Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2010. augusztus 4., szerda

Bemutatkozás.Térkép és időjárás Nagyváradról


Tisztelt  Vendég '

                  Üdvözlöm   az  Egyváradi  Blogjában '

         Egy  váradi  lakos  vagyok. Szeretem  ezt  a  várost. Nagyvárad  Románia nyugati  határán,Bihar  megyében  található. Szent  László  magyar  király  alapította . Jelenleg kb.  több mint 70% -ban  román  , 30%-ban   magyar  nyelvűek  lakják. Nagyvárad egyik központja volt a magyar művészetnek, irodalomnak.

         Ez  egy  személyes  blog.Én  egy váradi  lakos vagyok,aki szereti Váradot .Ezt  a  blogot  vagy  naplót   a  Nagyváradiak  informálására   használom  fel. Leírom  a  személyes  véleményemet  is. Sok  nagyváradi   a  nagyvilágban  él ,messze Nagyváradtól. Nagy  öröm,hogy  összetartanak  és  összejönnek ,hogy  felidézzék  a váradi  emlékeiket. Szerkesztek  egy  fórum csoportot  ,melynek  a  neve : Egyváradi, valamint egy website-ot . Itt  sok  hasznos  információt  talál  Nagyváraddal  kapcsolatban . Látogassa  a blogot rendszeresen' Ha van véleménye,írja meg '
Egyváradi Fórum
Egyváradi Site 
Facebook.com/EgyVaradi 

Ady Endre így fogalmazott: „Ami Nagyváradon történik kicsiben, eleve és jelképesen egész Magyarország sorsa. Ez a nyugtalan, zsidós, intelligens város sok mindent átformált bennem, amit a falu, Nagykároly, Zilah és Debrecen, tehát a falu formált meg.”
Szabó Dezső pedig nem cserélte volna el Budapesttel: „...Központjában könnyen hihette az ember, hogy Budapest egyik nagyon előkelő negyedében van. Jobb kávéházai egészen fővárosi arányúak voltak, amelyekben mindazokat az európai hírlapokat és folyóiratokat meg lehetett kapni, amelyeket a pesti kávéházak nyújtottak.”
Forrás: http://boldogsagsokszog.blogter.hu 
Én is hasonlóan érzek.Csak az a különbség,hogy eltelt már több mint száz év és nagyon kevés a zsidó.De jól érzem itt magam a Pece-parti Párizsban 'Nagyvárad sorsa bizonytalan,mert több régi épületet és utcát leakar bontatni a polgármester.Bármi is legyen én szeretem Váradot.Ebben a blogban főleg a régi Váraddal foglalkozok.Sokan látogatják blogomat.Köszönöm az érdeklődést ' 


Nagyvárad történelméről olvashat bővebben a oradea.ro-n '
Nagyobb térképre váltás

Nagyváradi időjárás