Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. november 7., kedd

Infrastrukturális beruházásokról is szavaztak

Infrastrukturális beruházásokról is szavaztak 
"Hétfőn rendkívüli közgyűlést tartott a nagyváradi önkormányzat képviselő-testület. A napirendi pontok közül több infrastrukturális beruházások műszaki-gazdasági mutatóit tartalmazta. " - írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.Teljes cikk :


"Alig tizenöt percet tartott a hétfői rendkívüli városi tanácsülés, és mind a 13 előterjesztés el lett fogadva. Három határozattervezet infrastrukturális jellegű beruházások műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadására vonatkozott. Az egyik egy összekötő útnak a létesítése a nagyváradi korgyűrű (Cazaban utca) és Szentandrás község (Râturi utca) között a megyeszékhelyhez tartozó területen. Ennek teljes hossza 3,4 kilométer, a Várad közigazgatási egységében pedig 1,9 kilométer. Az elkészült hatástanulmány értéke Váradra vonatkoztatva 6,1 millió lej, melyből a kivitelezés és a szerelés 5,3 millió lej áfával együtt, a teljes befektetést illetően pedig 11,3 millió lej, melyből a K+SZ 9,8 millió lej. Az út 7 méter széles lesz, és a munkálatok valamikor jövő év késő tavasszal, nyár elején kezdődhetnek el, 12 hónapos határidővel.
Florin Birta alpolgármester a közgyűlést megelőző sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: a közúttal párhuzamosan egy kerékpárút is létesül, illetve egy másik bicikliút is, mely a Henrik Ibsen utcát köti majd össze Szentandrással. Mindkettő egy RO-HU-s pályázat keretében valósulna meg, a magyarországi partnerek Biharkeresztes, Körösnagyharsány és Biharugra. Ugyanakkor kisajátításokra is szükség lesz: a közút és az ezzel párhuzamos kerékpárút esetében 33 ezer négyzetméterre, 1,3 millió lej értékben, míg az Ibsen utcát Szentandrással összekötő bicikliút kialakításánál 885 négyzetméterre, 42 ezer lej értékben.

Összekötő út 
Az egyik előterjesztés a Várad-Hegyalját Fugyivásárhellyel összekötő út korszerűsítésére vonatkozott. A hossza 3,6 kilométer, Nagyvárad területén 2,7 kilométer. Az elkészült hatástanulmány értéke Várad esetében 6,6 millió lej, melyből a kivitelezés és a szerelés 5,8 millió lej, összesen pedig 8,1 millió lej (melyből a K+SZ 7,1 millió lej). Az út szélessége 5,50 méter, a munkálatok pedig jövőre, valamikor tavasz végén, nyár elején kezdődhetnek el, a határidő 12 hónap, és kisajátítások nem lesznek.
Meg lettek szavazva a gazdasági-műszaki mutatói annak a leendő felüljárónak, mely a körgyűrű és az Universității utca kereszteződénél létesül majd. Ez 654 méter hosszú lesz, és a munkálatokra 18 hónapot szánnak. A hatástanulmány szerint a befektetés teljes értéke 42 millió lej, melyből a kivitelezés és a szerelés 29 millió lej. A határidő 18 hónap. Ehhez kapcsolódott egy másik előterjesztés is, miszerint az Európai Beruházási Banktól felvett 35 millió euró hitelből finanszírozott listára ezt az invesztíciót is felveszik.

Távfűtésre
Egy másik napirendi pont arról szólt: az önkormányzat 40 millió lejt igényel a kormány tartalékalapjából, hogy fedezni tudja a távfűtés szolgáltatás biztosításához szükség földgáz beszerzési költségét. Florin Birta alpolgármester azt nyilatkozta: abban az esetben, ha ezt nem kapják meg, akkor a saját költségvetésből állják, és amint a Hőerőműhöz befolynak a lakossági közüzemi díjak törlesztéséből származó összegek, ezt visszaforgatják a város büdzséjébe.
Egy másik javaslat megszavazásával az önkormányzat elfogadta az RCS-RDS cég és Teszári Zoltán vállalkozó adományát, áfa nélkül 114.835 lej, valamint 131.740 lej értékben. A kapott pénzből korszerűsítik a sportcsarnok testépítő termét, melyet kizárólag a Városi Sport Klub sportolói használhatnak majd.
Elfogadták továbbá egy partnerszerződés aláírását az önkormányzat és a Nagyváradi Egyetem közt arról, hogy 25 éve indult újra a felsőfokú jogi oktatás a városban, a nyilvános ünnepség megszervezésébe a helyhatóság 6 ezer lejjel száll be. Emellett egy másik donációt is jóváhagytak, ezúttal az Emanuel Egyetem részéről, mely távhőenergia szolgáltatási infrastruktúra kiépítésével volt kapcsolatos a Constantin Nottara- Grigore Moisil utcákon."
Forrás : erdon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése