Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. április 7., péntek

Lehullt a lepel : Sztárvendégek a Szent László Napokon

Sztárvendégek a Szent László Napokon 
Forrás : erdon.ro

"Végre lehullt a lepel: a Loyal, a Pannonia All Star Orchestra, az Anna and the Barbies, a KFT, Demjén Ferenc, a Metropol-Group, valamint az Omega lesznek az idén június 19–25. között zajló nagyváradi Szent László Napok nagyszínpadi fellépői. Minderről meglepetéssel színesített sajtótájékoztatójukon számoltak be április 6-án, csütörtökön a szervezők." - olvasható a Szent László Napok Facebook oldalán.

A Metropolról ezt olvashatjuk : "Nem véletlenül ült az asztalnál Orbán András, a legendás Metropol együttes tagja, akik június 25-én, vasárnap csaknem ötven évvel megalakulásuk után ismét Váradon koncerteznek. És magukkal hozzák a régi slágereket, amelyeket annak idején oly sokan szerettek, de nem hosszú ideig hallhattak, mivel az együttes feloszlott, tagjai pedig szétszéledtek a nagyvilágban. A csapat oszlopos tagja a sajtótájékoztatóra elhozta régi lemezeiket, amelyekből majd ízelítőt kap a váradi publikum, de bemutatta tavaly megjelent, The Black Box című albumukat is, amelyik egy igazi kuriózum, hiszen bakelitlemez, és alig 270 darabot adtak ki belőle, gyűjtőknek. Mint elhangzott, a váradi koncerten román és magyar nyelven egyaránt csendülnek majd fel számok, hiszen annak idején minden számukat mindkét nyelven játszották."

Az Omega fellépéséről ezt tudtuk meg : „Vasárnap pedig, mint már elhangzott, a Metropollal várjuk a várba betérők, de nem a legendás váradi együttes lesz az est egyetlen fellépője, hanem…” – mondta éppen Mihálka Melinda, amikor meglepetésképpen egy rövidke kopogtatás után belépett a terembe Kóbor János, az Omega frontembere. Mint fogalmazott, Várad „az utolsó mohikán”, ahol mostanáig nem volt alkalma fellépni az Omegának, régi adósságot sikerül törleszteniük a Szent László Napokon. Mint felidézte, koncerteztek ők Romániában a kommunizmus idején is, de a hatóságok szigorúan tudtukra adták, hogy Bukarestből nézve Brassónál kezdődik a „tiltott zóna”. És nem is akármikor, hanem fennállásuknak 55. évében jutnak el a Körös-parti városba, ahová ennek az 55 évnek a lényegét, a „best offját” hozzák magukkal, s próbálják belesűríteni egy mintegy kétórás koncertbe. „Egy együttes attól élő, hogy folyamatosan működik. Új anyagokon is dolgozunk, de itt, ahol először lépünk fel, az elmúlt 55 évet várja a közönség” – fogalmazta meg Kóbor. Közölte azt is, hogy heten állnak majd a váradi deszkákon, négyen a régi bandából, de „három Neymarral” is erősítettek, mert mint a futballban, itt is kell a fiatal erő."

A KFT és Demjén fellépése is fokozni fogja a hangulatot.Akiket érdekel a 2017-es Szent László Napok eseménye,kövesse figyelemmel a szervezők tanácsait : 

"Hamarosan újabb részletekkel is előrukkolunk kétnyelvű Facebook-oldalunkon: Facebook.com/SzentLaszloNapok2017 és az Instagramon: szentlaszlonapok, és hamarosan élesítjük a www.szentlaszlonapok.ro és a www.zilelesfantuluiladislau.ro honlapokat is." 
Forrás : web.facebook.com 

A Bihari Napló internetes oldalán is olvashatunk információkat :

"A magyar könnyűzenei élet Annája és Omegája látogat el Nagyváradra az V. Szent László Napok keretében, hiszen az Anna and the Barbies, Demjén Ferenc, a KFT és az Omega is fellép majd a várban. "- írja Pap István.

Teljes cikk : 
"Az V. Szent László Napok programját csütörtökön ismertették a fesztivál fő helyszínén, a nagyváradi várban. Zatykó Gyula, a fesztivál főszervezője bejelentette: az idei Szent László Napok június 19–25. között zajlanak majd. Mint elmondta, igyekeznek teljes kétnyelvűséget biztosítani a rendezvényen, mert nyitni akarnak a román közösség felé is, ezért a Szent László Napokra kiadott minden kiadványuk, programfüzetük olvasható lesz román nyelven is. Hozzátette, hogy a fesztivál június 19-én, hétfőn nyit, és péntekig, június 23-ig naponta egy-két programot szerveznek, de a fesztivál csúcspontja a június 23–25. közötti hétvége lesz. Zatykó Gyula köszönetet mondott a nagyváradi önkormányzatnak, amely anyagiakkal és logisztikával is támogatja a Szent László Napokat.

Közös múlt
Dacian Palladi városmenedzser a sajtótájékoztatón kifejtette: egyfelől szükséges és helyes elismerni azt, hogy a történelem egy bizonyos formában íródott, utalva itt arra, hogy Nagyváradot Szent László alapította, másfelől, mint mondta, szükséges ezt a múltat a jelenhez és a jövőhöz is kötni. „Mind kulturálisan mind civilizáció szempontjából szükséges, hogy a két népet egymáshoz közelebb hozzuk, és éppen ezért Nagyvárad önkormányzata teljes nyíltsággal, őszinteséggel támogatja ezt a rendezvényt” – fogalmazott Palladi, aki a Szent László Napok tavalyi évi mottóját idézte: „az esemény, mely közelebb hoz egymáshoz”, hangsúlyozva, hogy ez a mottó azt üzeni, hogy a közös történelmet tovább kell építeni az itt élő közösségek javára. Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője a maga során kifejtette: a Szent László Napok Nagyvárad kulturális naptárának egyik kiemelkedő rendezvénye, és azt szeretné, ha a tavalyi harmincezer látogatóhoz képest az idén több, akár ötvenezer látogatója lenne ennek a rendezvénysorozatnak. „Azt szeretnénk, ha ez a rendezvény turistákat is idevonzana, akik itt költik el a pénzüket” – mondta Mihai Jurca, elárulva, hogy az APTOR is népszerűsíteni fogja a Szent László Napokat, főként Magyarországon. Mintegy egy hónappal az esemény előtt sajtótájékoztatókat szervez majd az APTOR Budapesten, és magyarországi újságírókat hív Nagyváradra, annak érdekében, hogy a Szent László Napokkal együtt magát Nagyváradot is népszerűsítsék, mint turisztikai központot.

KFT, Demjén, PASO…
Az V. Szent László Napok nagyszínpadi fellépőiről Mihálka Melinda programigazgató beszélt a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy június 23-án a Loyal együttes fog zenélni, mely korábban Longstep néven, némileg más felállásban már bemutatkozott a Szent László Napok közönsége előtt. Szintén ezen a napon lép majd fel a Pannonia Allstar Ska Orchestra, röviden PASO zenekar, mely nevéhez híven ska muzsikát fog játszani, természetesen a rájuk jellemző reggae, jazz és népzenei motívumokkal vegyítve. A pénteki nap főzenekara a magyar könnyűzenei szcéna megkerülhetetlen formációja, az Anna and the Barbies együttes lesz. Június 24-én, szombaton a nagyszínpadon két legendát láthat majd a közönség, a KFT együttest és Demjén Ferencet. Június 25-én, vasárnap este a nagyszínpadon az itthoni legenda, a Metropol együttes lép fel. A sajtótájékoztatón jelen lévő Orbán András, a Metropol Group gitáros-énekese elmondta, hogy jövőre lesz ötven éves az együttes, és már szervezik is a jubileumi koncertet, melyet az együttes szülővárosában, Nagyváradon szeretnének megtartani. Hozzátette, hogy a Metropol új zenei anyagot is készített, amit egy magyarországi kiadó megjelentetett, méghozzá vinyl lemezen. A Szent László Napokon fellépő Metropol Group román és magyar nyelvű dalokat is fog játszani.

…és Omega
A sajtótájékoztatónak ebben a pillanatában a beavatatlanok számára váratlan dolog történt. Kopogtattak a terem ajtaján, majd belépett a sajtótájékoztató helyszínére maga Kóbor János, a legendás Omega együttes nem kevésbé legendás frontembere, ezzel mintegy tudtára adva mindenkinek, hogy az V. Szent László Napokon az Omega együttes is fel fog lépni, ez a koncert lesz az V. Szent László Napok záró rendezvénye június 25-én este. És ha már itt volt, Kóbor János el is mesélt néhány érdekességet az együttes történetéből. Mint elmondta, bár Romániában sokszor felléptek a rendszerváltás előtt, de Erdély tiltott övezet volt az Omega számára. A jég csak az 1995-ös marosvásárhelyi koncerttel tört meg, „de valahogy a két legjelentősebb város, Kolozsvár és Nagyvárad mindeddig kimaradt. Aztán végre tavaly megtörtént a kolozsvári koncert, és akkor elhatároztuk, hogy most már nincs mese, Nagyváradra is el kell jönnünk!” Kóbor János kiemelte, hogy az Omega idén ünnepli pályafutásának ötvenötödik évét. „Erre azért vagyunk nagyon büszkék, mert a világon elismert együttesek között nagyon jó társaságban vagyunk, ugyanezt a kort futotta be a The Rolling Stones is” – fogalmazott Kóbor János, aki a sajtótájékoztató során félig humorosan, félig komolyan még több alkalommal párhuzamot vont a Rolling Stones és az Omega között. Elmondta például, hogy mindkét együttesben négy nagy öreg muzsikál mind a mai napig, illetve megjegyezte, hogy bár a Keith Richards és Ronnie Wood a rockzenei világ legjobb gitárpárosa, de az Omega együttesben gitározó Molnár Györgyé és Szekeres Tamásé az ezüstérem. Ugyanakkor viszont míg a Rolling Stones több mint ötven éve ugyanazt a zenét játssza, addig az Omega karrierje során zeneileg folyamatosan megújult.

Best of
Kóbor János elárulta, hogy a nagyváradi fellépés után még több romániai koncertet tervezek, várhatóan Szatmárnémetibe és Temesvárra is eljutnak, és valószínűleg jövő év első felében egy bukaresti koncertet is lebonyolítanak. Kiemelte: „mivel első alkalommal lépünk fel Nagyváradon, ezért a mintegy két órás koncertünk egy best of válogatás lesz. Változatlanul új anyagokat is készítünk, hiszen nekünk is, mint a büszkén vállalt konkurensnek, a Rolling Stones-nak is az a titka, hogy folyamatosan jelen vagyunk. Mi most is készülünk egy új anyaggal, de egy első bemutatkozáskor nem célszerű vadonatúj dolgokkal bemutatkozni, noha lehet, hogy egy-két újdonságot is beleépítünk a műsorba”. Végezetül Zatykó Gyula azon kérdésére, hogy mire számíthat a váradi közönség az Omega koncertjén, Kóbor János humorosan megjegyezte: „csak a legrosszabbra készüljetek fel, meg arra, hogy ott, a színpadon nem fogunk annyit dumálni, mint én itt.”
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése