Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. június 11., vasárnap

Interjú Zatykó Gyula főszervezővel: még gazdagabb kínálatot ígér idén a Szent László Napok

Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezőjeZatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője  

"Igazi fesztiváli kavalkáddal várja az idén immár 5. Szent László Napok a nagyváradi várba a városból és a környékről – határon innen és túlról – érkezőket, a kulturális fesztiválon belül pedig valóságos gyermekfesztivállal várják a legkisebbeket is. Szent László évében pedig még több rendezvény mutatja be városalapító lovagkirályunk életét, a róla szóló legendákat. Zatykó Gyulával, a Szent László Napok főszervezőjével beszélgettünk. " - írja Incze Zsolt a Bihari Naplóban.

– Idén immár 5. alkalommal készülnek a Szent László Napokra, szép kor ez már egy kulturális fesztivál életében. Főszervezőként hogyan tekint vissza az elmúlt négy alkalomra? Számítottak arra, hogy minden évben sikerül tízezreket megmozgatni a minőségi szórakoztatás jegyében?
– Ezelőtt négy évvel elindítottunk valami újszerű, a minőségi szórakozást szem előtt tartó rendezvényt. A célkitűzésünk az volt, hogy még ismertebbé tegyük városalapítónk, Szent László királyunk munkásságát az itt élő emberek előtt, nemzetiségtől függetlenül. A rendezvényt igényes formában, családbarát hangulatban sikerült lebonyolítanunk, akkor még a Rhédey-kertben. Ennek olyan sikere volt, hogy eldöntöttük, évente megismételjük. Közben bővült a programok száma, rendezvényünk bekerült a nagyváradi várba, ezáltal majdnem az összes program egy helyen zajlik. Nagyszerű felhajtó ereje volt a fesztiválnak, rengeteg önkéntes csatlakozott hozzánk. Szép gondolatokkal emlékezem erre az időszakra.
– Az eddig bejelentett programokat, nívós képzőművészeti eseményeket, koncerteket látva pedig egyértelmű, hogy sikerült tartani az első évben oly magasra tett mércét, sőt, talán kimondható, hogy ahogy teltek az évek, egyre összeforrottabbá vált a rendezvény. Mi a titkuk?
– Természetes dolog a fejlődés utáni vágy. Örülök, hogy így látja, szerintem is kiforrottabb, a rendezvény egészét tekintve nagyobb, több programot magában foglaló kulturális fesztivállá nőttük ki magunkat. Egyre több helyről kapunk elismerést, és intézmények is csatlakoztak a szervező csapathoz partneri minőségben. Nincs semmiféle titka ennek a dolognak, a kitartó munka eredménye ez az elismerés mind az intézmények, mind pedig a nagyváradi közösség részéről.
Együttműködés
– Bizonyára ez az oka annak is, hogy az idén már a városháza is partnerként állt hozzá a rendezvényhez. Beavatna bennünket abba, hogy pontosan miben is áll az együttműködés?
– A városházával való együttműködésünket folyamatos fejlődés jellemezte. 2013-ban az első alkalommal megrendezett Szent László Napok alkalmával, a város akkori vezetése még helyszínt sem volt hajlandó biztosítani, így kerültünk a Rhédey-kertbe, ami nem a város kezelésében van. A következő évben, már székeket és más a rendezvényt segítő eszközöket kaptunk kölcsönbe, illetve felmehettünk a városháza tornyába, ahonnan kürtösök Szent László éneket adtak elő. A nagy áttörés 2015-ben következett be, amikor a mi rendezvényünk avatta fel az akkor még félig felújított várat. Azóta stabilan ez a fesztivál helyszíne, idén is itt zajlik a kulturális fesztivál. Tavaly egy kis összeggel, az idén viszont a logisztikai segítség mellett egy jelentősebb összeggel is „beszáll” a városháza a rendezvény megszervezésébe. Ez a normális hozzáállás, hiszen a rendezvény az adófizetők kulturált szórakoztatását biztosítja. Nem utolsó sorban a városimázs szempontjából is fontos esemény a Szent László Napok.
– Ha már partnerekről beszélünk, talán soha nem csatlakozott még ennyi intézmény, szervezet társszervezőként, partnerként a kulturális fesztivál lebonyolításához.
– Ez valóban így van. A Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékével régebbi a kapcsolatunk. Az idei évben viszont partneri szerződést kötöttünk az egyetem vezetőségével, ennek értelmében egyes szakokon elismerik szakmai gyakorlatnak a nálunk eltöltött tevékenységét. A Máltai Szeretetszolgálat, a Posticum kulturális központ, a bukaresti Balassi intézet, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is bekapcsolódik idei programjaink még színesebbé tételébe. Kiemelt szerepet kap díszvendégünk Debrecen. Testvérvárosunk önálló programokkal mutatkozik be: június 23-án pénteken nyitja meg önálló programkavalkádját. Az idei esztendő Szent László éve. Ennek jegyében a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikáért felelős Államtitkársága a Kárpát-medencei freskókat ábrázoló kiállítást hoz el a nagyváradi várba. A Kárpát-medencét átfogó iskolák közötti verseny döntőjének a színhelye lesz a nagyváradi vár – itt fog kiderülni, melyik Kárpát-medencei iskola csapata tud a legtöbbet Szent Lászlóról. Az itt említett intézmények mellett számtalan egyesület önálló programmal vesz részt a kulturális fesztiválon.
Programok
– Végigtekintve az idén június 19–25. között Szent László Napok programján, elárulja mi az Ön kedvence, illetve milyen programpontokat ajánlana olvasóink figyelmébe?
– Viccesen azt szoktam mondani, hogy a zárókoncert a kedvencem, hiszen ez azt jelenti, hogy lezajlott az esemény. De a viccet félretéve, a Nagyváradról elszármazottak találkozóját tartom sikeresnek, itt sok régen látott nagyváradival lehet találkozni. A magyar ízek kóstolója, avagy az örömfőzés is sikeres rendezvény. Nincs jobb annál, mint nevető gyermekeket látni, ezért a gyermekrendezvények is rendkívül fontosak – idén valóságos gyermekfesztiváli kavalkád alakul ki a fesztiválon belül, annyi programot kínálunk a legkisebbek számára. Ebben az évben ugyanakkor még jobban odafigyelünk a külsőségekre, megpróbálunk minél több, a vár hangulatához illő, középkori viseletet felvonultatni, így látványában is még gazdagabb lesz a fesztivál. És mivel 2017. Szent László éve, még több rendezvényünk középpontjában áll városalapító lovagkirályunk: a meséktől a tárlatokon át egészen a tudományos előadásokig – valamennyit nagy szeretettel ajánlom az érdeklődők figyelmébe.
– Évről évre több program, nagyobb helyszín, több résztvevő volt. Lehet ezt még fokozni több program, több intézmény, netalán több helyszín bevonásával a jövőben?
– Nem biztos, hogy a nagyobb, több is. Egy adott pillanatban, amikor eléri valami a kívánt tömeget, eléggé nagynak kell minősíteni, és ezt kell még jobbá tenni. Egy kis mozgástér még van, hiszen az egyik célkitűzésünk az, hogy a nagyváradi románság is megismerje Szent Lászlót, mint városalapító királyt. Én akkor lennék a legboldogabb, ha egyszer elérnénk azt, hogy ez a rendezvény váljon a város hivatalos napjává. Ezen még sokat kell dolgozni."
Forrás : erdon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése