Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. augusztus 2., szerda

Extrém meleg lesz a napokban

Kiugróan magas hőmérsékleteket mérhetünk augusztus első napjaiban Illusztráció 
Forrás : Bihari Napló
Kiugróan magas hőmérsékleteket mérhetünk augusztus első napjaiban. Illusztráció

"Augusztus első napjaiban hőségriadó lesz érvényben. A Közegészségügyi Igazgatóság néhány hasznos tanácsot ajánl olvasóink figyelmébe is."- írja Rencz Csaba a Bihari Naplóban.Teljes cikk :


"Meteorológiai Szolgálat az ország 15, nyugati és központi megyéjében, köztük Biharban is hőségriadót rendelt el. Ezekben a megyékben szerdán és csütörtökön már másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú riasztás lesz érvényben a kánikula miatt. Kedden, augusztus 1-jén a 35 és 37 C-fokot is elérheti a csúcshőmérséklet, szerdán és csütörtökön ez még tovább emelkedhet 36–39°C-ra. A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleménye szerint a magas hőmérséklet egészségügyi problémákhoz vezethet, főleg azoknál, akik huzamosan a napon, vagy nagy melegben tartózkodnak. Javasolják: fogyasszunk naponta legalább 2 liter folyadékot – vizet, gyümölcs vagy zöldségleveket, teákat, utóbbiakat enyhén melegítve, esetleg szobahőmérsékleten, csak enyhén édesítve; az étkezések során könnyű és friss, kalóriában szegény élelmiszereket fogyasszunk, melyek hozzájárulnak a szervezet hidratálásához (gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket. Nem ajánlott a zsírban gazdag ételek, továbbá édesség, alkohol, kávé, szénsavas italok fogyasztása, a dohányzás."

Figyelni a jelekre
Kerülni kell a túlzott fizikai megterhelést, főleg 10 és 18 óra között, ha ez mégis elkerülhetetlen, ajánlott árnyákos részeket választani, védekezni kell a napsugarak ellen kalappal, napszemüveggel, legyen kézügyben mindig innivaló. A ruházat legyen kényelmes, szellős. A lakásokat érdemes gyakran szellőztetni, de csak a reggeli és esti időszakban, amikor nem a meleg „ömlik” be az ablakokon, a sötételőket be kell húzni, ugyanakkor a légkondicionáló berendezéseket rendszeresen takarítani, fertőtleníteni ajánlott.
A felnőttek véletlenül se hagyják a gyerekeket a napon parkolt autókban. Napozni még egészségesen sem ajánlott 11 és 16 óra között, de ezen órákon kívül és óvakodni kell a napsugarak káros hatásaitól.
A hőség okozta rendellenességek, betegségek, különleges helyzetek első jeleinél érdemes azonnal a 112-es ot tárcsázni.
Forrás : biharinaplo.ro

Idézet a Szőke Mária cikkéből,mely a Reggeli Újságban jelent meg:
"Bár az idei nyár is a mérsékelt égövhöz képest szokatlanul meleg volt, úgy tűnik, az elkövetkező napokban igazi trópusi kánikulát kell elviseljünk. Kósa-Kiss Attila meteorológus és csillagász az alábbiakra hívta fel a Bihar megyeiek figyelmét.
A Baselben (Svájc) készült időjárás-előrejelzés szerint a jóval 30 Celsius-fok fölötti hőmérsékleti maximumok mellett trópusi éjszakákra számíthatunk, hiszen éjjel sem fog 20 C-fok alá lehűlni a levegő. A jelenlegi számítások alapján mérhető csapadékot nem várhatunk, jóllehet 6 nap után az előrejelzés megbízhatósága napról napra mind bizonytalanabb, ilyenképp frissítő záporesők vagy zivatarok kialakulására nem szabad elveszítenünk a reményt.
A szárító hatású, leszálló légmozgások jellemezte szubtrópusi anticiklonok késő tavasz óta a szokásosnál gyakrabban terjeszkednek magasabb földrajzi szélességekre, amit az éghajlatkutatók többsége a légkör általános felmelegedésének tulajdonít.
Minél tisztább, sötétebb kék színű az égbolt, a bőrmegbetegedéseket okozó ibolyántúli sugárzás annál erősebb (az ultraibolya, azaz UV-sugarakat megszűrő ózonréteg, ha átmenetileg is, időről időre elvékonyodhat). A D-vitamin képződését elősegítő napfényben elég naponta 15–20 percet tartózkodni napellenzős sapkában, kalapban. Fogyasszunk sok vizet, ásványvizet, zöldséget, gyümölcsöt. A szobákat nappal árnyékoljuk, éjjel szellőztessük. Ne feledkezzünk meg háziállataink és a madarak napi friss vízadagjáról."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése