Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. április 24., kedd

Hamarosan kezdődik a XXVII. Festum Varadinum

Hamarosan kezdődik a XXVII. Festum Varadinum 
"Április 29. és május 13. között huszonhetedik alkalommal szervezik meg Nagyváradon a Festum Varadinumot. A rendezvénysorozat programjában a történelmi egyházak ünnepségei, kulturális és oktatási intézmények eseményei, illetve civil szervezetek kezdeményezései is helyet kaptak." - írja a Bihari Napló. Teljes cikk : 

"Az elő- és utórendezvényekkel együtt csaknem húsz napos ünnepségsorozat célja, hogy valamennyi társadalmi réteg, korosztály és ízlés számára hozzáférhető értéket teremtsen. A XXVII. Festum Varadinum programfüzetének beharangozójában Szabó Ödön, az esemény kurátora elmondta: „A Festum Varadinum valóban a magyar egység ünnepe, ezért arra törekszünk, hogy megmutassuk, mi az, ami minket összekapcsol. Bátran kijelenthetjük, hogy a XXVII. Festum Varadinum a legintegratívabb ünnepségsorozat Nagyváradon”.

A Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke, Koncsek Vadnai Zita köszöntőjében szintén az összefogásra hívta fel a figyelmet: „A XXVII. Festum Varadinum megtervezésében ezúttal is az volt a legfontosabb szempontunk, hogy igazán otthon érezhessük magunkat Nagyváradon.”
A Festum Varadinum hivatalos programja ezúttal is a már hagyományos Egyházmegyei Zarándoklati Nappal veszi kezdetét, április 29-én, 11 órakor. Az ünnepi szentmisére és Szent László-körmenetre a Római Katolikus Székesegyházban és annak kertjében kerül sor.
Színházi előadások
A XXVII. Festum Varadinum kulturális programkínálatának gerincét az immár harmadik alkalommal megszervezett színházi fesztivál jelenti. Ennek megfelelően, a programsorozat nyitógáláján, április 29-én, 17 órától a székesfehérvári Vörösmarty Színház Apák és fiúk című előadását tekintheti meg a közönség.
A Szigligeti Színház szervezésében megrendezendő fesztiválon A mindenségen át címmel Beatles-előadásra kerül sor a Debreceni Független Színház szervezésében, Örkény István Tóték című klasszikusával lép színpadra az egri Gárdonyi Géza Színház, de történelmi drámára (A nagyrahivatott), illetve a házigazda Szigligeti Társulat fesztiválmeghívott előadására, a nagysikerű A kaukázusi krétakörre is sor kerül. A színházi fesztivál utórendezvényeként június 13-án a Madách-dráma alapján készült Emberi tragédia című mozgásszínházi előadást, valamint a budapesti József Attila Színház Feketeszárú cseresznye című vendégprodukcióját láthatja a közönség.
A Szigligeti Színház két típusú, kedvezményes árú bérletet kínál az érdeklődők számára. További bérlet- és jegyinformációk a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14–19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.szigligeti.ro honlapon kaphatók.
A Magyar Film Napjai
A 13. BuSHo filmfesztivál díjazott rövidfilmjeivel, dokumentumfilm-premierrel, illetve a közelmúlt közönségkedvenc alkotásait láthatja a közönség a Magyar Film Napjain, amelyet a Nagyváradi Magyar Diákszövetség a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézettel partnerségben szervez.
Május 8-án, 17 órától a BuSHo rövdifilmfesztivál legjobbjait, május 9-én, 12 órától pedig a Hajnali láz című játékfilmet láthatja a közönség. A Nejem, nőm, csajom című vígjáték május 10-én, 17 órától kezdődő, a május 11-én 17 órától műsorra tűzött Irinyi 200, valamint a május 12-én 12 órától vetítendő Anyám és más futóbolondok a családból című filmeket követően közönségtalálkozóra kerül sor a filmek alkotóival.
A május 8–12. között a Lotus Center Cinema Palace mozijában megszervezendő eseménysorozat ingyenes vetítéseire meghívókat az RMDSZ Kossuth (Independenței) utcai székházában lehet igényelni.
Koncertek a fiataloknak
Csaknem húsz zenekar lép színpadra a Moszkva Kávéház, illetve a Nagyváradi Magyar Diákszövetség által közösen szervezett Koncertkavalkád-progamsorozaton. A Holnaposok terén felállított színpadon olyan elismert könnyűzenei alkotók koncerteznek majd, mint a Bagossy Brothers Company, az erdélyi Szempöl együttes, de bemutatkozik két helyi banda is, a Haverock, illetve a Wrepperz. A szabadtéri ingyenes koncertek mellett elindult a jegyértékesítés a Moszkva Kávéház koncertjeire is: fellép többek között a Sárik Péter Trió, Szabó Balázs bandája, valamint a Margaret Island is. A XXVII. Festum Varadinum programjában ugyanakkor helyet kaptak iskolanapok, tudományos előadások, konferenciák, könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, sportrendezvények, illetve közönségtalálkozók is. A XXVII. Festum Varadinum részletes programkínálata az esemény Facebook-oldalán, illetve a partnerintézményekben igényelhető ingyenes programfüzetekben böngészhető.
Forrás : erdon.ro 

Facebook oldal : facebook.com/varadinum/ 
Műsorfüzet : issuu.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése