : Bihari Napló /pressdisplay.com

A száldobágyi akácos réten lesz megtartva '

Toronylátogatás

A nagyváradi Szent László Egyesület az idén június 26–28. között rendezi meg a Szent László Napokat. A három nap során minden érdeklődő kedvezményesen, 1 lejért látogathatja meg a nagyváradi Városháza tornyát, ahonnan páratlan kilátás nyílik Szent László városára. A toronyba pénteken 12.30–18.30 óra között, szombaton és vasárnap 12.30–19.30 óra között lehet felmenni.
Forrás :Bihari Napló/ pressdisplay.com

2015. június 25., csütörtök

60 ezer honosítási eljárás

60 ezer honosítási eljárás 
Csütörtök délután sajtótájékoztatót tartottak az RMDSZ székházában, melynek témája az volt, hogy elérte a 60 ezret azok száma, aki a Szövetségen keresztül kérelmeztek honosítási eljárást.
Teljes cikk : erdon.ro 

Csatlakozz a művészeti projekthez!

11419759_904648206239998_1821226877_n 
A Moszkva Kávézó és az OradeaMagazin egy közös művészeti projektet indít.
A terv célja, minél több fiatalt bevonzani, hogy Nagyvárad életét megörökítse. E célből, a Moszkva Kávézó bárjánál elhelyeztünk egy memóriakártyát, amit bárki kölcsönvehet egy napra, hogy készítsen három fényképet Nagyvárad legreprezentatívabb részeiről, pillanatairól.
Az így összegyűlt képekből a projekt végén egy kiállítást fogunk szervezni, ahol mindenki viszontláthatja alkotását.
Forrás : oradeamagazin.ro

Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Nagyváradtól Biharkeresztesig

szent laszlottl 2 
Immár második éve, hogy a nagyváradi Szent László Napok népszerűsítése és a határ másik oldalán élők bevonása céljával kerékpártúrát szerveztek Nagyváradról Biharkeresztesre. Szerencsére idén az időjárás is kedvezett a résztvevőknek, így kényelmesen tehették meg a kiépített bicikliúton a 20 km távolságot.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nemcsak várat hódított, hanem várat költöztetett a Szent László Napok

nemcsak 1 
Az idei Szent László Napok egyik újdonsága volt az a történelmi szerepjátékkal egybekötött gyalogtúra, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezete, a Minta szervezett vasárnap Bihartól Nagyváradig.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

A kis csoport fotósa Mandy Zsi beszámolt az élményeiről ...
 
  A két zászlósunk.
 Emlékmű a második világháborúban elhunytak emlékére..
 
 Aztán elindult a kis csapat a 18 km. gyalogtúrára.
  
Pályi református templomban
 
 Na még egy kanyar.. isten tudja ez már a hanyadik.. s végre végre látszik már Várad.. !
Teljes album : A mi Nagyváradunk Facebook

Enyhítették a bírósági felügyeletre vonatkozó előírásokat

Enyhítették a bírósági felügyeletre vonatkozó előírásokat 
A nagyváradi Itélőtábla enyhítette csütörtökön Kiss Sándornak, a Bihar Megyei Tanács alelnökének, és Beneamin Rus vállalkozónak bírósági felügyeletére vonatkozó előírásait.  
Teljes cikk : erdon.ro

Ostromlók csontjait találták?

Ostromlók csontjait találták? 
Csontvázmaradványokat találtak a héten a Szent László tér munkálatai során. Péter I. Zoltán helytörténész szerint valamelyik ostromban elesettek sebtében elhantolt maradványai lehetnek.  
Teljes cikk : erdon.ro

Forgalomváltozás gerendák miatt

Forgalomváltozás gerendák miatt 
Június 29. és július 4. között szervezik meg azoknak a gerendáknak az első szállítását, melyeket a gyorsforgalmi útnak a Dózsa György és a Kórház utcák kereszteződésében épülő felüljárójánál szerelnek fel.  
Teljes cikk : erdon.ro

Szentírás által ihletett héber dalok

Szentírás által ihletett héber dalok 
A Messiási Zsidó Hitközség énekkara lépett fel szerda délután, a Posticum központban. Tradicionális héber dallamok és modern izraeli énekek csendültek fel, áldások hangzottak el.  
Teljes cikk : erdon.ro

Elköltözik a parkolórészleg

Elköltözik a parkolórészleg 
Szerdán a Polgármesteri Hivatal kistermében sajtótájékoztatót tartott Eduard Florea városmenedzser. A fő téma a nagyváradi önkormányzat által nyújtott szolgáltatások átláthatósága volt.  
Teljes cikk : erdon.ro

Veseátültetési premier

Illusztráció 
A hét elején egy olyan veseátültetési műtét helyszíne volt a Megyei Kórház, mely premiernek számít Romániában.  
Teljes cikk : erdon.ro

2015. június 24., szerda

Az oszlopokat is restaurálják

Az oszlopokat is restaurálják 
Mircea Mălan alpolgármester szerint megfelelően haladnak a kivitelezéssel a Szent László téren, így tartani tudják a decemberi határidőt. A földalatti munkákkal is nagyjából végeztek.  
Teljes cikk : erdon.ro

Színház az egész világ

Fotó: szigligeti.ro 
Fotó: szigligeti.ro  

Beszélgetés színházról, életről és színházi életről Csíky Ibolya és Hajdu Géza színművészekkel. Moderátor Török Sándor. 
Teljes cikk : erdon.ro