Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. április 9., vasárnap

Húsvéti vásár van a főtéren

Húsvéti vásár van a főtéren 
"Április 7-én kezdődött a váradi húsvéti vásár a Szent László téren. Az április 17-ig tartó szabadtéri rendezvénysorozatra gyerekeket és szülőket egyaránt várnak változatos programokkal. " - írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.

"A Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR), valamint a Bihar Megyei Tanács közös szervezésében zajló vásár április 7-én, pénteken délután két órakor nyílt meg hivatalosan. Hétfő csütörtökig 14–21 óra között, péntektől vasárnapig pedig 12–21 óra között látogatható. A rendezvény teljes ideje alatt a Szent László téren felállított kis faházakban népi iparművészek és termelők árusítják kézműves portékáikat, az állatkertnek is megtekinthető a standja, élő állatokkal, továbbá a Belényesi-medence, illetve az Érmellék hagyományait, népi mesterségeit bemutató események is zajlanak. Április 11-én a krisztusi keresztutat adják elő utcaszínházi formában előadóművészek, 12-én és 13-án pedig szabadtéri bábjátékok lesznek.

Programok
Szabó József megyemenedzser a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: a Bihar Megyei Tanács egy felkérést kapott a váradi önkormányzattól, aminek eleget tettek, azzal a céllal, hogy a magyar és a román kultúrára jellemző, a húsvétra való készülődést, a böjti időszakot a maga hagyományos miliőjében megpróbálják bemutatni. Elsősorban az Érmelléki Fejlesztési Ügynökségük, illetve a Belényesi-medence hasonló entitása közreműködésével igyekeznek színesíteni a programot, bemutatva az ezen térségekre jellemző szokásokat, tradíciókat. Az Érmelléki Fejlesztési Ügynökség minden nap más-más települést, kis régiót hívott meg Érmellékről, a nyitónapon Bihardiószeg volt jelen, melyet sorrendben követ(ett) Berettyószéplak, Székelyhíd, Biharfélegyháza, Kiskereki és Érolaszi, Margitta, Érmihályfalva, valamint Szalacs. Emellett mindkét bábszínház társulatuk fellép, a magyar nyelvű Liliput április 12-én, szerdán 17 órától szerepel.
Az elmúlt hétvégén ugyanakkor, április 8-án és 9-án fajátékokkal biztosítottak szórakozási lehetőséget a családok számára a szobor körüli részen nemzetiségtől és felekezettől függetlenül (lovagi harcok, célba dobás, csigafutam stb.). Amennyiben pedig az időjárás lehetővé teszi, információink szerint húsvét vasárnapjára egy igazi különlegességgel készülnek: dél körül érmelléki legények vödörrel fogják locsolni a leányzókat.
Pénteken Mados Attila diószegi polgármester azt mondta lapunknak: ez egy jó lehetőség arra, hogy a településüknek bemutassák egy kicsit a történelmét, illetve ugyanakkor nem csak a múltról elmélkednek, hanem népszerűsítik a következő időszak helyi eseményeit is, jelen esetben a május 27–28-i Bakator bor- és gasztrofesztivált. Emellett a termelőik kóstolót is hoztak, hogy megmutassák a váradiaknak, milyen ízes, finom és egészséges termékek készülnek náluk."
Forrás : erdon.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése