Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 3., vasárnap

Ilie Bolojan kimutatta a " foga-fehérét" ?

Ilie Bolojan, mesaj către şefii UDMR: 'Să le transmiteţi că nu vor mai derula resursele oraşului' 
Ilie Bolojan.Forrás : ebihoreanul

"Szokatlanul éles és nyílt ellenségeskedésbe torkollott a tegnap délutáni nagyváradi helyi tanácsülés, ami azzal kezdődött, hogy a testület RMDSZ-frakciója javaslatokat fűzött ahhoz a határozat-tervezethez, amely Románia nemzeti ünnepének jövő évi, száz éves évfordulójára elkészítendő szoborcsoport elkészítésére vonatkozik." - olvashatjuk a Bihari Napló cikkének a bevezetőjében.

Ilie Bolojan nagyon ideges volt a helyi tanács ülésén.A kezében van a teljhatalom,a kétharmados többség.Azt tehet amit akar.Mi volt a az idegességének az oka?Az RMDSZ.Képesek voltak " beolvasni" neki,sőt még ragaszkodtak Szent Lászlóhoz.Igen,ekkor mutatta meg a "foga-fehérét"' Néhány idézet a cikkből : 

"A polgármestert felzaklathatta az RMDSZ-es tanácsos felvetése, hiszen a későbbiekben, egy másik napirendi pont vitáján tőle egyébként szokatlan módon a nyilvánosság előtt tett gúnyos megjegyzést Kirei Melindára, aki mint általában, ez alkalommal is papírról olvasta fel a javaslatát. A polgármester, miután elmagyarázta, miért nem ért egyet az RMDSZ-es helyi tanácsos javaslatával, megjegyezte: „mi történne akkor, ha nem lenne leírva az, amiket felolvas…” „Azért olvasok papírról, mert izgulok, és mert másképp dadognék” – hozta a polgármester tudomására a plénum előtt Kirei Melinda azt, hogy miért olvassa fel a javaslatait."

"Bolojan erre reagálva megjegyezte: „nem tudom, hogy konkrétan mire utal a tanácsos úr, de a színházakat a Bihar Megyei Tanács tartja fenn, és tudomásom szerint a Szigligeti Színház költségvetése az idén nagyobb volt a Mária Királyné Színházénál.” "
Teljes cikk : erdon.ro 

A Bihari Napló rövid cikkben foglalta össze a helyi tanács ülésének az eseményeit.A helyi román lapok bővebben tudósítottak.Az egyik a Bihoreanul.Idézek a cikkből,remélve megértik :

"Grupul UDMR are însă propria viziune cu privire la modul în care trebuie să arate Podul Centenarului. "Una din cele şase statui să fie a Sfântului Ladislau, iar în locul statuilor să fie amplasate plăci cu cele şase principii enumerate la punctul 3 din proclamaţia de la Alba Iulia", a cerut consilierul UDMR, Kirei Melinda.
Udemerista a dat chiar citire principiilor din Declaraţie, arătând, printre altele, că "fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie".
Consiliera a argumentat necesitatea amplasării pe pod a unei statui a Sfântului Ladislau prin faptul că acesta este fondatorul oraşului şi a justificat cererea de amplasare a plăcuţelor prin faptul că Declaraţia de la Alba Iulia punctează momentul Marii Uniri. "Sunt strâns legate de această comemorare cele şase puncte. Nu ştiu de ce nu se pot scrie...", a spus Kirei.
În replică, primarul Ilie Bolojan le-a cerut consilierilor locali să voteze proiectul de hotărâre în forma înaintată de municipalitate şi a avut un mesaj succint pentru Kirei Melinda. "Doamna consilier, e bine cu aceste propuneri să aveţi o anumită decenţă, eu atât vă spun", a zis Bolojan dând de înţeles că antrenarea unor polemici pe această temă riscă să antreneze conflicte interetnice."

"Bolojan a pus nemulţumirea consilierei şi atacul la adresa directorului APTOR pe seama unor cauze mult mai concrete decât simplul mod de exprimare al angajatului municipalităţii. "Oameni din UDMR au fost obişnuiţi să deruleze finanţări din bugetul oraşului pentru activităţile comunităţii maghiare. Să se obişnuiască cu faptul că acest lucru nu se va mai întâmpla", a spus edilul.
Bolojan a afirmat că municipalitatea va finanţa evenimente care se adresează tuturor locuitorilor. "Dacă dânşii doresc să organizeze evenimente în oraş, sunt liberi să o facă", a completat Bolojan, încheind cu un mesaj pentru conducerea UDMR: "Să le transmiteţi să înţeleagă că nu vor mai derula aceste resurse"."
Forrás : ebihoreanul.ro

A Jurnal Bihorean a következőket írja az ülésről :

"În timp ce pune la cale construcţia Podului Centenarului, ce va include un ansamblu statuar menit să evoce în mod adecvat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, primarul Ilie Bolojan se confruntă cu interpelări ale UDMR în Consiliul Local, ce-i repugnă. Aceasta după ce în 2015, acelaşi primar Bolojan accepta propunerea UDMR, de a boteza podul din Centru în „Podul Sf. Ladislau”. Însă atunci Oradea avea un viceprimar UDMR, care a dispărut din peisajul politic, între timp."

"Kirei nu numai că îl propune pe regele maghiar între cele şase statui, dar vrea ca principiile enunţate în 1918 la Alba Iulia, privind autodeterminarea minorităţilor naţionale în noul Stat Român să fie inscripţionate pe Podul Centenarului. „Doamna consilier, vă rog să aveţi puţină decenţă, pentru că altfel există riscul de a ne vedea altfel unii pe alţii”, i-a răspuns Bolojan, care le-a cerut consilierilor judeţeni să voteze proiectul privind ansamblul statuar în forma propusă de Executiv." 

Nézze meg Ilie Bolojan tekintetét '
21267596_10214307465670707_627320134_o 
Forrás : bihon.ro

Érdekes mondatot olvashatunk az idézet végén,mely rávilágít Ilie Bolojan a váradi magyarokat megosztó politikájára: 

„Dl Jurcă să se abţină în a-mi comunica aprecieri de orice fel şi să răspundă la întrebări. În cazul dlui Jurcă, excesele şi reacţiile necontrolate devin o obişnuinţă”, a afirmat Peto, în plen. Primăria refuză să finanţeze proiectele teatrului maghiar, condus de reprezentanţii UDMR. În schimb, administraţia Bolojan este deschisă faţă de proiectele adversarilor politici ai UDMR, PPMT-ul patronat spiritual de Tokes Laszlo. Kiemelés tőlem '

"Primarul Bolojan o recunoaşte deschis: „Transmiteţi-le (liderilor UDMR – n.red.) să se obişnuiască că acest lucru nu se va mai întâmpla – nu vor mai gestiona banii pentru comunitatea maghiară. Dacă dânşii doresc să organizeze evenimente în oraş, sunt liberi s-o facă. Însă se intră în penibil când se fac conferinţe de presă în paralel (cazul Carnavalului Florilor – Fereastră deschisă spre Europa, unde deşi partenere în proiect, Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean s-au confruntat de la distanţă – n.red.). Să fim decenţi şi fiecare să facă cât mai multe lucruri pentru comunitatea din Oradea. Rugămintea mea este să le transmiteţi că nu vor mai controla aceste resurse”, a fost mesajul lui Bolojan pentru udemerişti, de la prezidiu. " 
Teljes cikk : bihon.ro 

A BihorŞtiri cikke rövid.Néhány idézet :

"Poate cel mai controversat subiect al şedinţei ordinare din 31 august a fost cel legat de concursul pentru ansamblul statuar pe care administraţia Bolojan îl vrea să străjuiască viitorul Pod al Centenarului. În mod ciudat, nimeni din Opoziţie nu a contestat oportunitatea proiectului (care va necesita şi banu frumuşei de la bugetul local), în condiţiile în care sărbătorirea a 100 de ani de la Unire va fi deja marcată prin însuşi noul pod rutier de la fostul Centru de Calcul. Nu. "

"Grupul de consilieri UDMR, prin vocea liderei de grup Kirei Melinda, a cerut ca, în mod obligatoriu, printre statuile care vor fi realizate să se numere şi una dedicată întemeietorului oraşului, Regele Ladislau. Mai mult, aleşii maghiari au solicitat ca pe o plăcuţă să fie trecute principiile enunţate la Marea Unire de acum 100 de ani, vizând minorităţile. Kirei le-a şi enumerat în plenul şedinţei. Replica primarului Ilie Bolojan a fost scurtă, ca de obicei. Edilul liberal a cerut ca grupul UDMR să dea dovadă de „decenţă” atunci când mai solicită una sau alta. Semn clar – dacă mai era nevoie – că propunerea reprezentanţilor maghiarimii va rămâne doar o luare de cuvânt în plenul unei şedinţe banale de legislativ. "
Teljes cikk : bihorstiri.ro 

Crişana heliy román napilap szintén írt a helyi tanács üléséről.Néhány idézet a cikkből:

"Vremea când udemeriştii aveau un cuvânt greu de spus la Primăria Oradea şi Consiliul Local a trecut. De când au făcut pasul în opoziţie, orice propunere a consilierilor UDMR rămâne la acest stadiu, primarul Ilie Bolojan părând mai hotărât ca niciodată să le scoată din cap ideea că ar mai putea primi finanţări sau alte foloase din partea instituţiei pe care o conduce. Ba mai mult, le sugerează cu orice ocazie să dovedească mai mult respect faţă de limba română şi să încerce să se exprime corect, capitol la care reprezentanţii UDMR din Consiliul Local sunt destul de deficitari. "  

"Şedinţa de joi a Consiliului Local a fost marcată de replici acide trimise de edilul-şef al Oradiei, Ilie Bolojan, către consilierii locali ai UDMR, ca urmare a propunerilor „indecente” venite din partea acestora. Într-o primă fază, consilierul UDMR Melinda Kirei a cerut ca, în mod obligatoriu, printre statuile din ansamblul statuar al viitorului Pod al Centenarului să se numere şi una a întemeietorului oraşului, Regele Ladislau. Mai mult, aleşii maghiari au solicitat ca pe o plăcuţă să fie trecute principiile enunţate la Marea Unire de acum 100 de ani, vizând minorităţile, acestea fiind enumerate în cadrul şedinţei. Faţă de toate aceste cereri, replica primarului Ilie Bolojan a fost una scurtă, dar foarte incisivă: „E bine ca în toate aceste propuneri să aveţi o anumită decenţă”, cerându-le consilierilor să voteze proiectul în forma propusă de municipalitate, ceea ce s-a şi întâmplat în cele din urmă." 

„Oamenii din conducerea UDMR au fost obişnuiţi să împartă bani din bugetul oraşului cum voiau pentru organizarea unor evenimente proprii. Primăria Oradea va finanţa evenimente care se adresează tuturor locuitorilor. Dacă vor să organizeze evenimente pentru comunitatea maghiară sau pentru toţi orădenii sunt liberi să o facă, dar nu pe banii Primăriei. Trebuie să fim decenţi altfel intrăm într-o zonă a penibilului. Oamenii UDMR să înţeleagă că nu vor mai derula aceste resurse. Asta e”, a fost replica primarului. Asta după ce, în 2015, când mergeau mână în mână, Ilie Bolojan accepta, probabil, mult prea uşor, cerinţa aleşilor UDMR de la acea vreme de a reboteza Podul Ferdinand în Podul „Sf. Ladislau”...
Teljes cikk : crisana.ro 

Mi,váradi magyarok ,mit várhatunk Ilie Bolojantól? 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése