Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. március 31., kedd

Milyen volt a Fő-utca?

 
Sok váradi járt a Fő-utcán,melyet neveztek Rákóczi-útnak,Regele Ferdinand sugárútnak,ma Republicii útnak(Köztársaság utca) hívják.Milyen volt a xx-ik század elején? Nagyon szép és forgalmas utca volt.Nézze meg a fotókat és nosztalgiázzon ....
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes album : facebook.com

Körültekintően vásároljunk!

korultekintoen 
Közeledik a húsvét előtti bevásárlási láz a váradi piacokon, boltokban is. A Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség máris elkezdte azt az ellenőrzési akcióját, mely a húsvéti ünnepek végéig tart, piacokat, húsboltokat, élelmiszerboltokat, bevásárlóközpontokat járnak az áruk minőségét ellenőrző felügyelők. Kérik a lakosságot, fokozottan figyeljenek hol és milyen termékeket, húsárut, tojást vásárolnak.  
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Hivatalos neveket kapnak a nagyváradi hidak

IMG_2205-1 
Március 27-én, pénteken, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal elküldte a Bihar Megyei Prefektúrának a nagyváradi hidak neveire vonatkozó határozati javaslatát.
Így a General Ghoerghe Magheru és az Emanuil Gojdu tér közötti híd a „Dacia híd” elenvezést kapná, a Decebal sugárúton lévő pedig a „Decebal híd” nevet.
Az Ovid Densușianu tcán lévő híd neve „Ovid Densușianu híd” lesz, míg a Szent László tér és a Bérner tér közötti híd a „Szent László híd” nevet kapná.
A Sovata és az Oneștilor utcákat összekötő hidat „I Károly híd” nevet kapná, míg a Dragoș Vodă és a Făcliei között épülő új híd neve „Mareșal Constantin Prezan” nevet kapná.
Forrás : oradeamagazin.ro

Miért ünneplik a húsvétot két időpontban?

Resurrection.JPG 
Jézus Krisztus feltámadása(Piero della Francesca).Forrás : hu.wikipedia.org

Nagyváradon két időpontban ünneplik meg a húsvétot.Miért?Mert a nyugati kereszténység a Gergely naptárt,a keleti kereszténység a Júlián naptárt használja a húsvét kiszámításához,melyek eltérnek egymástól.A nyugati kereszténység április első hétvégén, a keleti kereszténység a második hétvégén ünnepli a húsvét ünnepét.Bizonyos években egy időben ünneplik meg a húsvétot, Krisztus feltámadását.Nagyváradon sok a vegyes házasság,mely azt jelenti ,kétszer ünneplik meg a húsvétot.Mi ír a Wikipédia ? 

"A nyugati kereszténység húsvétvasárnapja mindig március 22.-tól április 25-ig változik. A következő nap, húsvéthétfő a legtöbb keresztény hagyományú államban hivatalos ünnep.
A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum némileg a héber naptárhoz hasonló módon. A húsvét helyes időpontja gyakran vita tárgya volt.
Az első niceai zsinat 325-ben határozott úgy, hogy az egyház tagjai a húsvétot ugyanazon a vasárnapon ünnepeljék, éspedig legyen a keresztény húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Sajnos ennek meghatározására nem jelöltek ki módszert, így például az alexandriai pátriárka és a római pápa alá tartozó egyházrész másképpen számította a húsvét időpontját. Később a 6. században alkotta meg Dionysius Exiguus azt az eljárást, amely azóta is az alapját képezi a húsvét időpontja kiszámításának.
Amennyiben csillagászati értelemben vesszük a „tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap” formulát, természetesen nem feltétlenül kapjuk meg a húsvétot. A katolikus egyház 1581-ben kánonban rögzítette azt a számítási módot, mely meghatározza ennek naptári helyét. Mostanra az ortodox egyházakon kívül minden keresztény egyház ehhez az eljáráshoz tartja magát. Az ortodox egyházak dátumszámítási módszere maradt a Gergely-naptárreform előtti Julián-eljárás.
A szíriai Aleppóban ülésezett 1997-ben az Egyházak Világtanácsa. Azon javasolták, hogy a hagyományos, képletekre és táblázatokra alapuló számítás helyett csillagászati megfigyelések alapján határozzák meg a keresztény húsvét időpontját, ezzel megszüntethető lenne a keleti és nyugati egyház közötti eltérés is, hiszen a megfigyelés (illetve a közvetlen csillagászati meghatározás) mindegyik egyházrész számára objektív módon rögzítené az ünnepnap dátumát. A reformjavaslat szerint a bevezetés 2001-ben lett volna, de lényegében egyik tag sem fogadta el még."
Forrás : hu.wikipedia.org

Érdemes megjegyezni a nyugati és keleti egyházak által kijelölt húsvéti ünnep időpontjait '

Húsvétvasárnap dátumai (2000–2037)
         Év Nyugaton Keleten 
2015április 5.április 12.
2016március 27.május 1. 
2029április 1.április 8.
2030április 21.április 28
2031április 13.
2032március 28.május 2.
2033április 17.április 24.
2034április 9.
2035március 25.április 29.
2036április 13.április 20.
2037április 5.
 Forrás : hu.wikipedia.org


Hivatalossá tennék a Szent László hídnevet

Hivatalossá tennék a Szent László hídnevet 

A nagyváradi polgármesteri hivatal határozattervezete szerint a Bémer és a Szent László teret összekötő központi híd hivatalosan a Podul Sf. Ladislau, azaz a Szent László nevet kapná meg.
Teljes cikk : erdon.ro

Nagyváradi könyvnapok anno

nagyvaradi 1 
A huszonkét éves elszakadás ellenére Várad emlékét úgy őrizte meg az anyaország, amilyen az valójában volt, a pezsgő kulturális élet városának, falai közt írókkal, költőkkel, tudósokkal, művészekkel. Persze, a távolság megszépíti az emlékeket, de a város a tudatos sorvasztás ellenére is megőrizte a szellemi élet pezsgését és az idelátogatók nem érezték olyan mélynek az elszakadás okozta mély szakadékot, ami az évek során keletkezett. Azonkívül itt volt nekünk az erdélyi magyar irodalom és annak képviselői, akik azon igyekeztek, hogy a magyar szó megmaradjon ezen a tájon.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

A polgárok tovább harcolnak Szent Lászlóért

a polgarok 
Mint lapunkban is több alkalommal olvashatták, a váradi polgárok nem törődnek bele abba, hogy a megyeszékhely főterének felújítási tervében a mai városvezetés egész egyszerűen nem akarja, hogy a városalapító király, Szent László szobra is helyet kapjon. Bár a magyar történelmi egyházak, elsősorban a római katolikus püspökség, és a magyar politikai pártok is több (nem egy esetben igencsak vérszegény és ködös) akciót szerveztek a Szent László szobor főtéri létjogosultságának zászlaja alatt, úgy tűnik sem az érdekképviselt sem a püspökség nem tudja érdemben, gyakorlatban meggyőzni az önkormányzat vezéreit arról, hogy nem csupán a váradi magyarság, de valamennyi itt lakó polgárnak igenis illene büszkének lennie a városalapítóra. 
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Virágvasárnapot ünnepeltek a hívek

viragvasarnapot 1 
Sok váradi katolikus hívő gyűlt össze tegnap délelőtt a püspöki palota kertjében, ahol sor került az egyházi hagyományoknak megfelelően a virágvasárnapi barkaszentelésre. A római katolikus egyház ezen a vasárnapon ünnepli a virágvasárnapot. A virágvasárnap, a nagyhét kezdete, egyik legjelentősebb ünnepe a húsvéti ünnepkörnek, ezzel veszi kezdetét a nagyhét. Ezen a napon Jézus Jeruzsálemi bevonulását ünnepli a keresztény egyház.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Új bicikliutak épülnek

Új bicikliutak épülnek 

Közel másfél millió lejből mintegy hat kilométernyi új bicikliút épül Nagyváradon.
Teljes cikk : erdon.ro

Lassú áthelyezés a gyorsforgalminál

Lassú áthelyezés a gyorsforgalminál 
Egyszerre hét helyszínen folynak annak a nagyváradi gyorsforgalmi útnak az építési munkálatai, amely a Szilvásban épülő közúti hidat köti majd össze a Teodor Nes utcai felüljáróval.
Teljes cikk : erdon.ro

Helyi roma-felzárkóztatási akcióterv

A nagyváradi helyi tanács elfogadta a 2015-2020 időszakra érvényes helyi akciótervet a roma kisebbség felzárkóztatására.
Teljes cikk : erdon.ro 

2015. március 30., hétfő

Tanács Húsvét előtt : ne vásároljanak nem ellenőrzött termékeket '

 
A Bihar megyei Fogyasztóvédelem közleményt adott ki,mely szerint a Húsvét előtt ne vásároljanak nem ellenőrzött termékeket.Győződjenek meg a termék szavatossági határidejéről.Csak a kijelölt helyen vásároljanak. Óvakodjanak a zugárusoktól.Különösen a bárányhús vásárlásnál vigyázzanak, nem lejárt szavatosságú húst vásároljanak,mert káros lehet az egészségére.Tojás vásárlásnál nézzék meg hol tárolják és mikor jár le a szavatossági idő.Olvassa el a teljes cikket a ebihoreanul.ro-n.

Az EMNT elferdített valóságáról

Vincze Géza, a Fidelitas országos alelnöke a MIÉRT küldöttgyűlésen (foto:MIÉRT)  
Meglepődve és megdöbbenve olvastam a sajtóban azokat a kijelentéseket, amelyek a hétvégén Nagyváradon és Püspökfürdőn szervezett Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) tisztújító Országos Küldöttgyűlése kapcsán elhangoztak Tőkés László FIDESZ–KDNP-s EP-képviselő hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján.
Teljes cikk :reggeliujsag.ro 

Cikk : miert.ro

2015. március 29., vasárnap

Virágvasárnap

 
Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben.
Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Az emberek mind a négy evangélium szerint megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Máté, Márk és Lukács szerint a felsőruháikat az útra terítették és gallyakat vágtak a fákról, János az egyedüli, aki pálmaágakról számol be.
Teljes cikk :hu.wikipedia.org

Milyen volt a régi Bémer tér a xx -ik század elején?

Milyen volt a régi Bémer tér a xx -ik század elején?Nézze meg a korabeli fotókat '

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes album : facebook.com

Magyarul beszélt, rászóltak a nagyváradi Gyerekkórházban

Képtalálat a következőre: „spitalul de copii oradea”
Nagyváradi Gyerekkórház és Városi Kórház.Forrás : chrina.wordpress.com

Az Erdélyi Magyar Televízióban láthatunk egy riportot,mely szerint az egyik szülőre rászóltak a nagyváradi Gyerekkórházban,mert magyarul beszélgettek.Nyilatkozik az ügyről Dr. Ritli László és Szabó Ödön.A sértett feljelentést tesz.


2015. március 28., szombat

Figyelem ' Nyári óra átállás az éjjel '

Képtalálat a következőre: „óraátállítás” 
Illusztráció. Forrás : femina.hu

Átállunk a nyári időszámításra az éjjel,ami azt jelenti,3 órakor négy óra lesz.Ne felejtse átállítani az óráit ' Vasárnap reggel vigyázzon az órára '

Weinberger Attila


Agweinberger.jpg 
Weinberger Attila .Forrás : ro.wikipedia.org

A. G. Weinberger váradi? - kérdezték sokan. Sok váradi ismeri,sok nem
Weinberger Attilát.Tóth Hajnalnak adott interjút,melyben ezt nyilatkozta : 

" Az Arany János utcában nőttem föl. Aztán itt a Rhédey park, ahol most koncerteztünk. Ide jártunk játszani, itt volt az első csók. És a színház, az iskola, az Ady líceum, más iskolát nem ismerek. Az Ady múzeum. Jó hely volt még a Dacia cukrászda. Szerettem kijárni Félixfürdőre. Írok mostanság egy könyvet. Gyűjtök váradi képeket. Írok verseket, esszéket, zenéket." Teljes interjú : varad.ro

Ha végig olvasta az interjút, megismerheti  Weinberger Attila véleményét.Kicsoda ő?Aki nem ismeri néhány adat az életrajzából :
- 1965-ben született Nagyváradon
- 1980-as években tűnik fel mint magyar és román zsidó származású blues ás rock énekes.
- Transylvanian Blues Community együttesben játszott 1986-tól .
- 1990-ben nyugat-európai turnén vett részt Németországban,Svájcban,Izraelben,Törökországban  és    Magyarországon.
- 1992-ben Al Di Meola elő-zenésze.
- 1991-ben létrehozta saját zenekarát a Weinberger Blues Machine-t.
- 1996.Első album : Good Morning, Mr. Blues
- 1997.Második album : Standard Weinberger
- 1997-ben a  Piața Universității-n tartott koncerten játszott Bill Clinton bukaresti látogatása alkalmával.Az amerikai elnöknek tetszett a játéka.
- A  Radio România Tineret és  Radio Contact rádió adókban két műsorban szerepelt rendszeresen
- 1998-ban alakult  BlueSylvania zenekarral lépett fel .  Bluestock Fesztiválon lépett fel  Memphis, Tennessee államokban.
-  1999 - megjelent a harmadik albuma a Transylvania Avenue.
-  2006-ban megjelent a negyedik albuma a Nashville Calling,mely sikeres lett Amerikában.
Forrás : ro.wikipedia.org

A.G.Weinberger_b 
A Tündérground zenekar szeptember harmadikán mutatja be a csíkszeredai Mikó-várban megrendezésre kerülő Tündérfest keretében a Ballyho című új lemezét. A lemezbemutató koncert meghívott sztárvendége A. G. Weinberger blueszenész és -énekes. Vele beszélgettünk a Tündérgrounddal való kapcsolatáról, a romániai zenei showbizniszről, a sikerről.
Teljes interjú : szekelyhon.ro
AG Weinberger, azaz Weinberger Attila Nagyváradról származott el. A Szent László Napokon a Rhédey kertben nőtt fel, ahol évtizedekkel ezelőtt gyerekeskedett. Koncertje után adott exkluzív interjút videoportálunknak.

Albumok : discogs.com
Weinberger : myspace.com
                      last.fm 
Forrás : facebook.com
Oldal : facebook.com

Videók 

„Semmilyen határban sem hiszek” - interjú A. G. Weinbergerrel

 Agweinberger.jpg 
Attila G. Weinberger.Forrás : ro.wikipedia.org

Bús bluesok, Hendrix-dalok és rock’n’roll. A. G. Weinberger énekes-gitáros, akit a romániai blues királyának is neveznek, több év szünet után újból szülővárosában, Nagyváradon koncertezett. A Rhédey kertben megtartott fellépésen Póka Egon magyarországi basszusgitárossal lépett föl. A Weinberger – Póka Egon Supergroup után Deák Bill Gyula és zenekara vette birtokba a nagyszínpadot. Volt olyan zeneszám is, amelyiknél Weinberger is „beugrott”, szájharmonikázott és énekelt kicsit Bill kapitánnyal. A. G. Weinbergerrel a koncert után beszélgettünk - írja Tóth Hajnal az interjú bevezetőjében.
Teljes interjú: varad.ro

Miért nem beszélt román nyelven a sajtótájékoztatón Nagy József Barna ?

 
 Az ebihoreanul.ro nagyváradi román nyelvű lapban olvasható egy cikk,mely szerint Nagy József Barna , az Erdélyi Magyar Népárt Partium zóna alelnöke 10 perecen keresztül élesen bírálta az RMDSZ-t a sajtótájékoztatón.A beszédet le kellett fordítani román nyelvre a helyi román újságíróknak,de Nagy József Barna nem volt hajlandó román nyelven beszélni.Helyette az egyik Partium Keresztény Egyetem alkalmazottja beszélt.Ezt nagyon nehezményezték a helyi román újságírók. Miért nem beszélt román nyelven Nagy József Barna? Mert nem akart senkit megsérteni hiányos román nyelv tudásával.Csomortányi István helyi elnök megvédte Nagy József Barnát,de ez nem elégítette ki a román újságírókat.Csomortányi kihasználta az alkalmat és ismét élesen kritizálta az RMDSZ-t a Dan Şova elleni szavazás miatt.
Forrás : ebihoreanul.ro

Romantikus hangverseny

music 
Március 29-én, vasárnap, 18:30-tól, a Iuliu Maniu görög-katolikus liceum dísztermében egy romantikus hangverseny lesz, Schubert műveiből.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Megszavazták a Fekete Sas palota mozaikburkolatának új felújítási tervét

Megszavazták a Fekete Sas palota mozaikburkolatának új felújítási tervét 
A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén a Fekete Sas palota mozaikburkolatának új felújítási tervét is megszavazták.  
Teljes cikk : nagyvarad.ro

Elfogadták a módosított köztisztasági szabályzatot

Elfogadták a módosított köztisztasági szabályzatot 
Csütörtökön a nagyváradi helyi tanács ülésén elfogadták a módosított helyi köztisztasági szabályzatot.
Teljes cikk : nagyvarad.ro 

Gyalogos híd a Kálvária domb felé

IMG_1185 
A Helyi Tanács tegnapi, március 26-i gyűlésén megszavaztak egy fémszerkezetű gyalogos híd építését, amely az új gyorsforgalmi út felett halad át, a Kálvária dombhoz.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Több kérdésben döntöttek

tobb  
Rendkívüli ülést tartott tegnap Nagyvárad önkormányzati képviselőtestülete. Ilie Bolojan polgármester az ülés elején elmondta, több, uniós támogatással kapcsolatos határozattervezet is napirendre került, melyeket nem láttak a bizottságok, de kérte a tanácstagokat, hogy hagyják jóvá azokat, a közbeszerzési eljárások időben történő lefolytatása érdekében.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nagyváradi Szent László tér emlékére

Az albumban a nagyváradi Szent László tér látható a xx-ik század elején.1900-as évek elején a téren volt a nagy piac,majd 1924-ben átalakították.A Szent László tér,mai nevén Unirii tér megőrizte évtizedeken keresztül a jellegzetes varázsát.2015 február 15-én lezárták véglegesen,mert pihenő park lesz 2016-tól.A régi Szent László tér emlékére szerkesztettem az albumot.
 Néhány fotó 

 
Szent László tér .Forrás : Bunyitay Vincze könyve
 
 
Szent László szobor.Forrás : Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai 

 
Szent László tér.Forrás : Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai
 
 
 
 
 
 
Városháza.Forrás :  Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai 

 
Teljes album : facebook.com