Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2012. április 29., vasárnap

Ullmann palota


 
A palotát 1913-ban szecesszionista stílusban építették, Löbl Ferenc tervei alapján. A színes ólmozott üvegű ablakok meghitt belső hangulatot sugároznak.
    


A bécsi szecesszió mintájára az Ullmann palotát 1913-ban építették Löbl Ferenc terve alapján. A második emelet ablakai alatt a pécsi Zsolnai cég által alkotott dombormű kapott helyet. A manzárdrész ablakai kiugranak a homlokzat síkjából. Közöttük stilizált virágdombormű díszítés található.

„Ullmann Sándor vezérigazgatónak az volt az intenciója, hogy ezen a helyen egy monumentális áruházat teremtsen (…) Ullmann Sándor Berlinben és Bécsben készíttette el az áruház tervét. Berlinben készítették a teremberendezést, és Bécsben a homlokzat tervrajzát. Magát a palotát nagyváradi vállalkozók fogják felépíteni. A három emeletes áruházban nyer elhelyezést a Kurländer és Ullmann Rt. Üzlete, raktára és irodahelyisége, a Nagyváradi Népbank, a Trieszti Generali Biztosító nagyváradi fiókügynöksége, itt lesz Ullmann Sándor magánlakása, valamint a cég többi tisztviselőinek és alkalmazottainak is ad lakást a részvénytársaság.  Ullmann Sándor, a nagyváradi orthodox izraelita hitközség elnöke, aki a régi tradíciók szellemében nevelkedett fel, s abban él most is: mindezeken kívül berendez a palotában egy kis zsidó imaházat is” – tudatta a Nagyváradi Napló 1911. szeptember 20-i száma.
Forrás : http://www.transylvaniatop10.com/  


 
1913-ban építették Löbl Ferenc terve alapján a bécsi szecesszió mintájára. Az építési engedélyt Kurlander-Ullmann névre 1912-ben adták ki. Az épület homlokzati része három emeletre és manzárdra tagozódik. Az első emelet ablakai egyszerű lezárásúak. A második és harmadik emeleten a két szélső tengely szimmetrikusan kiugrik a homlokzat síkjából. A második emelet ablakai alatt a pécsi Zsolnai cég által alkotott dombormű kapott helyet. A manzárdrész ablakai kiugranak a homlokzat síkjából. Közöttük stilizált virágdombormű diszítés található. Az épület két szélén szélesebb ablakok kaptak helyet. A tetőzeten elhelyezett nagy hajókémény a bécsi építészet hatására vall. Az épület zárt udvart vesz körül.
A Polgármesteri Hivataltôl kapott információk szerint a Gerliczy-leszármazottak a Fô utcai palotát, az Ullmann-örökös pedig a December 1. tér 9. szám alatti, 1913-ban Löbl Ferenc által tervezett palotát igényeli vissza. Forrás : Bihari Napló
E rövid velencei kitérő után megemlítésre érdemes a Nagyvásár (ma: December 1.) tér déli frontja is. Ennek legjelentősebb épülete a 9. szám alatti Ullmann-palota. A neves kereskedődinasztia, Kurländer és Ullmann építtette 1913-ban. Löbl Ferenc tervezte szecessziós stílusban. Jellegzetesek a második emelet ablakai alatti domborművek a hétágú gyertyatartóval, valamint a menórát őrző núbiai oroszlánnal. A pécsi Zsolnai cég készítette őket.
A Zárda utca elején találha az Ortodox zsinagóga: 1890-ben építtette Várad ortodox hitközsége, Bach Nándor tervei alapján. Ugyanabban az udvarban áll a kisebb, Ortodox Szefárd imaház is.Forrás : http://boldogsagsokszog.blogter.hu/