Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. április 21., péntek

Gozsdu szobor a gazok között - Mit várhatnak a váradi magyarok a városvezetéstől ?

 
Gozsdu szobor az Őssi strandon.Fotó : ebihoreanul.ro

A Bihoreanul helyi román lap felfedezte Gozsdu szobrot az Őssi strandon a gazok között.Miért van ott a híres Gozsdu szobor?A lap megírja a választ a ebihoreanul.ro-n. 

 Ha elfeledkeznek a saját híres politikusaikról a város vezetése,mit várhatnak a váradi magyarok tőlük?A város vezetésétől ne várjunk sokat, mert ez az eset is azt bizonyítja,a kultúra,a történelem nincs a prioritást élvező céljaik között.Ha megnézzük a város vezetésének,valamint a helyi tanácsosok összetételét,bele kell törődni,hogy a következő választásig nem lesz kedvező fordulat a váradi magyarságot érintő kérdésekben.A város vezetőinek a célkitűzései között elsősorban a várost átalakító nagy projektek szerepelnek.Van bő három év,hogy a váradi magyarok felébredjenek,és valamiféle egységbe tömörülve tudják védeni a magyarság érdekeit Nagyváradon.Ez a jelen helyzetben nem lehetetlen,de távolinak tűnik.Addig el kell viselni a város vezetésének a döntéseit.

Fotók
  
 
 
Forrás : ebihoreanul.ro

Ki volt Emanuil Gojdu,eredeti nevén Gozsdu Manó?Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai című könyvében ezt olvashatjuk :
 
Gozsdu Manó 

"Gozsdu Manó, legfőbb itélőszéki bíró, a Lipót-rend lovagja, született 1802. február 12-én Nagyváradon. 1824-ben ügyvédi oklevelet nyert s Vitkovics Mihály, a magyar-szerb költő és ügyvéd mellett nyert alkalmazást. Kazinczy, Virág Benedek, Berzsenyi Dániel, Fáy András, a Kisfaludyak gyakran megfordultak Vitkovics házánál s a velök való érintkezés következtében megszerette a magyar irodalmat. Az ő érdeme részben, hogy a törvénykezési nyelv, a pesti és a budai tanácsoknál s a pesti görög-román egyháznál a magyar lett. 1860-ban a kormány Krassó-megye főispánjává nevezte ki. 1866-ban Tenke biharmegyei községet képviselte az országgyűlésen. Meghalt 1870. február 3-án, Pesten. Mint szónok kiváló hírnévre tett szert. Közremunkált a magyar és román nép békés egyetértésének fentartásában. 220 ezer forintot hagyott nevelési czélokra. Szépirodalmi dolgozatai a Szépliteraturai Ajándékban (1826) jelentek meg." 
Forrás : mek.oszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése