Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 2., szombat

Ki vette ki a kezéből a magyar zászlót és miért ?

 
Forrás : bihorel.ro

Augusztus 21-én négy virágkocsi vonult fel Nagyváradon az Ablak Európára rendezvénysorozat keretén belül 2017-ben.A négy virágkocsit a Debreceni Virágkarneválról hozzák Nagyváradra már évek óta.Volt egy incidens.Az egyik csapat felvonulója kezéből kivették,pontosabban fogalmazva,felkérték,hogy ne lobogtassa a magyar zászlót.Miért?Mert a tavaly felszólítást kapott a Városháza,vagyis a Polgármesteri Hivatal,csak a román zászlóval lehet használni a magyar zászlót a törvény értelmében.

Mit lehetett tenni?Magyar zászló nélkül folytatta az útját a Szent László/Unirii térig.Íme :
(Foto: Fried Noémi Lujza)  
Fotó: Fried Noémi Lujza 

reggeliujsag.ro cikkéből megtudtuk,hogy ki a felelős.A Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesület vezetője,Mihai Jurcă.A Bihorel blogban olvassuk a következőket.Ki a felelős ?
"Pricina? Unul dintre organizatorii orădeni, Mihai Jurca, şeful Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune, a cerut unui ansamblu maghiar să nu fluture pe traseu steagul Ungariei, acelaşi lucru fiind solicitat şi unor producători agricoli bihoreni prezenţi în Piaţa Unirii, care îşi împodobiseră standurile atât cu tricolorul roşu-alb-verde, cât şi cu cel lui Arpad, utilizat de grupările extremiste maghiare." 

Miért?Megakarta óvni a szervezőket a szankcióktól :
"Jurca se jură, însă, că n-a vrut decât să evite provocările şi eventuale sancţiuni după ce anul trecut Prefectura l-a mustrat că a permis afişarea însemnelor altei ţări, iar legea cere ca în România acestea să fie arborate numai lângă drapelul naţional. Ceea ce s-a şi întâmplat la Carnavalul de anul acesta, când pe unul dintre carele alegorice ale paradei au fost puse steagurile României, Ungariei şi Uniunii Europene. Dar iată că orice ai face, tot iese bai!" 
Forrás : bihorel.ro

2018-ban a felvonulók a magyar és a román zászlót fogják lengetni egyszerre?Jó lesz neki látni a gyakorlásnak,mert nem lesz könnyű a gyakorlat,mert Romániában ilyenek a törvények,még ha nem is politikai célú a felvonulás.Az sem kizárt,hogy Mihai Jurca majd ismét talál egy törvényt '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése