Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. április 21., péntek

Lovas szobor a lovagkirálynak

lovas szobor 4 
"Elkészült Deák Árpád nagyváradi szobrászművész műhelyében Szent László lovas szobrának makettje. A nagyváradi magyar közösség már több alkalommal kifejezte igényét, miszerint szívesen látná a városalapító lovagkirály szobrát valamely kiemelt helyen a megyeszékhelyen." - írja a Reggeli Újság.Teljes cikk :

"Az egészalakos Szent László-szobrot, amely jelenleg a római katolikus székesegyház előtt áll, eredetileg a nagyváradi főtéren helyezték el Schlauch Lőrinc nagyváradi püspök kezdeményezésére, és 1893. szeptember 10-én avatták fel, aztán 1923-ban eltávolították, azóta áll a barokk palota kertjében. A középkorban a váradi várban, a fejedelmi palota főbejárata előtt szintén létezett egy Szent László-szobor, a híres Kolozsvári fivérek munkája, amit 1390-ben állítottak, ám miután 1660-ban a törökök bevették a várat, elpusztították az „aranyozott bronz” királyszobrokat, közöttük a váradi püspökség és Nagyvárad alapítójáét is.
Deák Árpád nagyváradi szobrászművészt, akinek a keze munkáját dicséri egyebek mellett a sétálóutcán felállított Holnaposok (Ady Endre, Juhász Gyula, Emőd Tamás és Dutka Ákos) szoborcsoport is, a Varadinum Kulturális Alapítvány kérte fel a terv és a makett elkészítésére. A Varadinum alapítvány kuratóriumát az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a történelmi magyar egyházak képviselői alkotják.
Lovas szobor 3
Fotók: Bihar megyei RMDSZ

Megtudtuk, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor Nagyvárad és Székesfehérvár közigazgatási és kulturális kapcsolatát szorosabbra fűzte két város vezetősége, a nagyváradi magyar közösség részéről már akkor felvetődött egy Szent László királyt ábrázoló lovas szobor ötlete, és ezt akkor is, és azóta többször is támogatásáról biztosította a magyar királyi koronázóváros polgármestere. Ugyancsak támogatta az ötletet Debrecen városának vezetősége.
Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a Festum Varadinum kurátora elmondta: „Igazi közösségi élménnyé kell tenni a Szent László évet. Történelmi egyházaink csodálatos programsorozattal és igazi lelki feltöltődést nyújtó zarándoklattal készülnek az idei Varadinumra, de egész éves programokon is emlékeznek Kárpát-medence szerte a Szent Lászlóra.” Szabó Ödön tudatta, méltó zárása lenne az emlékévnek, ha év végére vagy jövő év elejére elkészülhetne a Deák Árpád által megálmodott Szent László-lovas szobor.”
Lovas szobor 1
Az RMDSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta: annak idején is sokan hitetlenkedtek, amikor a mártír országgyűlési jegyző, Szacsvay Imre szobrának felújítását hirdették meg közadakozásból. A közösségi erő azonban létezik és működött, sikerült felújítani a műemlék szobrot az Ezredévi emléktéren. „Most is lesznek olyanok, akik nem bíznak abban, hogy ez megvalósítható, de ha mindenki pozitívan áll hozzá, közösen sikerülhet” – hangsúlyozta Szabó Ödön.
A Festum Varadinum idején már lehetőség lesz adakozni, a szervezők téglajegyeket árulnak majd, hogy összegyűjtsék a szoborállítás költségeit. Ezen kívül megkeresik a vállalkozókat, intézményi vezetőket, önkormányzatokat Biharban és Magyarországon egyaránt, továbbá megpróbálnak minden lehetséges forrást felkutatni azért, hogy Nagyvárad városában a Szent László emlékév zárásakor állhasson a városalapító szent király méltó lovas szobra, mondta Szabó Ödön. Hozzátette, hogy több olyan anyaországi program működik, amely a Szent László évben az egyház, egyetem és közösségi szervezetek együttműködése kapcsán középtávú terveket is megfogalmaz, és immár csak Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének a jóváhagyására várnak a megvalósításhoz."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése