Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. január 30., péntek

Mindig építik, mégsincs kész

mindig 2 
A váradi szecesszió legreprezentatívabb és egyszersmind legismertebb épülete a belváros Körös-part melléki szakaszát is uraló, főtéri Fekete Sas palota. Évek óta egyfolytában építkeznek itt, mégis újra és újra napirendre kerül a városi önkormányzat munkatervében a híres épület felújítása, restaurálása.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Hamis szerekkel a rák ellen

Illusztráció 
 Illusztráció

Nemzetközi botrány alakult ki egy olyan hamis gyógyszerekkel kereskedő bűnbanda miatt, amely tagjai román gyógyszerforgalmazókkal szövetkezve károsították meg a hazai költségvetést, valamint azokat a betegeket, akik onkológiai kezelésre szorultak.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

"Forradalmat" jelentett be dr. Chitulea

 
Érzéstelenítés és beutalás sem kell: új eljárással gyógyítja a hölgyek egyik egészségügyi baját egy váradi magánklinika. Pár napja már működik az új berendezés, egy pácienssel is beszélhettünk.  
Teljes cikk : erdon.ro

Elhúzódott a keresztény államalapítás

Elhúzódott a keresztény államalapítás 
Szerda este az Ady Középiskolában folytatódott az RMDSZ Bihar megyei szervezete Szacsvay Akadémiájának történelmi modulja. Prof. dr. Font Márta, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Történettudományi Intézetének tanszékvezetője tartott előadást.
Teljes cikk : erdon.ro 

Nem lesz zavartalan az áttérés

Nem lesz zavartalan az áttérés 
Jövő héttől elvileg működnie kellene a kártyaalapú egészségbiztosítási rendszernek, párhuzamosan a hagyományossal. Nem tudni, a számítógépes program helytáll-e majd, mondják a háziorvosok. 
Teljes cikk : erdon.ro 

2015. január 29., csütörtök

Turizmus és homlokzatfelújítás

Turizmus és homlokzatfelújítás 
Szerdán a városháza dísztermében közös sajtótájékoztatót tartottak az önkormányzat Ingatlankezelő Igazgatóságának vezetői és Ovidiu Mureșan alpolgármester. Idei tervekről is szó volt.  
Teljes cikk : erdon.ro

2015. január 28., szerda

Tóth Andi elbúcsúzott Nagyváradtól és Budapestre költözött

 
Tóth Andi a stúdióban. Forrás : facebook.com

Megpróbálta. Hozta. Megnyerte. Aztán egy kicsikét hazament. De Tóth Andi végre visszatért! Bőröndjeiben feltűnő göncökkel és még valakivel együtt, aki színes ruhák és bakancsok helyett inkább kötött szvettereket és süteményes recepteket hozott magával - írja az rtl.hu.


A Körös kotró

 

A rendszerváltás előtt a ponton hídtól a Vitéz utcai Decebal hídig kotorta ,tisztította a Körös medrét ...

2015. január 27., kedd

Nagyváradi zsidók az emlékeimben ...

 
Nagyváradi zsidó gettó.Forrás : varad.ro

Ma mikor a világon az auschwitzi haláltábor felszabadítását ünneplik az emlékeimben megjelennek a zsidók.Nem tudtam gyerekként mit jelent a zsidó szó.Azt hallottam,hogy a zsidók sokat szenvedtek a náci uralom alatt.Nagyon sokan elpusztultak és nem jöttek vissza.Szüleim és nagyszüleim a tiszteletre neveltek a zsidók iránt.Azt láttam,hogy ők más templomba ,pontosabban kifejezve zsinagógába mentek istentiszteletre.Gyerekkoromban sok zsidó élt Nagyváradon.Számomra meglepő volt,hogy az 1960-os években nagyon sok zsidó család vándorolt ki Izraelbe,Amerikába vagy más országokba.Nem értettem az okát.Voltak olyan családok melyeket azóta nem láttam Nagyváradon.

Az emlékeimbe elevenen él egy idős zsidó néni aki visszajött Auschwitzi táborból.Nem sokat beszélt az élményeiről,mert talán nem akart engem megrémiszteni.Egy napon kezembe adta Dr. Nyiszli Miklós könyvét a Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az Auschwitz-i krematóriumban címűt. Néhány oldalt olvastam el a könyvből,mely nagyon megrémisztett és nagy hatással volt rám.Biztosan látta a helyzetet és azt mondta,hogy ha felnőtt leszek meg fogom érteni.Azt mondta : igazat ír Dr. Mengele.

A zsidó néninek igaza volt,mert talán most tudom megérteni a lényeget.Később munkatársaim között voltak zsidók is.Általában jó kapcsolatom volt az életem során a zsidókkal,mert a kölcsönös tiszteletre voltam nevelve.Megértettem mi a különbség a keresztények és a zsidók között.Fiatal koromban nem értettem meg azt,hogy miért vándorolnak ki Izraelbe.Érdekes számomra,hogy a cionista eszme egyik alapítója szintén nagyváradi zsidó volt.

Miért temetik a zsidókat külön temetőbe? - kérdeztem édesanyámtól,aki nem tudott egyértelmű választ adni amikor a Rulikowszki temetőben jártunk.Ma már kevés a temetés,mert kevés zsidó él Nagyváradon.Nagy meglepetés volt számomra amikor megtudtam hogy a zsidóknak jelentős szerepük volt Nagyvárad fejlődésében.Gyönyörű városunkat nagyobb részt gazdag zsidók magyarokkal és románokkal együtt építették fel.

1945-ben mintegy 27 ezer zsidó élt Nagyváradon.Sok zsidót elvittek,sokan nem jöttek vissza.A mai napig ép ésszel nem lehet megérteni azt a szörnyűséget,mely valóban megtörtént a zsidókkal. Próbálnak tagadni,mert nem tudnak kibékülni a lelkiismeretükkel.Emlékeimben megmarad az idős zsidó néni aki a kezembe adott egy könyvet,melyet akkor nem értettem meg.A néni sokáig nem élt.Ha jól tudom a Rulikowszki temetőbe temették él.Ha elmegyek valamelyik zsidó temető mellett azt mondom magamban a zsidó néninek : sajnálom a történteket ...

Nagyváradi zsidó gettóról : egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot.ro 
Dr. Nyiszli könyvéről : egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot.ro

Emlékezés az áldozatokra és a felszabadítókra

Emlékezés az áldozatokra és a felszabadítókra 
1945. január 27-én a szovjet csapatok felszabadították az auschwitzi haláltábort. 2006 óta az ENSZ határozata alapján ez a nap a Holokauszt Nemzetközi Napja. A nagyváradi Tikvah Egyesület évek óta erre a napra időzítve szervezi meg megemlékező eseményét.  
Teljes cikk : erdon.ro

Három kockázatos befektetés

Három kockázatos befektetés 
Az év végéig 24 európai uniós társfinanszírozású befektetést kell megvalósítson az önkormányzat, különben elúszik a támogatás. Mircea Mălan alpolgármester bizakodó, szerinte sikerül.  
Teljes cikk : erdon.ro

Sok pénzt kell elkölteni idén

Sok pénzt kell elkölteni idén 
Kedd délben délben sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat Nemzetközi Finanszírozású Menedzsmentprojektekért Felelős Igazgatósága. Beszámoltak az elmúlt évről és a tervekről is szó esett.  
Teljes cikk : erdon.ro

Zászlóügy: elvetették a keresetet

Zászlóügy: elvetették a keresetet 
Várhatóan kint marad Tőkés László nagyváradi EP-irodájának erkélyén a több más lobogó mellett ott lévő székely zászló is. A hétfői bírósági döntés dacára is.  
Teljes cikk : erdon.ro

Két park terve elkészült

Két park terve elkészült 
Két új park készül el várhatóan még az idén Nagyváradon. Az egyik a vársáncban lesz, a másik pedig a Pece patak mellett a Lotus bevásárlóközpont közelében.
Teljes cikk : erdon.ro 

Takarítói képzést indított a Caritas

Takarítói képzést indított a Caritas 
Hétfőn európai uniós támogatással takarítói képzést indított a nagyváradi Caritas Catolica. Sajtótájékoztatón ismertették a részleteket az érintettek.  
Teljes cikk : erdon.ro

„Minden jogosult megkapja a kártyát”

„Minden jogosult megkapja a kártyát” 
Több mint egy hete kezdték el kiosztani a Bihar megyei Egészségügyi Pénztárnál (CAS) azokat az egészségbiztosítási kártyákat, amelyeket tulajdonosaik nem kaptak kézhez a postán keresztül.  
Teljes cikk : erdon.ro

Javultak a váradi szociális szolgáltatások

 Javultak a váradi szociális szolgáltatások 
Legnagyobbrészt sikeres évet zártak a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalánál (ASCO). Új szolgáltatásokról, változásokról esett szó, Arina Moş igazgató terveket is ismertetett a pénteki sajtótájékoztatón. 
Teljes cikk : erdon.ro 

2015. január 26., hétfő

Kézzelfogható csönd

 
Gombos Ferenc fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás január 22-én a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. A tárlat január 28-ig látogatható.
Teljes cikk : biharmegye.ro

Nagyváradról a BBC History magazinban

Imre Zoltán (állva), Körössi P. József, Péter I. Zoltán, Kormányos László, Papp Gábor, Szűcs László és Szilágyi Aladár 
Kormányos László, Péter I Zoltán, Szilágyi Aladár és Szűcs László – négy váradi szerzője van a BBC History folyóirat januári számának, melyet szerdán este mutattak be a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban Papp Gábor főszerkesztő és a szerzők jelenlétében. A megjelenteket Imre Zoltán, a múzeum igazgatója köszöntötte, majd  Papp Gáborral és a szerzővel Körössi P. József beszélgetett.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro 

A BBC History folyóirat idei első, Nagyvárad-központú lapszámát mutatták be az Ady Endre Emlékmúzeumban január 21-én . Az eseményt a Várad kulturális folyóirat és a Szacsvay Akadémia szervezte A magyar kultúra ünnepe rendezvénysorozat keretében.
Teljes cikk : biharmegye.ro 


 
Forrás : kossuth.hu

Inna befutott, a közönség leszerepelt Váradon

inna 
A népszerű román könnyűzenei előadó, Inna koncertezett kedden este a nagyváradi Lotus bevásárlóközpontban, ahova többszáz rajongó zsúfolódott be. Ez volt az első alkalom, hogy a 28 éves mangáliai születésű énekesnő a bihari megyeszékhelyre látogatott, s az alkalomhoz illően legnagyobb slágereit énekelte el a váradi publikumnak. A koncert során többek közt olyan közismert ismert dalok csendültek fel, mint a Cola Song, a Tu şi euP.O.H.U.I, vagy az Inndia. Az énekesnő váradi fogadtatása mégsem volt a legmelegebb. 
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Széchenyi Zsigmondra emlékeztek

Széchenyi Zsigmondra emlékeztek
Péntek délután az RMDSZ, a Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a Partium Alapítvány szervezésében megkoszorúzták Széchenyi Zsigmond emléktábláját születése 117. évfordulója alkalmából.
Teljes cikk : erdon.ro

Kultúra-napi díjakat adtak át

Kultúra-napi díjakat adtak át 
Január 22-én este az RMDSZ Bihar megyei szervezete A Magyar Kultúra Napját ünnepelte a Szigligeti Színházban rendezett gálaünnepség keretében. Kilenc díjat adtak át, négy kategóriában.
Teljes cikk : erdon.ro 

A magyar kultúra ünnepének nagyváradi gálaestjét január 22-én tartották meg a Szigligeti Színházban. Átadták A Magyar Kultúráért-díjakat és a Jakobovits-díjat, majd a Szigligeti Társulat Liliom című előadását tekinthette meg a közönség.
Teljes cikk :biharmegye.ro

Az Oituz bodega , vendéglő

 
Forrás : Farkas László facebook.com 

Sok váradinak nem kell bemutatni az Oituz bodegát és vendéglőt,mert egyik jellegzetes hely volt. Fénykorában előkelő úri vendégek jártak az Oituzba,mely a Rhédey-kerttel szemben fogadta őket a Rulikowski úton,ma Armatei Române.Megfordultak itt tisztek ,sportolók, munkások ,mert nagyon jó és olcsó  vendéglőnek számított.Az egyik idős hölgy szerint a NAC ,majd az ICO játékosainak egyik kedvenc helye volt.Volt amikor vendéglő volt és nagyon jó ételeket szolgáltak fel,de volt kocsma is.Az elmúlt években fel lett újítva régi névvel.

2015. január 23., péntek

Vendégelőadás a Színházban

10413390_754552194622699_6780043714857995392_n 
Január 25-én, vasárnap, 17 órától, a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában kezdetét veszi Nemlaha György: A titokzatos Karády Katalin című előadása.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Ideiglenes közlekedési változás

otl 
Van egy rossz hír azok számára, akik január 24-én, szombaton, reggel 10 és 11 között fognak sietni.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Huszonöt milliót kér Várad

Huszonöt milliót kér Várad 
Mintegy húsz-huszonöt millió euró kölcsönt kíván felvenni a nagyváradi önkormányzat az Európai Befektetési Banktól az uniós forrásokból az idén Nagyváradon befejezendő projektekre.
Teljes cikk : erdon.ro  Európai Befektetési Bank

Látogatóban a nyomortelepen

Látogatóban a nyomortelepen 
Szerda délután a Caritas Catolica a Don Orione Líceum görög katolikus közösségével közösen segélycsomagokat szállított a biharpüspöki szeméttelep szomszédságában levő nyomortelepre.  
Teljes cikk : erdon.ro

Hírünket viszik a világban

Hírünket viszik a világban 
Szerda este az Ady Endre Emlékmúzeumban A Magyar Kultúra Hete ünnepség keretében bemutatták a BBC History világtörténelmi magazin Nagyváraddal kapcsolatos írásokat tartalmazó számát.  
Teljes cikk : erdon.ro

Kiss Stúdió Színház

kiss studio szorolap Radnoti 
Január 27-én, kedden 18 órakor a Stúdió termében: Nekem szülőhazám e tájék – Emlékezés Radnóti Miklósra – Irodalmi Esték-sorozat. Meghívott vendég: Molnár Judit, magyartanár, közíró. Közreműködik: Kiss Törék Ildikó, Meleg Vilmos, Varga Vilmos.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Bécsben népszerűsítették Váradot

 Euard Florea, Ovidiu Mureşan és Mihai Jurca 
 Euard Florea, Ovidiu Mureşan és Mihai Jurca

A január 15–18. között megtartott bécsi turisztikai vásáron Nagyvárad és Félixfürdő volt Románia partnerrégiója, ami azzal az előnnyel járt hogy három standon mutathatták be kínálatukat.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Hogyan pusztult ki Püspökfürdőn a bordás homorcsa ?

bordas homorcsa 
A különleges fotót Borsi Balázs készítette 2014 végén.Forrás : mind1.ma

A bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) különleges csigafaj,mely eddig csak Püspökfürdőn a Szent László termáltóban élt természetes körülmények között.Mi történt ?
Teljes cikk : mind1.ma

2015. január 21., szerda

Ki Tóth Andi udvarlója?


Attila igazi lovag módjára udvarol, legutóbb óriási csokorral lepte meg szíve hölgyét / Fotó: Nagy Balázs. Forrás: blikk.hu

Ki Tóth Andi udvarlója?Attila Székesfehérvárról,aki csokival és virággal elhalmozza Andit.Tartós lesz az udvarlás?Nem lehet tudni.Részletesen olvashatja a cikket a blikk.hu-n '

Kivel költözött Budapetre Tóth Andi ?

 
Fotó: Cser Dániel.Forrás : borsonline.hu

A megnyert döntőben azt nyilatkozta Tóth Andi,hogy Budapestre költözik.Nagy rejtély volt ki lesz a társa.A rejtély megoldódott,mert  a BorsOnline lerántotta a leplet : nagymamájával költözött Budapestre ameddig a szülei eladják a nagyváradi házukat.Miért a Marika nagymama? Mert ő vigyázz az unokára.
Teljes cikk : borsonline.hu

Puszil mindenkit a hamvas szőke Tóth Andi '

A hamvas szőke Tóth Andi.Forrás : facebook.com

Tóth Andi haja hamvas szőke lett.Miért?A BorsOnline-n ezt olvashatjuk : "A fodrászommal, Sári Katával már az élő show-k alatt is világosítottunk a hajamon, de most úgy érzem, ezzel a hamvas szőkével megtaláltuk az igazi színt."Teljes cikk : borsonline.hu

Puszil mindenkit Tóth Andi a Facebook oldalán  nézhető videóban,melyben másik Tóth Andit láthatunk és hallgathatunk ide kattintva '

Felújítják a Sas Palota átjáróját

IMG_1846-1 
A Polgármesteri Hivatal felújítaná a Sas Palota átjáróját, amely jelenleg elég rossz állapotban van.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Bihar megyének egy újabb monográfiája jelent meg

10893453_791504810884790_28899535_n 
Több száz tájkép, valamint több történelmi emléknek a fényképe került bele Bihar megye legújabb monográfiájába, amelyet Ovi D. Pop fotóművész adott ki.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Tovább húzódik a nagyváradi Körösvidéki Múzeum székhelyének felújítása

Tovább húzódik a nagyváradi Körösvidéki Múzeum székhelyének felújítása 
Tovább húzódik a nagyváradi Körösvidéki Múzeum székhelyének felújítása. Az intézmény a volt hadapród iskola épületében kap helyet, de az ingatlan felújíása és átalakítása a mai napig nem fejeződött be.
Teljes cikk : nagyvarad.ro

Csúsznak a rogériuszi piac átalakításának a munkálatai

Csúsznak a rogériuszi piac átalakításának a munkálatai 
Pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be Nagyvárad vezetősége, hogy csúsznak  a rogériuszi piac átalakításának munkálatai, mivel a városi kórház melletti parkolóba, ott ahol jelenleg a piacosok árusítanak ideiglenesen, mélygarázst is építenek.
Teljes cikk : nagyvarad.ro

Az én városom

az en varosom 
Előttem az asztalon két térkép. Az egyik: gyermek- és ifjúkorom városának térképe. A másik a mai, állítólag modern, nagyvárosnak nem nevezhető, nem teljesen idegen, de már szinte semmitmondó város térképe. Nem teljesen idegen, mondom, mert naponta járom utcáit, tereit. Semmitmondó, mondom, mert már nem mindig érzem magaménak ezt a várost. Szóval, nem sokat mond nekem. Bár, ha jól belegondolok, a régi, még megmaradt városmag és a néhány, az esztelen rombolástól megmenekült külváros azért még mesél. Embermeséket mesél. Az utcákat járva, csak ki kell nyitnom lelkemet és meséket hallok. Valaki egyszer azt írta, hogy egy város tükre az utcák arculata. Várad külvárosi utcái meséket súgnak az arra járóknak - írja Farkas László.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nagyváradi Egyetemes Imahét

nagyvaradi 
A Nagyváradi Református Gyülekezeti Szövetség ebben az esztendőben is megszervezi a közös Egyetemes Imahetet. Közös elmélkedésre, imádkozásra hívnak mindenkit az imahét minden napján, a Nagyvárad-Réti Református Templomba, január 18–25. között, minden délután 18 órától.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Építőteleppé változik Várad

epitoteleppe 1 
Bizonyára a váradi lakosok az elmúlt évek során hozzászoktak ahhoz, hogy a megyeszékhelyen valahol állandóan építettek, bontottak, fúrtak, javítottak, utakat törtek fel, egyszóval igazi építőtelepi hangulata van a városnak évek óta. Nos, nem lesz ez másként idén sem, ugyanis mint ezt pénteki sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester elmondta, 2015-ben 25 olyan (zömmel nagyszabású) munkálatot fognak elkezdeni, melyeket EU támogatásokból tudnak megvalósítani.  A 25 projekt tervbe vett kivitelezési összege 136 millió euró, s a legtöbb tervbe kitételként benne van, hogy év végéig, de legkésőbb 201ű6 elejéig be kell fejezni, máskülönben a város elveszti a támogatást. Az önkormányzat önrésze a 2015-re tervezett városrendezési munkálatokból az eddigi számadások szerint mintegy 35 millió euró.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Közfürdője lehet Váradnak

Liviu Andrica 
Sajtótájékoztatón összegezte tegnap Liviu Andrica, a Nagyváradi Közterület-kezelő Zrt. (ADP) vezérigazgatója az intézmény tavalyi, illetve az idei esztendőre tervezett tevékenységeit, beruházásait.Jó ötletnek hangzott az is, hogy az ADP a váradőssi strand mellett működő mosoda helyén (az ezt működtető cégnek lejárt a bérleti szerződése) egy közfürdőt alakítanának ki.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Fehérek lesznek a váradi taxik

Fehérek lesznek a váradi taxik 
Nagyváradon tíz éven belül minden taxi fehér színű lesz, legalábbis, ha a helyi tanács elfogadja a váradi taxisszabályzat módosítását. A témában hétfőn szerveztek közvitát a városházán. 
Teljes cikk : erdon.ro

Várad a bécsi turisztikai vásáron

Várad a bécsi turisztikai vásáron 
Idén első alkalommal vett rész Nagyvárad a január 15–18. között lezajlott Ferien Messe Wien turisztikai vásáron. A részletekről sajtótájékoztatón beszéltek.  
Teljes cikk : erdon.ro

Püspökfürdői termáltó: az emberi felelőtlenség barométere

Püspökfürdői termáltó: az emberi felelőtlenség barométere 
Ismét egy nagyobbacska pocsolyává zsugorodott össze a püspökfürdői termáltó, amely jelentős természetvédelmi terület, hiszen három őshonos élőlény – a hévízi tündérrózsa, a bordás homorcsa és a Racoviţă kele – egyetlen természetes élőhelye.
Teljes cikk : erdon.ro 

Nagyvárad magyar utcanevei

Kordics_borito 
Forrás : reggeliujsag.ro

 Nagyvárad magyar utcanevei 
Kedd este nagy érdeklődés közepette a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) szervezésében bemutatták Kordics Imre Nagyvárad fontosabb utcái 1940-1944 című könyvét. 
Teljes cikk : erdon.ro 

Farkas László fotói 
 
 
 
 
Teljes album : facebook.com