Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. április 16., vasárnap

Milyen volt a húsvét 1989 előtt ?



A fenti fotó hűen tükrözi az 1989 előtti valódi helyzetet.Ma amikor az ünnepi asztal televan minden jóval, nehezen lehet elhinni, hogy volt olyan időszak amikor üres polcok voltak az üzletekben. Nem trükk a fotó.Az Aranykorszakban ilyen is volt. Azok akik 1989 után születtek,és nem találkoztak a nincstelenséggel, szinte "mesének" tűnik. Elmúlt 27 év.A felnövő nemzedéknek nem kell tapasztalnia a nincstelenséget.

Milyen volt a húsvét 1989 előtt? Elsősorban hivatalosan tiltott ünnep volt. Nem volt szabadnap, csak ha a vezetőség szemet hunyt. Megengedte a hiányzást, a locsolást és az ivászatot. Az emberek egymás közt, vagy a családban ünnepelték meg a húsvéti ünnepet. Volt amikor az elvtársak elrendelték, húsvétvasárnap dolgozni kell. Eleget téve "dolgoztunk ".Nem volt abban köszönet, de nem voltunk beírva a nemotivát, vagy a hiányzás.

Volt még egy jellegzetessége az 1989 előtti húsvétnak. A katolikusok más időpontban ünnepelték, mint az ortodoxok.Hogyan volt megoldva? Ha lehetett, a "magyar húsvétot" mi ünnepeltük meg. A "román húsvétot" a románok ünnepelték meg. Mi volt a helyzet, ha a családban voltak katolikus és ortodox vallásúak? Akkor mind a kétszer meglett ünnepelve. Megjegyzem, hogy az eltérés azért volt és van, mert a húsvét kiszámításához két naptárt használnak.

Milyen volt az ünnepi asztal húsvétkor 1989 előtt? Volt bőséges is, és kevésbé. Mindenki igyekezett "beszerezni " a hozzávalókat. Az egyik legelterjedtebb módszer volt, a disznóvágás, mert így szinte televolt hússal a hűtő, a frigyider. "Pult alatt " lehetett beszerezni drágán a hozzávalókat. Aki mondjuk a cukorgyárban dolgozott, az a cukrot "árulta ",aki az olajgyárba dolgozott, az "olajba utazott ".Akinek nem volt "ismerőse ",az órákat kellett sorba állnia, hogy legyen valami az ünnepi asztalon.

Volt egy jellegzetessége az ünnepeknek :a hangulat, a légkör családias volt. A szomszédok egymást segítve készültek az ünnepekre. Ez azt jelentette, ha beszerezte a "hozzávalókat ",megosztotta a szomszédjával is. Nem is beszélve azokról a helyzekről, amikor a magyar és román szomszédok egymásnak segítettek az előkészületben. Ha voltak "szegény szomszédok ",őket is megkínálták. A diktatúra megtanította az embereket az egymás megsegítésére. Sok volt a "vegyes házasságok ",melyek tovább erősítették a családi  hangulatú ünnepeket. Nem volt magyar, vagy román, mert szinte mindenki "szenvedett " az Aranykorszakban.

Alig tudom befejezni ezt a bejegyzést, mert hiányzik az az "ünnepi légkör ",mely jellemezte 1989 előtti ünnepeket. Úgy látszik, búcsúzhatunk azoktól az ünnepektől. Mára megváltozott a helyzet. Nem szokás már a szomszéd látogatás és az adakozás. Nem divat az sem,hogy a "szegényebb "szomszédot megkínáljuk. Mindenki bezárkózik, a fiatalok  nem mennek  az ünnepi misére, istentiszteletre, mert inkább szórakoznak. Érezhető a mentalitás változása. Talán ez a természetes folyamat. Milyen jó volt visszaemlékezni az 1989 előtti ünnepekre. Az emlékeink a sírig elkísérnek  ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése