Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. május 31., vasárnap

Megújult a Széles utcai piac

A Széles utcai piac új homlokzatának látványát igencsak rontja a széttúrt utca 
A Széles utcai piac új homlokzatának látványát igencsak rontja a széttúrt utca
Tegnap délben a Széles utcai (Decebal) piacon tartott sajtótájékoztatót Liviu Andrica, a Nagyváradi Közterület-kezelő Zrt. (ADP) vezérigazgatója.  
Teljes cikk :reggeliujsag.ro

Szent László Napok kontra Hegyközpályi Községi Napok ?

 
Forrás : Hegyközpályi Paleu Facebook 

Sok váradinak komoly fejtörést fog okozni a júniusi hétvége.Miért? Mert a várban tartják meg a Szent László Napokat, Hegyközpályiban a Hegyközpályi Községi Napokat.Kik lépnek fel Pályiban? Pataky Attila,Lagzi Lajcsi,Tóth Andi és Dankó Szilvia, a Hegyközpályi Paleu Facebook oldalon megjelent előzetes plakát szerint.Szent László Napok kontra Hegyközpályi Községi Napok ? A két helység között csak alig 8 km a távolság.Lehet ingázni Nagyvárad és Pályi között ...

Fény Fesztivál

IMG_7666-1 
Fotó : Marcu Andrei

Tegnap, május 30-án, a December 1 parkban tartották meg a Fény Fesztivált. Íme néhány fotó a helyszínről:
 IMG_7668-1 
IMG_7705-1 
IMG_7794-1 
Teljes album : oradeamagazin.ro

Ebihoreanul fotói
 
 
  
 
  
 
 

Nagyvárad kincseiből nyílt kiállítás a debreceni Déri Múzeumban

Nagyvárad kincseiből nyílt kiállítás a debreceni Déri Múzeumban 
Photo: hirado.hu

A debreceni katolikus újjászületés 300. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Várad kincsei Debrecenben címmel a Déri Múzeum Zoltai termében. A tárlat a nagyváradi püspökség legszebb egyházi kincseit tárja a debreceni közönség elé, köztük értékes festményeket, ötvösremekeket, ornátusokat.
Teljes cikk : news.ournet.hu 

Lakatos Attila fotói
  
  
 
  
 

Ünnepi Koncert

music 
Június másodikán, kedden, 17 órától, a Nagyváradi Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében egy Ünnepi Koncert veszi kezdetét.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Ortodox Pünkösd

  
Ortodox Pünkösd.Forrás : korosszegapati.hu

A Pünkösd ünnepét ünneplik az ortodox keresztények.A nyugati keresztények többsége egy héttel korábban ünnepeltek.Miért? Mert az ortodox keresztények az Pünkösd ünnep kiszámításához a Júlián naptárt használják,mely késik,a nyugati keresztények a Gergely naptárt,mely viszonylag pontosan működik.Nagyváradon a 2011-es népszámlálási adatokat figyelembe véve ,133 199 román él,melynek nagy többsége ortodox vallású.Ezt olvashatjuk : "Pünkösd ünnepe minden esetben vasárnapra esik, amelyet a Halottak Szombatja előz meg. Ezen a napon az Egyház az örök időktől fogva elhunytakra emlékezik, és a szolgálat lényegében semmiben sem különbözik a Húshagyó szombati szolgálattól. Pünkösd ünnepén a Szentléleknek az apostolokra való leszállását ünnepeljük, amelyről az Apostolok Cselekedeteiben olvashatunk (2,1-13)." Forrás : hungary.orthodoxia.org

Miért nem esik egybe a nyugati és keleti keresztényeknél a nagyobb ünnepek , a karácsony kivételével?A Magyar Katolikus Lexikon ezt írja :
"1923-ig az összes helyi ort. egyházak az ónaptárt (→julián naptár) használták, mely az általánosan elterjedt →Gergely-naptárhoz képest 13 napi késésben van. Ezért tolódik el az ónaptár szerinti karácsony I. 7-re, de minden ort. egyh. szabadon áttérhet az új naptárra. A húsvét és a húsvéti ünnepkör tekintetében minden helyi egyh. megmaradt a julián naptár mellett. Ezt a határozatot az a körülmény indokolta, hogy az ort. egyh-ban a húsvét egyedülállóan nagy ünnep, az „Ünnepek Ünnepe” (nem sorolják a 12 nagy ünnep közé); melynek időpontja kihat az egész év összes vasárnapjainak istentiszt. rendjére. Ebben feltétlenül meg kellett őrizni az ortodoxia lit. egységét. Így tehát az ort. egyh-ban mindkét naptár használatos; egyes egyházak a régi naptárt, mások az újat követik, de a húsvét tekintetében teljes az egység. - Az egyh. évben vannak állandó és mozgó (a húsvét változó időpontjához kötődő) ünnepek (hasonlóan a r.k. lit. →naptárhoz). Húsvét időpontja meghatározásában az ~ a tavaszi napéjegyenlőséget (és az azt követő első tavaszi holdtöltét) mindig az ónaptár szerint számítja, másrészt tartja az ősi szabályt, mely szerint a húsvét nem lehet egyidőben a zsidó húsvéttal (→húsvéti vita, →húsvétszámítás). Ha a zsidó húsvét ugyanakkorra esne, az ort. húsvétot egy héttel későbbre halasztják. Ezért az ort. egyh. húsvétja nem mindig esik egybe a r.k. egyh-ban ünnepelt húsvéttal."Teljes cikk : lexikon.katolikus.hu

Az ortodox keresztények ünnepeit megnézheti a ortodox-keresztenyseg.webnode.hu-n.

2015. május 30., szombat

Közönségdíj és tombola a Miniévadon

IMG2214-1_2215-1_2216-1_easyHDR-PRO-2_resized-1 
A június 4-7. között sorra kerülő Miniévad végén, A szabin nők elrablása című előadás után kerül sor a Nívódíjak, az Életműdíj és a Közönségdíj átadására.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Ingyen június elsején

IMG_8906-1 
Június elsején, hétfőn, a Nemzetközi Gyereknap alkalmából, a Nagyváradi Állatkertbe és az Őssi Városi Strandba, a 14 évnél fiatalabb gyerekek ingyenesen léphetnek be.Az Állatkert 9 és 19 óra között látogatható, míg az Őssi Stranda 8 és 19 óra között lehet belépni.
Forrás : oradeamagazin.ro

Ünneplik a korrupcióelleneseket, dúl a korrupció

 Ünneplik a korrupcióelleneseket, dúl a korrupció 
A polgármesteri a „legkorruptabb” állami tisztség, ezt az alpolgármesteri követi. A fontos tisztségek esetében a letöltendő börtönbüntetések átlagos hossza 3 év és 9 hónap volt.
Teljes cikk : erdon.ro

2015. május 29., péntek

A tömegközlekedés június elseji programja

otl 
Június elsején, a román Pünkösd idején, a tömegközlekedési járművek ünnepi program szerint közlekednek, valamint a jegyárusok is szintén e órarend szerint lesznek nyitva.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Gyereknap a Városháza Tornyában

Cladirea Primariei 
A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány június elsején, hétfőn, 15 és 18 óra között egy Gyereknapi rendezvényt szervez.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Daraboló Maraton

IMG2214-1_2215-1_2216-1_easyHDR-PRO-2_resized-1 
Május 29-én, péntek délután, a Szigligeti Stúdióban, a DARABoló felolvasószínházi sorozat maratonja lesz, ahol újranézhetik az eddig felolvasott darabok egy töredékét, valamint egy eddig “olvasatlant” is, Székely Csaba: Bányavirág című drámáját.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Kispál és a Borz koncert

11313049_951173104922569_2715768832760367879_o 
Június 14-én, vasárnap, 20 órától, a Moszkva Kávézóban fellép a Kispál és a Borz együttes.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Váradon koncertezik a Compact

varadon koncertezik 
Május 30-án, szombaton, 21 órától közel kilencven perces koncertet ad a nagyváradi Crown pubban a Compact együttes. A klasszikus román rockbanda, amely a ’80-as, ’90-es években élte fénykorát, egy országos turné keretében, a Paul Ciuci, Aurel Vasilescu, Adrian Kiseleff, Alex Miu formációban lép majd fel Váradon. 
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Ismét Váradon a Cavi expó

ismet varadon 
A Cavi Expo-Fashion az idén immár harmadízben nyitotta meg kapuit a nagyváradi Antonio Alexe sportcsarnokban. A tegnap 10 órától megnyílt és vasárnapig tartó vásáron tavaszi-nyári szezonárukat kínálnak a kereskedők, ám az egyik standnál kaphatók bőrkabátok, bőrdzsekik, sőt, elegáns női bundák is. Bár a belépés ingyenes, a nyitás délelőttjén igen kevesen látogattak ki az eseményre, ők is többnyire nyugdíjasok voltak. Az expóra 35 romániai cég érkezett, és gyártói áron kínálják portékáikat – tudtuk meg a helyszínen Florenţa Iordache főszervezőtől.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Új körgyűrű szakasz épülhet

Új körgyűrű szakasz épülhet 
A nagyváradi önkormányzat a várost elkerülő új körgyűrű szakasz megépítését tervezi. A megvalósíthatósági tervet csütörtökön szavazta meg a váradi helyi tanács.
Teljes cikk : erdon.ro 

Elballagtak a szentlászlósok

Elballagtak a szentlászlósok 
Csütörtök délben elballagott a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum három végzős osztálya. Szokás szerint a Székesegyházban Böcskei László megyés püspök mutatott be hálaadó szentmisét.  
Teljes cikk : erdon.ro

„Járjatok Jézus Krisztus nevében”

„Járjatok Jézus Krisztus nevében” 
A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium két végzős osztálya búcsúzott el alma materétől a május 28-án, csütörtökön megtartott ballagási ünnepségen.  
Teljes cikk : erdon.ro

Tragédia Nagyváradon: tízemeletes tömbház tetejéről ugrott le két fiatal

Fotó: ebihoreanul.ro 
 Fotó: ebihoreanul.ro 

Egyelőre nem ismertek az okai annak a tragédiának, amely május 28-án, csütörtökön este 19 óra körül történt Nagyváradon: két fiatal egy Szováta utcai, 10 emeletes tömbház tetejéről vetette magát a mélybe.  
Az ebihoreanul.ro tudósítása szerint a két, 17 és 20 év közötti fiú (más források szerint egy egy 15 és egy 17 éves diák ról van szó) a helyszínen életét vesztette, a helyszínre kiérkező mentők már semmit sem tudtak tenni megmentésük érdekében. A helyszíni vizsgálat idejére a nyomozók lezárták a tömbház előtti kis zöldövezetet, a blokkba csak az ott lakók mehettek be.
A tragédia kevéssel 19 óra előtt következett be, és egyelőre csak találgatni lehet, hogy mik lehettek az okai. A környéken élők elmondásából az derült ki, hogy az egyik fiatal a C15-ös tömbházban lakott albérletben. Egy szemtanú azt nyilatkozta a nyomozóknak, hogy hallotta őket, amint felmentek a tetőre, és aztán lábdobogást is, ami szerint a fiatalok „nekifutásból” ugrottak a mélybe, mintha repülni akartak volna. Ez utóbbi információt a Bihar megyei törvényszéki ügyészség szóvivője, Maria Cotrău is megerősítette. Közölte, minden jel arra utal, hogy öngyilkosság történt, ám a fiatalok egyike sem hagyott búcsúlevelet. Egyes, mai sajtóhírek szerint a fiatalok kábítószert fogyaszthattak. A kórbonctani vizsgálat eredménye fog fényt deríteni rá, hogy valóban így volt-e.
Forrás : erdon.ro  

Szeptemberre befejezik a felüljárót

Szeptemberre befejezik a felüljárót  
A kivitelező azt ígéri, hogy még idén szeptemberre elkészül a Nagyváradi körgyűrűn a vasút fölött épülő közúti felüljáró. 
Teljes cikk : erdon.ro

2015. május 28., csütörtök

Sportnap : Fuss, kocogj, bringázz a Baráti Futókkal Nagyváradra és Berettyóújfaluba!

 
Június 13-án sportnapot rendeznek Fuss, kocogj, bringázz a Baráti Futókkal Nagyváradra és Berettyóújfaluba! címmel.Néhány információ : "2015. június 13.-án a futás, kerékpározás és görkorcsolyázás népszerűsítésére, valamint a határon átnyúló kapcsolatok és összetartozás erősítésére a Bihari Természetbarát Egyesület tagjai, valamint a Berettyó-parti Baráti Futók „Fuss, kocogj, bringázz a Baráti Futókkal Nagyváradra” címmel sportnapot szerveznek.A rendezvénnyel a Berettyóújfalut Nagyváraddal összekötő kerékpárút turisztikai és sportcélú kihasználását kívánjuk fokozni, így az útvonalak is forgalomtól elkülönítve, a bringaúton haladnak."
Részletek a facebook.com-n '

Nincs közvetlen árvízveszély

Nincs közvetlen árvízveszély 
Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket: árvíz szempontjából a Fehér-Körösön és az Ér mentén nincsenek problémák, viszont sárga jelzés van érvényben Belényes fölött, a Fekete-Körös medencéjében, de nem a főmederben, hanem a kis vízfolyásokon. Ez azt jelenti, hogy a patakokban és a kis vízfolyásokon vannak időleges elöntési gondok, melyek 2-3 órát tartanak.
Teljes cikk : erdon.ro

Harminc százalékkal több bevétel

Harminc százalékkal több bevétel 
Látványosan, negyven millió euróval nőttek a Bihar megyei Közpénzek Felügyelőségének bevételei tavalyhoz képest, tudatta Ioan Mihaiu igazgató a Prefektusi Kollégium szerdai ülésén.
Teljes cikk : 

Egy dolog biztos: Debrecen a konkurens

Egy dolog biztos: Debrecen a konkurens 
Nemzetközi járatokat akar üzemeltetni a nagyváradi reptér. Minden még csak az elképzelések szintjén mozog, csak egy biztos, hogy Debrecen Várad konkurense.
Teljes cikk : erdon.ro

Mert a fű magától is nő…

Mert a fű magától is nő… 

Lassan már megszoktuk, hogy a nagyberuházások miatt a város jelenleg leginkább egy óriási építőtelephez hasonlít. Ráadásul a munkálatok számos járulékos kellemetlenségekkel járnak.
Teljes cikk : erdon.ro

Költözik a Statisztikai Hivatal

Múlt pénteken a Hivatalos Közlönyben megjelent az a kormányhatározat, melynek értelmében a Bihar Megyei Statisztikai Hivatalnak költöznie kell jelenlegi váradi székhelyéről, vagyis a nagyváradi Andrei Şaguna utcából, és át kell adnia helyét az ügyészeknek, akik különben eddig is ott voltak már az emeleti részen.
Teljes cikk : erdon.ro

Kép és forma

plakat kep es forma 
Május 29-én, pénteken 18 órától a nagyváradi Tibor Ernő Galériában Barbici Éva és Mierluţiu Emilia galériatagok kiállítására kerül sor. Közreműködik Popon Krisztina, S. Németh Katalin és Trifán László. Minden érdeklődőt várnak a székhelyen, a Kanonok sor 11. szám alatt.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Volt egyszer egy nagyváradi EME Fiókegyesület

volt egyszer 1 
1995. május 27-én -20 éve- alakult meg az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) nagyváradi Fiókegyesülete. Ma már nem működik, mégis érdemes röviden visszatekinteni tevékenységére, hiszen egykor lényegesen hozzájárult a helyi tudományos élet fejlesztéséhez.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

2015. május 27., szerda

Focieredmények

Bihar FC ifik 
Balhé volt a román fociélvonal utolsó előtti fordulójának vasárnap esti egyik találkozóján. Az éllovas Marosvásárhelyi ASA kikapott a Giurgiu Astra vendégeként, a meccs végén összeverekedtek a két csapat játékosai. A rangsorban a címvédő Bukaresti Steaua visszavette az első helyet, miután 2–0-ra legyőzte a Botosani-i FC-t. A záróforduló meccseit holnap játsszák, a Steaua Jászvásáron lép pályára, a vásárhelyiek pedig Galacot fogadják.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Két keréken határok nélkül

ket kereken 
A Szent László Napok idén sem ismer határokat: rendhagyó kerékpártúrával köti össze Nagyvárad és Biharkeresztes lovagkirályhoz fűződő emlékhelyeit.
Indulás: június 23-án, kedden 10 órakor Nagyvárad központi hídjától, amelyet nemrég hivatalosan is Szent Lászlóról neveztek el. Érkezés: a biharkeresztesi Hősök terén (a római katolikus templom előtt) álló szoborhoz.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Főtéri „akadályverseny”

foteri 1 
Még mindig háborús övezethez hasonlatos a nagyváradi Szent László tér, a ki tudja még meddig zajló felújítás miatt. S bár láthatóan a tér belseje felől kifelé lassanként haladnak a munkálatok, a nap mint nap itt átjárni kényszerülő, munkába, iskolába vagy bárhova igyekvő gyalogosok számára még mindig megoldatlan az egészséges kitérő lehetősége. A tér szélső peremei továbbra is sok türelemre és empátiára serkentik a gödrök, árkok, építési törmelékek között egymással szembe igyekvő polgárokat.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Megterített a tavasz a piacokon

megteritett 1 
A májusi eső aranyat ér – tartja a népi mondás, és milyen igaz: évek óta nem volt ilyen gazdag kínálat a nagyváradi piacokon friss kerti gyümölcsökből és zöldségekből. Ráadásul az árak is napról napra látványosan csökkennek.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

A Szent Erzsébet Otthont ünnepelték

a szent erzsebet 1 
Bentlakók, gondozók és önkéntesek együtt ünnepelték a nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon létrejöttének első évfordulóját pénteken. A jeles alkalomból szervezett nyílt nap időstornával, illetve táncmulatsággal kezdődött, ezzel párhuzamosan pedig a Házi Beteggondozói Központ munkatársai ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést végeztek.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Két műemlék vár felújításra

Két műemlék vár felújításra 

A nagyváradi ingatlankezelőség két váradi műemlék felújítására hirdetett közbeszerzési eljárást, egyelőre sikertelenül.
Teljes cikk : erdon.ro

Folytatni a templommentést

Folytatni a templommentést 
Pünkösdhétfőn az esti szentmise keretében a Szent László plébániatemplomban hálát adtak Istennek, és ünnepeltek a templom megmenekülésének 51. évfordulója alkalmából.
Teljes cikk : erdon.ro

Lezártak egy útszakaszt július közepéig

Lezártak egy útszakaszt július közepéig 
A nagyváradi gyorsforgalmi út építése során július közepéig lezárják a Hegyesi Márton (E. Teodoroiu) utca Marin Preda és a Feleacului utcák közötti szakaszát, mondta szerkesztőségünknek Sava Annamária, az uniós támogatásból megvalósuló beruházás projektmenedzsere a nagyváradi önkormányzat részéről.
Teljes cikk : erdon,ro