Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. június 28., szerda

Megszépülhet az egykori Széchenyi szálloda

szechenyi regi uj 
Forrás : varad.ro

"Befejezték a Fő utca 13. szám alatti sarki telken levő emeletes ingatlan felújtási munkálatait. Amint a csatolt felvételen is látható, az eklektikus (historizáló) stílusú homlokzat összes stukkódísze megújult, de nem lehet panasz a kiválasztott pasztell színek harmóniájára, akár a vele szemben levő úgyszintén nemrég felújított Stern-házzal összevetve sem. A másik sarki ingatlan, a Moskovits-palota új homlokzati színeit még szoknunk kell…" - írja Péter I. Zoltán a Várad folyóiratban.Teljes cikk : 

"Érdemes röviden felidézni az ízlésesen felújított ingatlan történetét is. Ezen a telken még a 19. században a Bárányka fogadó ódon épülete állt. 1887-ben lebontották, hogy helyébe még ugyanebben az évben felépítsék az arcív képeslapon látható Széchenyi szállodát. Utóbbi földszintjének beosztása a következőképpen alakult: a sarkon kávéház, mellette a Széchenyi (a mai Traian) tér felé sör- és borcsarnok, azon túl két éttermi helyiség. A tér felőli szárnyon az udvarra nyíló kapubejárat két oldalán a bérlő lakása, illetve cselédszobák, mosókonyhák, az udvaron pedig istállók voltak. A Fő utcára néző szárnyban a zárt kapualjtól balra levő hat ablak mögött is a kávéház húzódott, míg a kapualj másik oldalán három üzletet rendeztek be. Az emeleten egy tágas udvari üveges folyosóról 30 vendégszoba nyílt, közöttük lakosztályok is. Az árnyékszékek a folyosó végén voltak, akkor még nem volt vezetékes víz a városban. Fürdőszoba is csak egy volt, szintén a folyosó végén. Később, 1894 után bevezették a vizet, 1905-ben villanyvilágítással cserélték fel a gázvilágítást, 1906-tól csatornázták az épületet. Mindezek a szálloda konfortját növelték.

Az első világháború után a szállodát Regina Maria névre keresztelték, majd 1929-ben a városi tanács átengedte a Casa Nationala kultúregyletnek. Ekkor szobáit részben egybenyitva előadótermekké, társalgókká, etnográfiai jellegű kiállító helyiségekké alakították. 1945 és1955 között a Gojdu Középiskola működött a volt szállodaépületben, ezt követően az emeleten lakásokat alakítottak ki, a földszinten üzletek nyíltak. Ezek igen változatos, és főleg az utóbbi két évtizedben gyakran változó profillal működtek."
Forrás : varad.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése