Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 20., szerda

Súlyos károkat okozott a vihar megyénkben

Számos településen, kirándulóhelyen kidőlt fák zárták el az utakat. Fotó: alesdonline.ro
  Számos településen, kirándulóhelyen kidőlt fák zárták el az utakat. Fotó: alesdonline.ro 

"Vasárnap délután Bihar megyére ismét hatalmas vihar csapott le: többen megsérültek, a kidőlt fák utakat zártak le, az anyagi kár jelentős. Több iskolában hétfőn tanítás sem volt. Számos kirándulóhelyen ottrekedtek a turisták, több nagyváradi rendezvény programját lemondták. " - írja Törő Enikő a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"A vasárnapi szélvihar Bihar megyében körülbelül 40 települést érintett a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közleménye szerint, ahol fák és villanyoszlopok dőltek ki, háztetők mentek tönkre: Élesd, Felsőmezős, Nagyvárad, Rény, Felsőpatak, Rézbánya, Delean, Pádis, Venterrogoz, Várvíz, Belényes, Dragánfalva, Nagyszalonta, Vaskoh, Báródbeznye, Biharfüred, Vartop, Biharfenyves, Várasfenes, Vasaskőfalva, Vársonkolyos, Venter, Bondoraszó, Biharlonka, Biharpoklos, Köröstárkány, Cseszvára, Biharmagura, Magyarremete, Körösponor, Rév, Körösszeg, Nyárszeg, Jádremete és Valea Brătcuței, Vaskohsziklás, Diófás, Bontesd, Belényesújlak, Szombotság, Csarnóháza, Kisősi, Biharrósa, Biharhosszúaszó, Tenke és Papfalva. Kilenc út volt részben vagy teljesen lezárva a kidőlt fák miatt, két országút, öt megyei és két községi út, három házat árasztott el a víz. Öt településen jelentettek házakat érintett károkat, legtöbbjük azért, mert a szél levitte a háztetőjüket. 237 településen az elektromos hálózat is megsérült, ez körülbelül 21.000 fogyasztót érintett: 24 középfeszültségű vonalat és 261 átalakító állomást, illetve 20 villanyoszlopot érte kár. Egy bejelentés érkezett amiatt, hogy a vasútra esett egy kidőlt fa.
A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez vasárnap délutántól hétfő reggelig összesen 195 sürgősségi hívás érkezett, több alegységet értesítettek, összesen 16 speciális autó és több mint 90 tűzoltó vett részt az akciókban. Továbbá a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség részéről 58 rendőr, a csendőrség részéről 19 személy segített, továbbá önkéntesek, az Electrica 33 csapata, és a Román Állami Vasutak részéről is hozzájárultak a mentésekhez, illetve a károk helyreállításához. Az akciókat Caba Sorin, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője irányította. Vasárnap este 8 órakor egy rendkívüli gyűlést is tartottak a Bihar Megyei Prefektúra székhelyén, melynek során összegezték azokat az eseményeket, károkat, melyeket addig sikerült felmérni. A gyűlést Delorean Gyula alprefektus vezette.

Sérültek
Bihar megyében is több sérültje volt a viharnak: egy férfi és egy nő, mindketten 23 évesek, Pojényban sérültek meg, a nő homloksérülést, a férfi pedig bokatörést szenvedett, a nagyváradi Megyei Kórház sürgősségi osztályára szállították őket. Emellett 35 személy jelentkezett a Belényesi Kórház sürgősségi osztályán, közülük 3 személyt beutaltak, 9 személyt Nagyváradra a Megyei Kórházba szállítottak, 6 személy pedig megfigyelés alatt van. Senki sincs életveszélyben. Megyeszerte több adminisztrációs egység székhelyét és tanintézményét érte nagyobb kár, emiatt 18 iskolában hétfőn nem volt tanítás. A kidőlt fákat, a forgalmat elzáró ágakat hétfő reggelre sikerült eltakarítsa a tűzoltóság.

Nagyvárad
A vihar miatt több nagyváradi rendezvény programját lemondták. Vasárnap délután és este még zajlottak volna a Magyar Kulturális Napok a nagyváradi várban, a Családi Fesztivál az Era Parkban, illetve a Must Fesztivál a Rhédey-kertben. A Családi Fesztiválon a Vanotek koncert helyszínét áthelyezték szabadtérről az épületbe, a Feli & Groove koncertet pedig elhalasztották. A Magyar Kulturális Napokon a Publika koncertet elhalasztották, erre valószínűleg a Nagyváradi Ősz rendezvényen kerül majd sor, a Vastag Csaba koncertet pedig később, de végül megtartották a várban. A rendezvényen a Queens étterme este már ki sem nyitott, az étterem standjának tetője tönkrement a viharban, több asztal és szék is összetört. A Must Fesztivál tovább zajlott a vihar után, azonban szerte a parkban letörött faágak voltak. A velencei vasútállomás közelében és az állatkert mellett is dőlt ki fa, melyek az úttestre estek, illetve a Rulikowski utcán és a Baross híd közelében, az Aradi úton is több faág esett az útra, melyek miatt egyes sávokat nem lehetett használni.

Élesd, Belényes
A délutáni vihar Élesden is súlyos károkat okozott, egy tömbház tetőjét levitte a szél, amely az utcára esett, rá több autóra, a közelben mindenfelé lehetett látni tetődarabokat. Emellett az 1-es számú országút Kolozsvár felé vezető szakaszán egy fa is kidőlt, mely az úttestre borult, emiatt a forgalom egy időre le volt zárva. Több személyautó rongálódott meg a vihar miatt, tetődarabok és faágak lepték el az utcákat. Belényesben a legnagyobb kárt a városközpontban található ortodox templomot érte a vihar során, az oldalsó tetőszerkezetet bontotta le az erős szél. A parkokban és parkok körül gyökerestől kicsavart fák voltak láthatóak, több helyen térdig érő víz állt.

Turisták
Számos kirándulóhelyen ottrekedtek a turisták, mivel az utakat lezárták a kidőlt fák, illetve az eső miatt a dombvidékes területeken nem lehetett közlekedni. A Lesi tó környékén körülbelül 150 turista nem tudott hazaindulni a délutáni órákban, sokan még este sem. Pádis, Csarnóháza, Magyarremete és Biharfüred környékén is több út járhatatlan volt.

Közlekedés
Vasárnapról hétfőre virradóra helyreállították a forgalmat Feketeerdő és a DN1H út közötti szakaszon, Erdődámos és Biharrósa, Magyarremete és a Lesi tó, Vasaskőfalu és Aleu-völgye, Bondoraszó és Biharfüred közötti útszakaszokon. Tovább dolgoznak és takarítják el a kidőlt fákat és ágakat a Biharfüred és a Lesi tó, illetve a Șuști és Menyháza közötti útszakaszokon.
Forrás : erdon.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése