Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. augusztus 12., szombat

Tanácsos írásban igényelni a magyar esketést

Hivatásos fordító segítségével sikerült megoldani, hogy magyarul is kimondhassák az igent 
Hivatásos fordító segítségével sikerült megoldani, hogy magyarul is kimondhassák az igent 

"Nemrég írtunk arról, hogy a váradi Polgármesteri Hivatalban akadozik a magyarul történő házasságkötés, mivel a szabadságolási időszakra nem tudták megoldani a megfelelő helyettesítést." - írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.Nagyon jól teszik,ha a fiatal házasulandó pár előre érdeklődik a magyarul történő házasságkötésről,mert kevesen tudnak a Városházán magyar nyelven.Miért?Mert Ilie Bolojan polgármester először a magyaroktól " tisztította meg " a Városházát.Az más kérdés ,hogy sorra bukta el a bírósági pereket.Olvassa el a teljes cikket ' 


"Borzási Kinga nagyváradi lakos megoldást próbált találni az anyanyelven történő házassági eskü kérdésében. Amint az kiderült, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a szabadságolási időszakra nem tudta megoldani a megfelelő helyettesítést, ezért a fiatal menyasszony a Bihar Megyei Tanácshoz fordult segítségért. Annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat több megoldást is javasolt a témában, érdemi válasz nem érkezett, és nem is volt képes a Polgármesteri Hivatal érdemben megoldani a problémát.

Hivatásos fordító
Végső megoldásként egy hivatásos fordító segítségével sikerült segíteni, ugyanis a románul felolvasott hivatalos szöveg magyar nyelven is felolvasásra került.
„Életem legszebb napja volt a szombati, és nagyon boldog vagyok attól, hogy sikerült magyarul kimondani a boldogító IGEN-t” – mesélte Borzási Kinga. Szerinte „a fordítóval való megoldás egy jó ötletnek bizonyult, örülök, hogy a Megyei Tanács segítségünkre sietett”.
Megszólaltattuk a témában Szabó Józsefet is, a Bihar Megyei Tanács megyemenedzserét, aki felháborítónak tartja, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal ennyire felületesen kezelte ezt az igencsak érzékeny kérdést. „Anyanyelven történő házasságkötéshez mindenkinek joga van, és ez a jog a vakációs vagy ünnepi időszakra is érvényes kellene legyen. Sajnos az illetékesek erről most megfeledkeztek, remélem, hogy ezt a hét végére már sikerül megoldaniuk” – nyilatkozta a Bihari Naplónak. Zárásképpen arra hívta fel a figyelmet, hogy aki írásban nem teszi le a Polgármesteri Hivatalnál ilyen jellegű kérvényét, az csak erősíti azt a hivatali álláspontot, miszerint csupán elenyésző mértékben kérik a magyar nyelven zajló esketést."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése