Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. augusztus 5., szombat

A magyar kormányhoz közel álló befektetőé a Bihari Napló és az erdon.ro

Heinrich Pecina. Fotó: orf.at 
Heinrich Pecina. Fotó: orf.at

"A Népszabadságot bezáró osztrák üzletember, Heinrich Pecina cége vásárolta meg a Bihar megyei napilapot és portált." - írja Sipos Zoltán az Erdély Átlátszóban.Teljes cikk :


"Erdélyi magyar vonatkozása is van annak a hírnek, miszerint július végén a Heinrich Pecinához köthető Media Development Management Kft. megvásárolta a Russmedia Kft. kelet-magyarországi megyei napilapjait, a Hajdú-bihari Naplót, az Észak-Magyarországot és a Kelet-Magyarországot. A Russmedia ugyanis egy füst alatt az egyik romániai érdekeltségét, a Russmedia Newspaper SRL-t is eladta.
Az, hogy az eladott lapok között romániai médiaorgánum is található, a cég által kiadott, tipikus corporate halandzsa-nyelven megírt sajtóközleményből is kiderül. A Russmedia Newspaper SRL eladásának tényét Fodor István, a Russmedia Kft. ügyvezető igazgatója erősítette meg az Átlátszó Erdély kérdésére.
„Ez a cég adja ki adja ki valamennyi romániai nyomtatott lapunkat és üzemelteti az ezekhez kapcsolódó hírportálokat” – tájékoztatott Fodor.
A Russmedia Newspaper SRL portfóliójának részét képezi többek között a Bihari Napló, valamint a napilapnak az on-line verziója, az erdon.ro hírportál, valamint egy sor román nyelvű médiatermék, mint például a Jurnal Bihorean, bihon.ro, a Jurnal Aradean vagy a Caras Online.

Miért fontos ez?

Az erdélyi médiapiacon több évtizede vannak jelen magyarországi befektetők, ahogy az is köztudott, hogy az Erdélybe irányuló magyarországi támogatások számottevő része a krónikus forráshiánnyal küszködő médiát célozza.
Új fejlemény azonban, hogy az erdélyi magyar médiában közvetlenül a magyar kormányhoz vagy magyar állami vállalatokhoz köthető pénzek jelentek meg – ezek a támogatások pedig több internetes portál éves bevételeinek számottevő részét teszik ki (a jelenségről itt írtunk).
Ez azért aggályos, mert sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem pedig a PADOC, az MVM Zrt. vagy a Szerencsejáték Zrt. nem szakmai befektető – ellenben azt tudjuk, hogy a 2018-as magyarországi parlamenti választások regisztrációs kampánya már zajlik Erdélyben, és félő, hogy itt is a magyarországihoz hasonló propaganda-gépezet fog hamarosan működésbe lépni.

Kicsoda Heinrich Pecina?

A Russmedia SRL-t megvásároló ciprusi cég, a Media Development Management Kft. Heinrich Pecina osztrák üzletemberhez köthető, aki korábban több kétes üzletben is részt vett. Pecina azzal vált Magyarországon ismertté, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. tulajdonosaként 2016 októberében bezáratta a Népszabadságot, majd az így „lefejezett” lapcsaládot eladta a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opimus Pressnek.
A Media Development Management Kft. legújabb akvizícióját, a Russmedia portfóliójába tartozó lapok megvásárlását a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB finanszírozta – írja a hvg.hu. Az MKB-ban részesedése van Mészáros Lőrincnek."
Forrás : erdely.atlatszo.hu 

 Hasonló cikk : kronika.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése